przepis na karkówkę - 3004 przepisów (strona:10/201)

Karkówka dojrzewająca 308

Pomysłów na przygotowanie karkówki jest bardzo wiele. Można ją grillować, piec, smażyć… i nie tylko. Najbardziej znanym produktem, powstałym po przetworzeniu karkówki, ale rzadko z nią kojarzonym, jest baleron. Mniej znana, ale równie pyszna jest karkówka dojrzewająca. Składniki: - karkówka 1,125 g - 1/3 szklanki cukru trzcinowego Demerara (brązowy, nierafinowany) - 1/3 szklanki soli morskiej - 1 łyżka soli peklowej - 1 łyżeczka(...)mięso wyjmujemy (wytworzy się płyn, który wylewamy), płuczemy pod zimną wodą z kranu, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Sól morską mieszamy z solą peklową. Taką mieszanką dokładnie nacieramy mięso. Następnie karkówkę wkładamy do czystego pojemnika lub woreczka na mrożonki, posypujemy pozostałą mieszanką soli i szczelnie zamykamy. Wkładamy do lodówki na 36 godzin. Po tym czasie mięso bardzo dokładnie płuczemy, osuszamy

mojewypiekiinietylko
Karkówka z grilla z warzywami 183

początek spróbujemy karkówki z grilla w dość klasycznej i uniwersalnej postaci, w towarzystwie przepraw, z którymi czuje się zwykle najlepiej: czosnku, kminku, tymianku i mielonej papryki (w tym ostrej). Jako że zaaplikujemy je w postaci marynaty, dodamy również nieco musztardy oraz oliwę. Musztarda skruszy mięso przez kilkanaście godzin marynowania, zaś oliwa zagwarantuje, że podczas opiekania mięso zarumieni się(...)najmniejszym nawet stopniu nie wysuszy. Jak to zwykle (choć może nie zawsze) z karkówką bywa, warto podać ją z kwaśnymi dodatkami – proponujemy kiszone ogórki, marynowane patisony lub paprykę oraz zielone oliwki. Będą pasowały tym bardziej, że marynata zawiera odrobinę octu. Nie mniej jednak w roli głównej chcielibyśmy zaproponować zgoła inne dodatki – ugrillowane razem z mięsem cukinię, bakłażan oraz kolorową paprykę

Kulinarna Pokusa
Karkówka pachnąca lasem i ogrodem 202

Lubię mięsa doprawiane ,, starymi,, przyprawami. To znaczy takimi , które są w tradycji kuchni polskiej od zawsze bo po prostu ich składniki występują w naszych lasach, na

Buniabaje w kuchni
Karkówka z grilla 210

Patrząc na kalendarz i za chwilę za okno, człowiek od razu sobie myśli: warto skorzystać z aury. Jakieś piwko w plenerze, coś z grilla zjeść, zdrzemnąć

slodkokwasnapl
Karkówka z nutą Earl Grey 162

Herbaty jako przyprawy używam od dawna .Doskonale sprawdzają się łagodne ( jaśminowa, pomarańczowa itd.) w stosunku do ryb i drobiu. Do mięs potrzeba czegoś mocniejszego tak by

Buniabaje w kuchni
Gulasz z karkówki z makaronem Papardelle 150

Uwielbiam gulasze , a w zasadzie to sos od nich - mięsa nie musi być :). Często robię takie minimalne porcje i podaję z kaszami, kluskami , plackami ziemniaczanymi lub

Buniabaje w kuchni
Karkówka obłożona gruszkami z chrzanem i żurawiną 161

Jedna z najprostszych metod przygotowania mięsa w całości jaką znam . Nie trzeba mięsa wiele  pilnować. Mięso jest miękkie i soczyste .Dodatkowo mamy pyszny sos . W zasadzie

Buniabaje w kuchni
Kotlety z karkówki w panierce z ziarnami lnu 163

Produktów z nasionami lnu lub olejem lnianym używam od dawna . Pamiętam olejarnię w miasteczku Nowy Tomyśl w którym mieszkali moi Dziadkowie . Tłoczono tam między innymi olej

Buniabaje w kuchni
Grillowane kotlety z karkówki 121

Ostatnie dni przyniosły nam piękną słoneczną pogodę, dlatego dzisiaj ośmieliłam się grillować karkówkę . Co prawda było wietrznie ale jakoś dałam radę. Grillowana karkówka najlepiej smakuje jeśli ją się wcześniej zamarynuje, najlepiej przez noc. Na uwagę zasługuje marynata do karkówki, na którą składają się miód, musztarda i biały ocet balsamiczny. Karkówka skruszała przez noc, a po upieczeniu była miękka i soczysta(...)ogół robię szaszłyki z karkówki ale dzisiaj grillowałam kotlety. Oczywiście do mięsa muszą być jakieś konkretne dodatki. U nas jak zwykle jakiś sos na zimno i ostro oraz surówka . Dzieciaki domagały się frytek, więc je dostały. Marynata do karkówki to słodko kwaśna marynata z miodem i musztardą. Dodatkowo dodałam uprażone i zgniecione nasiona żółtej i czarnej gorczycy. Praktycznie zawsze dodaję

