przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:490/867)

Placki z fajerki , sodziaki, proziaki. 209

złoty kolor z obu stron pulchne placuszki. Podajemy z mlekiem i konfiturami. Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można z nich zrobić wszystko . Polecam Młynomag

Gotowanie jest łatwe
Błyskawiczna pasta z kurczaka alla dip, do chleba lub słonych przekąsek. 175

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na błyskawiczną i szybką pastę z kurczaka do chleba lub słonych przekąsek. Mi taka pasta bardzo smakuje ze słomką ptysiową firmy  BRZEŚĆ którą mam przyjemność testować, powiem Wam że jest wyśmienita z siemieniem lnianym, sezamem,słonecznikiem i czarnuszką. Przepis dodaję do akcji  Błyskawiczny Piątek . Zapraszam :)   Składniki : 2 upieczone udka z kurczaka 1 duży

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb z prażonym słonecznikiem 165

razem proponujemy domowy chleb z prażonymi ziarnami słonecznika.     Składniki: -0,7 kg mąki pszennej 650 -5 dkg mąki żytniej 720 -5 dkg drożdży -płaska łyżka cukru -2 łyżeczki soli -600 ml ciepłej wody -15 dkg ziaren słonecznika Drożdże, cukier i 150 ml wody mieszamy, dodajemy 5 łyżek mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ziarna słonecznika prażymy

Maminek kulinarny
Krokiety z makrelą wędzoną 231

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wędzoną makrelę. Przygotowuję z niej pasty do chleba z różnymi dodatkami. (przepisy znajdziesz w zakładce do pieczywa), krokiety lub pałaszuję samą. Przy piątku mam dla Was przepis na krokiety z wędzoną makrelą. Robię je dość często i nie wiem dlaczego do tej pory nie pojawiły się na blogu. Teraz zaległości nadrobione. Spróbujcie koniecznie! Ciasto

O kuchni z uczuciem
Zupa marchewkowa krem 192

czym podawać? Ja najczęściej zupy krem serwuję z mleczkiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni lub, tak jak w tym przypadku, słonecznika. Bardzo fajnie sprawdzi się również kruszonka z chleba lub grzanki. Wszystko to kwestia gustu oraz możliwości i chęci. Oczywiście można podawać bez dodatków, ale co to za przyjemność dla oka… Zupa marchewkowa, według tego przepisu, to rewia smaków

Blendman
Masło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła 183

razy, od momentu przejścia na weganizm, miałem ochotę na pajdę świeżego chleba z masłem, na świeżą chałkę domowej roboty wysmarowaną nim grubą warstwą, a na to dżem i do popicia kakao… Zresztą wykorzystać masło można na wiele innych sposobów, jak np. wypieki. Ja jednak głównie używałem i używam jako smarowidła. Masło roślinne vel. wegańskie to super alternatywa dla osób

Blendman
Sałatka z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi nerkowcami 163

czyli odrywać . Historia tego sera sięga I wieku p. n. e., kiedy wytwarzali go Rzymianie. Kilka tysiącleci później mnisi z San Lorenzo rozdawali biednym własnoręcznie zrobiony ser mozza z chlebem. W XX wieku mozzarella była już dobrze znana i lubiana w całej Europie. Dzięki delikatnemu smakowi i kremowej konsystencji mozzarella została główną bohaterką tej sałatki. Dołączyli do niej aromatyczny kurczak

My Chcemy Jeść
Lasagne z dyni piżmowej ze szpinakiem 155

nieco “ grzanki ” z dyni, które robiłam jakiś czas temu i opiera się na wspaniałym odkryciu, że część dyni piżmowej bez pestek, po pokrojeniu w plasterki jest wspaniałym zamiennikiem chleba czy makaronu do lasagne. Dzięki temu możemy zadbać o najbliższych podając im zdrowy i smaczny posiłek. Najważniejsze jest w nim to, że może go zjeść każdy, bez względu

Ugotowane pozamiatane
Kluski dyniowe z sosem kurkowym 227

soczysty miąższ. Inne odmiany wymagają dosypania większej ilości mąki co nie jest korzystne dla konsystencji kopytek. I upieczcie od razu więcej dyni bo puree dyniowe możecie wykorzystać do zrobienia chleba dyniowo-szpinakowego . Kluseczki dyniowe są delikatne. Świetnie smakują też w wersji słodkiej polane śmietaną albo zrumienioną na maśle bułeczką i posypane cukrem. Jeśli jeszcze ich nie robiliście to koniecznie musicie

Smaczna Pyza
Gulyasleves – węgierska zupa gulaszowa 206

wołowiny z niewielkim dodatkiem wieprzowiny. Konsystencją plasuje się między gulaszem a zupą. Nie za gęsto, nie za rzadko. To syte i treściwe danie – na Węgrzech podawane razem z chlebem, drożdżowym strudlem czy kładzionymi kluskami twarogowymi spokojnie wystarcza za pełny obiad. Bogrács to dokładnie ta sama zupa – ale przygotowywana w kociołku nad ogniskiem – czyli tak, jak robili to węgierscy pasterze bydła

Karo in the Kitchen
Delikatna dwukolorowa chałka na jesienną nostalgię 214

jagód leśnych stworzyła z chałką duet idealny. Ciasto miękkie, puszyste i dobrze wyrośnięte niczym nie ustępujące najlepszej drożdżówce i w 100% naturalne. Jeśli znudziły was tradycyjne kanapki bazujące na chlebie lub bułce, to polecam ten przepis. Ja akurat swoją chałkę piekłam na świeżych drożdżach, więc konieczne było wcześniejsze zrobienie rozczynu. Jeśli macie dzieci, to ten przepis także dobrze się sprawdzi

vaniliowoczekoladowa
Orientalne, bezglutenowe, wegańskie placuszki z czarną quinoą i kuminem 146

Polecam te fantastyczne i zdrowe placuszki, które z powodzeniem mogą zastąpić chleb :) szczególnie alergikom i osobom, które nie tolerują glutenu, laktozy, czy innych składników np. jaj, lub selera. Świetnie sprawdzą się jako wegańskie przekąski. Placuszki są aromatyczne, można je jeść na gorąco i na zimno, a czarna quinoa jest tu wartościowym dodatkiem, nadającym nieco chrupkości. Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej

Quinoa Raz!
mięso w kawałkach zaprawiane w słoikach 464

serii własne wyroby polecam mięso wieprzowe w kawałkach zaprawiane w słoikach..Jest przepyszne ..nadaje się zarówno na obkładanie chleba jak i na obiad..Wystarczy podgrzać zabielić sos i podawać 🙂 Składniki: 1.5 kg boczku 1.5 kg karkówki 1.5 kg schabu 1/5 kg żeberek sól peklowa 18 g na 1 kg mięsa zalewa: ziele angielskie 10 liść

Ugotujmy Coś
Tosty francuskie 136

dobrze. Są smaczne i łatwo dostępne. Co do samych tostów francuskich to za czasów, gdy mięso na co dzień gościło na moim stole dość często je robiłem. Wystarczył czerstwy chleb i masa jajeczna do obtoczenia go. Potem już tylko smażenie, ułożenie plastrów sera i mogłem pałaszować w towarzystwie keczupu lub majonezu. Obecnie wcale nie jest to dużo bardziej skomplikowane. Składniki

Blendman
Chleb na mące pszennej - chlebowej na drożdżach 178

ziarna Wykonanie: Mleko i wodę razem połączyć dodać cukier oraz drożdże, wymieszać. Do miski wsypać obie mąki, sól, rozpuszczone drożdże oraz olej. Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli chcemy chleb z nasionami , to jest ten moment aby je dodać. U mnie przeważnie jest to siemię lniane, sezam lub słonecznik. Czasami też pestki dyni lub prażona cebulka.   Wyrobione ciasto odstawić

W garach u Gosi