programu "Rewolucja na talerzu", a później "Szczypta smaku" wzięłam się za odchudzanie. Nie dość, że Panie mnie zainspirowały, to jeszcze poprowadziły za rękę pokazując jak gotować lżej i smacznie. Przepisy z obydwu programów zostały zebrane w dwóch książkach o tych samych tytułach co program. W moje ręce jakiś czas temu trafiła "Szczypta smaku". Jak mówią Panie(...)przepisy na schudnięcie, a na utrzymanie wagi. Przepisy są proste, szybkie i opatrzone przepięknymi zdjęciami. Książka została podzielona na rozdziały: Śniadania inaczej Kanapki inaczej Lunchbox Rodzinny obiad Romantyczna kolacja, czyli afrodyzjaki Włoska mamma Francuskie inspiracje Słodkości z piekarnika "Szczypta smaku", to nie tylko przepisy ale również rady np. jak kupować krewetki albo informacje o szparagach. Kilka przepisów wypróbowałam
Brzuszki Łakomczuszkijuż pewnie zdążyliście zauważyć ostatnio na blogu słodkie przepisy goszczą dość rzadko. Niestety cukier to moja zmora od lat i kolejny już raz wypowiedziałam mu wojnę. Z jakim skutkiem to czas pokaże, ale dumna jestem z tego, że faktycznie tego cukru jadamy coraz mniej. Cierpi na tym blog, gdyż mino iż pomysłów mam sporo i całą listę przepisów do wypróbowania(...)pojawi się u nas coś słodkiego to koniecznie musi być to ciasto czy deser z czekoladą. To moja miłość, a gorzka czekolada ma też swoje zalety. Dziś będzie odgrzewany przepis na pyszne brownie, któremu jako towarzyszkę wybrałam gruszkę. Zapraszam :-) Brownie z karmelizowanymi gruszkami Przepis na brownie klik dodatkowo 3 gruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru
Przysmaki Karolkilada wyzwanie, zwłaszcza, że mój łasuch po kimś musiał odziedziczyć to iście królewskie podniebienie. Wracając do tematu przyjęcia i przekąsek postanowiłam poświęcić trochę czasu i poszukać nowego przepisu w internecie. Nie bardzo lubię to zajęcie gdyż przeglądanie tylu zdjęć z słodkościami doprowadza mnie do ostrego ślinotoku i burczenia w brzuchu (co za potwór wymyślił kalorie?!). Nie zrażona jednak reakcjami organizmu(...)poszukiwałam "swojego przepisu". Bam! No jasne! Moje ulubione rafaello! kuleczki które nie imają się mojej żadnej diety, zawsze pochłaniam je w każdej ilości. Do tego stopnia, że opanowałam ich podkradanie bez otwierania opakowania (stary patent gdy mama chciała uchronić biedną paczkę przede mną) No dobrze pozostawiając moje "słodkie dzieciństwo" i wracając do rzeczywistości, przepis na kulki wydawał
ciastkarnia na kruchym spodziekapustą. Uważam kuchnię śródziemnomorską za najlepszą kuchnię na świecie , a pisząc tego bloga chciałabym zgłębić jej tajniki i przedstawić ten temat bliżej innym ludziom. Interesować mnie będą nie tylko przepisy, ale także kulinarne tradycje regionu. Na moim blogu planuję zamieszczać: przepisy na dania kuchni śródziemnomorskiej posty dotyczące historii i tradycji kulinarnej regionu informacje dotyczące produktów kuchni śródziemnomorskiej (np. oliwy) relacje(...)pozycje dotyczące kuchni innych krajów śródziemnomorskich. Nie jestem ekspertem od kuchni śródziemnomorskiej, ale amatorem-pasjonatem. Chcę uczyć się tej kuchni i dzielić z innymi zdobytą wiedzą i wypróbowanymi przepisami. I być może również nawiązać kontakt z innymi takimi maniakami jak ja;) Myślę, że powinnam Wam jeszcze wyjaśnić, skąd się wziął pomysł na nazwę bloga. Chilli, czosnek i oliwa to moje
Chilli Czosnek i Oliwapięty włoskiego buta" Apulii? Ja też nie, dopóki nie przeczytałam wspaniałej książki Marleny de Blasi "Smaki południowej Italii" . W dzisiejszym poście zapraszam was więc na zaskakujący, ale jakże udany przepis na makaron muszelki z sosem z botwinką, kalafiorem, oliwkami i anchois, okraszony chrupiącymi grzankami... mniam! Cime di rapa czyli włoska rzepa Jak już wspomniałam, przepis na Orecchiette con Rape(...)powodzeniem można je zastąpić naszą lokalną zieleninką w postaci liści mlecza, liści buraka (tak jak zrobiłam to ja), liści rzepy lub czerwonej botwiny . Kilka uwag na temat przygotowania... Studiując przepis zwróciłam uwagę na dość nietypowy, jak dla mnie, sposób przygotowania warzyw . Autorka nakazuje, aby całego kalafiora umieścić w garnku, zalać zimną wodą, posolić i takiego ugotować do miękkości. Następnie
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotować kilka słoików tego delikatesu, jako mój ratunek na grillowe biesiady. Sos wyszedł przepyszny i podbił wszystkie serca na rodzinnym grillu! Tak więc zapraszam was dziś na mój sprawdzony przepis na ajwar, a także na zestawienie podobnych paprykowo-bakłażanowych sosów rodem z różnych zakątków Śródziemnomorza i nie tylko:) A jaki jest wasz ulubiony sos do dań z grilla? P.s. Tego(...)papryki i bakłażanów Ajwar to pasta przygotowana na bazie papryki i czosnku, która może również zawierać bakłażany i ostrą papryczkę. Pochodzi z Serbii, obecnie jest popularny w całych Bałkanach. Przepisów na ajwar jest tyle, ile gospodyń w krajach bałkańskich, czyli baaardzo dużo. Niektóre uwzględniają gotowanie papryk w roztworze wody i octu, ale ja nie wyobrażam sobie ajwaru bez dymnego smaku
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś przygotowałam dla was przepis na letnią sałatkę z kuskusem - cytrusową w smaku, doskonałą na upały dzięki chłodzącemu działaniu ogórka i mięty. Coś w sam raz na lekki lunch lub przyjęcie! Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z książki " Łatwa kuchnia Śródziemnomorska " Claudii Roden. Sałatka przypomina libańskie tabbouleh - mamy tu drobną kaszę, cytrynowy sos, świeże zioła i warzywa, takie(...)upał;) Sałatka w smaku jest ziołowo - cytrynowa, opcjonalnie można zrezygnować z cytrynowej skórki. P.s. Niedawno kupiłam bulgur w sklepie arabskim, więc wkrótce na blogu pojawi się jakiś fajny przepis. Uwagi do przepisu Na pewno zwrócicie uwagę na sposób przygotowania kuskusu. W przepisie nie zalewamy go wrzątkiem jak zazwyczaj, tylko moczymy w zimnej wodzie, a następnie zalewamy sosem i czekamy
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Pamiętacie, że postanowiłam w tym sezonie przygotować bób inaczej, ciekawiej? Był już korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią , a dziś przedstawiam wam przepis na hummus z bobu . Hummus to moja ulubiona pasta na kanapki, zazwyczaj przygotowuję ją z ciecierzycy lub białej fasoli. Byłam bardzo ciekawa, jak w tej roli sprawdzi się bób. Pastę z bobu przygotowuje się(...)letni, ale jednocześnie bardziej gorzki niż tradycyjny hummus. Jego smak dobrze komponuje się z sokiem z cytryny, dlatego proponuje polać nim hummus rozsmarowany na kanapce. Letni hummus z bobu przepis inspirowany blogiem Kulinarna pasja Hani-Kasi z poniższego przepisu wychodzi dość dużo pasty, więcej niż gdy robię hummus z puszki ciecierzycy, tak więc możecie ewentualnie zmniejszyć ilości Składniki
Chilli Czosnek i Oliwaktóra ma wszystko, co kojarzy mi się z Włochami - pomidory, czosnek, oliwę, bazylię i parmezan. Jej smak jest dla mnie kwintesencją lata w wydaniu Włoskim . Zapraszam więc was na przepis i trochę ciekawostek - np. odpowiedź na pytanie, dlaczego toskański chleb nie zawiera soli oraz wskazówki, jak zrobić tradycyjną panzanellę:) Co to panzanella i skąd się wzięła? Panzanella, zwana też panmolle(...)bardzo szybko czerstwieje, a florenckie gospodynie musiały znaleźć sposób na spożytkowanie jego dużej ilości. I wymyśliły panzanellę, rewelacyjny sposób na zużycie czerstwego chleba także i dziś. W tradycyjnym przepisie czerstwy chleb jest lekko namaczany w wodzie i następnie odciskany. Dzięki temu staje się delikatny i miękki, ale nie rozmięknięty. W mojej sałatce nie namaczamy chleba, lecz najpierw pieczemy
Chilli Czosnek i Oliwazdjęć i kilka ciekawych pamiątek kulinarnych. Wkrótce (pewnie w przyszłym tygodniu) przygotuję dla was fotorelację z wyjazdu i wskazówki dla chcących odwiedzić wyspę Hipokratesa. Dziś przygotowałam dla was oryginalny przepis na danie z makaronu, którego urok oparty jest na kontraście tekstur - chrupiącej i miękkiej. Pomysł na obsmażanie połowy makaronu wydał mi się niezwykły, a danie bardzo różne od tych, które(...)kojarzę z kuchnią włoską. Przepis pochodzi z Apulii, a znalazłam go w książce Smaki południowej Italii . Makaron z ciecierzycą mógłby zostać flagowym przepisem mojego bloga, gdyż oliwa, czosnek i chilli pełnią w nim kluczową rolę. Połowę świeżego makaronu smażymy w aromatycznej oliwie z czosnkiem i chilli, a drugą tylko gotujemy. Do tego dodajemy ciecierzycę ugotowaną z czosnkiem, liściem laurowym
Chilli Czosnek i Oliwamarokańskich kiszonych cytryn. Kiszone cytryny to tradycyjny składnik kuchni marokańskiej, dodawany do tażinów, jagnięciny czy sałatek. Mają niepowtarzalny smak, którego nie da się niczym zastąpić. Są składnikiem wielu smakowitych przepisów znajdujących się w moich książkach kulinarnych (np. sławnego tajine z kurczakiem, oliwkami i kiszonymi cytrynami), które dotąd pozostawały dla mnie nieosiągalne. Kiszone cytryny można kupić w niektórych sklepach z orientalną(...)wprost zachwycona i dodaje je prawie do wszystkiego. Ja już nie mogę się doczekać, aż ich spróbuje! Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? Kiszone cytryny możemy wykorzystać we wszystkich przepisach, w których występuje sok lub skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów . Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki i zjeść na stojąco - jeżeli szykujecie przyjęcie karnawałowe , spróbujcie je przygotować. Empanadas bardzo przypominają nasze smażone pierogi , które z moich doświadczeń mają wielu fanów. Ich zrobienie nie jest wcale takie trudne - mówi(...)nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa " empanar " oznaczającego "zawijać, lub otaczać chlebem". Empanadas stanowią popularne danie w Argentynie, Brazylii i Chile, dlatego wiele osób kojarzy je z kuchnią południowoamerykańską. Jednak przepis trafił do tych krajów za sprawą kolonizatorów z Półwyspu Iberyjskiego, a jego pochodzenie przypisuje się Galicji (region w Hiszpanii) i Portugalii . Do Europy zaś zapewne przywieźli je Arabowie. Na Wikipedii
Chilli Czosnek i OliwaAshley znalazłam listę dzikich roślin, które zebrali niedaleko swojego domu. Jest tu i cime di rapa , włoska rzepa, którą w Polsce można zastąpić botwiną, jak zrobiłam to w przepisie na muszelki z kalafiorem i botwiną oraz drożdżowe bułeczki z Brindisi . Z kolei Francuzi pałają szczególną miłością do konkretnej roślinki – mniszka lekarskiego , naszego popularnego mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne(...)koniec kwietnia wybrałam się z nożykiem na zbiór ostatnich niezakwitłych mleczy. Przygotowałam z ich liści dwie potrawy – francuską sałatkę oraz tradycyjną grecką hortę vrasta. Wkrótce podzielę się z Wami przepisami. Jednak chciałam Was w tym miejscu nie tylko zainteresować zbieraniem dzikich roślin, ale przede wszystkim zachęcić do jedzenia zieleniny w ogóle . W Polsce nie jemy niestety zbyt wiele warzyw liściastych
Chilli Czosnek i Oliwapiwa w czasie oglądania sobotniego meczu. Mi kojarzy się ona z typowo imprezowo-przekąskowym daniem (hiszpańskim tapas), choć na obiad też bym nią nie pogardziła:) Przy okazji testowania tego przepisu odkryłam bardzo dobrą metodę pieczenia drożdżowego placka - ciasto w środku wyszło mięciutkie, na zewnątrz chrupiące, " wreszcie nie było suche " jak ujął to mój Mąż:) Jak to się robi? Zapraszam(...)skórką cytrynową i skrapia likierem anyżowym. Coca to danie o wielu obliczach i jestem pewna, że każdy z Was może stworzyć swoją ulubioną wersję:) Cocę przygotowałam na podstawie przepisu z tej strony internetowej , jednak postanowiłam sama ukręcić tapenadę i upiec papryki. Spód piecze się ok. 30 min. więc macie wtedy dość czasu, aby naszykować ulubione dodatki. Tapenady z poniższego przepisu
Chilli Czosnek i Oliwawesele..i dlatego nie ma zdjęć z przekroju..ale jak zrobię następnym razem to dodam inne zdjęcia...Ciasto mimo tego pęknięcia było pyszne..W internecie jest wiele różnych przepisów na styropian [czyli oszukany sernik, bo smakuje jak sernik] z dodatkiem jogurtów lub śmietany, z wiórkami lub bez...ja zrobiłam według przepisu znajomej [ mam jeszcze jeden przepis od niej(...)ciasto z suszoną śliwką- bez alkoholu - też robiłam na wesele - pyszne było..ale mam tylko jedno zdjęcie, więc jak zrobię je następnym razem to podam przepis , bo warto takim przepisem na pyszne ciasto się podzielić]. Ciasto kruche 450 g mąki 1 szkl.cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 7 żółtek 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jogurtowe
Moje domowe kucharzenie