przepisy na śledzie - 3000 przepisów (strona:127/200)

Śledź z żurawiną i cebulką 165

Wyrazisty śledź doskonale smakuje w towarzystwie czerwonej cebuli i kwaśno-słodkiej żurawiny. Najlepiej gdy pozwolimy przegryźć się smakom 1-2 dni. Ale nawet na świeżo smakuje wybornie.   Składniki: 1 czerwona cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 gotowe filety śledziowe a'la matias pieprz czerwony ziarnisty 50g suszonej żurawiny olej rzepakowy Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć

Pyry na Gaz
SAŁATKA ŚLEDZIOWA FIT Z KOPERKIEM I CEBULĄ 397

cebula  pół pęczka koperku  1 łyżka oliwy  sok z połówki cytryny  5 dużych łyżek jogurtu greckiego dobrej jakości  sól, pieprz  Sposób przyrządzenia:   Śledzie, cebulę, koperek, pokroić. Wymieszać. Dodać oliwę,sok z cytryny, jogurt, przyprawy. Wymieszać, odstawić na godzinę przed podaniem. Jeść

pieprzny smaczek
Tradycyjne śledzie w oleju z cebulką 503

Tra dycyjne śle dzie z cebulką w oleju nie były moją ulubiona potrawą w dzieciństwie. Bar dzo długo nie mogłam się do nich przekonać, do momentu

ChilliJemy
Śledzie z sosem kawiorowym 227

Przepis inspirowany kuchnią rosyjską. Filety śledziowe można spokojnie zamarynować już teraz, a w wigilię rano przygotować sos. Przed wieczerzą wystarczy ułożyć śledzie na talerzu, polać sosem i udekorować. Przepis lekko przeze mnie zmodyfikowany pochodzi z wydawanego przed laty pisma kulinarnego „Smaki i Aromaty”.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Matiasy z jabłkami 217

Przygotowania do świąt wkroczyły w ostatnią fazę. Spieszę więc z kolejnym przepisem bez zbędnego rozpisywania się bo zaraz pędzę piec pierniczki. Jest to kolejny przepis na śledzie, które uwielbiam i które w okresie zimowym zajadamy dość często. Filety śledziowe należy dzień wcześniej zamarynować w occie jabłkowym z dodatkiem przypraw. Następnego dnia przygotować farsz z jabłek, cebuli, kiszonego ogórka i marynowanych

Wiem co jem
Recenzja książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta 224

smacznie wykorzystać jabłka w kuchni, również i na Boże Narodzenie Piernik z dżemem jabłkowym , drożdżówka z jabłkami pod kruszonką , kompot z suszu , śledzie z jabłkami w śmietanie . Co wspólnego mają ze sobą te potrawy? Jabłka - no to raczej oczywiste. Ale mniej oczywisty jest ich drugi wspólny mianownik czyli to, że zagoszczą w nadchodzące Boże Narodzenie na moim stole :)  Kocham

Grunt to przepis!
Tuńczyk na rukoli z sosem borowikowym 222

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na świątecznym stole od zawsze królują dania z ryb. W moim domu króluje karp, później śledź, a dalej wszystkie inne ryby ☺ Dziś przekonałam się, że doskonałą rybą jest tuńczyk. Bardzo prosty w przyrządzeniu, za to smak zniewalający 👌 Połączenie delikatnego mięsa tuńczyka z wyrazistym smakiem rukoli, do tego aromatyczne borowiki w sosie śmietanowym. Poezja! Składniki: -300 g steków

Kulinarne przemyslenia
Staropolska ściągawka wigilijna 198

powinien być elastyczny (nie łamiący się), o jasnym zabarwieniu (jabłka, gruszki), nie przypalony. Strucla - słodkie pieczywo drożdżowe w kształcie podłużnej bułki, zwykle nadziewane makiem, marmoladą, masą orzechową i lukrowane. Śledź - ryba morska z rodziny śledziowatych, określana jako ś. oceaniczny. W handlu znajdują się ś. świeże (zielone) do natychmiastowej konsumpcji, solone, wędzone lub w konserwach. Ze ś. można przyrządzić wiele potraw

Tradycyjna Kuchnia
Łazanki z kapustą i grzybami 197

Towarzyszy mi od zawsze, i od kiedy pamiętam znajdowała się na naszym stole wśród innych dwunastu tradycyjnych dań na Wigilię. Była dla mnie cudowną alternatywą dla różnego rodzaju śledzi, których jako dziecko nie lubiłam. Samą kapustę z grzybami można przygotować parę dni wcześniej i zostawić w chłodnym miejscu lub po prostu zamrozić. Łazanki  z kapustą

Kulinarne przygody Gatity
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 224

obyczajem biesiadowania w dawnej Polsce! Przepisy podzielone są aż na 8 części. Na pierwszy ogień idą zupy: znajdujemy tu zarówno wołowy bulion, tradycyjny żur, czy też żur ze śledziem lub chołodziec.  Potem dania mięsne - tu mnóstwo ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy czy żeberka.  Dania z drobiu - przegląd receptur

Moje Kuchenne Rewelacje
Tatar w wedzonej ryby 133

niewielką ilością dodatków, który sprostałby oczekiwaniom najbardziej wybrednych osób.  Ryba w tej formie doskonale nadaje się również jako przystawka lub przekąska na wigilijny stół, jako znakomita alternatywa dla śledzi. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości wędzony dorsz, ewentualnie makrela lub pstrąg 1 mała czerwona cebula 8 oliwek z anchois lub oliwki bez pestek i jeden filecik anchois duża łyżka kiełków

Kuchnia od dwojga
Przepisy na dania wigilijne i świąteczne 1014

różne okazje zapisuję w specjalnych zakładkach. Ta z potrawami na Wigilię i Boże Narodzenie jest całkiem pokaźna, jest więc z czego wybierać. W tym zestawieniu znajdziecie pomysły na śledzie, sałatki, zupy, dania główne i ciasta. Nie zabraknie słodkich likierów, które robię właśnie teraz, raz do roku więc są dla nas bardzo świąteczne. Kliknij w obrazek a otworzy się lista przepisów

Smaczna Pyza
Lekkie święta: pieczeń rzymska z żurawiną i słonecznikiem 203

których na co dzień nie robimy bo – nie ukrywajmy – niejednokrotnie są już trochę niedzisiejsze: zbyt tłuste i ciężkostrawne. Po obfitej wigilii rozpoczynamy świętowanie właściwe, czyli bogate w śledzie i wędliny śniadania, a potem suty obiad, koniecznie z wyjątkowym daniem mięsnym w roli głównej. Ja patrzę na […] Artykuł Lekkie święta: pieczeń rzymska z żurawiną i słonecznikiem pochodzi

Wiszniówka
Sałatka śledziowa z burakami. 201

nabiera zdecydowanie łagodniejszego charakteru. Składniki: 2 buraki 2 ziemniaki 2 marchewki 2 cebule 1 jabłko (1 łyżka soku z cytryny do skropienia jabłka) 3 ogórki konserwowe 2 płaty marynowanych śledzi sos: 3 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%), 3 łyżki majonezu, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz Wykonanie: Buraki umyć i gotować ze skórką do miękkości. Marchew

zadanie-gotowanie
Brytyjskie i polskie tradycje świąteczne – co nas łączy? 175

Polsce w świątecznej tradycji pojawia się herbata. Pijało się ją dawniej na Kaszubach wymiennie z miętą, po tradycyjnej owocowej zupie z kluskami oraz smażonymi z ziemniakami śledziami. Dziś do filiżanki gorącej herbaty zasiadamy zazwyczaj już po całym wigilijnym szaleństwie, kiedy wreszcie możemy odpocząć nad kawałkiem sernika. Tym, którzy nieco się przejedzą polecamy herbatę Eucalyptus & Mint od TET True English

Poezja Smaków - blog kulinarny