codojedzenia
Delikatne i kruche zrazy z karkówki 173

Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te zrazy z przepisu Madzi, są one niezwykle soczyste, a mięso delikatne i rozpływa się w ustach. Zrazy będą z dodatkiem ogórka kiszonego i boczku… pychota! Koniecznie spróbujcie… Składniki 8 plastrów karkówki 150g(...)jest łagodna w smaku 0,5 l bulionu 3 łyżki mąki olej wykałaczki 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe mąka do obtoczenia zrazów Delikatne i kruche zrazy z karkówki – przepis Mięso delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w cienkie ćwierć plasterki. Ogórka kroimy w kostkę. Jeśli nie udało Wam się kupić już gotowego pokrojonego boczku, to należy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona karkówka ze śliwkami 191

Pieczona karkówka ze śliwkami kojarzy mi się z rodzinnym domem. Lubię karkówkę , kiedy jest chuda, lekko przerośnięta tłuszczem. Taka najbardziej nadaje się do pieczenia. Tłuszcz powoli się wytapia i sprawia, że mięso jest delikatne i soczyste. Pieczona karkówka to idealny pomysł na obiad . Na zimno, pokrojona na plastry świetnie nadaje się też na kanapki. Z wytopionych soków i tłuszczu można(...)przyrządzić aromatyczny sos. Pieczona karkówka polana sosem to rozkosz dla smakowych kubków. Do sosu dodałam śliwki, te same, którymi nafaszerowałam karkówkę. Z czym lubicie jeść pieczeń z karkówki . Ja z ziemniakami lub kaszą. Pieczona karkówka Składniki: 1,4 kg karkówki bez kości 100 g wędzonych śliwek kalifornijskich 4 ząbki czosnku zmiażdżone sól, pieprz i majeranek do natarcia Sos śliwkowy

codojedzenia
Karkówka Pieczona w Rękawie i Sos do Mięsa 292

Witam serdecznie Propozycja na pyszną karkówkę pieczoną w rękawie , jest bardzo soczysta i krucha. Idealnie nadaje się do podania na obiad, rewelacyjnie również smakuje odgrzewana w sosie a także można ją podawać na zimno. Będziemy potrzebować : około 2 kg karkówki przyprawy na marynatę: 5 ząbków czosnku 6 łyżek oleju 2 łyżki majeranku 1 łyżka cząbru 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego około 1 łyżki usiekanej natki pietruszki plus sos z pieczenia mięsa 4 łyżki zimnej wody rękaw do pieczenia Link do filmu z przygotowania: Karkówka pieczona w rękawie  https://www.youtube.com/watch?v=sMEYKsYoURw   Przygotowanie: Karkówkę przed przygotowaniem dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Teraz przygotuję marynatę, do miseczki przeciskam przez praskę czosnek(można

Uwaga Babcia Gotuje
Karkówka w sosie myśliwskim 147

wędzonej wędliny. Do sosu teoretycznie powinno się dodawać czerwone wino, ale ja ten etap pominęłam i niczego w nim nie brakowało. Wyszło na prawdę smacznie Składniki: - 70 dag karkówki bez kości; - olej - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka majeranku, sól, pieprz; Sos myśliwski: - 30 g masła, - 30 g mąki, - 300 ml bulionu, - 15 g suszonych grzybów, - 50 g wędzonki, - 2 korniszony(...)cebula, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - mielona papryka, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, olej Wykonanie: Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy około 90 minut w temperaturze 160°C, podlewając

dom-agi.pl
Marynata do karkówki 346

Raz na jakiś czas oddaję kuchnię mężowi. Choć właściwie to złe określenie. On ją sam przejmuje! Autorytarnie, bo w końcu na obiad będzie mięso! A mięso

bistro mama
Karkówka suszona, z pończochy 410

Niedawno pokazywałam Wam jak się robi schab suszony . To taka domowa wędlina z kawałka surowego mięsa, którego nie gotuje się ani nie piecze a tylko marynuje

Smaczna Pyza
Bitki z karkówki 184

Klasyczne danie na niedzielny obiad dla całej rodziny. Mięsko jest miękkie i aromatyczne.. Składniki dla 4 osób: 0,5 kg schabu karkowego bez kości (na

w kuchni i w ogrodzie
Karkówka palce lizać! 134

Nigdy nie jadałam ciepłych śniadań, a zwłaszcza naleśników czy omletów (to były dla mnie dania obiadowe), nie jadałam zup, ani duszonych mięs. Wszystko się zmieniło:) Czytaj

Zdrowa Kuchnia Sowy