przepis na orzeszki - 2000 przepisów (strona:34/134)

Czekoladowo- bananowa owsianka z chrupiącymi nasionami i orzechami 254

żeby co jakiś czas próbować nowych smaków i pomysłów. Dziś przepis na bardzo gęstą i pożywną wersję owsianki – bananowa owsianka z kakao i olejem kokosowym posypana dodatkowo karmelizowanymi orzeszkami i nasionami, z łyżką masła migdałowego. Czekoladowo- bananowa owsianka z chrupiącymi nasionami i orzechami   Drukuj Prep time 10 min Cook time 10 min Total time 20 min   Szybka(...)poranna bananowa owsianka z prażonymi w miodze orzeszkami i nasionami Serves: 3 Ingredients Na owsiankę ⅔ szklanki płatków owsianych 1 szklanka wody 1 łyżka miodu (lub więcej do smaku) 1 łyżeczka oleju kokosowego ⅔ szklanki mleka 1 mały banan 1 łyżka kakao Na posypkę 1 szklanka mieszanki orzechów (migdały i nerkowce posiekane) z pestkami dyni i słonecznika 1 łyżeczka oleju

Cooking for Emily
Torcik czekoladowy wegański, bez glutenu, bez cukru 183

mleczka kokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część, bez wody) 2 łyżki ksylitolu 1/2 banana sok z cytryny kakao do posypania poszatkowane orzeszki orzechy laskowe do ozdoby suszone małe różyczki do ozdoby Ciasto: 1. Siemię lniane zalać 12 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut. 2. Wymieszać razem mąkę ryżową(...)sokiem z cytryny. Plasterki poukładać na kremie i posypać kakao. Przykryć drugim krążkiem ciasta i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i posypać kakao. 9. Tort ozdobić poszatkowanymi orzeszkami, różyczkami i orzechami laskowymi. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Dwukolorowy Snikers bez pieczenia 305

puszka masy kajmakowej orzechowej 200 g ciastek jasnych typu herbatniki 200 g ciastek ciemnych typu herbatniki (jeżeli robimy dużą blachę polecam opakowania ciastek po ok. 300 g) 200 g orzeszków ziemnych nie solonych Wykonanie: Dwie i pół szklanki mleka wraz z masłem stawiamy na małym ogniu aby zagotować mleko. W międzyczasie  do pozostałego mleka dodajemy: mąki, cukier, cukier wanilinowy(...)dnie wykładamy: ciemne herbatniki + 1/3 budyniu + jasne herbatniki + 1/3 budyniu + ciemne herbatniki + 1/3 budyniu + jasne herbatniki + masa kajmakowa + posiekane orzeszki ziemne (lekko posolić). Całość schodzić przez minimum 1,5 godziny. Najlepsze ciasto jest na drugi dzień SMACZNEGO

W Moim Magicznym Domu
Pyszna tajska sałatka z wołowiną 183

Składniki Ilość porcji: 2 Stek z wołowiny – 200 g Sałata lodowa – 60 g Szpinak – 80 g Pomidorki koktajlowe – 80 g Ogórek zielony – 60 g Orzeszki ziemne – 30 g 1/2 granatu 1 marchew 1 cebula dymka 4 rzodkiewki Sól i pieprz Sos: 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu(...)połowy limonki, mieszamy wszystko i odstawiamy. Do miski wrzucamy sałatę lodową, szpinak, pokrojone pomidorki koktajlowe, ogórka, miąższ z granatu, posiekaną dymkę, pokrojoną w cienkie plastry marchew i rzodkiewkę. Prażymy orzeszki ziemne, rozdrabniamy i dodajemy do warzyw. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy stek około 2 minut z jednej strony, przewracamy i smażymy na drugiej stronie kolejne dwie

ale Pysznie
Kaszotto jaglane :) 195

ząbki czosnku  1 duża pierś z kurczaka lub dwie mniejsze  1 brokuł 1 łyżka oleju kokosowego (Radix-bis) 1 łyżka pestek dyni (Radix-bis) 1 łyżeczka orzeszków piniowych (Radix-bis) przyprawy: sól himalajska (Radix-bis), curry, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, ulubione zioła Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż delikatnie posiekaną cebulę z czosnkiem.  Kolejno dodaj(...)duś jeszcze przez chwilę. Teraz dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i całość dobrze wymieszaj.  Danie podaj z uparowanymi brokułami, a wierzch obsyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i orzeszkami piniowymi

Zdrowie na języku :P
Ciasto bananowe z polewą bez glutenu, bez cukru, wegańskie 850

cynamonu 3/4 łyżeczki zmielonego imbiru 100g suszonej żurawiny lub rodzynek Polewa: 2 łyżki syropu z agawy 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki kakao 2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: poszatkowane orzeszki do ozdoby Ciasto: 1. Do miski przełożyć wszystkie suche składniki i wymieszać. Dodać bakalie, wymieszać. 2. Olej kokosowy roztopić w mikrofalówce lub na parze. 3. Do blendera przełożyć banany, dodać(...)podgrzewać, mieszając, aż olej się roztopi. Zdjąć z ognia i dodać dwie łyżki gorącej wody, mieszać, aż powstanie jednolita masa. 6. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać orzeszkami ( patrz FILM ). Udanych wypieków:) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl

Mała Cukierenka
Trufle czekoladowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.144 161

straszliwe opóźnienie. Trufle czekoladowe 3 łyżki rumu 300 ml śmietany 36% 30 g masła 3 krople wody z kwiatów pomarańczy (pominęłam) 300 g gorzkiej czekolady 70% kakao, orzeszki, migdały, rozdrobnione do obtoczenia Rum wlewamy do rondla, podgrzewamy i podpalamy zapałką. Gdy płomień zacznie wygasać dodajemy śmietanę i całość doprowadzamy do lekkiego wrzenia. Rondel zdejmujemy z gazu, wrzucamy masło, wodę(...)kwiatów pomarańczy. Gdy masło się roztopi, dorzucamy szczyptę soli oraz połamaną czekoladę. Mieszamy by czekolada się rozpuściła. Masę przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na minimum 2 h. Orzeszki i migdały podprażamy na patelni by zaczęły ładnie pachnieć. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy w orzechach lub kakao. Trzymamy w lodówce. Jeśli chcecie dać komuś fajny prezent wcale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik gotowany dyniowo - czekoladowy 157

cukru opakowanie cukru waniliowego 1 upieczona i zmiksowana mała dynia hokkaido 1 budyń czekoladowy 100 ml mleka polewa: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 1 czubata łyżka masła dodatkowo: orzeszki arachidowe w karmelu  około 200 g herbatników lub innych ciastek Przygotowanie: W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy. Następnie dodajemy zmielony ser, wbijamy jajka, mieszamy i gotujemy(...)polewa czekoladowa: W miseczce zanurzonej we wrzątku rozpuszczamy masło i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy aby się rozpuściła i połączyła z masłem. Wylewamy polewę na ciastka i dekorujemy orzeszkami arachidowymi. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin minimum 3-4. Inspiracja zaczerpnięta z bloga Beaty.  A razem ze mną wypiekały: Dorota , Małgosia , Edyta , Lidia , Edyta

Życie zaczyna się w kuchni
Chłodnik z młodego groszku i bobu z pesto 129

groszku 500 g bobu 450 ml mleka kokosowego ( przepis ) lub z puszki * 250 ml maślanki świeża kolendra sól, pieprz Pesto 1 pęczek bazylii 2 ząbki czosnku ok 2 łyżki orzeszków pinii ok 3 łyżki startego parmezanu ok 70 ml oliwy extra vergine sól, pieprz *mleko kokosowe puszkowe jest gęstsze więc i zupa będzie gęsta, bardziej kremowa Przygotowanie: 1.Bób gotujemy(...)wody)  2. Groszek podobnie, gotujemy osobno ok 10 minut, następnie natychmiast hartujemy go w lodowatej wodzie żeby nie stracił koloru 3. Mleko kokosowe miksujemy z maślankę 4. Pesto - orzeszki podprażamy na suchej patelni i wszystkie składniki ucieramy na pastę, doprawiamy do smaku  5. Ugotowany bób obieramy ze skórek, groszek wyłuskujemy, polowe bobu i groszku miksujemy z mlekiem

Słodki Kompromis
Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki 203

pieczonej marchewki to przepis uniwersalny, który robiłam już w różnych wersjach smakowych (np. indyjskiej). Tym razem postanowiłam zwrócić się w kierunku Maroka i popularnych w tym kraju przypraw. Dodatek orzeszków ziemnych jest opcjonalny - akurat zalegały mi w kuchennej szafce, a jednocześnie pasują do marchewki i pozostałych składników. Zazwyczaj podaję je jako burgery, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby potraktować(...)biała lub czerwoną 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego* duża szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka przyprawy ras el hanout* 2 puszki ciecierzycy 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych (można zamienić na orzechy nerkowca niesolone lub pominąć) sól do smaku 1 jajko 8 łyżek bułki tartej lub mąki z ciecierzycy (lub innej mąki) mały pęczek natki kolendry

Chilli Czosnek i Oliwa
Pesto bazyliowe 138

kanapki do makaronów lub pizzy. Polecam każdemu, kto lubi prawdziwą włoską kuchnię. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 1 duży pęczek bazylii 50 g orzeszków piniowych 3 ząbki czosnku 50 g parmezanu oliwę (4-6 łyżek) szczypta soli (opcjonalnie) Przygotowanie: Na suchej patelni uprażyć orzeszki pini. W moździerzu utrzeć […] Artykuł Pesto bazyliowe pochodzi

KuchniaWeDwoje.pl
Kurczak po Tajsku z orzechami nerkowca w sosie teriyaki 1428

Usmażonego kurczaka pozostaw na patelni. Etap II - Orzechy Na patelni rozgrzej olej ( 3 łyżki) i wsyp orzechy nerkowca, smaż aż do zbrązowienia orzechów ( uwaga jeżeli olej jest naprawdę gorący orzeszki zarumienią się w dosłownie kilka sekund więc uważaj aby ich nie przypalić). Orzechy wynurz z oleju najlepiej na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Etap III- Warzywa Cebulę, paprykę pokrój w kostkę(...)kurczakiem, podsmaż wszystko przez ok 5 minut, następnie dodaj sos z kurczakiem do woka z warzywami, przykryj pokrywką i smaż przez ok 10 minut na małym ogniu. Dodaj orzeszki oraz pokrojony szczypiorek. Wymieszaj. Etap V - zajadaj się Podawaj z ryżem, szczypiorkiem oraz ogórkiem zielonym pokrojonym w słupki fajnie będzie chrupać :) Smacznego

Wylizany Rondel
Wspomnienie lata czyli Tajska sałatka z puree z mango i orzechami nerkowca 140

porcję zielony ogórek - 1 szt marchewka - 1 szt czerwona cebula - 1 szt mango - 1 szt czerwona papryka - 1 szt sałata rzymska świeża kolendra świeża mięta dressing słodkie chili orzeszki ziemne/ orzeszki nerkowca oliwa z oliwek limonka/cytryna Etap I - Puree z mango pół mango obierz ze skóry i zblenduj wraz z sokiem z połową limonki/cytryny oraz kilkoma listkami świeżej mięty. Etap

Wylizany Rondel
Bakłażany faszerowane orkiszem 189

również miłośnikom potraw mięsnych. Przepis zainspirowany warsztatami z Dominiką Wójciak. 3 małe bakłażany Orkisz Oliwa 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny 3 łyżki tahiny Pestki granatu 2 łyżki orzeszków piniowych Garść listków mięty Pieprz Sól Umyte bakłażany przekrawamy, delikatnie nacinamy od wewnątrz, solimy i czekamy, aż puszczą sok. Po ok. 20 minutach odciskamy je, osuszamy i smarujemy równomiernie oliwą(...)cytryny, tahinę i połowę ziarenek granatu mieszamy z orkiszem i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem farsz nakładamy na bakłażany. Posypujemy pestkami granatu, uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi i miętą

MarcinChef
Wafel snikers 177

listków) 1,5 kostki margaryny (375g) 250 g cukru (dałam trochę mniej) 250 ml mleka 250 g mleka w proszku 150 g pokruszonych herbatników 100 g posiekanych słonych orzeszków ziemnych 100 g rodzynek (u mnie żurawina) 1 łyżka kakao Sposób wykonania: 1. Mleko, margarynę i cukier zagotować razem. Odstawić do wystudzenia. Gdy już mleko będzie chłodne, dodać do niego pokruszone(...)herbatniki, mleko w proszku i 1 pokruszony listek wafla. Dokładnie wymieszać. 2. Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać posiekane orzeszki, do drugiej kakao, a do trzeciej rodzynki (lub żurawinę). 3. Przełożyć wafle kolejno masą orzechową, kakaową i z rodzynkami. Przełożone wafle mocno docisnąć i obciążyć. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Wierzch gotowego wafla można polać topioną czekoladą

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania