przepis na pizze - 4500 przepisów (strona:207/300)

Babciny Makowiec 338

mieć makowców (z tej porcji powinny wyjść 3 długie makowce) Gdy podzielimy ciasto posypujemy stolnicę/ blat mąką wykładamy porcję ciasta i ręką rozciągamy coś w stylu rozciągania ciasta na pizzę. Gdy rozciągniemy ciasto na kształt prostokąta - ciasto nie może być za grube, bo będzie wtedy samo ciasto, i za cienkie bo może się "podrzeć" podczas zwijania. Więc myślę, że około

Piekę, bo lubię
Tortilla de patatas czyli hiszpański omlet 234

sobie płaskim talerzem - przykrywamy nim patelnię, odwracamy, a następnie zsuwamy omlet ponownie na patelnię i smażymy jeszcze chwilkę).4. Gotową tortillę (powinna być złota) zsuwamy na talerz, kroimy jak pizzę i podajemy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tzatziki 138

mieszamy ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, cukrem, ogórkami, solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny i koperek. Całość mieszamy.3. Sos chłodzimy przed podaniem.4. Sos podajemy do grillowanych mięs, warzyw, wędlin, pizzy itp.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Uszka wigilijne z grzybami 195

Ciasto dzielimy na 2 części i jedną z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy lub blacie na grubość ok. 1 mm. Następnie, przy użyciu małego nożyka lub noża do pizzy, wykrawamy kwadraty o boku 4 cm. Na środek każdego z nich nakładamy niewielką kuleczkę farszu. Kwadraty składamy na pół i sklejamy tak by powstał trójkąt. Następnie dwa narożniki sklejamy

Zakręcony Widelec
Chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a 173

łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h  ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć

Stare Gary
Chleb pszenny razowy na zakwasie Hamelman'a 164

Można przechować ciasto 8 godzin w temperaturze 10 st.C lub 18 godzin w temp. 5,5 st.C.   Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć

Stare Gary
Chleb na zakwasie - Pain au levain J.Hamelman 161

łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h  ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć

Stare Gary
Chleb na zakwasie z ziarnami Hamelman'a 205

Przed pieczeniem ,jeżeli pieczemy w foremkach, należy je wcześniej ogrzać do temperatury pokojowej. Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć

Stare Gary
Chleb żytni z kminkiem (40%) Hamelman'a 186

wyrastania,  łączeniem do góry, na ok 60 minut  ( do czasu aż chlebki wyrosną).  Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć

Stare Gary
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Hamelman'a 193

wyrastania,  łączeniem do góry, na 1 h  ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć

Stare Gary
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem Hamelman'a 171

łączeniem do góry, na ok 60 - 90 minut  ( do czasu aż chlebki wyrosną).  Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć

Stare Gary
Chleb z Vermont na zakwasie z mąką pszenną razową Hamelman'a 157

łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h  ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć

Stare Gary
Chleb pszenny z oliwkami Hamelmana 186

zwykle na ok 2 - 2,5 h  ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć

Stare Gary
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem - Majowa Piekarnia 196

natnij i piecz w naparowanym piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut. Po dwudziestu minutach uchyl lekko piekarnik, aby uwolnić parę. Chleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy, lub bardzo dobrze rozgrzanej blasze. Jeżeli masz żeliwny lub ceramiczny garnek, nagrzej piekarnik maksymalnie i wstaw garnek (razem z pokrywką) na dwadzieścia 30 minut aby się nagrzał. Po tym czasie

Stare Gary
Serowo-bazyliowe placki z ugotowanych ziemniaków z sosem tzatziki 330

łyżeczka* sól, pieprzPlacki:Ugotowane ziemniaki dokładnie zmielić, dodać resztę składników i całość wyrobić na gładką masę.Uformować koło o grubości około 1 cm i pokroić w trójkąty (jak pizza).Smażyć na rozgrzanym maśle, aż do zarumienienia.Sos tzatziki:Ogórka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok.Dodać jogurt, sprasowany czosnek oraz sok z cytryny.Doprawić solą oraz

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania