Wczoraj wieczorem robione....Sezon truskawkowy chyba już rozpoczęty..u mnie co prawda truskawki na działce jeszcze dojrzewają..ale wczoraj córce zachciało się truskawek i kupiłyśmy..a rzadko to robię..po prostu nie mam przekonania do takich owoców..zjadłam jedną i nie poczułam nawet smaku truskawki ...jednak co swoje z działki to swoje ..bez żadnej chemii itp.....no i niestety truskawki(...)kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ½ łyżeczki sody szczypta soli 18 dkg margaryny 3 łyżki zimnej wody Masa truskawkowa: 30 dkg truskawek 1/3 szkl. cukru sok z 0,5 cytryny 2 łyżki żelatyny 300 ml śmietany 36% Zagnieść ciasto i schłodzić.[ ja najpierw wyłożyłam ciasto do tartaletek i wstawiłam je do lodówki]. Foremki do tartaletek wysmarować masłem
Moje domowe kucharzeniepierwotna nazwa tego ciasta nosi nazwę "Ciasto Cioci Beaty". Polecam wszystkim, bo jest na prawdę bardzo proste do zrobienia, a przy tym cudowne w smaku. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia PTASIE MLECZKO: 2 galaretki truskawkowe 0,5 l śmietanki kremówki(...)ścieramy ją na tarce. Gdy galaretka będzie prawie ścięta, ubijamy śmietankę kremówkę, a następnie przelewamy do niej galaretkę truskawkową. Dodajemy rodzynki i czekoladę (kosteczki). Przekładamy wszystko na biszkopt i wkładamy do lodówki. Po 15 minutach w lodówce posypujemy ciasto kawałkami startej czekolady i ponownie wkładamy do lodówki. Po 2 godzinach można spróbować pierwszy kawałek ciasta :) Wszystkim, którzy zdecydują się zrobić
Serce zamknięte w formie pysznościSezon truskawkowy przeminął, ale malinowy trwa w pełni, dlatego dziś zaprezentuje Wam wypiek z malinami w tle. Babeczki przygotowane z kruszonki, krem z twarogu i słodycz
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: 5 galaretek o smakach: truskawkowa, owoce leśne, mohito, blue curacao, brzoskwiniowa 5 serków homogenizowanych waniliowych (po 150 g) Dodatkowo: 170 g śmietanki kremówki 30% 1
Emcia PichciZ racji tego, że sezon truskawkowy trwa powstał czekoladowy tort z bitą śmietaną i truskawkami. Jeśli o mnie chodzi tort wyszedł rewelacyjny. Wierzch
Ala piecze i gotujepieczenia Pianka: 1 szklanka jagód 400 g truskawek 1 kg arbuza ( może być mniej ) 1/2 l śmietanki 30 % 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej Sposób wykonania: Ciasto: Białka należy ubić na sztywna pianę z cukrem. Następnie stopniowo dodać żółtka i przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać
Słodkości i nie tylkoZachciało mi się bułeczek drożdżowych..i oto są..pyszne ...z truskawkami, rabarbarem i jabłuszkiem..pycha..do ciasta drożdżowego dodałam olej rzepakowy który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni. Przydałoby się trochę głosików na te pyszne bułeczki..każda zalogowana osoba może codziennie oddać trzy głosy..tak więc do dzieła..Zapraszam(...)ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować , pokroić radełkiem w paseczki o szerokości około 1 cm.Paski ciasta skręcić, a następnie zwinąć ślimaczki i układać na blaszce.Na środku ślimaczka małym kieliszkiem zrobić wgłębienie , włożyć w nie masę rabarbarowo-truskawkową i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym jajkiem i p iec w temperaturze 220 stopni przez około
Moje domowe kucharzenietarta do wysypania tortownicy Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Warstwa śmietankowa: 300 ml śmietany kremówki 1 paczka ciastek Oreo Do dekoracji: 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Do nasączenia: 0,5 szklanki wody, sok z połowy cytryny, cukier waniliowy i opcjonalnie ulubiony alkohol 1. Biszkopt: Ubić białko z cukrem tak długo, żeby nie było czuć cukru(...)wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto podzielić na 3 części. (Można biszkopt podzielić na dwie części i wtedy na zastygniętą warstwę truskawkową należy wyłożyć warstwę śmietankową) 2. Warstwa truskawkowa: Truskawki obrać i umyć. Zmiksować, wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z gazu i dodać
UgotujmyTo.plzrobiłam jeszcze galaretki Dr Oetkera. Taki oto deser na szybko. Użyłam galaretkę o smaku truskawkowy i pomarańczowym. Udekorowałam bitą śmietaną, posypką czekoladową i brzoskwiniami. Galaretka Pyszne, owocowe galaretki Dr. Oetkera to najbardziej elegancki z deserów. Są wspaniałe jako dekoracja lodów, ciast z owocami i na zimno. Ich wesołe kolory, owocowy aromat oraz orzeźwiający smak sprawiają(...)specjalne przepisy na galaretkowe drinki i inne szalone desery. Galaretki są dostępne w następujących smakach: wiśniowym, truskawkowym, pomarańczowym, cytrynowym, owoców leśnych, malinowym, agrestowym, poziomkowym, brzoskwiniowym i kiwi. P atki cukrowe o smaku czekoladowym Zastosowanie: - do dekoracji ciast, lodów i deserów Produkty Dr Oetkera ułatwiają mi pracę w kuchni. Z nimi zawsze szybko wyczaruję coś pysznego
kolorowotorcikowoczubate łyżki maku; 2 łyżki kisielu truskawkowego z cukrem; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Aromat śmietankowy; Margaryna i bułka tarta do wysmarowania tortownicy. Sposób przygotowania: Jaja utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Stale miksując dodać olej, oranżadę, aromat śmietankowy oraz mąkę (2,5 szklanki) wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać(...)zastąpić innym np. cytrynowym. Białą oranżadę można zastąpić wodą gazowaną lub np. spritem, kisiel truskawkowy np. wiśniowym. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czas pieczenia może się różnić w zależności od różnych czynników np. wilgotności mąki. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry
Gospodyni MiejskaKochani dziś mam dla Was przepis na tartę , którą zrobiłam z okazji dnia mamy:) Ponieważ zaczął się sezon truskawkowy właśnie te owoce pojawiły się na mojej tarcie :) ale również banany i winogrona:) ciasto: 160 g mąki 60 g cukru pudru 30 g kakao 100 g zimnego masła 1 jajko 1 opakowanie cukru wanilinowego krem 500 g serka mascarpone pół szklanki
Cukier&Puderprzepisu nie wrócę! :) Sos jest bardziej kremowy i gęściejszy niż na samym mleku, odpowiednio słodki, cudownie pachnący wanilią, idealny do polewania owoców, deserów czy ciast. I dzisiaj proponuję Wam połączenie tego wyśmienitego sosu z kisielem truskawkowym- domowej roboty, oczywiście :))) Mówię Wam, ten deser to raj dla podniebienia! :))) Przepis na pełne 3 szklanki 250 ml: Sos angielski: * mleko
Kraina Miodem PłynącaJakiś czas temu dostałam do przetestowania foremkę Liliana od Tupperware Polska a że sezon truskawkowy trwa więc przygotowałam w niej prosty serniczek na zimno z
Monia miesza i gotujejajko 3/4 kostki margaryny 2 łyżki cukru masa: 3 budynie waniliowe 3 szklanki mleka pól kostki margaryny dodatkowo: pół kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Do mąki dodajemy margarynę pokrojoną, jajko, i cukier. zagniatamy> ciasto. Wkładamy na pól godziny do lodówki. Po tym czasie> rozwałkowujemy, wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy całe ciasto> widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia
Z Majeczką w kuchnimiękkiego masła 8 dag cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1 łyżka mleka Nadzienie: 15 dag dżemu truskawkowego Do posypania: cukier puder Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować kawałkami na cienkie placki(...)wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Piec w temp. 170ºC przez 10-12 minut na złocisty kolor. Po upieczeniu odstawić je do wystygnięcia. W tym czasie przełożyć dżem truskawkowy do małego rondelka i podgrzać go na ogniu do momentu aż lekko się rozpuści. Wystudzone ciasteczka układamy na stole roboczym obok siebie. Osobno pełne i osobno z "okienkiem". Pełne ciastka
Świat Ciasta