przekąski - 41822 przepisów (strona:476/2789)

Pieczone bataty z pomidorową salsą 78

Proponuję trochę egzotyki w kuchni, bo bataty tak się jeszcze niektórym kojarzą. O ich właściwościach zdrowotnych pisałam już poprzednio. Bardzo zdrowa i szybka przekąska na podwieczorek, kolację lub jako starter do dania głównego. Składniki na 8-10 plastrów: ? 1 duży batat ? 2 pomidory ? 1 łyżka pokrojonych czarnych oliwek ? sól, pieprz do smaku ? świeża bazylia ? 1 łyżka soku z cytryny

To co kocham
Szparagi w boczku 93

Moniką, bo chłopaki jeszcze nie dojrzeli do ich smaku. Lepiej dla nas. Zawijane w boczku są naprawdę wyśmienite. Smakują na ciepło i na zimno jako doskonała, prosta i szybka przekąska. Składniki: ? 8 sztuk szparagów ? 8 plastrów boczku wędzonego ? 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: ? Szparagi gotować w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. ? Każdy szparag owinąć plastrem

To co kocham
Dip z awokado do kalarepki 115

Zielony, aromatyczny dip z awokado i bazylii idealnie nadaje się jako sosik do warzyw. Ma gęstą, aksamitną konsystencję, dzięki temu nie spływa z kalarepki i marchewki. Na przekąskę, na mały głód, na podwieczorek, a nawet na kolację dla dbających o linię. Składniki: ? 1 dojrzałe,miękkie awokado ? 1 mały jogurt naturalny ? 10 listków bazylii ? szczypta soli do smaku ? kalarepka ? marchewka Wykonanie

To co kocham
Aromatyczne śledzie z suszonymi śliwkami 79

dzięki „opakowaniu” ich w pyszne dodatki pachnące cebulką, miodem i cynamonem. Spróbowała nawet Monika, która nigdy wcześniej nie spojrzała w stronę śledzi, a to dobry początek. Taka przekąska śledziowa pojawi się u mnie w świątecznym menu. Składniki: ? 4 filety śledziowe 250 g – u mnie Lisnera w oleju ? 3/4 szklanki śliwek suszonych ? 1 cebula ? 2 łyżki miodu

To co kocham
Pieczona cieciorka 81

ostro również miała swoich zwolenników i zniknęła jako pierwsza. Chcecie pochrupać przed telewizorem i nie mieć przy tym wyrzutów sumienia? Jesli tak, to jest to idealna przekąska. Dobrze wysuszona cieciorka jest chrupiąca, aromatyczna i niesłychanie wciągająca. Składniki: Cieciorka na słono ? 1 puszka cieciorki jasnej ? 2 łyżki oliwy ? 1/2 łyżeczki mielonej papryki, słodkiej lub ostrej albo wymieszanej ? szczypta soli Cieciorka

To co kocham
Roladki z kurczaka ze szpinakiem 89

Rolada z mielonej masy mięsnej z kurczaka i farszu z dodatkiem szpinaku może być podawana na ciepło do obiadu lub na zimno jako przekąska. Mnie osobiście bardziej smakuje na zimno z dowolnym sosem albo z żurawiną. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, wyśmienicie smakuje i delikatnie pachnie czosnkiem. Polecam na imprezy, bo można przygotować tydzień wcześniej, potem zamrozić i wyjąć

To co kocham
Roladka z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem 78

ciepło, na zimno, czyli jak kto lubi. Taka właśnie jest ta rolada z mięsa kurczaka, pieczarek i sera żółtego. Mnie najbardziej smakuje na zimno jako przekąska. Na ostatniej imprezie urodzinowej prezentowała się na talerzu razem z roladkami z kurczaka z farszem szpinakowym i z pomidorów suszonych i fety. Składniki: ? 3 filety z kurczaka Farsz ? 500 g pieczarek ? 200 g sera

To co kocham
Tort naleśnikowy z łososiem 83

Niestety nie mam zdjęcia po przekrojeniu, bo nie było czasu, aby je zrobić. Musicie mi uwierzyć, że ma ładne warstwy. Porcja tortu skropiona sokiem z cytryny to naprawdę smaczna przekąska. Składniki: Ciasto na ok. 10 naleśników ? 1 szklanka mleka ? 1/2 szklanki gorącej wody ? 1/4 łyżeczki soli ? 2 małe jajka ? 1,5 szklanki mąki pszennej ? 1 łyżka oleju

To co kocham
Chleb zapiekany z żółtym serem 97

miąższ maślano-czosnkowy z ciągnącym się serem. Sposób wykonania jest bardzo prosty, czas oczekiwania krótki, dlatego też można podać taki chleb gościom, którzy zapowiadają się w ostatniej chwili. Idealna przekąska „last minute”, karnawałowa i nie tylko. Składniki: ? 1 mały okrągły chleb ? 100 g masła ? 3 ząbki czosnku ? sól do smaku ? 200 g sera żółtego w plastrach Wykonanie: ? Chleb

To co kocham
Ślimaczki francuskie z pesto 105

Szybka słona przekąska na zakończenie karnawału. Może to być również alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek, szczególnie dla osób, które ze słodyczy najbardziej lubią śledzie. Składniki: ? 2 płaty ciasta francuskiego ? 3 łyżki zielonego pesto ? 3 łyżki czerwonego pesto ? 100 g startego sera żóltego ? 100 g startej mozzarelli Wykonanie: ? Rozłożyć oba płaty ciasta francuskiego. ? Jeden posmarować zielonym pesto, a drugi czerwonym

To co kocham
Jajka faszerowane ćwikłą 92

Faszerowane jajka na buraczkowo czyli z dodatkiem ćwikły. Taka przekąska nie tylko ładnie prezentuje się na talerzu, ale też wybornie smakuje. Lekko chrzanowy smak nadzienia świetnie komponuje się z jajkiem i szynką. Polecam na różne rodzinne uroczystości jako kolorową przystawkę. Składniki: ? 6 jajek ? 6 plastrów szynki konserwowej ? 2 łyżki ćwikły ? sól do smaku ? kilka pomidorków koktajlowych ? natka pietruszki do ozdoby

To co kocham
Faszerowane pieczarki w cieście piwnym 107

Takie pieczarki posmakują nie tylko domownikom, ale i gościom. Wyglądają trochę jak pulpeciki. Są idealne jako przekąski lub jako dodatek do dania głównego. Taka przystawka będzie hitem na każdym przyjęciu lub smaczną niespodzianką podczas obiadu. Pieczarki smażone są w cieście piwnym, nadziewane bryndzą i pachnące pietruszką. Mogą być podane z różnym ulubionymi sosami np. czosnkowym, lub z surówkami. Składniki

To co kocham
Wytrawne placuszki z żółtym serem 90

placuszki. Większość z nich jest na słodko. Dzisiaj przychodzę z pomysłem na wytrawne placuszki z dodatkiem sera żółtego w cieście. Placuszki są miękkie, wilgotne, przepyszne. Sprawdzą się na śniadanie, przekąskę na wynos i kolację, przepis jest bardzo uniwersalny. Taką wielkość placuszków polecam zawsze dla niemowląt i małych dzieci, gdyż dziecku jest je łatwiej złapać w rączkę niż tradycyjnego dużego naleśnika

ProstePesto.pl
Stripsy z kurczaka w miso 98

oleju w temperaturze 170-180°C z każdej strony do zrumienienia, a następnie wykładaj na ręczniki papierowe dla odcieknięcia nadmiaru oleju. Podawaj do obiadu np. z frytkami lub jako przekąska z ulubionymi dipami

Delicious Place
Jajka faszerowane – 7 sprawdzonych pomysłów 95

pozostać aktywnym przez cały dzień. Jedzenie jaj może być korzystne dla osób, które chcą schudnąć lub utrzymać obecną wagę. Są niskokaloryczne i zawierają zdrowe tłuszcze, co czyni je idealną przekąską lub zamiennikiem posiłku dla osób próbujących ograniczyć niezdrową żywność. Dodatkowo jajka dostarczają niezbędnych składników odżywczych, takich jak witamina A, B6, B12, żelazo, cynk i selen, które są niezbędne dla dobrego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!