przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:471/867)

Fit pasta jajeczna ze szczypiorkiem (bez majonezu) 209

którego 1 łyżka ma aż 166 kcal! Fit pasta jajeczna, którą Wam dzisiaj proponuję ma w jednej porcji (na 1 kanapkę - 2 łyżki) - tylko 45 kcal :) Czyli jedna kromka chleba z pastą to około 100 kcal!  A jaka pycha :) Pasta wystarcza na około 8 kanapek, więc na większą "wyżerkę" - róbcie od razu podwójną porcję!  (Na przykład na zbliżające

Moje Kuchenne Rewelacje
Kremowa pasta z jajek i suszonych pomidorów 303

Mamy dla Was fajną, prostą, ale pyszną propozycję na pastę do chleba. Z udziałem jajek i suszonych pomidorów może zdecydowanie umilić wstawanie rankiem do pracy lub szkoły :) Ilość porcji: na kilka kanapek Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 3 suszone pomidory 2 duże jajka 2 łyżki serka śmietankowego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy Jajka wkładamy

Kolizje Smaków
Hummus idealny 135

Hummus =ciecierzyca, czyli pyszne danie,zdrowie, energia do życia. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem, zazwyczaj pita. Głównym składnikiem jest ciecierzyca, czosnek, pasta z sezamu, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Ok, składniki już znamy ale czy z nich zrobimy prawdziwy, oryginalny, hummus? Dziś podaję wersję najlepszego, jaki jadłam.Doskonały hummus-jest kremowy, gęsty

Kopystką po garach
Lawasz 186

Lawasz-to tradycyjny ormiański chleb. W 2014 został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, czyli dobra podwalina,żeby posmakować tego dobrodziejstwa. Dopełnieniem będzie, iż w wierze ludowej, Lawasz ma moc niszczenia zła,ściągania obfitości,oczyszczania domostw-tyle z mądrości. Ja obiecuję,że będzie pysznie SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki pszennej Łyżeczka soli 10 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3/4 szkl. ciepłej

Kopystką po garach
Serowe pączki-czyli niebo w gębie 103

przy wyrabianiu pączków pomoże nam oliwa,którą smarujemy ręce Do szerokiego garnka z grubym dnem, wlewamy olej. Podgrzewamy, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę (pomoże nam w tym wrzucony kawałek chleba), łyżką cedzakową wkładamy pączki. Smażymy na złoty kolor i obracamy. Zrumienione pączki odsączamy na papierowym ręczniku. Po wystygnięciu obficie posypujemy cukrem pudrem

Kopystką po garach
Boczek z rękawa (pieczony) 141

Przepis autorski (mój).  Prosta i szyba wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu - z chlebem. Mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i mięciutkie... Możecie je doprawić na własny smak. Polecam! 1 kg boczku wieprzowego 2-3 ząbki czosnku Przyprawy: (mogą być wg gustu) 2 liście laurowe   1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska

Di gotuje
Jak zrobić jajka w koszulkach na śniadanie? W sześciu prostych krokach :) 166

pomocy noża nadać jajkom ładny wygląd – obetnij postrzępione białko na brzegach. Podawaj jajka od razu po przygotowaniu. Jako uzupełnienie śniadania z jajkami w koszulkach czy po benedyktyńsku proponuję chleb ze słonecznikiem, szynkę i pomidory z pieprzem i kolendrą. Składniki 4 jajka ok. 2 litry lody 1 łyżka jasnego octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny jako dodatki: ulubione

Eat me! Fit me!
Szarlotka Królewskie Góry 236

mąż, gdy ją zobaczył to zapytał: co to jest? Odpowiedziałam: Szarlotka "Królewskie góry". Mąż na to: mnie to raczej wygląda na biusty...Hmmm :). No cóż :). Jak to mówią: głodnemu chleb na myśli. Dla kogo: dla szarlotkomaniaków dla lubiących ciasta z owocami dla kochających wilgotne ciasta Składniki na ciasto: 180g serka waniliowego 200g masła (kostka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka

Mania Wypiekania
Gulasz miodowy 285

kawałeczkami mięsa i słoniny. Dziś gulasz jest daniem, które możemy spotkać nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach. Często pojawia się też w naszych domach w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy chleba. Danie ma na tyle popularną i prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy potrawę przynajmniej podobną w przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym sosie i aromatycznymi

Wędrówki po kuchni
Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts 246

down for recipe in English Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie (4 porcje) Składniki: 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki 1 łyżeczka octu balsamicznego 8 małych kromek chleba 1 łyżka oleju dżem figowy (lub inny ulubiony, nie za słodki) 1 ser brie sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, cebulę i ocet balsamiczny

karmelowy
BLT kanapka z provolone 192

łyżeczki przy­praw, np. czarny pieprz i papryka 1 jajko olej do sma­że­nia Usmaż boczek. Ułóż na papie­ro­wym ręcz­niku, aby odsą­czyć tłuszcz. Pokrój chleb na na cien­kie kromki. Kromki można opiec w opie­ka­czu lub na patelni. Posmaruj musztardą i wyłóż sałatą. Na dwóch krom­kach ułóż pokro­jone w pla­stry

codojedzenia
Sałatka z pieczonym burakiem 178

buzi. Pytania i odpowiedzi: Czy orzechy włoskie można zastąpić czymś innym? Tak! Bardzo fajnie będzie również pasował słonecznik, dynia lub orzeszki pini. Ewentualnie możesz posypać sałatkę grzankami z chleba. Czy burak musi być pieczony? Nie. Możesz użyć również gotowanego na parze. Jestem przekonany, że sałatka będzie pyszna. Czym zastąpić syrop klonowy? Możesz użyć w jego miejsce miodu, syropu z agawy

Blendman
Chleb bezglutenowy bez mąki 157

miejsce. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy z foremki i studzimy. Kroimy dopiero całkowicie wystudzony chleb

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pikantna zupa z fasolą, harissą i miodem 180

pieprz do smaku 100 g jarmużu, szpinaku lub boćwiny, oczyszczonych i pokrojonych na małe kawałki  do podania: 2 jajka na twardo, listki selera naciowego lub natka pietruszki, świeży chleb Przygotowanie zupy z fasolą i harissą: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pora, selera naciowego i marchewkę. Smaż przez ok. 8-10 minut aż zmiękną

Chilli Czosnek i Oliwa
FOODBOOK #1 - Co jem w ciągu dnia? 200

się podgotowały. Wlewam na patelnię jajeczną masę i wciąż smażę*. Posypuję serem i jeszcze doprawiam. Na sam koniec zdejmuję z ognia i ozdabiam rukolą.  Zjadam z tostami z chleba razowego i warzywami. :) * i czasem nieświadomie rymuję NAPOJE I PRZEKĄSKI Między posiłkami staram się pić min. 1,5 litra wody dziennie. Ponadto jestem (troszeczkę) uzależniona od kawy i zielonej herbaty

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania