przepis na orzeszki - 2000 przepisów (strona:105/134)

Białe szparagi w marynacie z czosnkiem niedźwiedzim i pomidorkami koktajlowymi 194

pomidorek na dole naciac na krzyz.Na tej samej patelni ulozyc pomidorki przecieciem do dolu i poddusic kilka minut,az zmieknaNa talerzu ulozyc szparagi i pomidorki.Polac przygotowana marynata i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi (mozna je wczesniej podprazyc na patelni,beda wtedy bardziej aromatyczne)Warzywa podalam z mlodymi ziemniakami i koperkiem.Tak przyrzadzone szparagi sa rownie swietne na zimno np. z ciabatta badz bagietka.Zalane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lody,lody....niskokaloryczne truskawkowe i chałwowe na bazie jogurtu 167

Na letnie upalne dni nie ma nic lepszego niz lody.Niezastapiony smak maja wlasnie te domowe. Bardzo proste w wykonaniu i o ilez lepsze niz te kupne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka ze smażonej cukinii 131

ciekawy sposob podkresla smak salatki cukiniowej.Skladniki na 2 porcje:2 cukinie -zielona i zolta2 lyzki orzeszkow piniowych2 lyzki oliwysol,pieprz1/2 lyzki skorki z cytryny i sok z cytrynyWykonanie:Orzeszki piniowe lekko zbrazowic na patelni bez tluszczu.Dwie cukinie umyc i pokroic w 1 cm plastry.Na rozgrzanej patelni podsmazyc cukinie z obydwu stron,az zmiekna i lekko sie zrumienia Wylozyc na talerze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z mango i mlekiem kokosowym-znakomity 168

Dawno bylam ciekawa tego smaku.Mango-najwykwintniejszy owoc tropikalny,ze wzgledu na smak ,zapach i kolor z kremowym,gestym i delikatnym i upajajacym zapachem miazszem.Do tego niepowtarzalny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pralinki orzechowe z amaretto i czekoladki z musem malinowam 127

krokant orzechowy.Wymieszac i wypelnic silikonowa foremka.Wstawic na 2 godziny do lodowki.Delikatnie uwolnic czekoladki z foremki.Przechowywac w lodowce.> Tipp-zamiast krokantu mozna uzyc drobno posiekane pistacje,kazde inne ulubione orzeszki,wiorki kokosowe,migdaly,zurawine,rodzynki czy pokruszone ciasteczka.Ilosc wariacji jest nieograniczona.Uwagi:optymalna temperatura topienia czekolady wynosi okolo 40°C.Gdy czekolade podgrzejesz za mocno straci blask ,a w temoeraturze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek orzechowo-marchewkowy 175

C.Foremke na tarte wysmarowac maslem.Ciasto rozwalkowac miedzy dwoma platami folii.Wykleic ciastem foremke i uformowac rant.Ponakluwac wielokrotnie widelcem.Wylozyc na wierzch krem marchewkowy.Piec 45 minut.Studzic w foremce na kratce.Podawac z orzeszkami pistacjowymi i cukrem pudrem                                                ZYCZE SMACZNEGO ! Przepis

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śniadaniowa sałatka 339

średnie świeże ogórki1/2 dużej czerwonej papryki200 g szynki75 g mozzarelli w bloku1 pęczek szczypiorku1 czerwona cebula5 rzodkiewek2 łyżki mixu sałatkowego Italia z orzeszkami piniisól do smakupieprz kolorowy do smaku2 łyżki majonezu2 łyżki gęstej śmietany 12%Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb pszenno grahamowy z ziarnami 141

mąki pszennej typ 4501 szk aktywnego zakwasu żytniego5 g świeżych drożdży1 łyżka cukru1 łyżeczka soli1 szk letniej wody6 łyżek oleju rzepakowego1/2 szk mieszanki sałatkowej ( pestki dyni, słonecznika i orzeszki pinii )Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Korzenno-miodowe gwiazdki z pekanami 202

pierniczki, dekorując je lukrem. Dzisiaj dekorowałam serduszka i gwiazdki w kolorach bloga, wkrótce Wam je pokażę :) Lubię też ciastka ozdobione orzechami, dlatego upiekłam korzenno-miodowe gwiazdki, wciskając w każdą orzeszka pekan. Cudownie było je chrupać... Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki . W oryginale były to ciastka stemplowane. Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu

Czerwień i błękit
Tarta ananasowa 155

puszka ananasów 580 g 15 g żelatyny300 g waniliowego serka homogeni- zowanego1 szklanka pokruszonych ciastek digestive1/2 szklanki roz- puszczonego masła2 łyżki brązowego cukru1/2 łyżeczki cynamonu1/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnychDzisiaj miałam ochotę na szybkie, pyszne ciasto z owocami. Wybrałam tartę z ananasem, ponieważ jest idealnym ciastem w razie niespodziewanych gości, ponieważ jest bardzo proste w wykonaniu a zarazem

Świat Ciasta
Makaron z Pesto di Cantarella 235

ładamy do osobnego garnka.Na tej samej ( nie czyszczonej ) patelni prażymy chwilkę posiekane orzechy nerkowca.Przygotowany sos delikatnie mieszamy z makaronem , tak by wszędzie był obtoczony.Chwilę podgrzewamy.Podajemy gorący posypanymi prażonymi orzeszkami i posiekaną świeżą bazylią

Ostra na Słodko
Tarta snickers – z karmelem i orzechami 375

ekspresowo i nie wymaga pieczenia!Ostrzegam : uzależnia! SKŁADNIKI :SPÓD :* herbatniki – 200 g* masło – ok. 80 gMASA KARMELOWA :* cukier – 3/4 szkl* śmietana kremówka 36% – 200 ml* orzeszki ziemne niesolone – 1,5 szklSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :SPÓD :Herbatniki drobniutko kruszymy ( lub tłuczemy wałkiem ) i mieszamy w roztopionym masłem.Przygotowanym ciastem wykładamy tortownicę ( 16-18cm ) i dokładnie dociskamy.Wkładamy

Ostra na Słodko
Smażone polędwiczki z kurczaka w pesto rosso 129

olej rzepakowy do smażenia – 250 ml* kuskus – ok. 200 g* jajko – 1 szt* bułka tarta – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:PESTO ROSSO:Wszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek i parmezan ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy. MIĘSO :Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w polędwiczki , delikatnie rozbijamy ( ręką ).Oprószamy solą i pieprzem.Wkładamy do naczynia

Ostra na Słodko
Odrywane bułeczki francuskie z pesto , suszonymi pomidorami i mozzarellą 151

łyżki** jajko – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :PESTO ROSSO :* Suszone pomidory w oliwie – 100 g * orzechy Pini – 100 g * czosnek – 1 ząbek * parmezan – 50 gWszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek i parmezan ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy.CAŁOŚĆ :Ciasto francuskie kładziemy na blacie.Całość dokładnie smarujemy przyrządzonym wcześniej pesto Rosso.Posypujemy posiekamy drobno suszonymi pomidorami.Przykrywamy plasterkami

Ostra na Słodko
Knoppers domowy – wafelki z masą mleczno – nugatową 1319

 Wiem , że część z Was już od dawna tego przepisu u mnie wypatruje!Pokazałam kiedyś zdjęcie, a po przepisie ślad zaginął <tak , tak  lenia miałam

Ostra na Słodko