Tak się przymierzałam i przymierzałam i w końcu postanowiłam zmierzyć się z masą cukrową. Robiąc torcik z tą masą podpatrzyłam przepis na masę na blogu Joli
Ewa w kuchniSkładniki na piernik:225 g masła150 g cukru300 g miodu225 g cukru pudru4-5 łyżeczek przyprawy do piernika375 ml mleka3 jajka1
Świat CiastaBiszkopt jasny (na dwa blaty):6 jajek2/3 szklanki cukru2/3 szklanki mąki pszennej tortowej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejBiszkopt kakaowy (na jeden blat):3 jajka1/2 szklanki cukru1/3 szklanki mąki
Świat CiastaZ sezonu rabarbarowego staram się korzystać na maxa!Zrobiłam już ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.Zrobiłam też smakowite drożdżówki …więc teraz przyszła pora na
Ostra na SłodkoWiem , że u niektórych z Was są jeszcze truskawki , dlatego też postanowiłam dogodzić ostatnim przepisem z ich dodatkiem!Delikatny biszkopt przykryty lekką masą z kaszy manny
Ostra na SłodkoDziś mam kolejny przepis dla wielbicieli ciast z dodatkiem kaszy manny – a wiem , że jest takich sporo! Jakiś czas temu pokazywałam torcik truskawkowy , więc dziś
Ostra na SłodkoPokazałam smakowite zdjęcie , a po przepisie ślad zaginął! ;)Ale jest!Gotowy! I teraz Wy będziecie mogli cieszyć się smakiem tego pysznego ciacha! Delikatny biszkopt w połączeniu
Ostra na SłodkoSłodko … bardzo słodko … bardzo słodko i kalorycznie ….Ale mam nadzieję że nie zniechęci Was to do spróbowania tego przysmaku – gwarantuję , że taka słodycz raz na jakiś
Ostra na SłodkoZ wątróbką to jest tak jak ze szpinakiem – jedni kochają , inni nienawidzą.Ja należę zdecydowanie do tej pierwszej grupy i wątróbkę zawsze zjadam z ogromną
Ostra na SłodkoZwykle piekę ciasta szybkie i proste, ale czasem gdy nachodzi mnie ochota na coś z kremem, kilku warstwowego szukam przepisu, który nie będzie wymagał kilku godzinnego
Z butelką mleczka w tleZostało mi po rurkach trochę kremy piernikowego, więc postanowiłam zrobić taki torcik. Wyszedł pyszniutki. Blaty delikatnie piernikowe, odrobina galaretki jagodowej od cioci, krem, a wszystko zakończone
Moje pyszne gotowaniePowoli zbliżają się Święta, szukam więc nowych pomysłów na słodkości, które zagoszczą na moim stole. Wprawdzie to ciasto czekoladowe z dodatkiem delikatnego kremu kawowego nie
Kulinarne przygody GatityPamiętacie moje krokiety z mięsem? Przygotowanie takiego farszu może wydawać się dość pracochłonne. Bo trzeba udusić mięsko, zmielić jak przestygnie, doprawić i tak dalej...
Codzienna kuchnia niecodziennaWczoraj miałam urodziny. Tak tak, osiemnaste ;) Z tej okazji dla moich gości przygotowałam mały, lekki torcik. Wyszło bardzo kolorowo, smacznie i orzeźwiająco. Nie przepadam za ciężkimi
Codzienna kuchnia niecodziennaPisałam ostatnio, że nie czuję się najlepiej. I choć do lekarzy nie chodzę zbyt chętnie, tym razem czułam się tak wymiętoszona, że umówiłam się na wizytę
Pożeraczka, czyli raz adobrze