przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:376/867)

Krem z pieczarek smażonych w porach na bulionie drobiowym z serowymi grzankami. 185

bulion drobiowy, rosół z niedzielnego obiadu 1.5 litra -10 dużych pieczarek -por część biała i zielona -masło, duża łyżka -natka pietruszki -pół kostki sera topionego -łyżeczka sosu sojowego -kromka chleba czerstwego -mleko, kilka łyżek -parmezan starty Na maśle szklimy posiekany drobno por. Dodajemy posiekane pieczarki, pieprzymy do smaku.   Podlewamy małą łyżeczką sosu sojowego. Gdy pieczarki delikatnie zbrązowieją, zalewamy(...)bulionem. Gotujemy 15 minut.   Dodajemy ser topiony i miksujemy wszystko. Ja już nie używam soli, jednak możecie doprawić nią wg uznania. Pokrojony w kostkę chleb podlewamy mlekiem, obtaczamy w parmezanie i bez tłuszczu podsmażamy na patelni.   Na wierzch naszej zupy wykładamy grzanki i posiekaną pietruszkę.     SMACZNEGO

BaRepas
Zimowe i chrupiące tosty z dwoma serami 172

Chrupiące tosty z wędzonym serem, paprykowym salami, pomidorem i czarnymi oliwkami Dzisiaj kolejny pomysł, koniecznie musicie spróbować! Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Składniki: chleb tostowy, pszenny plasterki sera gouda ser rokpol kilka pieczarek, surowych czarne oliwki, wydrylowane keczup łagodny Przygotowanie: Kromkę chleba tostowego smarujemy keczupem, układamy trzy plasterki pieczarek, ponownie smarujemy keczupem, nakładamy plaster sera gouda

Moja smaczna kuchnia
Kiełbaska Kibica 108

olej z pestek winogron/ oliwa z oliwek 1 duża cebula czosnkowa 4 ząbki czosnku ziele angielskie ok. 5 kuleczek 4 liście laurowe oliwki mini kolby kukurydzy szparagi liść sałaty chleb Sposób przygotowania: Kiełbaskę nacinamy (paseczki lub kratka). Na rozgrzaną już patelnię ( najlepiej taką głębszą, aby można było w niej poddusić kiełbaskę), dodajemy 4 łyżki oleju/oliwy wymieszanej z wyciśniętymi 4 ząbkami(...)Kiełbaska najlepiej smakuje mnie osobiście gdy zajadam ją z oliwkami, szparagami lub mini kolbami kukurydzy (można tez z tego zrobić w miseczce mieszankę), podajemy do tego także kromki ulubionego chleba. Konsumpcję zalecam popijać piwkiem.. Smacznego

ClauditteMissCooking
Knorr - Francuska Zupa Cebulowa - Po mojemu !!! 184

Knorr 1 kieliszek whisky - na opakowaniu zupy jest podane aby dodać białe wino, ale ja nie mam w domu to użyłam co było pod ręką 4 kromki chleba 1 ząbek czosnku 1/2 kostki bulionowej wołowej 8 plasterków sera żółtego kiełki brokuła do ozdoby 1/2 kostki masła Przygotowanie: 1 litr wody gotujemy wraz z 1/2 kostki bulionowej wołowej(...)się skarmelizowala. Do gotującej się zupy dodajemy kieliszek whisky. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut po czym dodajemy  usmażoną cebulę. Mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. 4 kromki chleba smarujemy 1 ząbkiem czosnku i kładziemy na każdą kromkę plasterek sera żółtego. Wkładamy na chwilkę do rozgrzanego uprzednio piekarnika 200 stopni opcja góra i dół. Do gotującej się

ClauditteMissCooking
Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu. 123

ZAKWAS BURACZANY !!! 1 kg buraków 3 litry przegotowanej wody kawałek skórki z razowego chleba 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru, soli Buraki umyć, najlepiej wyszorować szczotką, obrać, opłukać, i pokrajać w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Rozdrobnione buraki przełożyć do wyparzonego wrzącą wodą kamiennego naczynia, zalać zimną, przegotowaną wodą, dodać odrobinę cukru, soli, skórkę z razowego chleba

ClauditteMissCooking
Aksamitny krem z czosnku i pora, plus lubczykowe grzanki 127

zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać serek topiony i zmiksować na gładki aksamitny krem dolewając mleka. Kilka kromek chleba pokroić w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzać nie dużą ilość oleju ok 1-3 łyżki. Podsmażyć na nim grzanki (olej jest dobry, wtedy kiedy kładąc kosteczkę na patelni, wokół chleba

Gaździnka warzy
Mielone z winnym sosem pieczarkowym 202

Składniki: 500 g łopatki żółta i czerwona cebula duży ząbek czosnku kromka chleba jajko sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyku kilka kropel maggi sos: 20 dag pieczarek średnia cebula 2-3 łyżki masła 100 g białego wytrawnego wina pół szklanki śmietanki pół łyżeczki mąki ziemniaczanej sól do smaku kilka kropel cytryny Przygotowanie: Mięso zmielić z cebulą i kromką chleba. Dodać

Gaździnka warzy
Zakwas żytni 139

Domowy chleb na zakwasie? Nic prostszego! Poniżej instrukcja jak samemu w domowym zaciszu wyhodować to cudeńko;) A później już tylko piec, piec i jeszcze raz piec pyszny, domowy chlebek;) Instrukcję stworzenia zakwasu dostałam od znajomej która od lat piecze chleb w domu.   Jutro na blogu przepis na chlebek, zapraszam:)  Dzień I: 200 gram mąki żytniej razowej

Krakowskie smaki Ani
Zupa paprykowa 149

kobiecych z moimi modyfikacjami.  Składniki: 6  dużych papryk 2 cebule 3 szklanki bulionu warzywnego  2 marchewki  pół opakowania sera feta oliwa z oliwek 5 kromek chleba  łyżka masła łyżeczka majeranku, tymianku i słodkiej papryki  pieprz do smaku  sól do smaku  słodka papryka do smaku  Wykonanie: Każdą z papryk kroimy(...)miksujemy na gładko i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i słodką papryką. Następnie do zupy dodajemy pół opakowania kostki feta, podgrzewamy do rozpuszczenia się sera. Podajemy z grzankami. Grzanki: Chleb smarujemy masłem i kropimy w kostkę. Następnie przekładamy do naczynia, delikatnie polewamy oliwa z oliwek i posypujemy przyprawami (po łyżeczce majeranku, tymianku i słodkiej papryki), wkładamy do piekarnika

Krakowskie smaki Ani
Zupa krem pieczarkowa z grzankami 210

gałązka lubczyku natka pietruszki sól, pieprz 2,5 l wody Dodatkowo: 2 średnie cebule 50 dag pieczarek 2 łyżki oleju 2 ziemniaki 1,5 l rosołu 6 kromek chleba + olej + zioła prowansalskie 3 łyżki śmietany 12% + 2 łyżki mąki pszennej+ 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników ugotować rosół ( Należy gotować na jak najmniejszym ogniu !!!) 2. Cebulę obrać(...)Gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować. 6. W misce rozrobić śmietanę i mąkę z wodą. Dodać do zmiksowanej zupy dokładnie i energicznie mieszając aż do ponownego zagotowania. 7. Chleb pokroić w kostkę. Polać olejem i posypać ziołami. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 st. C do zrumienienia

A Ty Smakuj Mnie
Dwie pasty z awokado 172

cytryny - sól, pieprz - garść kolendry Awokado umyć i obrać. Razem z kolendrą wrzucić do pojemnika i z przyprawami zblendować na jednolitą masę. Można zjadać na zimno np. z chlebem lub na ciepło z makaronem. Pasta druga - Awokado z jajkiem  (coś w stylu guacamole) potrzebujemy: - 1 awokado - 1 jajko ugotowane na twardo - kilka pomidorków koktajlowych (bez ziaren) - sól, pieprz(...)pomidorów pozbyć się pestek i pokroic w drobną kostkę. Jajko pokroić i wymieszać z resztą składników. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz. Odstawić na chwilę do lodówki. Podawać z chlebem

Szybko Tanio Smacznie
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 246

czosnek niedźwiedzi . Zapraszamy! "Tutaj ludzie ubodzy jadają znacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy być ubogim

KUCHARNIA
TU I TAM nr 25. Porzeczki. Perfect summer pudding i Nigel Slater. 195

Królowej. Summer pudding. Deser, którego historia sięga przełomu XIX i XX wieku, serwowano początkowo najczęściej w angielskich spa i pubach. Summer pudding składa się oryginalnie z kromek czerstwego białego chleba, którym wykłada się głębokie naczynie, a następnie wypełnia lekko podgotowanymi porzeczkami i malinami oraz powstałym podczas ich gotowana sokiem. Owocowe nadzienie nakrywa się warstwą białego pieczywa, obciąża z góry(...)odstawia na noc do chłodnego miejsca, aby owoce puściły jeszcze więcej soku, którym nasiąka chleb. To punkt wyjścia do mojego deseru. Przygotowując summer pudding nie używam białego pieczywa, tylko piekę biszkopt. Dla smaku i koloru dorzucam tylko garstkę malin pozostawiając pole do popisu porzeczkom. Jak w wielu innych przypadkach przepis, podpatrzony podczas wyjazdów do Anglii, jest wyłącznie inspiracją. Proporcje, rozmiar

KUCHARNIA
Vendemmiamo. Wrześniowy wernisaż, winobranie i concord grapes zatrzymane w lodach. 113

rozpoczynamy nasze vendemmiamo. Wrześniowy performance, w którym my, publiczność, możemy brać udział. Rubinowym sokiem malujemy usta i palce.  "Przy jednym ze stołów kobiety formują z ciasta płaskie chleby i układają na nim winogrona. Obficie posypują winogrona cukrem - białym i brązowym wymieszanym w równych proporcjach - a następnie świeżo zmielonym pieprzem. Potem wsuwają chleby do pieca opalanego drewnem stojącego w głębi

KUCHARNIA
Nalesniki czekoladowo-gryczane 220

Uwielbiamy wszelkie naleśniki i placuszki. Tym nie mogłam się oprzeć od pierwszego wejrzenia! Anna zafundowała mi ucztę dla oczu ale i brzucha gdy je zrobiłam. 

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania