 Podpłomyki 182
Podpłomyki 182rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. 7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, kukurydzę, kurczaka, paprykę i posypujemy startą mozarellą. 8. Podpłomyki pieczemy w 180⁰C przez ok. 10-15 min. Podpłomyki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który zmniejsza stężenie cholesterolu i zwiększa perystaltykę jelit, - witaminę C (pochodzącą z papryki), która przyspiesza gojenie się
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach Ekspresowy deser Baileys 180
Ekspresowy deser Baileys 180zaczniemy świecić - ale dziś zaryzykowałam.... Deser niezwykle prosty - zamiast Baileysa możemy dodać inny likier, zamiast truskawek - inne owoce - zupełna dowolność. Składniki: (na dwie porcje) 4 kieliszki likieru 1 podpłomyk ( bez cukru ) 200 ml mleka śnieżka truskawki płatki czekoladowe Nalewamy po 2 kieliszki likieru, wkruszamy do niego podpłomyk (lub zamiast niego biszkopty). Ubijamy śnieżkę z mlekiem, nakładamy łyżką - ozdabiamy owocami
dlaSmaQ Podpłomyk z bobem i fasolką szparagową 246
Podpłomyk z bobem i fasolką szparagową 246Trochę z powodu wakacji trochę z letniej monotonii naszych obiadków:) Młode ziemniaczki+ szparagi/fasolka+ sadzone jajko i zsiadłe mleko Tym razem również zagościła na naszym stole wariacja letnia :D Podpłomyk z bobem i fasolką szparagową SKŁADNIKI: opakowanie bobu fasolka szparagowa żółta i zielona jogurt naturalny, czosnek, przyprawa prowansalska mąka, woda, łyżka oliwy, przyprawy sól, pieprz, tarty ser kozi Umytą(...)oczyszczoną fasolkę ugotować w osolonej wodzie, podobnie bób. Po ugotowaniu bób obrać ze skórki. Ciasto na mace/ podpłomyk robi się bardzo podobnie jak pierogowe. Mąkę połączyć z ciepłą wodą, łyżką oliwy, solą i przyprawami. Dobrze ugnieść, tak by odchodziło całkowicie od palców. Rozwałkować na placuszki o średnicy ok 20-30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni- najlepiej
MarciochaKucharzy Podpłomyki z pieca 202
Podpłomyki z pieca 202Uwielbiam takie przekąski, szczególnie serwowane na ciepło. Postanowiłam, że wezmę udział w wypiekaniu na śniadanie i wspólnie z innymi blogerami przygotuję podpłomyki. Co prawda miały być z pomidorami, ale coś ostatnio pomidory mi szkodzą, dlatego upiekłam je skropione oliwą i posypane ziołami a do nich podałam sos jogurtowo-cytrynowy oraz cukinię na ciepło. Mogę Wam tylko powiedzieć, że było pysznie(...)krótko trzymałam, albo za mała temperatura była. Nie miało to wpływu na smak. Dodatkowo przygotowałam sos jogurtowo-cytrynowy oraz cukinię podduszoną na maśle z oregano. Razem ze mną podpłomyki przygotowali : Gosia , Danuta , Bernadetta oraz Nina
Magiczne Życie Marty Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 274
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 274brązowy Mąka: o rkiszowa, kukurydziana, pełnoziarnista, razowa, ryżowa, gryczana, owsiana, kokosowa, migdałowa itd. Bardzo rzadko używam ziemniaczanej, a zwykłej pszennej wcale. Makaron: ryżowy, pełnoziarnisty, z mąki durum Wafle ryżowe, podpłomyki bez cukru Bataty Owoce Tłuszcze: Orzechy - wszystkie oprócz brazylijskich (rzadko jem włoskie) Masło orzechowe/migdałowe/tahini itd. Olej rzepakowy i inne zdrowe oleje Oliwa z oliwek Awokado Łosoś (zaliczam(...)maslo migdałowe, 1/2 grejfruta 🍴 2. Wafle ryżowe z prosciutto 3. Garść orzechów 4. Naleśniki owsiane z tuńczykiem 5. Placuszki orkiszowe😋 😍 i dwa podpłomyki bez cukru z masłem migdałowym 2 1. Gryczane gofry kakaowe 2. Dwa kawałki serniczka 🍰 3. Kasza gryczana z tuńczykiem 4. Koteczki z serem i orzechami 5. Wafle
Czarnawisienka Podpłomyki farmerskie 351
Podpłomyki farmerskie 351Znalazłam ten przepis w starych zeszytach i nie wiem skąd mama czy babcia go miały, ważne że podpłomyki robione w ten sposób są pyszne i delikatne. Przypominają mi trochę gruzińskie chaczapuri. Zapraszam gorąco na pyszne Podpłomyki farmerskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie Kurpiowskie podpłomyki wegetariańskie 223
Kurpiowskie podpłomyki wegetariańskie 223wieś do babci, a mama robiła pierogi bądz po prostu makaron lub chleb, podkradaliśmy kawałki ciasta ...i kładliśmy na blasze pieca chlebowego, u babci w kuchni. Powstawał tzw. podpłomyk,wychopień,wychopieniek. Jakież to było dobre . Prymitywny wypiek tak zapadł mi w pamięć , że sobie o nim przypomniałam...wczoraj,patrząc na folkowy wzór mojego wałka. Zagniotłam ekspresowo ciasto jak na pierogi(...)pieczenia. Obiniżyłam temperaturę do 190 stopni i włożyłam blachę do piekarnika. I czekałam czy coś z tego wyjdzie. Przyznam się, że jest to pierwszy mój eksperyment tego typu. Podpłomyki z piekarnika są niemal identyczne jak te babcine, z ta różnicą, że nie poparzyłam sobie palców ani razu , jak to było w przypadku ściągania placków z blachy u babci! Są delikatnie
Z Kuchni Do Kuchni Akademia CookUp - Potrawy mączne i makarony 256
Akademia CookUp - Potrawy mączne i makarony 256ciągot, tak tam było szalenie sympatycznie - muzyka, fajny klimat, fajni i przyjaźni ludzie, wszyscy uśmiechnięci - w takich warunkach pracuje się najlepiej! Kiedy pierogi były naszykowane można było zrobić chrupiące podpłomyki na gorących patelniach - wcześniej z nimi się nie spotkałam, ale okazało się, że to wielu osób chrupiące wspomnienie z dzieciństwa! Kiedy ciasto jajeczno-semolinowe było gotowe do dalszej pracy
Plate of Joy Podpłomyki 220
Podpłomyki 220Niby banalnie proste, a jednak nigdy na to nie wpadłam aby upiec podpłomyki gdy mi np. zabraknie chleba na śniadanie. Składniki na pewno każdy ma w domu (no chyba że cierpi na celiakię), wyrabiamy ekspresowo ciasto i za chwilę mamy całkiem ciekawy dodatek, do dipów, sosów czy zamiast chleba
Ditecz Flatbread, czyli chlebek z patelni 224
Flatbread, czyli chlebek z patelni 224tagine z kurczaka z suszoną śliwką. Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki. Młodsza córa szybko zagniotła ciasto i oto co nam wyszło: chrupiące i ciepłe chlebki. Będziemy powtarzać :-).Inspiracja Kuchenne wędrówki Shinju.Jeśli przygotujesz te chlebki, zrób zdjęcie
Kulinarne przygody Gatity Podpłomyki . 8357
Podpłomyki . 8357Witajcie :) moje dzieci to mają takie zachcianki że szok :) wczoraj wieczorem zachciało im się podpłomyków , no i cóż było robić , zabrałam się do roboty .Bułeczki , placuszki czy jak to nazwać wyśmienicie smakują z masłem i solą szczególnie jeszcze ciepłe , ja podałam je z ostrym Sosem madziarów firmy Folwark . Smakowało wyśmienicie :) Zapraszam do wypróbowania bo są bardzo
Sama słodycz i szczypta chili Rieska! Mniam! 246
Rieska! Mniam! 246wspaniale się prezentował na jej przecudnych zdjęciach. A idea tego chleba była niesamowita - chleb z ziemniaka - cudo. I jeszcze w głowie ta myśl - on wygląda jak prawdziwy Babciny podpłomyk - robiony na rozgrzanej kuchni kaflowej - ten zapach, smak - i jak tu się powstrzymać...? Więc wypróbowałam ten przepis i szczerze zachęcam abyście także to zrobili bo warto - Kuchenny Ryś to potwierdza Anna
sierotka maRysia w kuchni Potrawy kuchni podkarpackiej 185
Potrawy kuchni podkarpackiej 185wyrobów cukierniczych i 66 produktów mięsnych). Na Liście podkarpackiej można znaleźć takie specjały jak: bryndza, różnego rodzaju sery kozie, schaby, lokalnie produkowane kiełbasy, amoniaczki, chrupaczki, proziaki, podpłomyki, a także różnego rodzaju ciasta, chleby, miody i wiele innych specyficznych dla regionu produktów. Zachęcam do zajrzenia na stronę ministerstwa i zapoznania się ze specjałami Waszego regionu. Wiele z nich na pewno
Trzeci talerz Podpłomyki 340
Podpłomyki 340Mamusia pokazała mi jak je zrobić. I teraz jak synek domaga się ciasteczka, przygotowuję podpłomyki w kilka minut. Jest to najprostsza forma pieczywa/tortlilli/placków. Najczęściej jemy je z dżemem, ale można uformować większe i podać z gulaszem, z sosem czosnkowym i kurczakiem. Składniki: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej łyżka oliwy/oleju trochę ciepłej wody 1. Z podanych składników
NA MOIM TALERZU Inspiracje talerzowe #2 209
Inspiracje talerzowe #2 209ostatnio polecałam - Kulinarne Szaleństwa. Jak zobaczy się tyle zdjęć udanych chlebków to, aż chce się też taki upiec http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,0,58.html 5. Moja mama ostatnio nauczyła mnie robić podpłomyki, podobne do prozaków, najlepsze z dżemem, lubię i muszę zrobić :) http://www.mirabelkowy.pl/2015/03/proziaki.html
NA MOIM TALERZU Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko 207
Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko 207smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia. Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia. Czas przygotowania: Składniki: 2 kg śliwek węgierek, dojrzałych i miękkich, 10-100 g cukru, 100 g czekolady deserowej (50% kakao), cynamon w kawałkach, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki
SzczyptaSmaQ PIZZA PODPŁOMYK Z KURKAMI 245
PIZZA PODPŁOMYK Z KURKAMI 245Coraz mniej światła. Coraz mniej dnia. Wyskoczyłem wczoraj wieczorem na szybkie, małe zakupy. I niespecjalnie się ucieszyłem tym, że już przed ósmą robi się szaro. Zapragnąłem
Mam To Na Widelcu Niskokaloryczne lody jeżynowe z 3 składników bez maszynki, śmietanki i cukru (wegańskie) 241
Niskokaloryczne lody jeżynowe z 3 składników bez maszynki, śmietanki i cukru (wegańskie) 241uprzednim wstawieniu mleczka kokosowego do lodówki) Miksujemy na gładką lub prawie gładką konsystencję, gdyż kawałki owoców też są mile widziane! Podajemy w wafelkach do lodów, talerzyku lub na podpłomykach, jak u mnie na zdjęciu. Możemy z powodzeniem posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Be Fit Be Strong Pide z cukinią i fetą 199
Pide z cukinią i fetą 199Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na pide (czyli turecką pizzę) w wersji wegetariańskiej, z cukinią, fetą i płatkami chilli. Placek jest cienki i chrupiący, w smaku przypomina mi podpłomyk. Zwróćcie uwagę jak pięknie prezentują się na nim cienkie podłużne plasterki cukinii! Specjalnie szukałam na targu małych sztuk w kolorze zielonym i żółtym, aby osiągnąć ten efekt podpatrzony w książce Rebecci
Chilli Czosnek i Oliwa "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków" Hanna i Paweł Lis - recenzja 179
"Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków" Hanna i Paweł Lis - recenzja 179przykład podczas letniej wycieczki nad jezioro bądź weekend w agroturystycznym pensjonacie. Jestem pewna, że prędzej czy później uda się Wam zorganizować ognisko i zabłysnąć wśród znajomych choćby różnymi rodzajami podpłomyków. A do tego czasu pozostaje zachwycać się zawartymi w książce ciekawostkami i uczyć przepisów na pamięć – nie jest to trudne, bowiem większość zawiera zaledwie kilka składników. Nie wszystkie dania wymagają
Życie zamknięte w smaku Warto sięgnąć do kulinarnych tradycji innych narodów 207
Warto sięgnąć do kulinarnych tradycji innych narodów 207składniki można znaleźć w niemal każdym polskim sklepie. Niezwykle ciekawa jest bezsprzecznie kuchnia azjatycka bogata w różnego rodzaju przyprawy, ostra i pełna aromatów. Słynące z Japonii sushi, indyjskie podpłomyki czy indonezyjskie szaszłyki z kurczaka w sojowym sosie, to prawdziwa poezja dla kubków smakowych, nowe wrażenia i zredukowanie uczucia nudy. Bawiąc się składnikami, choć odrobinę eksperymentując i dodając do posiłków kilka
upichcona Ja i Final konkursu na Mistrza Wolowiny 206
Ja i Final konkursu na Mistrza Wolowiny 206wyśmienitą wołowiną QMP Miejsce pierwsze należało bezapelacyjnie do Basi, autorki bloga kulinarnego Życie w apetycie i jej Wołowych pulpecików QMP w sezamie na orkiszowych, razowych podpłomykach z bryndzą podhalańską doprawioną pesto z liści rzodkiewki, z orientalnym chutneyem rabarbarowym i truskawkami. Na koniec chciałam bardzo podziękować organizatorom konkursu, Grześkowi i jego współpracownikom za pomoc i wspaniałą atmosferą
Dzieje kuchennej Wiewióry 52. Placek ryżowy z awokado i mango 239
52. Placek ryżowy z awokado i mango 239purée z topinamburu z salsą z ogórka kiszonego w solance z truskawkami i lubczykiem Aquarius , pieczoną ikrę z turbota w kisielu z rabarbaru z imbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią Toscana , łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim
Be Fit Be Strong Hummus z bobu 174
Hummus z bobu 174ewelacyjne połączenie bobu z sezamem i curry. Znakomita pasta śniadaniowa lub przystawka do podania z pieczywem, podpłomykami, chlebkami naan lub nachosami. Świetnie smakuje także jako pasta do makaronu i dip do warzyw. Hummus z bobu jest lżejszy i mniej wymagający w przygotowaniu niż hummus z cieciorki. Składniki: 300 g bobu, 2-3 łyżki tahini, ok. 100 ml zimnej wody
SzczyptaSmaQ Co na grilla 250
Co na grilla 250dodatki do grilla. Bufet z grilla, w którym znajdują się przeróżne przystawki z grillowanych warzyw i owoców, smaczne domowe pieczywo to prawdziwa rozkosz dla biesiadników. W zeszłym roku piekłam podpłomyki do grilla przez całe lato. Wygląda na to , że w tym roku będzie podobnie. Pyszne sosy na zimno czy dipy na bazie jogurtu to niezawodne dodatki do grilla
codojedzenia Chapati z bryndzą i warzywami duszonymi w sosie sojowym 252
Chapati z bryndzą i warzywami duszonymi w sosie sojowym 252Chapati to indyjskie chlebki, w zasadzie to podpłomyki. W oryginale są robione z pszennej mąki razowej. Ja postanowiłam troche poeksperymentować i zrobiłam je z mąki żytniej chlebowej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej, dodałam trochę słodkiej papryki, kurkumy oraz czarnuszki i muszę powiedzieć, że wyszły pyszne :) Do środka napchałam trochę duszonych warzyw, domowego sosu czosnkowo- koperkowego, sałaty rzymskiej oraz bryndzy. Polecam :) SKŁADNIKI
DefinicjaSmaku Recenzja książki "W piekarni Pięciu Przemian" Anna Czelej 185
Recenzja książki "W piekarni Pięciu Przemian" Anna Czelej 185zawiera około 80 przepisów (w tym ponad 60 bezglutenowych). Jest podzielona na 5 rozdziałów: 1. Chleby bezglutenowe. 2. Bułeczki bezglutenowe. 3. Tarty, ciasta i polenty. 4. Chrupki, krakersy i podpłomyki. 5. Chleby z glutenem. Książkę przyjemnie się czyta i przegląda. Jest przejrzysta i schludnie wydana. Ale najbardziej urzekły nas zdjęcia. Jesteśmy zwolennikami prawdziwych zdjęć, odzwierciedlających prezentowaną potrawę. Bo ładne zdjęcie
Marder&Marder Manufacture Rukola na tapecie 215
Rukola na tapecie 215kiedy zgłębicie temat, to w ten placek można tak na prawdę wsadzić wszystko. Teraz piadina jest dostępna w Lidlu- jest trochę podobna to meksykańskiej tortilli albo do naszych podpłomyków. Kiedy tydzień włoski się skończy, można spokojnie użyć ich jako zamienników. I mieć nadzieję, że kiedyś będzie nam dane zjeść ją z prawdziwej włoskiej piadinerii. PIADINA Z PROSCIUTTO, BRIE I RUKOLĄ
les mirabelles Mini kanapki z mini wafelków 212
Mini kanapki z mini wafelków 212przesyłkę z produktami firmy KUPIEC do testowania. Jest to część mojej nagrody w konkursie „Zdrowe nie nudne”. Będę takie przesyłki otrzymywać co miesiąc przez cały rok. Część nagrody (podpłomyki i maca) zniknęła od razu. Rzutem na taśmę udało mi się zachować mini wafelki i dzięki temu mogłam przygotować z nich dziś na śniadanie mini kanapki. Wykorzystałam do ich przygotowania, oczywiście
Wiem co jem Bułeczki z lilakiem vel bzem 194
Bułeczki z lilakiem vel bzem 194potrawy, którą mogłabym wziąć ze sobą na drugie śniadanie. I na kanadyjskim blogu znalazłam przepis na typowe angielskie [znowu...] bułeczki z dodatkiem kwiatków bzu- trochę podobne do naszych podpłomyków, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. No, może poza obrywaniem bzowych kwiatków. Jako drugie śniadanie sprawdziły się bezbłędnie. BUŁECZKI Z KWIATEM LILAKA Potrzebne 1 filiżanka kwiatów lilaka* 400g mąki
les mirabellesSprawdź inne wyszukiwania: