kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:38/735)

Szarlotka z bezą kokosową 195

Porę na szarlotki czas zacząć :). Do masy jabłkowej dodałam zmielone orzechy i dodałam kolendrę mieloną. Zapach podczas pieczenia jest nie do opisania :). Kruche ciasto samo w sobie mega pyszne :) Umilcie sobie zbliżającą się jesień takim oto ciastem. Pogoda zaczyna się niestety psuć :( Inspiracja : książka " Serniki, szarlotki. makowce" Wymiary foremki : średnica 26 cm Czas pieczenia : 30 minut + 30 minut Temp. pieczenia(...)jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej 50 g orzechów włoskich Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i wyrobić . Następnie wstawić do lodówki na 60 minut. Po wyznaczonym czasie , ciasto rozwałkować tak , aby pokryło dno i boki foremki i włożyć do posłanej papierem

Różne smaki w kuchni
Kruche tartelki z kremem waniliowym i brzoskwiniami 229

Słońce w dalszym ciągu całkiem konkretnie przygrzewa, więc chłodny, waniliowy krem w połączeniu ze świeżymi owocami to niezły pomysł na deser. Delikatnie, kruche ciasto jest doskonałym wyborem na upały, bo jego lekkość sprawia, że nie będziemy się czuć ociężali po konsumpcji ;) Kruche ciasto: 160 g mąki 50 g cukru pudru 75 g masła jajko szczypta soli Krem waniliowy(...)mascarpone 3 łyżki cukru pudru laska wanilii Wierzch: 2 brzoskwinie galaretka brzoskwiniowa      Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą w miarę sprawnie, formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez 40 minut. Masę wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części, które przekładamy do foremek na tartelki wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Dno nakłuwamy widelcem, wykładamy po małym

sama złodycz
Mazurek orzechy-karmel-czekolada 243

oraz czekoladę - bogactwo smaków, które łączą się w jedną, niesamowicie pyszną całość. Mazurek przygotowałam w kształcie jajka, ale możecie go zrobić w innej formie. Mazurek orzechy-karmel-czekolada Składniki: CIASTO KRUCHE 140g mąki pszennej 80g masła 30g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody - opcjonalnie SOS KARMELOWY 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 25ml wody 10g masła 30ml śmietanki(...)masła orzechowego 75 prażonych orzechów ziemnych 40g czekolady (pół na pół mleczna z gorzką) 30ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO KRUCHE - masło i żółtko powinny być prosto z lodówki - mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść, w razie potrzeby dodając 1 łyżkę zimnej wody - ciasto zafoliować i schłodzić przez

Smakołyki Bereniki
Tarta dyniowo-mandarynkowa 169

przesady). Dlatego, aby wszyscy byli zadowoleni, do musu dyniowego dodałam to co nie tylko kolorystycznie, ale i smakowo, pasuje idealnie – mandarynki. Co z tego wyszło? Przekonajcie się sami :) Kruche ciasto, soczysty mus dyniowo-mandarynkowy i słodka beza.Składniki:200 g dyni90 g cukru3 łyżki wody2 mandarynki3 żółtka2 łyżki mąki kukurydzianejŁyżka mąki ziemniaczanej3 białka na bezę (+ łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)cukru, łyżka octu jabłkowego)Kruche ciasto:300 g mąki150 g masła100 g cukru2 żółtkaSposób przygotowania:Kruche ciasto:Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  na oprószonym mąką blacie. Ciasto przekładamy na formę od tarty (jeżeli

Słodkie Przyjemności
Szparagowe trzy po trzy 168

przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby jej nie przesolić) i chrupiącym, kruchym ciastem. Bazylia nadaje daniu świeżości, a spora ilość pieprzu charakteru. Pełen sukces.Kruche ciasto oczywiście od niezawodnego Michela Roux, z jego Ciast pikantnych i słodkich, inspirację co do nadzienia znalazłam(...)Wojciech i Bartoldzik. Koniecznie do nich zajrzyjcie - ja już się nie mogę doczekać, żeby sprawdzić, jakie cuda przygotowali!Tartaletki ze szparagami i kozim seremSkładniki:(na 6 tartaletek)kruche ciasto:250 g mąki pszennej125 g zimnego masła1/2 łyżeczki soli1 jajkonadzienie:250 g zielonych szparagów1 cebula20 g masła60 g koziego sera2 jajka100 ml śmietany kremówkisólpieprzlistki z dwóch gałązek świeżej bazyliiMąkę przesiać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Pani Walewskiej (pychotka przekładaniec z masą karpatkową) 205

Przepis na przepyszne ciasto pani walewskiej Składniki: Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1/2 kubka śmietany 30 % 5 żółtek cukier około 8 łyżek 2 łyżeczki proszku dopieczenia Ponadto: słoiczek dżemu porzeczkowego 5 białek pozostałych od ciasta kruchego 1 kisiel wiśniowy 1 krem karpatka i potrzebne rzeczy do jego przygotowania. Wykonanie: Z podanych składników na ciasto zagnieść(...)kruche. Ciasto podzielić na dwie części obie rozłożyć w formach. Jedno ciasto piec około 20 minut, a na drugim surowym cieście rozłożyć dżem, a na dżem białka ubite na sztywno z dodatkiem kiślu, piec 20 minut. Na ciasto bez piany wyłożyć uprzednio przygotowany krem karpatka (wg instrukcji na opakowaniu) a na to wyłożyć ciasto z dżemem

Pychotkaaa
Mazurek z mincemeat 216

Bardzo smaczne połączenie kruchego ciasta z kwaśno słodkim nadzieniem. Mincemeat to nie mielone mięso, ale mieszanka bakalii. Jak dla mnie najważniejsza jest tutaj świeża żurawina, która w połączeniu ze słodkimi rodzynkami i przyprawami jest przepyszna. Polecam! CIASTO KRUCHE: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% szczypta(...)wszystkimi przyprawami. Gotować na małym ogniu, czasami mieszając, aż żurawina zacznie pękać, a bakalie wchłoną cały płyn. Po wystudzeniu dodać amaretto i ekstrakt waniliowy. Gotowe mincemeat przełożyć do upieczonego kruchego ciasta i wyrównać wierzch. Czekoladę rozpuścić z kremówką i przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wycisnąć w formie kratki. Polewę można zwyczajnie rozsmarować po mazurku. Po zastygnięciu można kroić

https:KKuchniaMniam
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 201

zawsze lubiłam kruche ciasta z owocami, to jednak jest zdecydowanie najlepsze jakie do tej pory upiekłam :) Idealnie słodkie, niezwykle kruche, soczyste i do tego ta delikatna pianka... Po prostu rewelacja! Robiłam je z różnymi owocami, jednak wersja z truskawkami jest najlepsza!  Gorąco polecam!   foremka 23x33cm Kruche ciasto:   1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  szklanka mąki żytniej(...)łyżeczki proszku do pieczenia,  3 łyżki cukru. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier oraz pokrojone na kawałki masło. Całość razem posiekać i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części w proporcjach: 60% i 40%. Obie porcje ciasta zamrozić na 2-3 godziny. Następnie większą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć

Z miłości do słodkości
Waniliowy sernik z jabłkami 199

pewno posmakuje i Wam :). Bardzo polecam...wpisać go na listę świątecznych wypieków ;).   Przepis, z moimi modyfikacjami ( przede wszystkim zmniejszona ilość cukru w masie serowej ) pochodzi  STĄD . Kruche ciasto: 240 g mąki pszennej 100 g masła, zimnego 20 g smalcu, zimnego 2 żółtka ( białka zachowujemy do masy serowej ) 85 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa(...)cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego ( 2 x 40 g ) ziarenka z jednej laski wanilii Ponadto: około 4 - 5 średnich jabłek jabłek Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem pudrem oraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę masło wraz ze smalcem i przesiekać wszystko razem nożem

Opowieści z piekarnika
Tarta ze szpinakiem, pomidorkami, ricottą i parmezanem 237

Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem i pomidorkami zapiekana z jajkiem, ricottą i parmezanem. Dla osób zapracowanych i oszczędzających czas w kuchni polecam poniższą tartę w wersji z gotowym ciastem francuskim lub gotowym kruchym ciastem. Składniki Na kruche ciasto: mąka pszenna 120g masło 60g, schłodzone sól 1/3 łyżeczki cukier 1 łyżeczka śmietana kremówka 30% lub […] The post Tarta

Kulinarne Przeboje
Tarta Tatin z gruszkami 195

jest na całym świecie i smakuje doskonale podana na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. Jak widać można przygotować ją także z innymi owocami. Z gruszkami wyszła wyśmienita:) Składniki: Ciasto kruche: 200g mąki pszennej 100g masła 30g cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo: 1 kg twardych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 50ml wody 100g cukru 40g masła Przygotowanie: Wszystkie(...)składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. W czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce przygotowujemy gruszki. Obieramy je, kroimy w ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do dużej patelni wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści

Smakowity Blog Kulinarny
Rabarbarowy zawrót głowy. 165

dekoracji ( opcjonalnie )  Sposób wykonania :   Rabarbar dokładnie płuczemy, osuszamy, odcinamy liście oraz ogonki, tniemy na kawałki o długości około 3 cm.  Z podanych składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Zarobione ciasto dzielimy na dwie części. Jedna część powinna być nieco mniejsza. Większą część ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na przygotowaną blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Mniejszą część wkładamy do lodówki(...)pianę.  Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, budyń w proszku delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę i znów delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową pianę wylewamy na kruche ciasto, równo rozsmarowujemy po całej powierzchni. Na pianę układamy kawałki rabarbaru jeden obok drugiego. Z lodówki wyjmujemy schłodzone kruche ciasto i ścieramy go po całej powierzchni ciasta na tarce

Przepisy i porady kulinarne
Mazurek z wiśniami i masą kawową 316

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pora więc na kolejną próbę:) Tym razem upiekłam mazurka. Kakaowe kruche ciasto pokryte przepyszną masą czekoladowo-kawową. Całość ozdabiają wiśnie i stopiona czekolada. Na pewno zagości na naszym świątecznym stole:) Kruche ciasto: jajko,  150g masła,  170g mąki pszennej,  80g mąki ziemniaczanej,  3 łyżki kakao,  50g cukru,  1/2 łyżeczki cynamonu(...)Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, kakao i cynamon, wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.  Następnie ciastem wylepić dno i 1 cm boków formy o wym. 24x27cm. Nakłuć widelcem, piec około 35 minut temp. 160st. Ostudzić. Masa

Z miłości do słodkości
Czekoladowe ciasto z sosem karmelowym i fistaszkami. 165

które notabene właśnie odmrażam do kawy :) Na Święta zrobię nowe, polecam i Wam! Składniki na czekoladowe ciasto z sosem karmelowym i fistaszkami  na formę o wymiarach 24x28 cm: CIASTO KRUCHE: 150 g mąki 150 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 1 żółtko CIASTO CZEKOLADOWE: 5 jajek 1 białko 150 g cukru 100 zmielonych orzechów (np. w blenderze(...)OPCJONALNIE: słoiczek dżemu morelowego lub masa z 250 g mascarpone, 200 ml ubitej śmietany 30% i 100 g białej, roztopionej czekolady i 1 łyżeczki żelatyny      Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z masłem, miksujemy mikserem około 1-2 minutki, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy

Rozpustne gotowanie
SERNIK Z NADZIEWANYMI JABŁKAMI 218

razem było to coś innego , ale coś równie pysznego! Dziś mam dla Was przepis na jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam! Niesamowicie delikatny , kremowy …. na kruchym cieście …. z dodatkiem nadziewanych żurawiną jabłek! Połączenie słodkiego sernika z kwaskowatym smakiem żurawiny tworzy nieziemską całość , której trudno się oprzeć! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna(...)budyń waniliowy – 60 g * cukier – 50 g * cukier wanilinowy – 1 op DODATKOWO: * jabłka – 4 szt * żurawina w syropie – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem,dodajemy masło oraz jajka – wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok.15-20 minut. MASA SEROWA: Ser biały ucieramy

Ostra na Słodko