przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:455/867)

Bezglutenowo 150

kilka przepisów. Bo, to właśnie pieczywo, ciastka czy inne wypieki mają trafić do jej synka aby mogła sama je dla niego przygotować. Jutro postaram się dodać pierwszy przepis na chleb bezglutenowy, bez drożdży, proszku a nawet mąki. Ale o tym już jutro

W garach u Gosi
Kuchnia toskańska Piotra Adamczewskiego - recenzja 123

zbiór apetycznych przepisów na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery, które zostały uzupełnione wyborem smakowitych felietonów.    Autor z charakterystyczną swadą opowiada m.in. o chlebie pieczonym bez soli i wytłaczaniu aromatycznej oliwy, o bistecca alla fiorentina i wonnych ogrodach ziołowych, o zadziwiającej rybie z wieprzka i czarnym kogucie z etykietki chianti, o rzece brunello di Montalcini

Di gotuje
Fasolka szparagowa z marynowaną papryką, parmezanem i migdałami 190

papryki są w każdym supermarkecie. Ja użyłam tych z zalewy słodko kwaśnej. Płatki migdałowe i parmezan doskonale łączą wszystkie składniki w jedną całość. Polecam podawać z kromką chrupiącego, żytniego chleba na zakwasie. Smacznego! Fasolka szparagowa z marynowaną papryką, parmezanem i migdałami porcja dla 4 osób Składniki: około 1 kg ugotowanej fasolki szparagowej 6 kawałków papryki marynowanej 100 g tartego parmezanu

Jaglusia
Tunnbrödsrulle 163

tradycyjnym wydaniu, bo z jednej strony podany w konfiguracji, do której w tej części świata jesteśmy przyzwyczajeni czyli ziemniaki plus warzywa, ewentualnie inne dodatki, a po drugie Tunnbröd, płaski chleb, używany do tego dania, to jedna z najstarszych form pożywienia. Znana zresztą na całym świecie. Szwedzi są w ogóle bardzo tradycyjni, czego przykładem jest jedno z najważniejszych dla nich świąt

Kryzysowa Książka Kucharska
DOMOWE BRIOCHE! 148

mając piekarnika. Do wypieku wykorzystałam wypiekacz marki Panasonic. Jest to fajny patent dla wszystkich tych, którzy nie osiadają w swojej kuchni piekarnika, w tym wypiekaczu możecie nie tylko upiec chleb, ale też dowolne ciasto. Dzisiaj proste i łatwe brioche. Polecam będzie idealne do kawy, herbaty czy jako przekąska na piknik. SKŁADNIKI: - 450 g mąki pszennej - 3 łyżki cukru - 3 łyżki

SMYKWKUCHNI
Kanapka z serem wędzonym i żurawiną 221

umieścić w piekarniku najlepiej z opcją grillowania, i podgrzać w temperaturze 170°C, do momentu, kiedy ser zacznie lekko się rozpuszczać. W międzyczasie, przygotować 2 kromki chleba tostowego. Włożyć do opiekacza grillowego i podgrzać do uzyskania złotego koloru. Na ciepłej kromce pieczywa tostowego, ułożyć trochę rukoli, 2-3 plasterki cebuli, wędzony ser i konfiturę z żurawiny. Całość przykryć

Świat Domowej Kuchni
PASTA Z SOCZEWICY, SUSZONYCH POMIDORÓW I CZARNYCH OLIWEK 155

czarnych oliwek 1-2 ząbki czosnku pęczek koperku szczypta chili cayenne do smaku sezam niełuskany do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Nic prostszego! Blendujemy całość, nakładamy na kromkę ulubionego chleba i dekoru...jemy

wege i kropka
JABŁKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ 182

dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. Kochani! Pochwalę się! Wczoraj jadłam jabłka pieczone nad ogniskiem - polecam, bo są rewelacyjne! Długo pieczone, lekko 'wędzone' niczym mus rozsmarowują się na kromce chleba ^_^ ...a dziś rano zachciało mi się wersji śniadaniowej! Sposobów na pieczone jabłka jest mnóstwo... Na przykład takie z dodatkiem bakalii i podawane z gałką lodów waniliowych w wersji deserowej

wege i kropka
Kokosowo-bananowy omlet z piekarnika 221

Odtłuszczona mąka kokosowa EFAVIT . Bardzo aromatyczna, intensywnie kokosowa , z dużą zawartością błonnika oraz białka - 11g białka na 100g mąki - idealnie sprawdza się w przeróżnych wypiekach: ciastach, gofrach, plackach, naleśnikach, chlebach, no i oczywiście omletach!  Gdyby ktoś nie wiedział, skąd bierze się takie cudo - odpowiadam. Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzechów kokosa, który się suszy i odtłuszcza, a potem

Grunt to przepis!
Guacamoli 117

smarowidełek” do chlebka, tym razem z awokado w roli głównej Świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, jak i też na lunch – polecam zabieranie guacamoli w oddzielnym pojemniku niż chleb. Dobrze sprawdza się też jako dip na przyjęciu, szczególnie w towarzystwie chipsów tortillowych My lubimy bardzo czosnkowy smak, ale polecam każdemu indywidualnie dobrać ilość ząbków czosnku do własnych upodobań

Lamarida.pl
Wegański bekon z grzybów portobello 179

zdrowe, to wiemy, ale w razie wątpliwości polecam zajrzeć tutaj po więcej informacji na temat ich wartości odżywczych. Ten wegański bekon wybornie smakuje solo albo na kromce świeżego chlebie, świetnie dopełnia kanapek z serem wegańskim czy z pastą buraczaną, wzbogaca też smak burgerów. Na spotkaniach rodzinnych robi po prostu furrorę i zawsze znika w mgnieniu oka ze stołu Jednym słowem

Lamarida.pl
Krakersy owsiane z pestkami dyni 143

Macie już czasami dość pieczywa? Polecam zrobić krakersy owsiane z pestkami dyni – słone ciasteczka, które świetnie zastąpią chleb. Będą smaczną odmianą, a są naprawdę proste w wykonaniu. Ja zawsze robię od razu kilka porcji i przechowuję w otwartym pojemniku – my lubimy, gdy są suche i chrupiące Składniki na 8 sztuk: 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka oleju kokosowego

Lamarida.pl
Zakwas jaglany na żurek 127

oczywiście, jak zawsze, nie zawiodłam się Był wyśmienity! Polecam Składniki: 1/2 szklanki mąki jaglanej 1/2 litra letniej przegotowanej wody 1 obrany ząbek czosnku przekrojony na duże plasterki skórka chleba na zakwasie (opcjonalnie) Wykonanie: Dużą szklaną butelkę lub słoik dokładnie myjemy, ostrożnie parzymy gorącą wodą i osuszamy. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i dokładnie mieszamy czystą drewnianą łyżką. Przykrywamy czystym ręcznikiem

Lamarida.pl
Buraczki czerwone do obiadu 450

Buraki czerwone mają w swoim smaku to coś, co mnie zachwyca Jadamy je pod wieloma postaciami: sałatki z batatami , pasty do chleba lub właśnie tej oto sałatki do obiadu idealnie pasującej m.in. do kotletów sojowych czy seleryby . Ja szczególnie lubię je w wersji mocno kwaśnej i pieprznej i doprawiam je sobie oddzielnie, bo reszta rodziny nie dałaby rady tego zjeść

Lamarida.pl
Humus klasyczny 135

oliwek i kminu rzymskiego. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na najlepszy klasyczny humus (przepis na “nie-klasyczny” humus już wkrótce ), który się nie nudzi. Świetnie nadaje się jako pasta do chleba, dip do ulubionych warzyw lub nachosów. Polecam Składniki: 480 g ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki) 2 łyżki pasty tahini 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki papryki chilli

Lamarida.pl

Proponowane wyszukiwania