Najlepsze Faworki 181puszyste i lekkie. Ciasto wałkujemy na cienkie placki, nożem kroimy paski. Można to zrobić radełkiem, wtedy faworki będą miały ozdobny brzeg. Ja wycinałam za pomocą linijki i kółka do pizzy. Długie paski dzielimy na mniejsze. Na środku każdego paska robimy nacięcie nożem wzdłuż. Przez to nacięcie przewlekamy jeden koniec faworka na drugą stronę. Rozgrzewamy olej do 180 stopni
ladykitchen
Kardemummabullar -czyli szwedzie bułeczki kardamonowe 214długości ciasta, potem kolejny krótszy bok założyć na złożone ciasto - powinny powstać 3 warstwy ciasta dwukrotnie przełożone nadzieniem. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem (najlepiej kółkiem do pizzy) na 1.7 cm paski. Zwinąć, jak na filmie (paski ciasta są elastyczne i łatwo je rozciągnąć w razie konieczności). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach
Moje domowe kucharzenie
Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne 266przy smażeniu na dno. Tłuszcz szybko zacznie robić się ciemny i może zacząć się palić. Ciasto tniemy na wąskie paski nożem, ozdobnym radełkiem lub – jeśli macie –nożem do pizzy na wąskie, dwu centymetrowe paski. Po środku każdego robimy nacięcie, przez które trzymając za jeden koniec ciasta, przekładamy jego drugi koniec. Zawsze najpierw rozwałkowuję całe ciasto, a gotowe powywijane
Karo in the Kitchen
Zakręcona pizza - pizza z ciasta francuskiego 256chwilę macie gości, a nie macie co im podać? Polecam szybką i efektowną do zrobienia pizzę Margaritę z ciasta francuskiego, potrzebne Wam tylko będzie: ciasto francuskie, puszka pomidorów, żółty ser oraz ewentualnie dodatki: oregano i czosnek. Składniki: 2 ciasta francuskie, 1/2 puszki pomidorów, 100 g startego żółtego sera, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonego oregano. Przygotowanie: Z dwóch
Aga w kuchni
Zawijany chleb o smaku pizzy 214jest w tym chlebie urzekający aromat ziół i przypraw, połączony z ostrym smakiem sera wędzonego i pomidorowym ketchupem. Zamykając oczy, można się zapomnieć i mieć wrażenie degustacji włoskiej pizzy, a nie zwykłego pieczywa. Składniki na 1 keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x10cm: CIASTO CHLEBOWE: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa typ 450 100g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna
Grunt to przepis!
Ciasto chlebowe ala pizza 218Miałam w domu gotowe ciasto chlebowe i zastanawiałam się co z niego zrobić, przejrzałam lodówkę i użyłam to co znalazłam. Ciasto chlebowe ala pizza Składniki: - 1 opakowanie ciasta chlebowego (ja kupiłam w Lidlu w tygodniu francuskim) - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 150 g sera mozzarella - 100 g polędwicy sopockiej - 125 g boczku wędzonego - 120 g sera gorgonzola Przygotowanie: Ciasto chlebowe rozwijamy
Kulinarne życie
Pizza domowa na puszystym spodzie. 212kroimy w talarki. Na przygotowane i przełożone na blachę ciasto rozsmarowujemy sos pomidorowy i kładziemy pieczarki, polędwicę, salami i sypiemy ser (można dodać inne składniki które akurat lubimy). Pizzę zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut (do momentu aż ciasto się zrumieni na brzegach i ser się rozpuści). Smacznego
Moje-pitraszenie
pizza z brokułem i kabanosem 186Pizzę domową robię dość często. bo domownicy ją uwielbiają ale taka klasyczna jak zawsze już mi się znudziła znudziła. Zmieniłam całkowicie dodatki i choć wyszło mniej "pizzowo" to przepysznie. Zresztą wszystko, co jest polane sosem czosnkowym znika u nas w mgnieniu oka. Składniki: na ciasto: 225 g mąki (najlepiej typu 00) 135 ml letniej wody 15 g drożdży świeżych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ryba po genueńsku 188Dzisiaj przenosimy się do słonecznej Italii. Włochy kojarzą się nam głównie z pizzą i spaghetti. Jednak tam możemy spróbować innych smacznych dań ze śródziemnomorską nutą smakową. Ja dzisiaj przygotowałam smakowitą zapiekaną rybę. Banalnie prosta do zrobienia, ale smak rewelacja. Nie wymaga zbyt długiego czasu przygotowania. Ryba po genueńsku. inspiracja gazeta Moje gotowanie Składniki 500 g dowolnych filetów rybnych
O kuchni z uczuciem
Pyszne i zdrowe krakersy z ziaren i jarmużu 176pieczenia położyć na wierzch drugi arkusz papieru i delikatnie rozwałkować, przełożyć na blaszkę i piec ok 25 minut w temperaturze 150 stopni, wyjąć blaszkę pokroić najlepiej nożem do pizzy i wstawić jeszcze na 25-30 minut w takiej samej temperaturze
zdrowa vege kuchnia
Roladkowe ciasto francuskie z mięsem, pastą pomidorową i camembert 472drobno ser, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Całość bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy. Ciasto rozwijamy i na całą powierzchnię nakładamy farsz. Za pomocą noża do pizzy przekrawamy po długości na dwie równe części, następnie po szerokości na paski ok. 5 cm. Każdy prostokąt bardzo delikatnie rolujemy i układamy zachowując odstępy na okrągłej formie
Moniki Smakołyki
Bułeczki a'la Pizza na wiele sposobów 308rozwarstwiały więc tym razem postanowiłam zrobić bułki po swojemu. Z racji tego że farsz pozostał mi z przepisu na Paprykę faszerowaną postanowiłam go wykorzystać do bułek a'la pizza. Na 2 mi zabrakło więc na szybko coś dorzuciłam co było pod ręką, wiec podaje przykładowe przepisy na farsze. Składniki na ciasto (mi wyszło 10 placków o średnicy
Piekielna Kuchnia Pati
Bardzo kruche faworki 312parę minut. Następnie uderzać w nie wałkiem (tyle czasu na ile nam starczy siły :)) aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Tak przygotowane wałkujemy cieniutko. Radełkiem lub nożem (polecam nóż do pizzy) tniemy na paski o szerokości ok. 2-3 cm a następnie na krótsze paseczki długości ok. 10 cm. W każdym paseczku na środku robimy pionowe nacięcie przez które przewlekamy jeden
Na Ciasteczkowych Papierach
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 172suszenia, ale musi być wtedy najwyższej jakości. Oregano Niezastąpiony składnik kuchni włoskiej, doskonale łączy się z tymiankiem jeśli przygotowujemy mięso wołowe czy wieprzowe. Makarony, focaccia i pizza to tylko niektóre, napoplarniejsze dania z jego użyciem. Warto przygotować w domu aromatyzowaną oliwę z oliwek, w tym celu do butelki dodajemy suszone oregano, plasterki czosnku i zalewamy oliwą z oliwek
Moja smaczna kuchnia
Spaghetti z pesto sycylijskim 218Mało znamy osób, które nie są sympatykami kuchni włoskiej bo przecież jak można nie przepadać za pyszną pizzą czy makaronem :) Na naszym
Kuchenne Wariacje