przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:4/934)

Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 256

wysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku.   Piekarze i cukiernicy szykują prawdziwe włoskie Panettone na młodym ‘słodkim zakwasie’, ja nie miałam aż tyle czasu to raz, a dwa – w kamienicy jest już zbyt zimno(...)przypomina naszego polskiego keksu pełnego bakalii czy baby wielkanocnej – Panettone jest bardzo miękka i bardzo puszysta. Powolny i podwójny proces wyrastania, taki jak przy wyrobie chleba, określony sposób szykowania ciasta i dobór składników sprawiają, że ciasto wytwarza silne wiązania glutenowe a te decydują o jego lekkości i pulchności.   Smak? Mój mężczyzna po pierwszym kawałku zażądał drugiego, mówiąc „yum! drożdżówka

Karo in the Kitchen
Odwrócone ciasto z truskawkami 277

Odwrócone ciasto z truskawkami to tak naprawdę klasyczne ciasto jogurtowe, które pieczemy w odwrotny sposób niż tradycyjne ciasta - z owocami na spodzie formy, a ciastem na wierzchu. Zapobiega to powstawaniu zakalca, który może tworzyć się, gdy zbyt wiele soczystych owoców ułożymy na wierzchu wypieku. Dodatkowo truskawki z masłem i cukrem łączą się na spodzie w aromatyczną całość, która dodaje ciastu(...)wspaniały smak. Piekłam to ciasto w dwóch wersjach - z małą ilością masła i cukru na spodzie oraz z większą ilością tych składników. Nie zauważyłam zbyt dużej różnicy - w obu przypadkach na spodzie tortownicy wytworzył się aromatyczny syrop, który podczas wyjmowania ciasta z formy, wypłynął na zewnątrz lub jeśli szybko przeprowadziliśmy proces odwracania, spłynął na ciasto. Część soku z truskawek

Smakołyki Bereniki
Ciasto miodowe z orzechami 216

Ciasto z miodem i orzechami, przełożone masą grysikową to nie jest propozycja dla tych co na diecie ;-), choć muszę przyznać, że ciasto nie jest zbyt słodkie. Jedną istotną rzeczą jest to, że po upieczeniu powinno się co najmniej przez dwa dni przegryzać,  a blaty przejść wilgocią kremu. Najlepiej przykryć je szklanym kloszem lub czymś innym(...)pozwoli ciastu wyschnąć. A następnym razem do kremu grysikowego dodał parę kropel alkoholu, będzie bardziej wyrazisty. Ciasto miodowe z orzechamiProporcje na tortownicę o średnicy 21 cm Czas przygotowania: 180 minutSkładnikiCiasto:470 g mąki pszennej 10 g sody oczyszczonej80 g margaryny Palma z złotym opakowaniu90 g miodu65 g cukru pudru10 g domowego cukru waniliowego100 g śmietany

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 208

barwiącego wszystko wokół warzywa. Prosiłam o pomoc w wymyśleniu zastosowania dla niego - i za wszystkie propozycje serdecznie dziękuję. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym w pierwszym odruchu nie sięgnęła po... Ciasto. Jasna sprawa.Jeszcze parę lat temu na myśl o cieście z buraczkami tylko bym się skrzywiła, i pięć minut później nie pamiętała o tym co najmniej idiotycznym pomyśle. Teraz jednak już(...)wiem, że ta idea idiotyczna nie jest w żadnym razie, co więcej - uśmiechnęłam się na myśl o nowym wyzwaniu. W mojej kuchni nie raz gościło już ciasto marchewkowe, ostatnio dynia również sprawdziła się na słodko. Kilka niewarzywnych dziwactw też już przetestowałam z dużym sukcesem. O dodaniu buraczków do ciasta słyszałam już wcześniej, ale dopiero Shinju

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto "Zemsta teściowej" (inaczej) - dla gości 9013

Dziś trochę z innej beczki, bardziej słodko i kalorycznie, z tego powodu ciasto może nie do jedzenia na co dzień ale na pewno super na wizytę gości. Upiecz w piątek i czekaj aż ktoś wpadnie w odwiedziny - zrobisz gościom przepyszną niespodziankę (moi nawet wzięli ten przepis na przyszłość). Ciasto słodko kwaskowate - przez to zwodnicze, bo można go zjeść naprawdę dużo(...)więc koniecznie trzeba się podzielić, a gościom kawałek przy kawie nie zaszkodzi :)Składniki:Ciasto:2 (nieczubate) szklanki mąki pszennej (Szymanowskiej) (270 g) 150 g margaryny (używałam Kasi) trochę ponad 0,5 szklanki cukru pudru (90 g) 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka ponad 0,5 szklanki cukru (110 g)  płatki migdałowe (tyle

Malowane smakiem
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 317

Cytrynowo mi... Naszła mnie straszliwa ochota na ciasto mocno cytrynowe. Nie wystarczył mi dodatek skórki i soku z cytryny, postanowiłam wykorzystać jeszcze dodatkowo cytryniec chiński.Zainspirowała mnie Angelika Szostak swoim ciastem z aronią i syropem cytrynowym. Z racji, iż lubię kruche i sypkie ciasta, zdecydowałam się jednak obyć bez nasączania go syropem. No i aronię zamieniłam na suszony cytryniec, który(...)suszonym cytryńcem okazało się obłędne w smaku - akurat dla miłośników wypieków niezbyt słodkich. Ostrzegam jednak, że nie w każdy gust się on wpasuje - suszony cytryniec jest dość specyficzny. Słodycz ciasta przełamuje się tu z kwaśnym dodatkiem cytryny i słodko-słono-kwaśno-gorzko-cierpkim smakiem jagód cytryńca.  Bo okazało się, iż cytryniec chiński (Schisandra Chinensis) to istna orgia smaków! Znany

Grunt to przepis!
Eksperymentalne ciasto drożdżowe z truskawkami 399

Eksperyment wart opatentowania - drożdżówka wyszła taka dobra!    Na ciasto drożdżowe jest tyle patentów, ile kucharek je piekących :) Każda ma swój patent, ulubione proporcje i sprawdzone tricki. Moja przygoda z drożdżowym zaczęła się stosunkowo niedawno, raptem parę miesięcy temu i od tej pory różne wersje drożdżówek moja kuchnia widziała. Część tych doświadczeń była całkiem udana (np. drożdżowe ślimaczki(...)najlepszym eksperymentem pod znakiem drożdży jaki miałam do tej pory czelność testować :) Drożdżówka wychodzi gruba, puszysta, miękka i wilgotna - znika z talerza w okamgnieniu! Składniki na średnią blachę 25x30cm:CIASTO:  500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 125g cukru  1 duży cukier wanilinowy (32g) 100g masła - nie używać tu margaryny, na maśle ciasto lepiej

Grunt to przepis!
Najłatwiejsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania 276

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to moje odkrycie tego lata. W internecie możecie znaleźć wiele przepisów, w których nie trzeba poświęcać czasu na wyrabianie ciasta, jest to tzw. sypane ciasto drożdżowe. Moja propozycja jest nieco inna, ale równie łatwa w wykonaniu. W moim przepisie przygotowuje się rozczyn, a później wszystkie składniki wrzuca do jednej miski i miesza - łyżką lub trzepaczką, więc(...)jest potrzebny mikser. Potem należy tylko poczekać, aż ciasto wyrośnie, przełożyć do formy, pozwolić mu ponownie urosnąć, udekorować owocami i upiec. Ciasto można przyrządzić bez owoców lub z dowolnymi owocami, nie mogą być one jednak zbyt duże i ciężkie, gdyż ciasto po wyrośnięciu jest delikatne, więc w przypadku większych owoców proponuję pokroić je na mniejsze, lżejsze kawałki. Smak ciasta drożdżowego

Smakołyki Bereniki
CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 228

Jakoś tak, gdy nadejdzie wiosna "chodzą" za mną ciasta drożdżowe. Może to większa dostępność owoców, może panująca aura, sama nie wiem, wiem natomiast, że ciasta drożdżowe bywają wtedy dość często. Tym razem naszło mnie na ciasto drożdżowe, ale nie takie zwykłe, "chodziło" za mną ciasto drożdżowe na jogurcie. A skoro chodzi, to trzeba mu pomóc, wbiłam hasło, przeanalizowałam składniki pierwszego(...)przepisu  na jaki się natknęłam i tak oto powstało pyszne, delikatne, bardzo owocowe i długo pozostające wilgotne (co u drożdżowych ciast jest raczej rzadkością) ciacho. Zamieniłam tylko mąkę i skróciłam czas pieczenia. Wyszło cudne, bardzo godne polecenia. Wiem, że niektórzy obawiają się pieczenia ciast drożdżowych, nie wiem natomiast skąd biorą się te obawy, ciasta drożdżowe były pierwszymi jakie zaczęłam

Smaczne Zdrowe
Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli 173

Dziś święto Trzech Króli. W Hiszpanii z tej okazji piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe, roscón de Reyes Magos. Ciasto można podać samo, posypane cukrem pudrem lub nadziane bitą śmietaną,  kremem czy też masą migdałową. Jest bardzo puszyste, intensywnie pachnie cytrusami,  a podczas pieczenia rośnie jak oszalałe. Jak widać po odkrojonym kawałku, moje ciasto zostało pokrojone, jak było jeszcze(...)ciepłe... Nie mogliśmy się oprzeć :-).Hiszpańska tradycja nakazuje umieścić w cieście fasolę lub pieniążek, temu kto go znajdzie przez cały nadchodzący rok będzie dopisywała pomyślność.Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech KróliCzas przygotowania: 16 godzinSkładniki na 10-12 porcjiSkładnikiZaczyn:80 g mąki pszennej 55050 g mleka5 g świeżych drożdżystarta skórka z 1 pomarańczyCiasto

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie 168

okazji małej, rodzinnej uroczystości postanowiłam przygotować jakieś ciasto. Chciałam żeby mój wypiek był nie tylko smaczny, ale też ładnie się prezentował na stole. Moja rodzina wprost przepada za ciastami z makiem. Dlatego przygotowałam mój drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie. Smak i niebanalna prezentacja, to zdecydowane atuty tego ciasta. Spróbujcie, bo warto. Przygotowanie takiego makowca nie jest wcale skomplikowane. Zapraszam(...)jajka klasy M nadzienie - domowa masa makowa lub gotowa 800 g niezbędne do przygotowania drożdżówki - arkusz papieru do pieczenia, obręcz od tortownicy o średnicy 24 * najlepiej dedykowanej do drożdżowych ciast Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy 3/4 szklanki mleka wraz z 2 łyżkami masła. Mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Nasze

Słodkie okruszki
Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką 217

Sezon na ciasta drożdżowe z owocami minął, jednak czasami ochota na pewne rzeczy przychodzi niespodziewanie i nie ma co patrzeć na porę roku.W owocach może nie możemy obecnie przebierać ale zawsze pozostają te mrożone czy w słoiku. Trzeba sobie jakoś radzić J  Ciasto smakuje również rewelacyjnie z samą kruszonką, jest bardzo puszyste, wysokie  i rozpływa się(...)ustach. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe wymaga sporo pracy, ale naprawdę warto.Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonkąSkładniki:Ciasto500 g mąki (najlepiej przeznaczonej do ciast drożdżowych (typu 500 lub 550)150 g cukru100 g masła5 żółtek1 szklanka mlekacukier waniliowy1 łyżeczka ekstraktu z waniliiZaczyn:2 opakowania suchych drożdży (po 7g)1 łyżka cukru2 łyżki mąki1/3 szklanki mlekaKruszonka100 g masła

Mania Gotowania
Domowy kurtosz, ciasto kominowe, tredelnik 203

dawna krążył mi po głowie "kurtosz", tredelnik, ciekawił mnie smak czy faktycznie jest tak dobry jak o nim mówią. "Tredelnik - tradycyjne słodkie ciasto pochodzące ze Słowacji  z miasta Skalnica . Jest wykonana z walcowanego ciasta, owijanego wokół kija, a następnie grilowanego i posypanego cukrem wymieszanym z orzechami oraz z cynamonem."Nie posiadam specjalistycznego sprzętu, ale bez problemu można sobie poradzić(...)puszki od napojów energetycznych. Owinęłam je dokładnie folią srebrną i w 100 procentach się sprawdziły.Przygotowałam różne posypki takie jak cukier cynamonowy, cukier różany, kolorową posypkę. Pozostało wykonać tylko ciasto i stworzyć z wszystkiego przepyszną całość. Co się udało <3     SKŁADNIKI : z tej porcji otrzymałam 14 szt 500 g mąki pszennej (typ 550)2 jajka

Basia w kuchni
Herman - ciasto szczęścia 356

się - uwaga - Amiszom i jest to chleb przyjaźni. Albo szczęścia. Albo i tego, i tego ;)Podobno wolno upiec go tylko jeden raz w życiu. Podobno przed rozdaniem trzech części ciasta nie wolno go jeść. Podobno życzenie, które pomyślicie przy pierwszym kęsie na pewno się spełni. To teoria. A co w praktyce? Nie jest to chleb, raczej rodzaj bardzo słodkiego ciasta(...)Jest ono przepyszne. Nie lubi metalu, dlatego do jego przechowywania i mieszania używamy szklanej / plastikowej miski i drewnianej łyżki. Ciasto robimy przez siedem dni, od poniedziałku do niedzieli. A co najważniejsze - przygotowywanie go to naprawdę fajna zabawa :)Co do mieszania, czy też jego braku na poszczególnych etapach jestem dość sceptyczna, ale się zastosowałam. Jeśli nie macie zaczynu, można przygotować

Kulinarne zapędy Kokosa
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 178

Zapraszam na obiecany przepis - moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o cieście drożdżowym i skorzystać z moich wskazówek odsyłam do posta z poradnikiem: http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/poradnik-seret-idealnego-ciasta.html     Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką               Składniki:     Ciasto: 450 g mąki(...)podsypania (użyłam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli) 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta) 70 g miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka 200 ml mleka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego Kruszonka: 130 g masła lub margaryny około 1 szklanki mąki ½ szklanki

Mania Gotowania
Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym 204

Klasyczne ciasto drożdżowe z serowo-budyniową warstwą. Ciasto drożdżowe zrobiłam według wcześniej już zamieszczonego przepisu. Jest to mój sprawdzony przepis, który zawsze się udaję. Tym razem postanowiłam zamienić owocowe nadzienie na coś nowegoJ Wyszło naprawdę smaczne. Jeśli lubicie drożdżówki z serem i budyniem to polecam!!   Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym     Składniki: Ciasto: 450 g mąki(...)podsypania (używam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli) 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta) 70 g miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka 200 ml mleka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego Masa serowa: 700g zielonego twarogu 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru

Mania Gotowania
PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze. 171

Pierogi to nasza największa miłość! Z każdym farszem smakują rewelacyjnie ale... nie w każdym wykonaniu! Mamy nasze osobiste preferencje, jeśli chodzi o temat pierogowy! Po pierwsze ciasto - musi być delikatne, cieniutkie jak pergamin, rozpływające się w ustach. Po drugie farsz - niezależnie od tego, czy jest to jego tradycyjna odmiana, czy chodzi o wersję mięsną, szpinakową, kapuścianą, grzybową itd - musi być(...)fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze  PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! Tak więc Panie i Panowie, przepis na pierogi ruskie

Wypisz Wymaluj
Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo - Kokosowe z Masą Budyniową) 571

Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji tak naprawdę niewiele ma wspólnego z popularnym batonikiem o podobnej nazwie z którym z pewnością wielu z nas je kojarzy. Ciasto Siostry Anastazji charakteryzują dwa płaty delikatnego, kruchego ciasta, lekka warstwa kokosowa, wyraziste w smaku ciasto z orzechów włoskich, a wszystkie te warstwy przekłada aksamitny, budyniowy krem, a wierzch ciasta stanowi idealnie komponująca się z całością(...)czekoladowa polewa posypana kawałkami orzechów włoskich. Ciasto przepyszne w smaku i mimo, że jest dość pracochłonne z pewnością warto je przygotować w naszych domach. Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo- Kokosowe z Masą Budyniową) - Składniki: Ciasto Kruche: 150 g mąki pszennej 100 g masła (zimnego) 3 żółtka łyżka kwaśnej śmietany 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem

Słodka Strona
Najlepsze czekoladowe ciasto 172

powinnam sobie to wytatuować na jakiejś widocznej części ciała. Kilka dni temu na mojej tablicy pojawił się przepis niejakiej foodess . Zobaczyłam zdjęcie i pomyślałam, że to jakieś wielce skomplikowane ciasto, wymagające dużych umiejętności. Nic bardziej mylnego. Jeśli macie wolne 15 minut, znacie swój piekarnik i właśnie napadła was ochota na coś czekoladowego, to jesteście w pełni wykwalifikowani do zrobienia tego(...)ciacha!   **Minister Zdrowia ostrzega- przygotowywanie tego ciasta może spowodować gwałtowne odwodnienie organizmu, spowodowane nadmierną produkcją śliny. Ze względów bezpieczeństwa należy mieć w pobliżu szklankę wody, żeby wyrównać niedobór. Ze względów estetycznych należy mieć w pobliżu chusteczkę do wycierania kapiącej śliny.** Ale zacznijmy od czegoś zupełnie z innej beczki. Wczoraj wybraliśmy się na Wrocławski Bazar Smakoszy (nie mają swojej strony

les mirabelles
ciasto na pierogi 262

ciasto na pierogi Nie ma to jak pyszne pierogi. Jednak jak to się mówi: "diabeł tkwi w szczegółach", a w naszym wypadku, w cieście. Nie możne być ono za grube, ani za cienkie, a tym bardziej twarde, bo wtedy nasza cala praca idzie na marne. Niedobre ciasto psuje całego pieroga. Zapraszam wiec na przepis na ciasto, z którego pierogi wychodzą(...)bardzo smaczne. Składniki : 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki wody 1 jajko (opcjonalnie) * Ponieważ mąka mące nie jest równa tak wiec, w wypadku gdyby ciasto wyszło nam za rzadkie należy troszkę dodać więcej mąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody. * Ja, do ciasta na pierogi, nie dodaj ę  jajka. Wydaje

Kulinarnie z Polką na Kresach
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkami 137

Przepis jest dość prosty. Skoro ja je zrobiłam, to i Tobie się uda ;).Nie znosiłam ciasta drożdżowego, aż do dzisiaj. Ciasto jest mięciutkie, słodkie i co najważniejsze! Nie smakuje jak sklepowy "wiór drożdżowy".. Tak więc jest to ciasto zarówno dla fanów drożdżowego ciasta, jak i dla niejadków drożdżowego takich jak ja - do tej pory.Zapraszam do wypróbowania.Od dzisiaj wszyscy kochamy(...)ciasto drożdżowe ;)Przepis na dużą prostokątną blachę:Ciasto drożdżowe:1 szklanka cukru pudru50 g świeżych drożdży2 i 1/2 szklanki mąki tortowej1 szklanka mleka 3 żółtka jaja kurzego L lub 4 małe Mszczypta soliaromat (opcjonalnie)1/2 kostki masłaPrzygotowanie:1 łyżeczkę cukru pudru rozcieramy z drożdżami oraz łyżeczką mąki w letnim mleku. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Około 15 minut.Reszt

Eat Shrimps
PIZZA BIAŁO-ZIELONA (m.in. ze szpinakiem / ciasto tradycyjne i bezglutenowe owsiane) 161

pizza to zupełnie niekonwencjonalny strzał w 10-tkę. Kusi niespotykanym smakiem i boskim zapachem. Ma w sobie wszystko to, co w kuchni kochamy. Udało nam się na chrupiącym cieście połączyć takie pyszności jak: szpinak, dip czosnkowy, oliwki, sery, cebula... i "piekło - niebo" - bezglutenową mieszankę, bez której już nie wyobrażamy sobie gotowania.SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE:- 25 dkg mąki,- 1/4 kostki(...)drożdży,- pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem,- łyżeczka soli,- łyżeczka cukru,- 3 łyżki oleju,SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE - BEZGLUTENOWE:Mąka owsiana bezglutenowa - możesz o niej (i o innych bezglutenowych w 100%) poczytać TUTAJ!- można je zrobić z tych samych proporcji co "zwykłe", ale należy pamiętać, że to ciasto, o wiele szybciej pęcznieje, więc ilość mąki należy "regulować" obserwując. Ważne

Wypisz Wymaluj
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ 362

Będąc w sklepie moim oczom ukazały się świeżutkie, piękne maliny. Kupiłam je z myślą o podwieczorku...skończyły w tym oto cieście:) Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką, od razu skojarzyło mi się z wakacjami, nie wiem dlaczego, być może świeże maliny przyniosły mi na myśl lato. Ciasto jest wilgotne(to chyba oczywiste), delikatne i jeszcze to kruche ciasto(...)Następnym razem dam mniej malin-jak dla mnie było za dużo oraz piankę zrobię z 1,5 porcji ponieważ według mnie było jej za mało.  Składniki na kruche ciasto: -410g mąki orkiszowej białej  (lub 2,5szkl.pszennej) -4 łyżki ksylitolu -5 żółtek -2 łyżeczki proszku do pieczenia -250g masła (zimne) Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść

Smaczne Zdrowe
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 1061

Ciasto trochę przypominające drożdżowe, wiele osób się na to nabiera. Moja Rodzinka uwielbia tego typu ciasta: wilgotne (za sprawą jogurtu i oleju), z owocami i przepyszną kruszonką. Pychotka ! Olbrzymią zaletą tego ciasta oprócz jego smaku oczywiście jest szybkość przygotowania. Dla tych, którzy obawiają się pieczenia ciast drożdżowych (ale nie tylko) to ciasto jest idealne. Przygotowuje się je podobnie do muffinek(...)Dwie miski: w jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie zawartości misek łączymy, ciasto na blaszkę i gotowe. Wykładamy owoce, posypujemy kruszonką i po max.40 minutach mamy gotowe pyszne ciasto, które zaskoczy myślę niejedną osobę. Wygląda może niepozornie ale zapewniam Was, że smakuje cudnie. Nie było osoby, której by nie przypadło do gustu, a trochę ich było... Do przygotowania

Smaczne Zdrowe