Dzisiejszy dzień zaczął mi się pracowicie ale potem wybywam zostawiając domowników samych czym się cieszę niezmiernie. Na śniadanie zaserwowałam swoim bliskim pyszny lekko słodki, lekko słony
Dzieje kuchennej WiewióryO wielkim rozczarowaniu związanym z trzykrotnie zwiększonymi od nowego roku cenami magazynu KUCHNIA wspominałam już na fb. Nadal nie mogę przeboleć szczególnie, że pojawił się już
Dzieje kuchennej WiewióryCzerwcowa piekarnia. Dawno nie piekłam z innymi Piekarkami ale w tym miesiącu udało mi się. Dzięki Ci Amber :)Wypiek to nietrudny, dość nietypowy, wilgotny i chrupiący
Dzieje kuchennej Wiewiórypergaminowym na rozgrzana blachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione. Smacznego!Uwagi: Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba , program do wyrastania ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z maszyny dzielimy ciasto na osiem części i dalej postępujemy jak w przepisie. Daję mniej cukru, nie smaruję chlebków przed pieczeniem(...)olejem. Często formuję chlebki rękami, bez użycia wałka. Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba
Stare Garymelasą i oprószyć suto sezamem.Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.W maszynie do chlebaWszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.Wpis dołączam do majowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba
Stare Garyzagości u mnie na dłużej. Pyszne, delikatne w strukturze placuszki, które można zjadać "suche" jak i z dodatkami. W moim domu często zastępują klasyczny chleb, kiedy mam ochotę na oryginalną kanapkę. Przygotowanie chlebków pita nie jest trudne, ani bardzo pracochłonne, więc polecam Wam taki pachnący zamiennik klasycznego chleba.Dzisiejsze moje chlebki pita przygotowałam z przepisu Liski - oryginał znajdziecie
Codzienna kuchnia niecodziennaśredni ogórek świeży 1 mniejszą cebulę 2 ząbki czosnkubazylie kilka listków sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku płatki mielone chili do smaku chleb pszenny klik jak go zrobić 3 kromki sok z limonki2 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy SPOSÓB WYKONANIA :- pomidory umyć, sparzyć obrać ze skórki(...)czym dodać oliwę, ocet i doprawić przyprawami - schłodzić w lodówce ok 2-3 godzin - podawać z pociętymi w kosteczkę warzywami (ogórek, papryka oraz cebula) oraz z kawałkami chleba pszennego na zakwasie - jeżeli gazpacho nam się dobrze nie schłodziło podajemy z kostkami lodu Smacznego
Basia w kuchnizrobieniu masła, pozostaje mi maślanka. Nie jestem jej fanką, gdyż jest dla mnie mało kwaśna,dodaję ją więc podczas pieczenia chleba. I co tu mam?- szklanka ciepłej wody(razem 0,5 l)- szklanka maślanki- 1 kilo mąki (u mnie to jest 0,5 kilo orkiszowej i 0,5 kilo tortowej) ale to dowolnie- Płaska łyżka soli(...)podwoi swoją objętość.Zwykle trwa to ok.30 minut.Po tym czasie, wyjmuję ciasto i dzielę je dowolnie na części.Mniejsze lub większe chlebki czy bagietki.Z podanych proporcji wychodzą dwa chleby lub kilka mniejszych.Pieczemy ok.35 min w 200 st.Pieczywko jest gotowe kiedy chlebki, gdy popukamy od dołuwydają głuchy dżwięk
Pasje Jolkiszybko? Można je robić z rożnymi owocami. Miałam akurat świeże borówki, więc na nie padł wybór. Pysznie i chrupiące na zewnątrz. Wszyscy się nimi zajadali. Składniki: 8 kromek chleba tostowego serek biały naturalny (u mnie padło na serek śmietankowy Łaciaty) cukier borówki 1 jajko cynamon cukier puder Z chleba tostowego obcinamy wszystkie skórki. Wałkujemy je wałkiem
Malinowe Pocałunkizwykły posiłek stanie się prawdziwą ucztą. Może zostać przygotowany z ulubionymi składnikami. Doprawiony wedle uznania. Mój wyglądał właśnie tak! Do przygotowania jednego torciku będziemy potrzebowali: 3 kromki chleba tostowego serek biały kremowy, (z przyprawami, warzywami....) wędlina (u mnie szynka) masło szczypiorek warzywa do dekoracji Z 3 kromek wycinamy takie same kółka. 1 kółko smarujemy masłem i dowolnym(...)serkiem twarogowym z dodatkiem np szczypioru i posiekanej szynki. Układamy na tym kolejną kromkę chleba posmarowaną masłem i znów smarujemy to dowolna kombinacją serka z dowolnymi przyprawami. Wszystko zależy od naszego gustu i upodobania. Przykrywamy ostatnią kromką i całość obsmarowujemy serkiem, obsypujemy boki np zielonym szczypiorkiem. Górę dekorujemy tak jak nam się podoba. Dość szybkie danie ale efekt wizualny powala
Malinowe PocałunkiPajda zaskoczyła mnie tym, iż można z niej wyczarować nie jedną i nie dwie potrawy. Jest bardzo wszechstronna i niezwykle smaczna! A więc Smakowita Pajda to kulinarna frajda! Składniki: Chleb tostowy 6 kromek Smakowita Pajda Salami 3 plastry Jajko olej do smażenia Wykonanie:Z chleba odcinamy skórki i wałkiem wałkujemy je na płasko. Smarujemy Smakowitą Pajdą i kładziemy
Malinowe PocałunkiKiedy zobaczyłam ten chleb u Angie na jej cynamonowym blogu stwierdziłam, że koniecznie muszę taki upiec. I oto jest! :) Ma delikatną, puszystą strukturę, a dodatek kakao jest zupełnie niewyczuwalny w smaku, więc pasuje zarówno do dodatków słodkich, jak i słonych. Składniki: 150 g mąki żytniej razowej 260 g mąki pszennej chlebowej(...)czasie zrobiłam na bochenku 3 nacięcia. Piekłam 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (na dolny poziom piekarnika wstawiłam naczynie z wodą). Upieczony chleb studziłam na kratce
Kulinarny PamiętnikChleba u nas pod dostatkiem, więc najwyższy czas na coś do chleba… Składniki: 2 jajka 1/2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżki ziół /ja dodałam kolendrę i pietruszkę/ 1 płaska łyżeczka pokrojonych drobno rodzynek Jajka gotujemy na "półmiękko". Rozgniatamy widelcem, łączymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. /źródło http://whiteplate.blogspot.com
Anioły w kuchniPieczenie chleba sprawia mi wielką frajdę, zwłaszcza testowanie nowych przepisów! Oto jeden z nich. Składniki ; 5 dag drożdży 3 łyżeczki cukru 1 kg mąki pszennej 750 ml letniej wody, 3 szklanki szklanka otrębów pszennych Po 3 łyżeczki soli, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni i ziaren słonecznika 1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozrób z jedną szklanką(...)Bochenki w foremkach posyp sezamem i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piecz godzinę w 180 C. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. Źródło ,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczkaPokusiłam się o nowy smak chleba z kuchni włoskiej. Jest aromatyczny i przepyszny, po kilku dniach jest nadal świeży, przepis wart dalszego przekazania:) Składniki: 1 i 1/5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 łyzki cukru 4 dag świeżych drożdży 400 ml ciepłego mleka łyżka puree z pomidorów 5 łyżek oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami 5 łyżek oliwy(...)papierze do pieczenia. Przykryj i odstaw na 45 minut. Piecz ok 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do tem. 190C. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. źródło ,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczka