rację - kasza jest bardzo zdrowa i będę ją przyrządzać częściej :) nie przepada za to za kukurydzą w potrawach, ale zjadł ze smakiem - dla mnie to sukces :) Składniki: 1 cała pierś kurczaka 2 torebki kaszy gryczanej (200g) 10-15 śliwek węgierek 1 puszka kukurydzy 2 szklanki wrzątku 1/2 kostki rosołowej 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej(...)łyżeczki szałwii 1 czubata łyżeczka lubczyku 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 2-3 łyżki oleju Sposób przygotowania: Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę (niezbyt małą). Kukurydzę odsączamy z zalewy (nie do końca - zostawiamy odrobinę). Śliwki dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Na patelni (u mnie ceramiczna) mocno
Kolorowy Przepisownikkolorowych warzyw na jednym talerzu z kurczaczkiem curry, ryżem,a to wszystko z nutą suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ...mmm... cóż więcej można powiedzieć :)Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 opakowania zielonej fasoli szparagowej, 1 czerwona papryka, 10 pieczarek, 6 marchewek, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki czerwonej fasolki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszone pomidory z czosnkiem(...)bazylią, 1 łyżeczka curry indyjskie, szczypta soli morskiej prowansalskiej, szczypta chilli. Przygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy curry indyjskie. Na osobnej patelni podsmażamy wszystkie warzywa pokrojone w paseczki, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną. Dodajemy kurczaka do warzyw, przyprawiamy solą, chilli i koncentratem pomidorowym. Mieszamy i dusimy
Aga w kuchniSkładniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka, 2 łyżki oleju, 1 łyżka przyprawy curry, 220g zielonej fasolki szparagowej, puszka kukurydzy (po odsączeniu 285g), puszka czerwonej fasoli ( po odsączeniu 240g), 1 świeża czerwona papryka, 1 świeży ogórek , 4-5 łyżek majonezu, sól, pieprz, garść posiekanej natki pietruszki, 1 szklanka o pojemności 250ml makaronu. Przygotowanie: Piersi kurczaka pokroić w kostkę, dodać
W kuchni u Monikiczęsto z mężem chodziliśmy do małego baru na kebaba lub tortillę...dopóki sama nie zrobiłam tortilli w domu :) Ta zrobiona własnoręcznie jest duuużo lepsza! Składniki: 4 tortille 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży przyprawa kebab shoarma Sos: 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz koperek lub czosnek lub przyprawa curry Sposób przygotowania(...)Składniki na sos wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem i włożyć do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Ogórka i pomidora pokroić w półplasterki. Kapustę drobno poszatkować. Składniki sosu wymieszać. 2. Tortille skropić wodą i podgrzać na patelni po kilka sekund z obu stron. Kurczaka
Na Ciasteczkowych PapierachSkładniki: 50 dag piersi kurczaka 20 dag makaronu ryżowego 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 3 ząbki czosnku imbir świeży do smaku 2 cebule 4 liście kapusty pekińskiej 4 pieczarki 1 średnia cukinia oleju sezamowego sos sojowy (ciemny) sos ostrygowy papryka ostra papryka słodka Sposób wykonania: Piersi kurczaka umyć, pokroić w paski
Qchnia po prostuShoarma to chyba jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań arabskich. Można ją przyrządzić niemal każdego gatunku mięsa: z piersi kurczaka lub indyka, wołowiny, cielęciny lub mieszanki wymienionych mięs. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut (nie licząc marynowania). Ponieważ nie dysponuję w domu odpowiednim rożnem shoarmę przygotowuję na patelni Zapraszamy na naszą fotorelację z Maroka - link Składniki(...)porcja dla 3 - 4 osób) · około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili (może być więcej jeśli ktoś lubi) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapierś kurczaka - woreczek ryżu - świeża natka pietruszki - pół torebki curry - łyczeczka słodkiej papryki - szczypta kardamonu - szczypta cząbru - 5 dużych ząbków czosnku JAK PRZYGOTOWAĆ? Zaczynamy od przygotowani bulionu - na 3litry zimnej wody wrzucamy porcję rosołową, do tego 200 gramów mrożonej włoszczyzny. Gotujemy na delikatnym ogniu - jeszcze przez ok 30 min po wrzeniu. W między czasie kroimy jedną pierś wzdłuż(...)części, posypujemy solą - również grillujemy. Po upieczeniu kroimy w kostkę i wrzucamy do naszego bulionu. Ja zostawiam kilka większych plastrów papryki, aby na koniec udekorować nimi zupę. Ugrillowane piersi kurczaka kroimy na pół - tak aby powstały dwa długie paski - kurczak przyda się nam na koniec - do udekorowania zupy na talerzu. Z naszego bulionu wyławiamy porcję rosołową, dodajemy
dlaSmaQtradycyjnie serwowane w aluminiowych foremkach. Bardzo łatwe do przygotowania i bardzo syte. W dodatku każdy ma swoją osobną porcję :) Składniki: 6-8 średnich ziemniaków olej do smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży Sos: 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól(...)pieprz 1-2 ząbki czosnku oraz foremki aluminiowe Sposób przygotowania: 1. Składniki na sos wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem i włożyć do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obrać i pokroić na frytki
Na Ciasteczkowych Papierachokazały się bezpodstawne . :) Po raz kolejny, metodą prób i błędów, powstał pikantny sos w kolorze pomarańczowym, choć ni marchewki, ni pomarańczy w nim się nie uświadczy. ;) 1 średnia, podwójna pierś kurczaka 1 szklanka makaronu penne 6 łyżek słodkiej śmietanki 30% 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pół sporej cytryny sól morska i pieprz czarny (świeżo mielone) 1 łyżeczka pieprzu(...)papryki w proszku warzywna przyprawa uniwersalna/ 2 bulionowe kostki warzywne pół pęczka świeżej pietruszki olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki mąki pszennej sos sojowy do smaku Filet z piersi kurczaka płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, po czym osuszamy. Kroimy je w niezbyt dużą kostkę i przerzucamy do miski. Oprószamy mięso dość obficie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dobrze jest
Kuchenna KontrrewolucyaPrzepyszne danie dzięki któremu przeniesiemy się do słonecznej Hiszpanii. Łatwe do wykonania, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Najlepiej przygotować wcześniej wszystkie składniki, odmierzyć właściwe porcje, pokroić warzywa, pierś kurczaka i kiełbaskę chorizo. Później wystarczy podsmażyć wszystko z przyprawami, dodać ryż i zalać bulionem. Dzięki temu, że ryż gotuje się ze wszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty. Ważny jest(...)momencie dodawania na patelnię powinien być mocno gorący. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 litr bulionu lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego ok 10 nitek szafranu 2 małe piersi kurczaka 100 g kiełbaski chorizo 1 czerwona papryka 1 cebula/ pokrojona w drobniutką kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 2 pomidory / sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
cool and mintyprzekąszaniu tradycyjnym. ;) Szybkie w przygotowaniu, podawane na kąski z sosem tzatziki - serdecznie polecam. :) 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec 1 duże, dojrzałe awokado ok. 150g filetu z piersi kurczaka 4 spore cebule dymki 2 jajka mąka kukurydziana mleczko kokosowe szczypta proszku do pieczenia kilka gałązek natki pietruszki sok z cytryny sól, pieprz cytrynowy do smaku Kaszę gotujemy według(...)drobną kostkę, pietruszkę siekamy. Do wystudzonej kaszy wbijamy jajka i wlewamy kilka łyżek mleczka kokosowego. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy zmiażdżone awokado, cebulki i pietruszkę. Filety z piersi kurczaka ( u mnie wykrojone z dużego płata polędwiczki) kroimy w małą kostkę i dorzucamy do kaszy i awokado. Całość łączymy delikatnie, dodając po trochu przyprawy, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia
Kuchenna Kontrrewolucyaużyciu odrobiny wyobraźni, można przyrządzić coś smacznego, pożywnego i z niewielka zawartością kalorii. Składniki na 1 porcję: 50g kaszy jęczmiennej (ważona sucha) - ugotować zg.z instrukcją na opakowaniu 100g piersi z kurczaka - umyć, osuszyć, pokroić w kawałki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 szkl. wody 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego, używam Zott lub Bakoma(...)tego akurat 2 obiady. Brokuła podzielić na różyczki i obgotować w posolonej wodzie na półtwardo. W międzyczasie gotowania kaszy i brokuła, przygotowywać potrawkę z kurczaka. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w małe kawałki. W miseczce wymieszać kurczaka z dowolnymi przyprawami i łyżeczką oliwy. Odstawić "do przegryzienia się" na 30 min. do lodówki. Następnie wrzucić
Grunt to przepis!Proste, szybkie i lekkie danie idealne na obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Składniki: 200 gram piersi kurczaka 250 gram brokuł, dzielimy na różyczki 100 gram makaronu sojowego 1/2 puszki kukurydzy 1/2 bulwy kopru włoskiego cebula dymka 3 łyżki sosu sojowego sok z 1/2 limonki 2 łyżki miodu/syropu klonowego/cukru trzcinowego 2-3 cm imbiru 1 ząbek czosnku(...)ostatnie 3 minuty gotowania wrzucamy makaron sojowy i odstawiamy, następnie odcedzamy całość. W woku rozgrzewamy olej z orzeszków ziemnych i dodajemy drobno posiekane: imbir, czosnek oraz papryczkę chili. Następnie pierś kurczaka kroimy w paski i wrzucamy do woku, niech się smaży kilka minut. W tym czasie kroimy koper włoski w paski i również wrzucamy na patelnię- potrzebuje on trochę
Mango Papajakasza jęczmienna pęczak idealnie wzbogaca to danie o zdrowe węglowodany złożone. Do tego moje ulubione zioła: natka pietruszki i świeża bazylia. Pychota! Składniki (na dwie porcje): 2 bakłażany 1 pierś kurczaka 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczka marki Kupiec+ 1 szklanka wody garść bobu, obranego ze skórki garść fasolki szparagowej zielonej 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka świeżej bazylii(...)czasie kaszę gotujemy w podanej ilości wody aż ta wchłonie ją całkowicie. Na patelnie, na oliwie smażymy drobno posiekaną cebulę oraz ząbek czosnku. Następnie dodajemy drobno pokrojoną pierś kurczaka. Smażymy chwilę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie na patelnię wrzucamy bób oraz pokrojoną drobno fasolkę szparagową. Całość chwilę dusimy. Dodajemy drobno posiekane zioła. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę i całość dokładnie
Mango Papaja