przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:191/600)

Pieczona dorada 131

Uwielbiam ryby. Te małe i te duże. Mogłabym jeść je codziennie na obiad czy kolację. Im prościej przyrządzone tym lepiej. Tak niewiele im potrzeba do dobrego smaku - świeże zioła, czosnek i cytrynka.  Tyle wystarczy do szczęścia. Składniki na 2 porcję: 2 dorady, skórka starta z cytryny, kilka plasterków cytryny, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki, 1/3 natki koperku, garść listków

Plate of Joy
Sałatka z pęczakiem 156

dzieciństwie kasza była dla mnie prawdziwą zmorą! Nie mogłam znieść jej zapachu i smaku. Na obiadach u babci, gdzie kasza często gościła, dziadek zabierał mnie na tajne narady do swojego pokoju - w ukryciu zjadał wszystko za mnie :) Nie wiem czy do kaszy dorosłam, czy zasmakowała mi robiona na moje sposoby, ale fakt faktem teraz ją uwielbiam! Nie ważne czy gryczana

Plate of Joy
Comfort food, cobbler i garnek Neoflam 164

Pogoda się zmienia, daje nam do zrozumienia, że lada moment przyjdzie jesień. Rześkie poranki, zmrok przychodzi coraz szybciej. Szybkie obiady składające się z warzyw czy sałatek zaczynają odchodzić w zapomnienie, nachodzi ochota na coś co można dusić na małym ogniu. Na rozgrzewający comfort food.  Dziś mam dla Was danie idealne. Wiem, że będę do niego często wracać w różnym

Plate of Joy
Zupa z pieczonych pomidorów 132

takie z ogromną ilością pływających warzyw, czasami do szczęścia potrzebna mi tylko miseczka kremowej zupy.  Kiedy mamy już upieczoną całą  masę pomidorów  możemy szybko wyczarować pyszny obiad. Zapraszam Was dzisiaj na pyszną, rozgrzewającą zupę z pieczonych pomidorów. Składniki: 900 g upieczonych pomidorów *, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 łodyga selera naciowego, 700 ml bulionu warzywnego

Plate of Joy
Curry z kurczaka i bakłażana 242

się po domu, a do tego wszystko jest szybkie, proste i takie pyszne! Inspirowałam się książką Leemei Tan "Lemongrass and ginger". Zapraszam Was na curry, z kurczakiem i bakłażanem. Obiad gotowy dosłownie w 35-40 minut.  Pyszne, zdrowe i niezwykle aromatyczne. Składniki: 1/2 kg piersi kurczaka, 1 większy bakłażan lub 2 mniejsze, 2 łodygi trawy cytrynowej, 2 łyżeczki sosu

Plate of Joy
Zapiekany filet z piersi indyka 144

smakującą absolutnie fantastycznie. Nadziewany filet z piersi indyczej, zawinięty w szynkę i upieczony. Całość naszej pracy zajmie nam dosłownie 5 minut, a pieczenie kolejne 50 - w niespełna godzinę uzyskamy obiad idealny! Soczysty kawałek mięsa, a zapachy unoszące się po domu z pieczenia z pewnością poprawią nam nastrój! :) Jest pysznie! :) Składniki: ok. 800 g filetu z piersi indyka, 3-4 garści

Plate of Joy
Schabowy w wiosennym wydaniu 129

których tradycyjny schabowy chyba zawsze będzie rarytasem. Dziś mam dla Was propozycję na troszkę inną wersję typowego schabowego. Z pewnością lżejszy, z warzywami i kolorowy. Prosty i szybki obiad. Pomysł na dodatek papryki i cebuli zaczerpnięty od Nigela Slatera.  Składniki: 2 kotlety schabowe, 2 czerwone papryki szpiczaste, 1 mniejsza czerwona cebula, świeże liście bazylii, pesto bazyliowe, sól, pieprz

Plate of Joy
Marynowane pałki kurczaka 233

Kolejna propozycja na szybki i bardzoo smaczny obiad! Dobrze przyprawiony kurczak, chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku - czego chcieć więcej? Serdecznie zapraszam :)  Składniki: 500 g pałek kurczaka, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczypta pieprzu cayenne, sok z 1 limonki, pieprz Kurczaka umyć, oczyścić i wysuszyć. W miseczce połączyć

Plate of Joy
Stek, pieczone ziemniaki i świeże zioła 129

Uwielbiam steki. Są niesamowite! Najbardziej lubię takie średnio wysmażone, soczyste. Niebo w gębie! Dzisiaj mam dla Was propozycję na przepyszny obiad - stek i pieczone ziemniaczki.  Składniki: steki ( u mnie z polędwicy wołowej), 1/2 większego pęczka natki pietruszki, garstka świeżych listków oregano, ząbek czosnku, odrobina soku z cytryny, szczypta suszonych płatków chilli, sól, pieprz, oliwa z oliwek ziemniaki, suszone płatki

Plate of Joy
Cukiniowy makaron z warzywami 188

kolorami przemawiały i zachęcały nas do ich zjedzenia! Dzisiejsza sałatka jest połączeniem tylko kilku składników, dzięki temu możemy poczuć ich świeżość i smak. Idealna na lunch, kolację czy nawet obiad jeśli dodamy do niej kawałek świeżej bagietki, albo jajko sadzone czy w koszulce. Najlepiej smakuje jedzona w cudownym towarzystwie bliskiej nam osoby, na świeżym powietrzu i  twarzą skąpaną

Plate of Joy
Śródmieście - Gdynia 165

Kiedy mamy mało czasu burger wydaje się być najlepszą alternatywą na szybki obiad czy lunch! Dla nas takim wyjściem było udanie się do Śródmieścia w Gdyni! Fantastyczne miejsce! Niewymagające. Cegła, beton, drewno, metal i kolory - czarny, szary i brąz - cudowne industrialne wnętrze! Czuliśmy się tam swobodnie i miejsce z pewnością ma świetny klimat! Miejsce oferuje kilka burgerowych pozycji, są zupy

Plate of Joy
Mule w białym winie 180

Wczoraj wspominaliśmy Wam o nowych projektach i współpracach, a dziś o jednej z nich możemy Wam w końcu powiedzieć! Zaczynamy współpracę z Makro. Z pewnością wielu

Plate of Joy
Duszony jeleń w czerwonym winie 183

Dziczyzna kojarzy mi się ze świętami, moja mama przygotowywała  duszonego jelenia na obiad w pierwszy dzień świąt. Pachniało w całym domu, a babcia opowiadała jak wiele lat temu dziadek chodził na polowania i jakie rarytasy trafiały na stół. Dla nas święta zawsze były okresem, który dawał nam możliwość spędzenia ze sobą czasu, ale też chwilami, które dają nam możliwość

Plate of Joy
Curry rybne 127

więc nasz rybny wybór padł na coś co podbudzi nasze zmysły i kolorowo pobudzi do życia oraz doda energii! Dzisiaj mamy dla Was szybką i super prostą propozycję na obiad dla całej rodziny. Curry z dorszem, krewetkami, groszkiem cukrowym i szpinakiem - bardzo aromatyczne i cudownie rozgrzewające danie. Przenikające się aromaty przypraw, mleczka kokosowego i pomidorów pobudzają zmysły i idealnie rozgrzewają

Plate of Joy
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 206

miejsca - przygotowali dla Was pyszną kaczkę z puree z topinamburu i czerwoną kapustę oraz krem z buraka z kozim serem i chrzanem. Kaczka z pewnością będzie odpowiednią propozycją na obiad pierwszego dnia świąt, a krem z buraczków może zastąpić tradycyjny barsz wigilijny! Zdobywycy II miejsca - Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński - przygotowali filet z pstrąga na cukinii z sosem buerre blanc

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania