Bardzo kruche ciasteczka z orzechową nutką. Rogaliki orzechowe. Składniki: 200 g mąki, 150 g masła, 50 g cukru pudru, 50 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych), 2 żółtka gotowane, 2 żółtka surowe, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ugotowane żółtka przecieramy i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy. Wycinamy małe trójkąty i zawijamy (od podstawy trójkąta do jego czubka). Pieczemy
Miksturownikczasu do czasu są łase na trochę słodkości. A że ja pichcić i eksperymentować uwielbiam (nie znaczy umiem), tak powstały te oto rogaliki. Zwykle opcja rogali była prosta- ciasto drożdżowe z odrobiną konfitury i sprawa załatwiona. Tym razem jednak w lodówce poza światłem było niewiele, a już na pewno brakowało niezbędnych do tego drożdży. Pogoda też nie zachęcała do wycieczek(...)dowiem. I spróbowałam. Nie, nie, wcale nie żałuję, bo rogaliki wyszły na tyle dobre, że…ledwo zrobiłam te zdjęcia, bo zniknęły w mgnieniu oka Świeże są mięciutkie i kruche- jednak co dzieje się z nimi na drugi dzień i czy nadal takowe są nie wiedzą nawet najstarsi górale Z prostej przyczyny, żaden rogalik nie doczekał tak sędziwego wieku
Arbuziakipokojowej) 200 g cukru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) szczypta soli 150 g mąki (mieszanki bezglutenowej) 150 g mąki ziemniaczanej Im więcej mąki ziemniaczanej w przepisie tym babka bardziej krucha. Przygotowanie: 1. Oddzielić żółtka od białek 2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier, a następnie po 1 żółtku. Każde(...)Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą drewnianą łyżką. 5. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. 6. Piec w temperaturze 160 st. C przez ok 60 min. 7. Ciasto pozostawić w formie aby lekko ostygło. 8. Posypać cukrem pudrem i gotowe
Mama z Motylemdobrze można zrobic z jagodami, malinami czy poziomkami. Jest szybki do wykonania, a ponadto idealnie pasuje na letnie upały. Jeśli nie chcecie piec biszkoptu, można go zastąpić pokruszonymi kruchymi ciasteczkami maślanymi z dodatkiem masła. Ja jednak biszkopt upiekłam, bo to zaledwie 25 minut grzania piekarnika...polecam. Składniki na biszkopt: 3 jajka + 1 zółtko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Spód tortownicy posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 C. przez ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę przelać
Gosia gotujeHej :)) Jak tam po przedłużonym weekendzie??? Mój jakoś bez szału, sił jakoś nie miałam, taki jakiś leniwy był. Nie lubię tak, wolę mieć dużo energii i
kruche babeczkiKiedyś gdzieś - i nie pamiętam dokładnie na jakiej stronie - wpadł mi w oko obrazek przedstawiający podobne bułeczki - krąży w sieci kolaż fotek z przygotowań czegoś podobnego
Smaczna Pyzaciasto 🍰 namówiły i biały ser na sernik zamieniły, który delikatnie cukrem pudrem z aromatem waniliowym został dosłodzony i mocno schłodzony. Spód piernikowy z prażonym słonecznikiem wyszedł niebanalnie i po połączeniu z sernikiem i owocową galaretką smakował idealnie. Taki sernik to LATO 😎smakowite, lekkie, delikatne, orzeźwiające, wyśmienite 💙. Składniki na tortownicę o średnicy ok. 25 cm: spód kruchy(...)owocowa: ok. 125 g jagód leśnych, 1 opakowanie galaretki o smaku owoce leśne, 3 łyżeczki żelatyny (no ok. 0,5 l), ponadto: jeżyny, listki mięty, jagody leśne. Przygotowanie: spód kruchy: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Za pomocą miksera lub blendera rozdrabniamy (powinny być wyczuwalne, drobne kawałeczki). Pierniki kruszymy, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, słonecznik
Moniki SmakołykiSmakują wybornie ! Wypróbuj je ! Tak wygląda forma do ciasteczek. Kruche ciasteczka z orzechami. Składniki : 60 dkg mąki 20 dkg margaryny 20 dkg cukru pudru 6 żółtek 10 dkg posiekanych drobno lub zmielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka ( około ) cukier puder lub polewa czekoladowa - dekoracja Sposób wykonania : Mąkę mieszamy(...)proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiewamy przez sitko na stolnicę. Wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy z mąką. Dodajemy margarynę i siekamy ją nożem. Dodajemy żółtka oraz mleko i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być dość twarde. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy specjalną formę do wyciskania ciasteczek i małą maszynkę do mielenia
Przepisy i porady kulinarnewyjątku. Idealny na ciepłe dni. Trochę czasochłonny, ale można zrobić go np. tylko z 2 czy 3 warstw. Efekt końcowy jest wart poświęconego czasu :) SKŁADNIKI: 1.SPÓD 150 g kruchych ciastek bezglutenowych - użyłam herbatni ków Biscotti Nutri free 100 g rozpuszczonego masła 2.MASA SEROWO-JOGURTOWA 250 g serka mascarpone 400 g jogurtu greckiego 1 op. cukru z prawdziwą wanilią pół(...)jogurtu greckiego 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki ciepłej wody Przygotuj tortownice o średnicy ok. 22-23 cm. AD.1. Ciastka dokładnie pokrusz (np. wałkiem do ciasta) i wsyp do miski. Dodaj rozpuszczone, ciepłe masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy i dokładnie wciśnij w dno (np. dnem szklanki). Wstaw do lodówki. AD.2 . Żelatynę dokładnie rozpuść w wodzie
Kuchnia bezglutenowazaserwować? Jakieś mazurki, serniki, a może jeszcze bardziej tradycyjne - babki? Macie swoje typy? Jeżeli mogę Wam zaproponować jeden ze świątecznych wypieków, proponuję Wam dzisiejszą babkę. Jest wilgotna, z wierzchu krucha, no i bardzo aromatyczna dzięki dodaniu kawy. Aby przełamać smak dorzuciłam do niej mak, który sprawia, że przyjemnie się chrupie. Skuście się na nią. Warto!Składniki:150 g masła100(...)masło razem z cukrem - gdy składniki się połączą dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie do masy dodajemy ostudzoną kawę. Na koniec dosypujemy mak i wcześniej przesianą mąkę - łączymy szpatułką.Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę albo wyłożoną papierem do pieczenia formy keksowej. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 45 minut
Słodkie Przyjemnościodciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 25 – 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Resztę orzechów podprażyć na suchej patelni i posiekać. 9) Na wystudzony, kruchy spód wykładamy masę kajmakową i posypujemy obficie
Fitsweet.meTen sernik to placek, jest tak prosty,że nie wymaga większych zdolności kucharskich. Ale zaskoczy wszystkich swoją urodą. Dwukolorowy, w paski przypomina zebrę, stąd jego nazwa
Bernika - moj kulinarny pamietnikzawsze wychodzą bardzo smaczne i kruche, polecam. Składniki: 250 gram mąki pszennej 20 gram masła 3 żółtka 5-6 łyżek śmietany kieliszek spirytusu szczypta soli smalec do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, siekamy ją z masłem, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy dość długo, powinno odchodzić od ręki. Ciastem
Bajeczna Kuchniazrobienia kiełbasy trzeba wyrobić jak ciasto, przepracować – po to żeby uwolnić połączenia włókien kolagenowych i uzyskać spoistość i kleistość masy mięsnej. Jak to jest w burgerach? Im dłużej będzie wyrabiane mielone mięso tym bardziej będzie sztywne, spoiste i twarde. A niezupełnie o to nam chodzi, burger ma być miękki i kruchy. Mięso trzeba po zmieleniu wymieszać razem i wyrobić
Karo in the Kitchengodzinę. Po schłodzeniu kroimy ciasto na talarki o grubości około 1 cm. Układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C na termoobiegu (bez termoobiegu 200 st.C) . Pieczemy je ok 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są wciąż miękkie ale po ostygnięciu stają się kruche. Ostygnięte ciastka dekorujemy rozpuszczoną
Dzieje kuchennej Wiewióry