było minimum, do tej pory zresztą u Mamy na każde święta stoły uginają się od słodkości. Ja zrobiłam mazurka trochę oszukanego, nie tradycyjnego na kruchym cieście, ale z wafli. Wszyscy kochamy wafle z masą kajmakową! Ale za rok obiecuję, że rozpocznę specjalizację z mazurków. Składniki: • 1 opakowanie okrągłego wafla
To co kochamSkładniki: ciasto kruche: 40 dag mąki 4 żółtka 1 szklanka cukru 15 dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao dodatki do ciasta jasnego słoik powideł śliwkowych 4 białka 1/2 szklanki cukru tabliczka gorzkiej czekolady szklanka orzechów włoskich 10 dag rodzynek masa budyniowa 1/2 l. mleka 2 budynie 25 dag masła 3 łyżki cukru
Pobite gary Barbaryjednej :) Pełnoziarniste ciasto i masa śmietanowo serowa znowu posłużyły mi za bazę. Smak uzupełniłam przepyszną pikantną masą mięsno kurkową. Tarta jest cudowna, wspaniała... po prostu musicie spróbować :) SKŁADNIKI kruche ciasto i masa serowo śmietanowa z tego przepisu dodatkowo 250g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo- wieprzowego 250g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki sosu tabasco
DefinicjaSmakuSkładniki: Ciasto czubata szklanka mąki 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko łyżka śmietany 100 gram margaryny do wypieków Ponad to : mleczna czekolada, biała czekolada Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy ręcznie lub mikserem. Wyrabiamy kulę. Umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. Następnie wałkujemy i formujemy kształt jaja. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wlewamy na przemian na wystudzony spód i zdobimy
KuukBuukprzepis. Składniki: Ciasto 300 g mąki 50 g kakao 200 g masła 120 g cukru pudru szczypta soli 1 jajo 1 żółtko Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść kruche ciasto. Schłodzić 45 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 190C. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Gęsto ponakłuwać widelcem. Formę dwukrotnie owinąć folią aluminiową
Pełny talerzsernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) pół kostki margaryny 3 jajka 1 szklanka cukru Dodatkowo:1 puszka brzoskwiń w syropie 5 białek 3/4 szklanki cukruZaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Owinąć folią i włożyć na minimum 1 godzinę do zamrażarki. W międzyczasie jajka utrzeć z cukrem, dodać miękką margarynę, Sernix
Świat CiastawyboruNa ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-10 dkg margaryny-0,5 szklanki cukru pudru-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia-2 łyżki kakao-aromat śmietankowy Zagniatamy kruche ciasto, ale na początku bez kakao.Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3.Do części 2/3 dodajemy kakao. Ciemne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.Na ciasto
Maminek kulinarnyrozwałkować, rozłożyć na dużej balszce. Wstawić do piekarnika, zarumienić.Masa: Do żółtek dodać cukier, utrzeć. Dodać twarożek, mleko, olej, budyń, wymiksować. Wylać na kruche ciasto.Piana: Białka ubić, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.Wymieszać, wylać na ciasto. Zapiekać ok 60 min w 180 st.Do przygotowania sernika użyłam produktów Mlekovita:Zapraszam na stronę Mlekovity:http://www.mlekovita.com.pl/php/Zapraszam również na profil firmy
Z Majeczką w kuchniustach... Ciasto: 150 g mąki pszennej, 80 g margaryny, 50 g cukru pudru, 2 łyżki śmietany 18%. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekaną margarynę oraz śmietanę. Zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć w folię aluminiową i schładzać pół godz. Następnie wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy o śr. 27 cm (może być mniejsza, bo ciasto wyszło dość niskie), nakłuć
Z miłości do słodkościorkiszowej (lub 2 szklanki mąki pszennej) - 1-2 łyżek ksylitolu (lub cukru) Dodatkowo: - powidła czekoladowe - mielony ksylitol (lub puder) do oprószenia ciasteczek Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść kruche ciasto (ja używam do tego hak miksera). Podzielić na 2-3 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i kilka minut schłodzić w lodówce. Wyjmować partiami, układać na oprószonym mąką blacie
Smaczne Zdroweczasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części, tą druga znów chowamy do lodówki. Podsypujemy blat mąką (starajmy sie jej nie nadużywać gdyż ciasteczka staną się twarde a nie kruche ) ciasto wałkujemy dość cienko, następnie wycinamy kółka o średnicy 6 cm . Na każda różyczkę potrzebujemy 4 kółeczka. 3. Kiedy mamy gotowe kółka zakładamy każde z czterech kółek na siebie
Gotowanie...to proste !Kisz (quiche) to potrawa pochodząca z Francji i składa się z słonego ciasta kruchego oraz masy jajeczno – śmietanowej. Jako głównego składnika można użyć rożnego rodzaju mięs, serów, owoców morza lub warzyw. U mnie kisz z pomidorami oraz serem. Składniki na ciasto: 150g masła 300g maki pszennej szczypta soli żółtko 2 łyżki bardzo zimnej śmietany kremówki Składniki na nadzienie: 3 małe
wysmienityPLACEK Z SEREM I JAGODAMI Kiedy w domu nie ma ciasta do kawy, lodówka skrywa niewiele, to znak, że trzeba zrobić proste ciacho z serem i jagodami. Lubię robić ciasta kruche, z różnymi dodatkami, są bardzo proste w wykonaniu, tanie jeśli chodzi o składniki, zachowują bardzo długo świeżość i są po prostu pycha! Cały tydzień nie jadłam ciasta, powiem szczerze
SMYKWKUCHNIUszka zawsze kojarzą się nam z gotowaniem. Dlatego dzisiaj trochę odmiany, propozycja uszek z pieczarkami wykonanych z kruchego ciasta. Jest to doskonała przekąska do czerwonego barszczyku. Zapraszam. SKŁADNIKI Ciasto: 1/2 kilograma mąki 1 margaryna 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli jedno jajko Farsz: 1/2 kilograma pieczarek, 2 cebule olej do smażenia WYKONANIE Mąkę siekamy z margaryną , dodajemy jajko
W kuchennym oknie EwySkładniki: Ciasto kruche: 4 szklanki mąki pszennej 10 dag smalcu 10 dag margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana (tyle ile zabierze ciasto) szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 2 budynie 1/2 szklanki mleka 3 jajka ok 1 szklanki cukru kryształu 1/2 kostki masła 1 cukier wanilinowy Wykonanie
Pychotkaaazawierały sery, jajka, mleko, a skoro piątek, to także od czasu do czasu pojawią się ryby ;) Dziś chciałabym zaproponować Wam proste tartletki z pomidorami i mozzarellą. Składniki : ciasto kruche (gotowe lub z tego przepisu ) pomidorki koktajlowe mozarella 100ml mleka 100ml śmietany 1 jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa bazylia i oregano Przygotowanie : Formy do tarletek wyłożyć ciastem, przykryć papierem
Codzienne Gotowanieokazało efekt był pysznie zaskakujący, a podana na ciepło okazała się strzałem w dziesiątkę Obecnie wariacji na temat tej tarty jest mnóstwo (z jabłkami, śliwkami, morelami czy gruszkami, z ciastem kruchym czy też z francuskim) i jedną z takich wersji za sprawą wspomnianej Merry Berry dzielimy się dzisiaj z Wami – tarta tatin ze śliwkami i marcepanem na cieście francuskim
Kuchenne Wariacjeserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto kruche: 200 g mąki tortowej 100 g mąki pełnoziarnistej 200 g margaryny 100 g cukru 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki przełożyć do miski, zagnieść ręcznie. Gdyby ciasto się
kulinarnyswiatdomipomysł na coraz dłuższe i chłodniejsze wieczory – śliwki z cynamonem pod orzechową kołderką w otoczeniu niezwykle kruchego ciasta. Mniam! Składniki Ciasto (porcja na 2-3 tarty) Ciasto można podzielić na porcje i zamrozić, nie będzie trzeba zagniatać następnym razem J ¼ kg mąki pszennej ¼ kg mąki krupczatki ½ szklanki cukru pudru 1 kostka masła roślinnego 3 żółtka ¼ szklanki śmietany
Kulinarne Inspiracje