Wiecie, że nie przepadam za tradycyjnymi tortami, prawda? Te ciężkie, maślane kremy są zdecydowanie nie dla mnie. Dlatego kombinuję jak tylko mogę :) Jakiś czas temu z
Słodkie PrzyjemnościOswoiwszy mąki bez glutenu w ciastach nabrałam rozpędu i następnym moim krokiem było przygotowanie placuszków i naleśników na takiej mące. Tym bardziej, że dawno, bardzo dawno
Zdrowa Kuchnia SowyDzień dobry! Przy okazji recenzji Hamsa hummus&happiness israeli restobar pisałam Wam o pewnym cieście nazywanym basbousa (lub basbusa czy basboosa), które jest jednym ze
Pora coś zjeśćDzień dobry! Z początku chciałam to danie nazwać stir fry, jednak przecież nawet nie mam woka, więc nawet na patelni nie uzyskam takiego samego efektu, zatem
Pora coś zjeśćkremu chciałam spróbować. Pomyślałam sobie, że do słodkiej bezy będzie jak znalazł. I się nie pomyliłam. Wyszedł lekko kwaskowy i świetnie równoważy obłędną słodycz bezowych blatów. Upiekłam cztery, bo miałam dużo białek, poza tym w takiej formie tortu bezowego jeszcze nie przygotowywałam. Na wierzch bita śmietana i truskawki - i wyszło coś wspaniałego.Tort smakuje bosko, i mimo swoich rozmiarów, znika
Pożeraczka, czyli raz adobrzewszystkich miłośników ryżu mam coś pysznego. Przepis jest autorstwa mojej Ewki, która podobnie jak ja ma wyśmienitą fantazję kulinarna :-) Składniki: 6 sztuk pałek z kury lub skrzydełek 1 szklanka ryżu 2 szklanki bulionu łyżka koncentratu pomidorowego łyża oleju 2 duże cebule białe łyżeczka kurkumy łyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól Sposób przyrządzenia
pieprzny smaczekurozmaicać "cud jabłecznik". Tym razem postanowiłam dodać coś an poprawę humoru- kilka kropel rumu, no dobrze może trochę więcej:) Myślę, że smak jabłek idealnie komponuje się z korzennymi armatami, cynamonem i rumem również powinien. Nie myliłam się, szarlotka miała ciekawy posmak, lekka nuta rumu sprawiała, ze ciasto nie było zbyt słodkie. Wszystkim bardzo smakowało, mnie również i znów okazało
ciastkarnia na kruchym spodziepostanowiłam się więc ograniczyć do dyniowego sernika (o nim jutro, wyszedł genialny!). Wczoraj jednak podjęliśmy spontaniczną decyzję, że zaprosimy znajomych na wspólny seans filmowy, stwierdziłam więc, że jednak coś strasznego na stole wylądować musi. Zdjęcie tego ciasta zobaczyłam w internecie już dość dawno, później trafiłam na blog Yum and yummer . Wygląda obłędnie, musicie przyznać. Zdecydowanie robi wrażenie, i to jakie! Wtedy(...)dużo. Należy też pamiętać, że po upieczeniu kolor stanie się intensywniejszy, nie można więc z jego ilością przesadzić. Krem maślano-serowy wyszedł zaskakujący smaczny. Nie aż tak słodki, jak się tego obawiałam. Całość jest smaczna, choć mi zabrakło w tym cieście jakiegoś konkretnego akcentu - następnym razem pod krem położyłabym cienką warstwę dżemu, na przykład wiśniowego. Myślę, że ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJak się dorwałam do truskawek kilka dni temu, tak nie mogę się oderwać ;) To samo tyczy się czerwonego barwnika spożywczego - jak małe dziecko, które widzi coś
My Culinary Artmniej jednak pamiętając zarys dania spróbowałam zrobić coś na jego wzór. Curry wyszło przepyszne, a dopełnione chlebkiem naan było cudownym zamknięciem ciężkiego tygodnia. SKŁADNIKI 6 średnich ziemniaków 4 duże pomidory 1/2 papryczki chilli 2 szalotki 4 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu
Magiczna kuchnia Dariimożemy sobie zapewnić w kilka chwil. Coś dla oka ,duszy, ciała. O granoli już kiedyś pisałam klik Takie małe cudo możemy zrobić w kilka chwil SKŁADNIKI : - granola(najlepiej domowa klik ) 6 łyżek (wedle własnego uznania) - jogurt naturalny typu gracki małe opakowanie - granat 1 szt - kiwi 1szt - czasem lubię sobie dodać słodką śmietanę obsypaną cynamonem SPOSÓB WYKONANIA
Basia w kuchnienergia i chęć. By coś ugotować. I coś zjeść. SZYBKIE CURRY Z TOFU. /własny;/ 2 porcje 1/2 małej cukinii 1/2 żółtej papryki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki pepperoni (lub chili) 1/2 kostki tofu 1 szklanka śmietanki 12% po 1/2 łyżeczki: kurkumy, cynamonu, imbiru, suszonej kolendry, suszonej pietruszki, słodkiej papryczki mielonej pieprz sos sojowy do smaku
W kuchni Karmel-itkiZiarna kupiłam, tylko że cały czas robiłam coś innego, mimo największych chęci stworzenia buły z sezamem :) W końcu przyszedł czas i na nie, przeszukałam swój folder z przepisami i znalazłam te które mi odpowiadały i ... nie zawiodłam się :) Przepis od mojepasjekrakow :) Te bułki nadają się na zwykłe kanapki, następnym razem zrobię słodkie sezamowe bajgle, bo i takie za mną
charlotte gotujegustu..Wanilia z cukru wanilinowego nadała słodkiego smaku..i przyjemnego aromatu.. 3 kg (obranej) cukinii 1 kg cukru cukier wanilinowy Wodzisław kilka goździków 3 łyżeczki kwasku cytrynowego W 1,5 litra zimnej wody rozpuścić kwasek cytrynowy. Cukinię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę .Włożyć do gara (gliniak lub coś szklanego) i zalać wodą z kwaskiem.Obciążyć
Moje domowe kucharzeniesadzonym czy kanapką z wędliną. Pora na coś fajniejszego! Czy wytrwam? Zobaczymy... bo kiedy jestem jeszcze zaspana, kiepsko z moją kreatywnością. Chociaż wczorajsze tosty są niczego sobie. Kozi ser (dorwałam taki w plasterkach w Lidlu), borówki, tymianek to bardzo smaczne połączenie, zdecydowanie godne polecenia! Zamiast borówek możecie użyć żurawiny lub dowolnej słodkiej konfitury. Tak, jadłam ser kozi z konfiturą pomarańczową
Pora coś zjeść