Cała moja rodzina uwielbia naleśniki, nie tylko te na słodko a nawet wytrawne bardziej. Dotychczas naszymi ulubionymi były wiejskie kieszonki (kilk) ale te dzisiejsze chyba je wyprzedzą. Cienkie naleśniki nadziałam farszem podobnym do składników pizzy, poskładałam w koperty, opanierowałam i usmażyłam. Mozzarella w środku świetnie się roztopiła i przy krojeniu była idealnie ciągnąca. Oczywiście podałam je z sosem(...)czosnkowym, który u nas jada się litrami. Takie naleśniki polecam na drugie danie lub kolację. Składniki: na ciasto: 3 szklanki mleka 300 g mąki 3 jajka 1/3 łyżeczki soli na nadzienie: 200 g kiełbasy cebula 200 g mozzarelli 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 4 łyżki kukurydzy z puszki 300 g pieczarek ząbek czosnku pieprz oregano dodatkowo: bułka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarewelacyjne. Krokiety z kaszą i pieczarkami Składniki: na farsz kasza jęczmienna - 2 torebki ( 200 g ) pieczarki - 500 g cebula - 2 szt szczypiorek - 0,5 pęczka wegeta pieprz tłuszcz na naleśniki mąka - 500 g mleko - 1 szkl jajka - 2 szt woda - 1,5 szkl sól- szczypta do obtoczenia naleśników jajka - 2 szt bułka tarta do smażenia olej Sposób przygotowania(...)Połączyć wszystkie składniki farszu, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski, zmiksować. Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Na każdym naleśniku nakładać farsz, zwijać, w krokiety. Każdy zanurzyć w roztrzepanym jajku z solą i obtaczać w tartej bułce
Kuchnia Danusiszarlotka musi poczekać a jabłka zmieniły się w pyszny mus i razem z naleśnikami i serkiem mascarpone stworzyły jedną, smakowitą całość. Na ok. 10 naleśników użyłam: 2,5 szklanki mleka (jeśli ciasto nie będzie się ładnie rozlewało po patelni dolać troszkę więcej) 30 dkg mąki 2 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru(...)miękkie, po czym zmiksować blenderem. Ostudzić. Składniki na ciasto zmiksować. Smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Serek mascarpone zmiksować, dodać cukier i cynamon i wymieszać. Na każdym naleśniku rozsmarować według uznania porcję serka, polać musem jabłkowym i zwinąć w rulony lub trójkąty
Maślane ciasteczkomargin-bottom: 0.21cm; } Kiedy byłam małą dziewczynką w moim domu jadało się naleśniki przynajmniej raz w tygodniu, najczęściej w niedzielę, kiedy to mogliśmy pospać sobie przynajmniej do dziewiątej i zjeść wspólne śniadanie. Moja(...)mama jednak nie za bardzo umiała smażyć znanych nam dobrze naleśników na całą patelnię, cieniutkich, delikatnych i wspaniale smakujących z dżemem albo serkiem. Dlatego też przez wiele lat naleśnikami nazywałam placuszki z zatopionymi w środku kawałkami owoców. Z resztą do dzisiaj zdarza mi się popełnić straszliwe faux pas i nazwać placki naleśnikami, a przy tym wprowadzić
Przepysznik - BLW i nie tylkozmiażdżonymi ząbkami czosnku, również odstawić do przesmaczenia. Mleko zmiksować z jajkami, dosypać mąkę i miksować aż się wszystko połączy, pod koniec wąską stróżką wlać rozpuszczony tłuszcz. Smażyć cienkie naleśniki na patelni delikatnie posmarowanej dowolnym tłuszczem, z każdej strony na złoty kolor. Każdego naleśnika wysmarować farszem i zwinąć w rulon, polać sosem i zajadać. Nam najbardziej smakują, jak farsz nałożymy(...)gorącego naleśnika prosto z patelni. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkokaszy gryczanej i pomyślałam "czemu by nie?". Nie jadłam jej od dwóch miesięcy, więc jakoś naszła ochota. A ugotowałam jej tak dużo, że zrobił się gryczany dzień ;) Składniki : 10 naleśników np. piwnych 100 g gorgonzoli 200 g ugotowanego kalafiora 2 szklanki (po 200 ml) ugotowanej kaszy gryczanej czerwona papryka jalapeno lub inne chili czerwona cebula kilka liści świeżej bazylii(...)smaku przyprawami i sosem worcestershire. Dorzucić rozdrobnione liście bazylii. Na naleśnikach kłaść słupek gorgonzoli, dokładać 2-3 łyżki nadzienia gruczano-warzywnego. Składać boki do środka i zwijać naleśnik. Naleśniki można odgrzać w piekarniku lub na natłuszczonej patelni. Podawać z wybraną sałatką. ------------- Podobne: Zapiekanka naleśnikowa z porami Krokiety bezglutenowe Naleśniki z makrelą i jarmużem
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: Borówki/ jagody Jogurt typu greckiego Cukier Śmietana kwaśna Wykonanie: Do jogurtu dodajemy borówki oraz cukier do smaku, część borowek rozdrabniamy widelcem. Farsz zawijamy w naleśniku i podajemy ze śmietaną, cukrem i borówkami. SMACZNEGO Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem Składniki: 400 gram szpinaku ( mrożonego ) 250 gram twarogu 2 jajka ok. 100 ml mleka 1 cebula 3-5 ząbków czosnku(...)Łączymy. Jajka mieszamy z mlekiem. Na patelni ze szpinakiem dodajemy pokruszony twaróg i mleko z jajkiem. Całość doprawiamy solą, pieprzem, gotujemy mieszając do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. SMACZNEGO Naleśniki z kurczakiem i pomidorami Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka Pomidory w puszce 2 ząbki czosnku Zioła prowansalskie Sól, pieprz olej Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy na kawałki ( podobnie
Smaki EwyCiasto naleśnikowe możemy wzbogacić różnymi dodatkami. Pomysłów jest wiele i każdy z nas ma swoje ulubione kombinacje smakowe. Dzisiaj zapraszam na naleśniki z pieczarkami . Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego Wszystkie składniki miksujemy i smażymy naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Farsz: 30 dag pieczarek(...)kroimy. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pieczarki i startą ma tarce marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy przestudzony farsz i zwijamy jak gołąbki. Sos borowikowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Naleśniki podajemy podgrzane na suchej patelni i polane sosem borowikowym. Smacznego
Salonik smakówjuż za tydzień wyjazd na upragniony urlop. Odpoczynek od dnia codziennego. Jednak mam dla Was optymistyczną wiadomość, że przepisy będą się pojawiać, ale to jeszcze sporo czasu. Zrobiłam smaczne naleśniki z jabłkami. Polecam Wam, bo pracy przy nich mało. Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki oliwy 2 szklanki mleka szczypta soli 2 duże jabłka 2 łyżki(...)każdy naleśnik nałożyć trzy krążki jabłka. Gdy spód naleśnika jest usmażony obracamy go na drugą stronę i smażymy na rumiano. Przełożyć naleśnika na talerz i posypać cukrem pudrem Najlepsze naleśniczki są prosto z patelni. Mniam. naleśniki z jabłkami
O kuchni z uczuciemNaleśniki na słodko, z truskawkami lub innymi ulubionymi owocami. 9 słodkich naleśników usmażonych wg własnego przepisu Budyń czekoladowy: 1 duże (64 g) opakowanie budyniu czekoladowego 600 ml mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru Dodatkowo: 200 ml mleka 1 opakowanie śnieżki(...)truskawki lub inne owoce Żółtko i mąkę pszenną rozmieszać wraz z proszkiem budyniowym w 200 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować budyń. Na każdym naleśniku położyć dużą łyżkę budyniu, rozprowadzić tak, aby powstał pasek na środku, po czym zawinąć na wierzch brzegi naleśników. Przygotować Śnieżkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Ubitą śmietaną dekorować
Praktyczna plsmażenia dodałem pokrojone suszone pomidory w oliwie. Dodałem przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, bazylię i pieprz. Dusiłem kilka minut. Na patelni rozgrzałem 1 łyżkę masła ,każdorazowo na naleśnik . Usmażyłem 4 naleśniki. Każdy z nich posmarowałem masą mięsną i zwinąłem w rulon. Resztą masła wysmarowałem żaroodporną foremkę, ułożyłem w niej naleśniki , posypałem obficie startym serem, wstawiłem(...)minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Zapieczone naleśniki posypałem natką pietruszki. Podajemy na ciepło , bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Smacznego
R'n'G Kitchenbardzo, oto szpinakowe naleśniki o cudnym intensywnym zielonym kolorze. Do tego dodajmy świeże sezonowe owoce, bitą śmietanę, lub bardziej dietetycznie serek i pysznie danie gotowe. Szpinakowe naleśniki Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 100 g świeżego szpinaku 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju ok.1,5 szklanki mleka 1 szklanka zimnej wody szczypta soli(...)naleśników. Wlewamy porcję ciasta, tak aby zakryła całe dno patelni i smażymy z obu stron, Z reguły jest tak, że pierwszy naleśnik nie wychodzi, ale nie należy się tym przejmować, kolejny już będzie piękny. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugi na talerzu, żeby zbyt szybko nie wystygły i nie wyschły, chyba, że jemy je od razu na bieżąco
Kulinarne przygody Gatityzielono. Jak to się mówi: co zielone to i zdrowe. Tak więc, bardzo zielony naleśnik z mniej zielonym farszem :) W zależności od grubości wychodzi 4-5 naleśników. 1 naleśnik z farszem to ok. 242g = 230kcal. Składniki na ciasto (4-5 naleśników): - 100g szpinaku baby - szklanka mleka - 120g mąki ryżowej - 2 duże jajka lub 3 małe - 2 łyżeczki oleju(...)ciasta do patelni) z niewielką ilością oliwy, bądź bez. Farsz: Ugotowany brokuł rozdrabniamy na miazgę blenderem bądź w mikserze wraz z Apetiną i jogurtem. Tak przygotowaną masę nakładamy na naleśniki i zawijamy w ruloniki lub trójkąty. Smacznego
Be Fit Be Strongszklanki mąki 3 jajka oliwa do smażenia Składniki zmiksować na jednolitą masę, patelnię rozgrzać, wysmarować olejem (osobiście używam do tego celu pędzelka), wylewać ciasto (nie za dużo, tak aby naleśniki były cienkie) Farsz: 1 litrowy słoik kapusty kiszonej, nie kwaszonej 0,5 kg pieczarek (mogą być również mrożone) 2 duże cebule pieprz mielony, sól(...)usmażyć razem z pieczarkami. Gotowe pieczarki i cebulę przełożyć do miski, wymieszać z kapustą, dodać pieprz, sól oraz potarty na tarce o grubych oczkach żółty ser. Na usmażone naleśniki nakładać farsz, zawijać wszystkie boki do środka w kwadrat. Gotowe obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na rozgrzanej patelni. Przed spożyciem polać sosem czosnkowym, bądź
Kuchenne aromaty