przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:147/934)

Pierogi z botwinką 196

albo bryndzę albo fetę. Miałam akurat końcówki więc  użyłam  obu. Podałam z jogurtem greckim wymieszanym z ostrą pastą paprykową. Bardzo smaczne! Polecam składniki  (ok 60 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (na ok 30szt) ok 140 g botwinki - liście i łodyżki 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku(...)fety 60 g bryndzy po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku sól pieprz do podania:  jogurt wymieszany z pastą paprykową przygotowanie ciasto Przygotować ciasto z połowy porcji lub podwoić ilość farszu. Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody,  jeżeli

Stare Gary
Tarta marchewkowa na cieście żytnio-ryżowym 152

Składniki: (na tortownicę o średnicy około 22-24 cm) Ciasto: 3/4 szklanki dobrej jakości mąki żytniej 1/4 szklanki mąki ryżowej 20 ml oleju słonecznikowego 1 jajko duża szczypta soli szczypta pieprzu szczypta kurkumy Mus: pół awokado, pokrojone na drobną kostkę 1/3 małej papryki zielonej-pokrojonej w drobną kostkę i podduszonej do miękkościna małej ilości wody 1 średniej wielkości pomidor- pokrojony(...)około 7 listków świeżej bazylii- średniej wielkości Farsz: pokruszony ser feta 100 g 3 duże ugotowane i podzielone na mniejsze części marchewki po upieczeniu liście kolędry do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: 1. Zmieszać wszystkie składniki. 2. Zagnieść ciasto 3. Wyłożyć ciasto na tortownicę 4. Ponakłówać ciasto obficie widelcem 5. Podpiec ciasto Piec: 15-25 minut w temperaturze 180 stopni, w zalezności

KreatywnePiny
Czekoladowe Ciasto z Malinami 140

Cudownie czekoladowe ciasto przełamane smakiem soczystych malin – poezja, której nie jestem w stanie opisać słowami. Ciasto z wyglądu niepozorne a smakiem zwala z nóg, kolejnych kęsów nie ma końca… Dwa mocno czekoladowe, wilgotne blaty przełożone konfiturą malinową, wierzch udekorowany cudownym czekoladowym ganache i soczystymi, orzeźwiającymi owocami – niebo w gębie to mało powiedziane. Koniecznie musicie wypróbować by przekonać(...)się o czym mowa. Fani czekolady i nie tylko – będziecie ciastem oczarowani. Składniki: 225 g gorzkiej czekolady Goplana 60% kakao 175 g masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulki) 100 g zmielonych migdałów 2 czubate łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 5 jaj 140 g cukru trzcinowego Czekoladę i masło rozpuszczamy w garnku

Made By Mom And Son
Czekoladowa Rolada z Karmelem i Bananami 140

Bardzo rzadko robię słodkie rolady, sama nie wiem dlaczego tak jest. Jeśli już zdarzyło mi się je zrobić to jako dodatek do innego ciasta np. ciasto z roladkami . Postanowiłam rzucić sobie roladowe wyzwanie i tym sposobem powstała pyszna czekoladowa, z karmelem, bananami i honeycomb. Ciasto roladowe jest mocno czekoladowe, idealnie współgra z kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem karmelu(...)bananów, z chrupiącym honeycomb. Całość dodatkowo polana karmelem i posypana słodką przekąską to już czysta rozkosz podniebienia. Koniecznie wypróbujcie. Mało pracy a smak mocno zadowalający Składniki na ciasto: 120 g gorzkiej czekolady Goplana 6 jaj 100 g cukru kryształu 30 g kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżki wrzącej wody Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy

Made By Mom And Son
Letnie i lekkie ciasto jogurtowo - truskawkowe 555

będę wstawiać przepisy tak często, jak to wcześniej bywało, ale obiecuję, że będą co rusz pojawiać się tu nowe i pyszne przepisy ! :-) A dzisiaj przedstawię Wam przepis na pyszne ciasto jogurtowo - truskawkowe , które nie zawiera tłuszczu! Jest pyszne, lekkie i takie truuuuskawkowe :-) Kocham lato za truskawki i za to, że można zrobić z nimi wszystko! Przepis znalazłam na stronie ugotowac.blogspot.com(...)pewno wykorzystam go ponownie :-) Pamiętajcie przy robieniu tego ciasta, że należy dodać tyle truskawek, ile jest podanych w przepisie. Inaczej ciasto będzie zbite, nie puszyste. A więc do dzieła :-) Składniki: 2 jajka 180 g jogurtu naturalnego 220 g mąki pszennej (ja użyłam wrocławskiej) 90 g brązowego cukru 40 g białego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii albo cukru wanilinowego

Anielska Kuchnia Ani
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 300

smakoszy ciast owocowych mamy bardzo smaczne i lekkie ciasto z truskawkami i rabarbarem Składniki: - 6 jajek - 300 g cukru - 330 g mąki tortowej - 2 łyżeczki esencji waniliowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g oleju - 150 g rabarbaru - 500 g truskawek Dodatkowo cukier puder do dekoracji. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo(...)łyżce cukru dalej miksując. Potem dodajemy żółtka wymieszane z olejem i esencją waniliową i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy której dół wykładamy papierem wysmarowanym olejem. Na wierzch ciasta układamy umyte i obrane truskawki oraz obrany i pokrojony na kawałki rabarbar. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika

Kuchenne Wariacje
Ravioli z serkiem i czereśniami 135

gram czereśni, umytych i wydrylowanych 50 gram masła szczypta cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 3-4 łyżki płatków migdałów Z mąki, szczypty soli, jednego jaja i żółtka zagniatamy ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodajemy łyżkę wody. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy dość cienko(...)jednej połowie ciasta nakładamy łyżeczkę serka kremowego oraz jedną czereśnię. Nakładamy farsz na ciasto zostawiając 4 centymetrowe odstępy. Następnie smarujemy białkiem wokół farszu i nakładamy drugą połowę ciasta. Wokół farszu dość mocno uciskamy ciasto aby dobrze się skleiło i odkrawamy radełkiem bądź nożem. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Gotowe ravioli gotujemy w wodzie 4-5 minut. Na patelni rozpuszczamy

Mango Papaja
Naleśniki łaciate pod pachnącą piwonią 145

łyżki soku z cytryny 1 cukier wanilinowy 2 łyżki miodu 1 mała śmietana kwaśna 18% Wykonanie: Mleko przelewamy do miski dodajemy jajka, mąkę oraz szczyptę soli miksujemy dokładnie aby ciasto było bez grudek, połowę ciasta przelewamy do drugiej miski dodajemy kakao. Rozgrzewamy patelnie, smarujemy odrobiną oleju. Na patelnię wlewamy odrobinę ciasta białego robiąc okrąg, następnie obok ciasta białego dodajemy ciasto(...)kakaowe również robiąc okrąg i tak na przemian wlewamy ciasto aż będziemy mieli cały placek naleśnikowy. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki. Banany grillujemy ze skórką, studzimy, obieramy, przekładamy do miseczki, widelcem rozdrabniamy. Do bananów dodajemy twaróg oraz pozostałe składniki nadzienia, wszystko widelcem dokładnie mieszamy rozdrabniając. Na usmażone naleśniki rozsmarowujemy nadzienie, zwijamy w rulon. Dekorujemy według uznania. Smacznego

kgwjanczewo
Chrupiący galaretkowiec z truskawkami 449

Ciasto o trzech smakach i konsystencjach - twarda, chrupiąca masa czekoladowo-wafelkowa, aksamitny krem śmietankowy i galaretka z truskawkami. Ciasto bardzo sycące i łatwe w przygotowaniu. Pomysł na poniższe ciasto zaczerpnęłam z książki Cukiernia Lidla Pawła Małeckiego.   Składniki na blachę o średnicy 24 cm: spód czekoladowy 300 g czekolady z orzeszkami i masą wafelkową 250 g wafelków o smaku kakaowym(...)przygotować czekoladowy spód: czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Na sam koniec do masy dodać pokruszone wafelki (można je zmielić za pomocą blendera). Całość wymieszać. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na to masę czekoladową. Spód ciasta umieścić na 30 minut w lodówce. W międzyczasie galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Żelatynę

Ugotować
Pielmieni - rosyjskie pierogi 122

wypieku, kawał łososia niemalże grubości dłoni. Doskonała kanapka. Madzia natomiast zamówiła pielmieni. Podane w fajnym kamionkowym naczyniu, z odrobiną kwaśnej śmietany i koperku. Spróbowałem i aż mi kapcie spadły! Ciasto idealnie zrobione, mięso doprawione w punkt. Wow! A na koniec jeszcze deser. Ja zamówiłem ciasto z bezą, posypane granatem (była też wersja z kiwi). Bałem się. Beza jest słodka(...)zdecydowanie nie mój smak. I co? Otóż wcale nie była słodka, była idealna! Ciasto w sam raz na zakończenie idealnego obiadu, tak żeby nie popsuć sobie smaku kilogramem cukru, który jakiś osioł dodał do ciasta. Nie pamiętam już co Madzia zamówiła. To znaczy pamiętam, ale nie pamiętam jak się nazywało :) Takie ciasto, co jak się je przekroi to ze środka

Marder&Marder Manufacture
Sękaczek - warstwowa szarlotka wg Siostry Anastazji 288

kogo: dla fanów orzeszków w karmelu dla lubiących próbować nowych wersji szarlotek dla mających jabłka "na zbyciu" Składniki na ciasto: 350g mąki kostka zimnej margaryny/masła (250g) 2 łyżki śmietany 12 lub 18% 120g cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie ciasta:  Zarobić ciasto jak na kruche, czyli: mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę zetrzeć(...)tarce lub posiekać nożem i dodać do mąki. Wymieszać składniki. Roztrzepać w śmietanie jajka i cukier. Dodać do mąki z margaryną i zagnieść. Powstałe ciasto podzielić je na 3 równe części. Piec w temperaturze 200 ºC, aż się zarumienią (ok.15 minut). Ja piekłam każdy placek osobno, ale jeśli ktoś dobrze zna swój piekarnik może włożyć dwa ciasta na raz. Składniki

Mania Wypiekania
Ciasto imbirowo-orzechowe z gruszkami 127

kogo: dla chcących spróbować połączenia imbiru z gruszkami dla fanów ciast z owocami dla lubiących ciasta bez mas Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (300g) 130g masła 100g brązowego cukru (ok. pół szklanki) 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka drobno startego imbiru (świeżego lub z torebki) 50g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 30g kandyzowanego imbiru (drobno posiekanego) pół(...)zmiksować po każdym wbiciu. Przestawić mikser na niskie obroty i wsypywać po trochę suche składniki (mąkę z proszkiem, imbirem, solą i sodą) na zmianę z mlekiem. Następnie wmieszać w ciasto kawałki imbiru i orzechów włoskich. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda i pokroić na plasterki. Ciasto przełożyć do kwadratowej blaszki (23-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać plasterki

Mania Wypiekania
Tarta serowa z truskawkami 607

Sezon na truskawki trwa. Poniżej propozycja szybkiej tarty ze świeżymi truskawkami. Potrzebujemy: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajko 3/4 łyżki naturalnego jogurtu 3-4 łyżki cukru pudru Masa serowa: 350g zmielonego twarogu (taki z wiaderka) 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii Dekoracja: Świeże truskawki Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto siekamy a następnie szybko zagniatamy i formujemy(...)kulę. Ciasto wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie dno i boki formy do tarty wylepiamy ciastem. Ciasto pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C. Studzimy. Masa serowa: Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Jeżeli masa jest bardzo płynna można dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Na zimne cisto wykładamy masę serową, ciasto wkładamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Szybkie, ucierane, kokosowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 235

Pyszne, domowe ciasto, najłatwiejsze na świecie. Do ciasta można dodać dowolne owoce. W wersji majowej nieśmiertelny zestaw rabarbar i truskawka sprawdzi się znakomicie. Dodatek wiórków kokosowych w cieście jest delikatnie wyczuwalny, a ulotny aromat kokosowy z rabarbarem i truskawkami uwodzi kubki smakowe. Ciasto jest na tyle stabilne, że możesz dodać dowolną ilość owoców bez obawy, że podczas pieczenia opadną(...)Amatorów ucieranych ciast z owocami, na drugie, równie pyszne ciasto z rabarbarem oraz owsianą kruszonką zapraszam tutaj. Składniki: 260g mąki 60 g wiórkówk kokosowych 160 g cukru lub ksylitolu 4 jajka M 200 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 800-1000 g rabarbaru z  truskawkami lub jeszcze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Crostata z marmoladą brzoskwiniową. 206

Włoska klasyka smaku czyli  najpopularniejsze ciasto : crostata di marmellata. Jedno  z niewielu ciast, które piecze się w każdym włoskim domu. Prostota i naturalne składniki to najbardziej charakterystyczne cechy tego zwyczajnego kruchego ciasta z marmoladą. Składniki: 300 g mąki pszennej 125 g  zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 jajko szczypta soli skórka starta(...)Wykonanie: -Mąkę i masło  posiekać nożem, dodać  pozostałe składniki i szybko zarobić. -Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut. -Ze schłodzonego ciasta odciąć kawałek /ok.1/3/,  a resztę rozwałkować na grubość  ok.4-5 mm i uformować  okrąg .   - Przy pomocy wałka przełożyć do okrągłej foremki. -Odcięty wcześniej kawałek rozwałkować

Zakamarki mojej kuchni