kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:408/735)

Drożdżowy wieniec z dżemem 147

Dzisiejszy dzień jakoś nie naprawa mnie optymizmem, w sumie nie wiem czemu, może trochę widok za oknem? pogoda niezbyt ciekawa, wczoraj było zdecydowanie lepiej, dużo słonka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Trójkątne ciasteczka z orzechami 177

Kolejny przepis, to kruche i bardzo słodkie, domowe ciasteczka z orzechami. Tak troszeczkę udziela nam się już ten przedświąteczny klimat, dlatego postanowiliśmy zrobić coś orzechowego i słodkiego. Jesień to okres z którym kojarzą nam się poza piernikami, również ciasteczka i orzechy. Przepis jak większość na naszym blogu jest bardzo prosty, a jedzenia dużo i wiele, wiele przyjemności. Przepis Składniki(...)temperaturze 175’C (termoobieg 160’C). Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące, kroimy najpierw w kostkę, a potem w trójkąty. Najlepiej sprawdza się kostka wielkości ok 7-10 cm, wtedy są one dość małe, a nie rozwalają się, bo musimy pamiętać, że te ciasteczka są bardzo kruche. Gdy już zupełnie ostygną, roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę i maczamy

KasiaiKrzysiu.pl
PLACEK Z TRUSKAWKAMI I RICOTTĄ 304

Sezon na truskawki trwa, więc róbmy ciasta z truskawkami. Dziś trochę rustykalna krucha tarta z warstwą delikatnego  sera ricotta i pyszną masa z truskawkami. POLECAM POTRZEBUJEMY: 175 g masła 300 g mąki 2 jajka 10 dag cukru Z podanych (zimnych) składników szybko wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30 min do lodówki. 1/2 kg truskawek 1 czubata

WYSPA SZCZĘSLIWA
Rożki francuskie z jabłkami 176

Pyszne kruche ciasteczka pachnące cynamonem będą idealną przekąską do kawy lub herbaty. Zrobicie je bardzo szybko, gdy tylko przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego lub zjawią się niespodziewani goście. Dlatego zawsze mam w lodówce ciasto francuskie, tak na wszelki wypadek ;) Filiżanka z kolekcji "Jesień" Porcelana Bogucice. op. ciasta francuskiego (275g) 2 jabłka cukier  cynamon jajko cukier Gruba Rafinada Diamant

Smakołyki Asi
Wielkanocne porady 164

plus nasi goście.  W tym poście postaram się Wam zdradzić kilka ważnych tajemnic, aby wyszły one pyszne.  Mazurki powinny być kolorowe i kruche, babki muszą być puszyste. SERNIKI (ciasto królujące w te święta), aksamitne i wilgotne. Ważne, aby wszystkie składniki były świeże i wysokiej jakości. Parametry i czas pieczenia też są ważne, co przedstawi poniższa tabelka. Kolejnym ważnym

Gotuję Testuję
Rożki z ciasta filo z nadzieniem serowo-łososiowym 449

otwarciu opakowania powinniśmy zużyć je od razu a nawet podczas pracy z pozostałymi składnikami arkusze zabezpieczyć przykrywając wilgotną ściereczką. Po upieczeniu filo jest niezwykle kruche i chrupiące.W przeciwieństwie do ciasta francuskiego filo nie rośnie i nie rozwarstwia się więc żeby uzyskać kilka warstw trzeba po prostu użyć kilku płatów nałożonych na siebie, najpierw przesmarowanych tłuszczem. Zobacz przepis na przekąski

Smaczna Pyza
Tarta z rabarbarem i bezą 136

Sezon rabarbarowy trwa!  Nie możecie przegapić tej tarty! Jest kwaskowata, ale mus rabarbarowy ma świetny orzeźwiający smak, który dopełnia słodka beza i kruchy spód. Przy okazji pieczenia tego ciasta, naszła mnie refleksja myślałam jakiej blaszki z mojej kuchni nigdy bym się nie pozbyła i jednogłośne stwierdziłam, że blaszki do tarty z wyjmowanym dnem! Zdecydowanie mój najlepszy zakup. A tarta

Mania Wypiekania
Szarlotka z cytrynową pianką 153

Już prawie weekend, jeśli nie macie pomysłu na niedzielne ciacho to przychodzę z pomocą i polecam szarlotkę na półkruchym cieście z cytrynową, orzeźwiającą pianką bezową. Pychota

Domowa Cookierenka Agi
Cynamonowe palmiers, czyli karmelizowane ciasto francuskie 230

odstawkę? Nic straconego - palmiers, czyli karmelizowane ciasto francuskie przyrządzicie szybko i bez wysiłku. Wystarczy 20 minut w kuchni, by cieszyć się cudownym karmelowym zapachem tych kruchych i słodkich ciastek. Potrzebne nam:- opakowanie ciasta francuskiego- drobny cukier- cynamonPrzygotowanie:  Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Ciasto posypać z obu stron cynamonem i położyć na wysypanej cukrem stolnicy. Delikatnie wałkować

W poszukiwaniu inspiracji
Rozetki karnawałowe 1052

bardzo chrupiące ciasteczka, przypominające wyglądem płatki śniegu. Rozetki karnawałowe smaży się w głębokim tłuszczu, a ich receptura jest niezwykle tania i prosta – to zwykłe ciasto naleśnikowe. W smaku są bardzo kruche i faworkowe – doskonałe na karnawał i tłusty czwartek. Aby przygotować rozetki, musicie zakupić lub znaleźć w babcinej kuchni foremki na rozetki . To metalowe stemple o różnorakich kształtach

Poezja smaku
Faworki z mascarpone 184

Tłusty czwartek jeszcze nie nadszedł, a faworki zdążyłam w tym roku zrobić już dwa razy. Klasyczne, bardzo kruche – według najbardziej ulubionego przepisu . Dzisiaj kolejny przepis na chrusty – bez masła, bez śmietany, bez rzucania i okładania ciasta wałkiem. Lekkie i chrupiące – faworki na serku mascarpone. Mascarpone to najcięższy gatunkowo biały ser – w przeciwieństwie do zwykłego twarogu, mascarpone nie robi się(...)lepiej. Ja nienawidzę grubych faworków i zawsze śmieję się, że moje pękają od samego patrzenia. Ale prawda jest taka – im cieniej wywałkujecie ciasto, tym będzie smaczniejsze. Więcej też wyjdzie z niego faworków, będą bardziej kruche i bardziej puszyste.   Od dawna pracuję na stolnicach silikonowych, prawie nie używam mąki do podsypywania – jeśli musicie ciasto podsypać do wałkowania mąką, róbcie

Karo in the Kitchen
kruche babeczki z kremem patissiere 151

składniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z brzoskwiniami 383

tradycyjnym stylu, zawsze stosuję się do tych rad. Wychodzą wspaniale. Moja dzisiejsza wersja sernika z brzoskwiniami pachnie intensywnie wanilią i cytryną. Dodatkowo smaku nadają wiórki. Kruchy spód, sernik, brzoskwinie, beza, wiórki – idealne ciasto. Zajadali się nim nawet Ci, którzy nie lubią brzoskiń. Nie zapomnijcie tylko wyjąć na 3-4 godziny przed pieczeniem składników na masę serową z lodówki(...)muszą być w temperaturze pokojowej. Kruchy spód : 250 g mąki (2 szklanki) 150 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy) 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik z brzoskwiniami : 1 kg półtłustego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 2 całe jajka 4 żółtka (białka zostawiamy do bezy) ½ szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka

Poezja smaku
Tarta z morelami i migdałami nadziana miodem i kwaśną śmietaną 137

Krucha tarta z morelami i migdałami  nadziana kwaśną śmietaną z miodem to gratka dla fanów tych soczystych owoców. Z podanego przepisu zrobicie 5 sztuk mini tart o średnicy około 12 cm, lub jedną dużą  tartę – super rodzinnie, podzielną.   Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g masła w temp. pokojowej 3 łyżki cukru pudru

Rusty Fork
Ciasteczkowy potwór czyli ciasteczka z kminkiem 168

zrobić jej psikusa i upiec coś, co byłam przekonana tylko mi będzie smakować, i jak to w życiu bywa pomyliłam się. Te kruche ciasteczka smakują wszystkim, są słodko słonawe, kruche z kminkiem! Z herbatą po prostu rewelacja. Składniki na około 12 sztuk: łyżeczka nasion kminku 100 g cukru 20 ml mleka roślinnego (2 łyżki) 160 g mąki pszennej, z czego(...)mnie był to rafinowany kokosowy) Przygotowanie: Jeżeli używasz oleju kokosowego to doprowadź go do płynnej konsystencji i zblenduj na puszysta masę z cukrem. W dużej misce połącz wszystkie składniki. Ciasto ma konsystencję plastycznej gliny i łatwo się formuje. Formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz. Do odciśnięcia wzoru użyłam foremek do plasteliny (wiecie, dla maluchów taka „playdo

greenscarf