Składniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * przyprawa do kurczaka * 2 szklanki ryżu * 1 duża cebula zalewa: * szklanka przecieru pomidorowego * 2 szklanki bulonu * pół kostki masła * 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego * słodka papryka * sól, pieprz * łyżka cukru * łyżka przyprawy uniwersalnej Sposób przygotowania: Składniki zalewy zagotowujemy. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Piersi przekrawamy wzdłuż, żeby powstały(...)cienkie kotlety. Lekko rozbijamy tłuczkiem i posypujemy z dwóch stron przyprawą do kurczaka. Składniki zalewy zagotowujemy. Surowy ryż wysypujemy na dno naczynia żaroodpornego. Układamy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Na wierzch wykładamy kurczaka. Wszystko zalewamy zalewą. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni
Pobite gary Barbaryprzypadku chudego kurczaka doskonale widać gdzie zaczynają się i kończą poszczególne części ciała, to w przypadku kaczki może zajść potrzeba wykazania się większym wyczuciem. A teraz kilka praktycznych porad. Granica pomiędzy nogą a piersią bywa dość mocno zamaskowana tkanką tłuszczową. Jeżeli faktycznie tak jest, po dokładnym wyczuciu kształtu nogi sugerujemy, aby cięcie wykonać raczej bliżej niej, aniżeli piersi(...)Skrzydło kaczki jest osadzone nieco inaczej niż w kurczaku, należy więc podejść do sprawy ostrożnie i z wyczuciem. Gdy dokonujemy rozbioru kaczki po raz pierwszy, musimy po prostu samodzielnie przekonać się jak je odciąć bez uszkadzania otaczającego mięsa. Próba zrobienia tego tak jak w kurczaku skończy się zapewne nieestetyczną „demolką”. Piersi z kaczki odfiletowujemy w zasadzie
Kulinarna Pokusakurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które szukają prostych i pysznych dań… nie może nie wyjść… i jak smakuje! Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym – składniki:2 piersi kurczkaok. 400 g pieczarek1 cebula200 ml śmietany 30%sól, pieprz, papryka50 ml wodynatka pietruszkioliwa do smażenia Kurczaka myję, osuszam i kroję w paski. Cebulę
UgotujmyTo.pldanie dość pracochłonne, w szczególności jeżeli nie używamy gotowych półproduktów, jednak zdecydowanie warto!Stripsy zostały wykonane z tego przepisu.Tortilla ze Stripsami z Kurczaka- Składniki:ok. 8 placków tortilli (kupionych lub z tego przepisu)2 podwójne piersi z kurczakaprzyprawa do kurczakaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkuodrobina chilli w proszkupieprzok. 1/2 szklanki mąki na panierkęciasto(...)pomidory duża cebula duży ogóreksos czosnkowy sos chiliTortilla ze Stripsami z Kurczaka- Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły
Słodka Stronapieprzem. Następnie lepimy w dłoniach kulki z ryżu i maczamy je w rozkłóconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy. Z każdej strony solimy i doprawiamy pieprzem. Gdy brokuły ugotują się rozgniatamy je widelcem i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz z brokułów rozsmarowujemy na rozbitych piersiach
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * sól, pieprz * 1 duża cebula * 25 dag pieczarek * szklanka kremówki * zupa cebulowa w proszku * 1 jajko * płaska łyżka tymianku * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół, tak żeby powstały 4 kotlety. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Jak cebula zmięknie dodajemy(...)pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy tak długo aż pieczarki odparują nadmiar wody. W naczyniu żaroodpornym wykładamy kolejno kurczaka, pieczarki z cebulą. Zupę cebulową w proszku mieszamy z kremówką i surowym jajkiem i tymiankiem. Zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem ok. 30-40 minut w 180 stopniach
Pobite gary Barbarypietruszkę - korzeń oliwę z oliwek 250 ml wody Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Obrane warzywa umieszczamy w środku kurczaka. Przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym nacieramy piersi z kurczaka pod skórą . Resztkę masła rozprowadzamy równomiernie po całym kurczaku i dokładnie wmasowujemy. Polewamy kurczaka oliwą z oliwek. Kurczaka pieczemy w naczynia żaroodpornym, do którego wlewamy 250 ml wody
Kolejny blog o gotowaniuręką puree dyniowe Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym (3-4 porcje) Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 pierś z kurczaka, usmażona lub upieczona, pokrojona w kostkę 1 szklanka świeżego/mrożonego szpinaku 1/2 szklanki pieczarek pokrojonych w plastry 2 łyżki masła 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
karmelowyPyszny, lekko słodki sos świetnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Do tego jest szybki i prosty w wykonaniu. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 3 cebule łyżka miodu łyżka mąki szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy) sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka Przygotowanie Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Odstawiamy. Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * przyprawa do drobiu * pół dużego pora * pół puszki ananasa * 5 łyżek ketchupu * 5 łyżek majonezu * 5 łyżek soku z ananasa Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy przyprawą do drobiu. Por kroimy w półtalarki, ananas kroimy w kostkę. Ketchup
Pobite gary BarbarySkładniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * 3 garście szpinaku * 2 ząbki czosnku * 20 dag fety * łyżka oliwy z oliwek * sól, pieprz Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż aby uzyskać cienki płat mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na oliwie. Fetę kroimy w podłużne prostokąty. Na środek mięsa wykładamy część szpinaku. Następnie
Pobite gary Barbarymenu zafundujecie sobie wspomnienia z cudownych, greckich wakacji ... Koniecznie pooglądajcie zdjęcia, usiądźcie na chwilę i powspominajcie, zajadając oczywiście kurczaka z cudownym szałwiowym sosem ... Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 duża cebula 100 ml białego wytrawnego wina 1 cytryna 1 gałązka świeżej szałwii sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek łyżka stołowa masła Wykonanie
Garniec Magaliebyła z pieczenią nadziewaną morelami- a gdyby to były mirabelki, pomyślałam. I kiedy tylko znalazłam wolną chwilę poczyniłam eksperyment- kurczaka nadziewanego mirabelkami. Efekty? GRILLOWANY KURCZAK NADZIEWANY MIRABELKAMI podwójna pierś z kurczaka ok. 10 mirabelek kilka gałązek tymianku cytrynowego pieprz cytrynowa sól Do podania sałata masłowa kilka listków buraka kwiaty begonii odrobina oliwy sól i pieprz Mirabelki myjemy, usuwamy pestki(...)mnie to dobry pomysł bo nadzienie jest mocno kwaśne, konQbek jednak woli kwaśność:)) Mięso myjemy, dzielimy na pół i okrawamy z niepotrzebnych skrawków. W każdej piersi wycinamy dość dużą kieszonkę i nadziewamy mirabelkami. Kurczaka pieczemy na rozgrzanym grillu- mięso jest gotowe dość szybko ponieważ nadzienie grzeje je od środka:). Jeśli ogień będzie zbyt ostry to zewnętrzna część spali się
les mirabellesSkładniki: * 2 piersi z kurczaka * 0,5 kg pieczarek * śmietana 18% (330g) * szklanka bulionu (może być z kostki) * 20 dag ugotowanej fasolki szparagowej ( u mnie mrożona) * 5 łyżek musztardy * sól, pieprz * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy na rumiano na tłuszczu. Przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w półplasterki i odparowujemy na patelni z nadmiaru wody
Pobite gary Barbarykurczaka. Chciałam wykorzystać pierś, która mi została po rozmrożeniu opakowania, a jak wiadomo, nie mrozi się mięsa drugi raz. Powstało więc sześć drobiowych mini ruloników. Składniki: 1 pierś z kurczaka mąka jajko bułka tarta sól pieprz można dodać przyprawę do drobiu Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, pokroić na kawałeczki i przyprawić Pierś obtoczyć w mące delikatnie formując ruloniki Następnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com