Jest to błyskawiczna przekąska na gorąco, smaczna i zdrowa. Można ją przygotować gdy goście pukają do drzwi. Idealna na kolację, a gdy nie chce Ci się robić sosu, to sama żurawina wystarczy w zupełności. Składniki na 4 porcje: ? 2 okrągłe sery typu camembert ? po kilka orzechów: włoskie, pistacje, nerkowce, brazylijskie, jakie lubimy ? garść rukoli ? garść kiełków ze słonecznika Sos żurawinowy
To co kochamOstry, kremowy smak sera na bagietce polanej miodem i zapieczonej. Słodka gruszka i konkretny smak rukoli dopełnia całości. Ta francuska przekąska powstała na konkurs Blogerszefa jako danie Kuchni Zachodniej. Składniki na 4 porcje: ? ser Gorgonzola Cremoso 200 g ? 4 kromki bagietki korzennej przekrojonej wzdłuż ? 4 łyżeczki płynnego miodu ? 4 łyżeczki sosu balsamicznego ? 4 łyżeczko oliwy ? 2 gruszki ? rukola ? pieprz grubo
To co kochamPyszne truskawkowe tosty na niedzielne śniadanie, które mogą śmiało konkurować z deserem lub słodką przekąską. Cieszą podniebienie smakiem i oczy wyglądem. Samo przygotowanie to 5 minut pracy. Składniki na 8 kanapek: ? 4 tosty pszenne ? 4 łyżki serka białego kanapkowego ? 8 truskawek ? 8 łyżeczek miodu, u mnie gryczany Wykonanie: ? Pieczywo tostowe opiec w tosterze. ? Każdą kromkę posmarować łyżką białego serka. ? Kromki
To co kochamSmażone serniczki mogą być słodką alteranatywą na lekki obiad w gorący dzień lub przekąską na podwieczorek. Dodatek musu trukawkowego powoduje, że danie jest orzeźwiające. Składniki: ? 500 g sera białego mielonego ? 5 jajek ? 8 łyżek mąki ? 1 cukier waniliowy ? szczypta soli ? 1 łyżka octu ? olej do smażenia Mus truskawkowy ? 300 g truskawek ? 1 mały jogurt naturalny ? 1 cukier waniliowy ? 3 łyżki
To co kochamMłode marchewki na słodko w glazurze z miodu i soku pomarańczowego. Słodkie i kwaśne równocześnie. Zachwycają i zaskakują smakiem. Idealny dodatek do mięsnego obiadu lub jako warzywna przekąska. Składniki: • kilkanście młodych marchewek • sól, szczypta cukru do gotowania • 1 szklanka soku z pomarańczy • 3 łyżki cukru • 1 łyżka miodu • szczypta papryki ostrej Wykonanie: • Marchewki
To co kochamuzbiera się 8 sztuk, piekę bezę. Tym razem upiekłam batony musli. Nie są może bardzo dietetyczne ale na pewno zdrowsze od gotowych ze sklepu. Batony musli to prawie zdrowa przekąska wg pomysłu Koronowianki z portalu Przyślij Przepis. Składniki: ? 8 białek ? 1 opakowanie musli egzotycznego 425 g ? 2 łyżki mąki ziemniaczanej ? 3 łyżki wiórek kokosowych ? 1 szklanka cukru ? 10 kakaowych ciastek
To co kochamPołączenie sera pleśniowego, plastrów figi, miodu i chrupiącej bagietki okazało się nadzwyczaj udane. Ta szybka i prosta przekąska jest godna polecenia szczególnie teraz w sezonie figowym. Składniki: ? 8 kromek bagietki ? 4 świeże figi ? 1 ser pleśniowy Brie ? masło do smarowania ? 4 łyżeczki miodu Wykonanie: ? Bagietkę pokroić po skosie i posmarować kromki masłem. ? Figi pokroić w cienkie plasterki. ? Na każdej kromce
To co kochamPasztet Gerwazy o wyrafinowanym smaku z wołowiny, z zielonymi pistacjami, pachnący suszonymi śliwkami i brandy to dzieło firmy A. Blikle przygotowane według starego rodzinnego przepisu. Pasztet jest pyszną przekąską na zimno. Składniki: ? 500 g mięsa wołowego z udźca ? 200 g słoniny ? 3 cebule ? 4 jajka ? 150 g suszonych śliwek ? 1 kieliszek winiaku ? 50 g łuskanych orzechów pistacjowych ? 2 liście laurowe
To co kochamBruschetta to rodzaj włoskiej przekąski, coś jak nasza zapiekanka. Klasyczna to grzanka, której podstawą jest pieczywo. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawana jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem. Oryginalnie czosnkiem naciera się podpieczoną grzankę, ja dodałam go do pomidorów. Wersja na bogato – z serem mozzarella. Składniki na 4 porcje: ? 8 plastrów ciabatty ? 2 kulki
To co kochamMalutkie drożdżowe bułeczki pokryte aksamitną masą serową i udekorowane kolorowymi warzywkami to nie tylko smaczne jedzenie, lecz również piękna dekoracja adwentowa, świąteczna lub zimowa, do wyboru. To znakomita wytrawna przekąska do odłamywania sobie po bułeczce z nadzieniem serowym. Anya robiła ostatnio z akcentami jesiennymi – pomarańczowe pomidorki na amerykańskie święto Thanksgiving. Składniki: Bułeczki drożdżowe ? 3 szklanki mąki ? 1 opakowanie suszonych
To co kochamowsianych i nasion słonecznika sprawia, że syci na długo. Przyrządza się go bardzo szybko, wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki. Doskonały również na drugie śniadanie lub na podwieczorek jako zdrowa przekąska. Składniki na 2 porcje: ? 1 duży jogurt ? 1 dojrzałe awokado ? 5 listków bazylii ? sok z 1/2 cytryny ? 1 łyżka nasion słonecznika ? 1 łyżka płatków owsianych Wykonanie: ? Wszystkie składniki zmiksować razem
To co kochamskładniki. Na wiosnę proponuję delikatny twarożek, rzodkiewki, ogórek i zieleninkę. Dobrze schłodzony, zestalony żelatyną, obłędnie smakuje, a prezentuje się równie dobrze. To propozycja na śniadanie, kolację czy zdrową, dietetyczną przekąskę. Taka terrina będzie również smaczną dekoracją wielkanocnego stołu. Ja użyłam ricotty, czyli miękkiego włoskiego sera o delikatnej konsystencji, który produkowany jest z serwatki, ale można użyć każdy inny
To co kochamDetox poświąteczny? Czemu nie! Coś zdrowego, zielonego i lekkiego na talerzu czyli brukselka z nerkowcami, płatkami migdałowymi i parmezanem. Szybka i smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Składniki : ? 1 opakowanie brukselki mrożonej ? garść orzechów nerkowców ? 2 łyżki płatków migdałowych ? 2 łyżki parmezanu ? 2 łyżki masła Wykonanie: ? Brukselkę gotować ok. 10 minut w posolonej wodzie z odrobiną cukru (dla zachowania koloru
To co kochamTaka francuska koperta wypełniona nafaszerowaną pieczarką może być świetną przekąską imprezową, dodatkiem do czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie dzięki orzechom, a całość rozpływa się w ustach. Składniki na 6 sztuk: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 6 dużych pieczarek ? 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych ? 1 jajko ugotowane na twardo ? 1 jajko surowe ? 1/2 małej cebuli
To co kochamgryczaną i pieczarki. Może być samodzielnym daniem obiadowym na gorąco z dodatkiem ulubionego sosu, np. pomidorowego. Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów z tymi
To co kocham