SCHAB W SOSIE SEROWYM 212WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki: 360 g schabu, 40 dag pieczarek, mała cebula, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, majeranek, sól, pieprz, bazylia, rozmaryn, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, 100 g tartego sera żółtego, około 600 ml bulionu (może być z kostki), łyżka mascarpone (opcjonalnie
JejKuchnia
Kiełbasa Swojski Mix podsuszana 233SUROWIEC -3,5 kg kl.1 z łopatki -2,5 kg kl.2 ścinki z szynki, schabu i łopatki -1,5 kg kl.2 ścinki wołowe -1,5 kg kl.3 mięso ścięgniste, ścięgna i błony -1 kg podgardle PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -17 g peklosoli do mięsa kl.1 i 2 -17 g soli do kl.3 i podgardla -5 g/kg mieszanka przypraw ,,swojska premium
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Roladki schabowe z wędzoną śliwką 276patelni, następnie duszone w aromatycznym sosie, również z dodatkiem śliwek. Najlepiej przygotować je od razu w większej ilości, a masz zapewniony obiad na kilka dni. Składniki: 10 plastrów schabu 10 plastrów boczku 10 wędzonych śliwek+4 musztarda 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego cebula - opcjonalnie 2 łyżki mąki smalec do smażenia sól, pieprz bulion warzywny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada z piersi indyka w dwóch smakach - z pieczarkami bądź szpinakiem 261Dodajemy 1 starty ząbek czosnku. Wyłączamy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Na kotlecie posmarowanym również serkiem układamy liście szpinaku. Posypujemy serem żółtym oraz posiekaną wędlinką dojrzewającą (u mnie boski schab mojej Mamusi ). Zawijamy ścisło. W razie konieczności spinamy roladki wykałaczkami lub sznurujemy. Posypujemy z wierzchu przyprawą do indyka. Obsmażamy krótko z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do rękawa foliowego
Kuchnia po mojemu
Roladki nadziewane 219podanie plastrów wędliny na stół. Niebanalna przekąska ze składników, które posiadamy w lodówce, proste wykonanie, pięknie się prezentuje i dobrze smakuje, spróbujcie sami! Składniki: 8 plastrów szynki lub schabu (umożliwiającego rolowanie) 1 opakowanie serka naturalnego 1 łyżka chrzanu 3 żółtka jaj ugotowanych na twardo sol i pieprz do smaku 2 ogórki konserwowe Wykonanie: Do miski wkładamy żółtka
kgwjanczewo
Domowe wędliny 241aromatyczną żywność dla naszej rodziny. Okazuje się nawet, że zrobienie domowej wędliny wcale nie jest takie trudne. Przede wszystkim musimy zdecydować, z czego chcemy zrobić naszą wędlinę, najczęściej kupujemy schab wieprzowy, choć może być to również pierś kurczaka, indyka, czy karczek. Ważne, aby mięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne
Kuchcik gotuje
Sylwestrowe propozycje 337Szarpana wołowina" Focaccia z parmezanem i pomidorami Bagietka z serem pleśniowym i grillowaną morelą Idealnie przyrządzona pierś kaczki Roladki z szynki parmeńskiej, buraka i koziego sera Roladki ze schabu z suszonymi pomidorami, anchois i kozim serem Jajka faszerowane pomidorami, papryką i bazylią Jajka faszerowane pieczarkami Sałatka Caprese Prosta tarta z pomidorami, kozim serem i anchois Hummus z suszonymi
Mango Papaja
Domowe wędliny 582zupełnie inaczej niż te sklepu. Są bardzo smaczne, soczyste i w naturalny sposób uwędzone. Do przygotowania wędlin użyłam zestawu do domowej wędzonki od firmy Tradismak . Składniki: 2 kilogramy schabu 2 kilogramy szynki 2 kilogramy boczku Zalewa: 10 litrów wody 200 gram soli peklosmaczku Sekwens 30 ziaren pieprzu 20 ziaren ziela angielskiego Sekwens 15 goździków 15 listków laurowych Sekwens
Bajeczna Kuchnia
kotlet schabowy na obiad... 221Składniki: schab bez kości 6 porcji, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, panierka do kotletów 1 opakowanie, smalec 1/2 kostki, ziemniaki - ile potrzeba, surówka - w opisie kotlety rozbić tłuczkiem, jajka dokładnie roztrzepać z pieprzem ziołowym i czarnym mielonym, z solą ziołową, włożyć kotlety i odstawić na godzinę do lodówki
W Mojej Kuchni Lubię
Zestawienie - zimna płyta na świąteczny lub sylwestrowy stół (12 propozycji) 878jego tytuł lub zdjęcie :) 1. Pasztet warstwowy 2. Tymbaliki z łososiem 3. Pieczeń na bogato 4. Pierś z indyka ze szpinakiem w cieście francuskim 5. Kiełbaski cielęco-szpinakowe 6. Schab ze śliwką i glazurą z nutą kawy 7. Boczek pieczony 8. Pierś z indyka w lubczyku (wersja dla dorosłych -> więcej przypraw) 9. Pierś z indyka paprykowa (wersja dla dorosłych
Kolorowy Przepisownik
Co zrobić, aby marynata dostała się do środka marynowanego mięsa. 212przed włożeniem go do marynaty nakłuć kilka razy każdy kawałek mięsa np. za pomocą patyczka do szaszłyków. Teraz marynata dostanie się do środka mięsa i nasze szynki, boczki czy schaby będą smaczne i różowe w środku. T utaj znajdz iesz wiele innych porad kulinarnych i nie tylko Dobre Rady
Przepisy i porady kulinarne
Rolada ze schabu nadziewana mięsem mielonym 192smaku solą, pieprzem i papryką ostrą w proszku lub chilli. Wymieszać, smak musi być intensywny i dobrze doprawiony. Powiedziałabym że nawet dosyć pikantne. Mięso – umyć i osuszyć. Ze schabu zrobić płat mięsa o grubości 1 cm. Nacinać od szerszej strony i ciąć na kształt spirali. Można lekko rozbić. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką w proszku
Kuchnia Pokoleń
Sos tatarski 242tatarski to chyba najlepszy towarzysz dla różnego rodzaju wypiekanych na świąteczny stół mięs. Idealnie łączy się ze schabem, mięsem z grilla, ale można go też podać na wigilijny stół, bo przecież śledzie w sosie tatarskim to niemalże klasyka. Nie warto sięgać w sklepie po słoik z sosem tatarskim, można zrobić go bardzo szybko w domu, a ten własnoręcznie wykonany
Eat me! Fit me!
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 509Wigilia, ale także dwa dni kulinarnej rozpusty. Tylko komu chce się wtedy stać przy kuchni i gotować? Proponuję kilka niezawodnych dań, które nie wymagają wiele pracy i wysiłku! Schab w sosie śliwkowym Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej Pieczone udka z kurczaka Sałatka ziemniaczana Kurczak a la Stroganow Polędwiczki z suszonymi pomidorami i serem feta Kurczak w sosie karmelowym
Kulinarne Inspiracje
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 244znajdujemy tu zarówno wołowy bulion, tradycyjny żur, czy też żur ze śledziem lub chołodziec. Potem dania mięsne - tu mnóstwo ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy czy żeberka. Dania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak, ale i ciekawe przepisy na przyrządzenie
Moje Kuchenne Rewelacje