przepis na schab - 3000 przepisów (strona:102/200)

Schab w papryce wędzonej 170

Pieczone mięsa to świetna wędlina, nie tylko w okresie świąt. Można ją zrobić zupełnie przy okazji pieczenia ciast. Potrzebujemy: 1,3 kg schabu łyżeczka papryki wędzonej pół łyżeczki soli 2 ząbki czosnku pół łyżeczki chilli Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z resztą przypraw. Nacieramy mięso. Wkładamy do rękawa do pieczenia i następnie

MamaOskarka
Szynka w majeranku. 180

Schab w majeranku ma ciekawą zieloną skórkę, która idealnie współgra z wielkanocnym stołem. Kto wie, może przywoła wiosnę tej zimy, czy wiosny.. już sama nie wiem jak to z tą pogodą jest ;) Potrzebujemy: 1,3 schabu 2 łyżki majeranku 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z resztą przypraw. Mięso myjemy

MamaOskarka
Schab z dzika na sianie 105

schabu z dzika 4 owoce jałowca, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 owoców ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki łyżeczka siekanego rozmarynu, garść siana do spalenia 5 owoców jałowca, 6 ziaren pieprzu czarnego, tłuszcz do smażenia, garść siana do wyłożenia brytfanki, 3 gruszki, 2 płatki anyżu gwiaździstego, 1/2 laski cynamonu,  2 goździki, wino czerwone wytrawne, 3 łyżki masła Przyprawy(...)mięsa w trakcie pieczenia.  Termometr należy włożyć przed pieczeniem. Gdy wskaże 72 stopnie, mięso wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut aby odpoczęło. Temperatura wewnątrz dojdzie do 75 stopni. Schab pokroić w plastry, polać sosem, podawać z gruszkami. Gruszki przed podaniem podgrzać. Podałam z chipsami z topinambura. zastawa

królestwo garów
Schab z dzika na jałowcu wędzony 97

schab z dzika, sól, pieprz, gałązki jałowca, smalec – ja używam smalec z gęsi, 2 łyżki pestek słonecznika, 50 ml miodu pitnego Schab z dzika oczyścić, usunąć błony, tłuszcz. Umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na dnie dużej patelni z grubym dnem ułożyć jałowiec. Położyć ruszt – (najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki czemu jest przestrzeń między ziołami a mięsem), na nim mięso

królestwo garów
Wiosna w Le Victoria Brasserie Moderne 128

NIÇOISE- zielone warzywa, tuńczyk, cytrusowy dressing. Czyli sałatka nicejska według Macieja Majewskiego. A w niej żółtko w tempurze – wspaniałe, idealny tuńczyk, młody bób i groszek... 2. PROSIAK, SELER, DYMKA – schab z mlecznego prosiaka, puree z selera, smażona dymka, bób, sos z tymiankiem. Schab delikatny, nie przegotowany, w środku delikatnie różowy. Dobrze skomponowane danie. 3. BISZKOPT, CYTRYNA, BEZA – cytrynowy, odświeżający deser

królestwo garów
ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU 182

starta marchew, pietruszka, por,seler) - ok. 1l wody - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - sól, świeżo mielony pieprz - kilka plastrów boczku, ogonówki, itp. (u mnie 6 plastrów wędzonego schabu) - 2 łyżki oleju kokosowego lub innego tłuszczu - pokrojony szczypiorek (nie trzeba) Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy groszek i włoszczyznę w słupki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok.20(...)minut (do miękkości). Na patelni podsmażamy wędzonkę pokrojoną w kostkę, gdy mamy boczek tłuszczu nie dodajemy. Ja podsmażałam schab na łyżce oleju kokosowego. Przysmażone skwarki przekładamy do miseczki, a na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zmięknie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy i odstawiamy z palnika. Do ugotowanych warzyw dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz 1 łyżkę

Smaczne Zdrowe
Schab pod szpinakową pierzynką 209

Leniwy sobotni obiadek, taki by dobrze i zdrowo zjeść a się nie narobić :D SKŁADNIKI: 5 kawałków schabu w kawałkach opakowanie mrożonego szpinaku pół opakowania sera gorgonzola 200ml śmietany 12% sól, pieprz,2 ząbki czosnku Umyć mięsko, przyprawić sola i pieprzem.Obsmażyć z każdej strony na patelni. Udusić zamrożony szpinak, dodając czosnek, sól i pieprz. wyłączyć gaz i dodać pokrojoną(...)kostkę gorgonzolę i całą śmietanę. Wymieszać. Spróbować czy smakuje:) Przenieść szpinak do naczynia żaroodpornego, ułożyć podsmażony schab. Piec w piekarniku 10-15 minut w temperaturze 190 stopni. Jak podzielić 5 kawałków na pół? :) Smacznego

MarciochaKucharzy
"wstawiony %" kotlet schabowy 141

Schab przez wielu ludzi uważany za niezbyt zdrowe mięso! Jest przeciwnie! Mimo, że jest ono mięsem wieprzowym charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, kcal a sporo białka! Więc jako alternatywę dla filetów z kurczaka proponuję:  Składniki:  -> 1 kotlet schabowy ( około 200g) -> 5-6 Śliwek [ użyłem takich z nalewki co mi zostało] -> 5-6 plasterków szynki(...)niewielka ilość śliwowicy -> Przyprawy: sól, pieprz, chili,  Wykonanie:  Schab rozbijamy na dość kawałek. Następnie przyprawiamy z każdej strony, dodatkowo skropiłem go kilkoma kroplami swojskiej śliwowicy;). Śliwki zawijamy w szynkę i układamy na środku kotleta. Zawijamy w postać roladki i stabilizujemy wykałaczkami. Smażymy na dużym ogniu z każdej strony po 2-3 minuty. Dolewamy wody i dusimy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Zrazy wieprzowe z suszonymi pomidorami i pesto 160

zrazy, którym smaku dodają suszone pomidory, cebula i czosnek. Pesto i ser pleśniowy podczas duszenia przenikają przez mięso i razem z sokiem pomidorowym tworzą wspaniały, aromatyczny sos. 4 plastry schabu grubości około 1,5 cm 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju (około 8 dużych pomidorków) 4 plastry sera pleśniowego blue (wąskie, długie kawałki, patrz. foto) 2 ogórki kiszone 2 cebule(...)czerwonego) sól, pieprz olej do smażenia Na sos: 500 ml drobiowego bulionu 200 ml soku pomidorowego 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie Plastry schabu rozbić tłuczkiem na cienkie, duże kotlety, posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć posiekanym świeżym czosnkiem. Ogórki pokroić w paski. Suszone pomidory również pokroić w paski. Szalotki przekroić wzdłuż na 4 części

Trzeci talerz
Roladki schabowe z białą kiełbasą. 179

Składniki: 5 plastrów schabu  5 małych, cienkich białych kiełbasek  1 mała cebula 1 mały kiszony ogórek 50 g sera żółtego musztarda  sól, pieprz  Przygotowanie:  Schab cienko rozbijamy i doprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron. Cebule, ogórek i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy razem. Plastry mięsa smarujemy musztardą, nakładamy składniki starte

Symfonia smakowa
Schab z ananasem. 165

Składniki: 500 g schabu bez kości 1 puszka ananasa 3 kawałki papryki konserwowej 4 szalotki 1 szczypta pieprzu kajeńskiego sól pieprz czarny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki mąki 2 łyżki masła klarowanego 4 łyżki gęstej śmietany Wykonanie: Schab pokroić na cieniutkie kotlety, a następnie pokroić je w paski. Oprószyć solą i czarnym pieprzem, papryką słodką  oraz mąką

O kuchni z uczuciem
Soczysty schabowy 140

jest nie z tej ziemi! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Bardzo soczysty schabowy Nasze soczyste schabowe każdy jak posmakuje nie raz je przygotuje! Składniki : schab dowolna ilość mleko 2 średniej wielkości cebule sól pieprz bułka tarta  jajka vegeta smalec oraz odrobina oleju Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Schab kroimy na plastry i rozbijamy bardzo cienko. Następnie do miseczki wlewamy mleko, dodajemy cebule pokrojoną w piórka doprawiamy solidnie solą i pieprzem i zanurzamy nasze schabowe w przygotowanej marynacie. Mieszamy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Kotlety po myśliwsku + film 131

kotletów schabowych proponuję kotlety po myśliwsku w sosie z pieczarkami i boczkiem. Danie pyszne a zarazem bardzo proste w wykonaniu. Polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje 3 plastry schabu bez kości 15 dag boczku (wędzonego lub gotowanego) 20 dag pieczarek 2 cebule 5 łyżek śmietany 18% szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego ( może być z kostki ) 2 łyżki oleju(...)smażenia sól pieprz czarny przepis Pokrojone plastry schabu myjemy osuszamy i delikatnie rozbijamy , oprószamy sola i pieprzem . Na patelni mocno rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety po 3 minuty z każdej strony.Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Cebulę kroimy w kostkę , pieczarki razem z nożkami w plastry, boczek w kostkę. Na rozgrzanej patelni

Smakowite Dania
Kotlet Szwajcarski (Cordon Bleu) 275

Cordon bleu to nic innego jak panierowany filet z cielęciny ( ewentualnie schabu) wypełnioną serem i szynką. Najczęściej w formie kieszonki wypełnionej dodatkami, w mojej wersji jako roladka. Niezwykle popularny, bardzo prosty i smaczny  J Kotlet Szwajcarski (Cordon Bleu) Składniki: 2 sznycle cielęce lub grubsze plastry schabu 2 plastry ulubionej szynki  2 plastry żółtego sera 1 jajko

Mania Gotowania
Kotlet z wodorostem, czyli kieszonki schabowe faszerowane serem gouda i szpinakiem, w towarzystwie „tajnego składnika” :) 149

kotlety na obiad, a jako że nie lubię jeść zawsze takich samych schaboszczaków, poszukałam w głowie alternatywy i tak się to zakończyło :) Polecam szpinakożercą i nie tylko :) Składniki: ½ kg schabu bez kości 200g szpinaku 100g sera gouda sól, pieprz Zioła prowansalskie 1 jajko bułka tarta tłuszcz lub olej do smażenia Jeśli mamy świeży szpinak, gotujemy go około 5 minut, odcedzamy(...)pozostawiamy na chwilę by ostygł. Ja użyłam szpinaku ze słoika. Schab kroimy na kawałki, które następnie roztrzaskujemy młotkiem do kotletów, obustronnie solimy i pieprzymy. Potem posypujemy naszym tajnym składnikiem, a więc ziołami prowansalskimi i nakładamy na jego połowę plasterek goudy. Szpinak wyciskamy mocno w ręku, po czym rozkładamy na plasterku sera, znajdującym się na kotlecie i przykrywamy go kolejnym plastrem

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania