Paluszki krucho-drożdżowe do barszczu 248Przepis na te pyszne domowe paluszki dostałam od koleżanki. Doskonale smakują z czerwonym barszczem ale również stanowią świetną przekąskę na piknik, do pracy czy do szkoły. Do posypania paluszków użyłam kminku bo on mi najbardziej do nich pasował. Ale równie dobrze może to być mak lub ulubione suszone zioła. 2 szkl mąki pszennej 3 łyżeczki soli 15 dag masła
Smakołyki Asi
KRUCHE CIASTKA Z KASZĄ JAGLANĄ 185Niesamowicie proste, kruche ciasteczka z dodatkiem kaszy jaglanej. Idealne by zabrać ze sobą w pudełku na spacer lub zapakować jako przekąska do szkoły czy do pracy. U mnie znikały z talerzyka błyskawicznie :) Przepis na te ciastka znalazłam na świątecznym wydaniu opakowania kaszy jaglanej prażonej Cenos . Był tam przepis na pierniki z kaszy jaglanej, jednak ja trochę przepis zmodyfikowałam
Zrób to smacznie
Czekoladowe ciasteczka owsiane z orzechami :) 194zwane ulepki z płatków, u mnie owsiane i gryczane z dodatkiem orzechów i nasion. Masę skleja olej kokosowy, syrop klonowy i jajko. Takie czekoladowe ciacha to pyszna przekąską w ciągu dnia. Zawsze są chrupiące 😄 Składniki (7 szt.) 100 g płatków owsianych 100 g płatków gryczanych 50 g naturalnej czekolady na gorąco (Szczypta Świata) 60 g płynnego oleju kokosowego
Zdrowie na języku :P
Domowa chałwa słonecznikowa 253Chałwa słonecznikowa to doskonała i zdrowa przekąska. Niepozorne pestki słonecznika kryją w sobie wiele składników odżywczych korzystnych dla naszego zdrowia. To rewelacyjne źródło witaminy E i B6, fitosteroli, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, selenu, manganu. Jest tak pyszna, aż uzależniająca, a do tego przepis jest banalnie prosty. Chałwa słonecznikowa to tylko 2 składniki: ziarna słonecznika i miód. Może
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tuńczyk smażony, wędzony w sianie 215Tuńczyka w sianie smażyłam już jakiś czas temu, podawałam go jako przekąskę. Siano paliłam, w uzyskanym popiele obtaczałam kawałki tuńczyka i smażyłam. Tym razem tuńczyka ułożyłam w sianie i dopiero spaliłam siano, dzięki temu ryba się podwędziła. stek z tuńczyka, pieprz grubo mielony, oliwa, skórka otarta z 1/3 cytryny, siano (kupuję siano ekologiczne dla zwierząt domowych), płatki soli, cząstka
królestwo garów
Aromatyczna jajeczna pasta z wędzoną makrelą 204Smaczna jajeczna pasta z wędzoną makrelą, pikantną rzodkiewką, świeżym szczypiorkiem i pachnącą bazylią, podana na krakersach, grzankach lub chrupkim pieczywie to ciekawa propozycja na imprezową przekąskę. Składniki: 240g wędzonej makreli 3 jajka 150g kiszonych ogórków 100g rzodkiewki 7 listków świeżej bazylii 4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 3 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Makrelę dokładnie obrać
Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżowe racuchy z jabłkami i nutą cynamonu 211Domowe placuszki pachnące cynamonem, z wyrazistym smakiem dojrzewających w słońcu jabłek to nie tylko szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, ale również idealny pomysł na lekki deser z jabłkami. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 25g drożdży 2 jajka 3 jabłka 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu masło klarowane Wykonanie: 1. Drożdże
Szalona Kuchnia Eweliny
Koktajl z pomarańczy, banana i pietruszki 157Pożywny koktajl ze świeżych owoców i natki z pietruszki może z powodzeniem zastąpić przekąski między posiłkami czy drugie śniadanie i dodać nam energii na resztę dnia. Składniki: 3 pomarańcze starta skórka z 3 pomarańczy 1 banan 1/2 szklanki soku z pomarańczy sok z 1/2 cytryny 1 pęczek natki z pietruszki Wykonanie: 1. Pomarańcze umyć, zetrzeć z nich skórkę
Szalona Kuchnia Eweliny
Kolorowa sałatka z wędzonym kurczakiem i marynowaną dynią 220Świetna kolorowa sałatka ze świeżej roszponki, kolorowych papryk, aromatycznego wędzonego kurczaka, żółtego sera, słodkiej marynowanej dyni z nutą cynamonu oraz chrupiących orzeszków to doskonały pomysł na szybką przekąskę i pełnowartościowe drugie śniadanie. Składniki: 350g obranego mięsa z wędzonego udka kurczaka 350g marynowanej dyni 140g wędzonego sera 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 70g roszponki 90g orzeszków ziemnych sól pieprz
Szalona Kuchnia Eweliny
Czekoladowe serduszka. 210Dzisiaj zapraszam na niesamowicie kruche, czekoladowe ciasteczka z subtelną kokosową nutą. Są bardzo proste w przygotowaniu i smakują bajecznie! W sam raz na słodki, walentynkowy prezent, czy też pyszną przekąskę dla najbliższych. Ale uwaga, uzależniają. Polecam!!! Składniki na czekoladowe serduszka: 150 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki cukru
Rozpustne gotowanie
Foccacia z rozmarynem i solą himalajską 204może w drugiej połowie roku Na razie włoski klimat przywołuję sobie jedzeniem. Foccacia z rozmarynem i solą himalajską to danie wyjątkowo szybkie i smaczne. Doskonale sprawdza się jako szybka przekąska, czy też dodatek do kolacji lub śniadania. Jeśli nie lubicie rozmarynu to możecie zastąpić go inną ulubioną przyprawą. Pamiętajcie też, że foccacia najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu Foccacia z rozmarynem
365 dni dookoła kuchni
Wiosenna terrina 242Jeśli mamy w lodówce serek można przyrządzić wszystko. Od pysznych dipów, po desery i torty. Na słodko i na słono. Nawet goście, którzy nie jedzą mięsa, skuszą się na przekąskę z sera. Chociaż wyjatki oczywiście się zdarzają. Jeśli szukacie przepisów
dolcevitainmykitchen
Mini serniczki z Baileys 201Małe niezobowiązujące serniczki są świetną, słodką przekąską na przyjęciach. Puszyste, kremowe a do tego łatwe i nieskomplikowane w przygotowaniu. Składniki: 250g jogurtu greckiego 250g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki Baileys 100ml śmietanki kremówki (36%) Sposób przygotowania: Miksujemy jogurt grecki z mascarpone i mąką. Następnie dodajemy kolejno nie przerywając mieszania cukier, jajka
Pyry na Gaz
Przekąska dla dzieci, batoniki z kaszy manny. Idealne dla dzieci karmionych metodą BLW 228zdecydowali się na BLW (baby led weaning – bobas lubi wybór) lub dla dzieci, które lubią same jeść. Moja roczna córeczka uwielbia taką formę kaszki. Sama może sięgnąć po tą przekąskę. Sama też się skusiłam na małe co nieco. Składniki: 500ml mleka pół szklanki kaszy manny banan pół łyżeczki masła Dodatkowo batoniki podałam z mango Sposób przygotowania: Banana rozgnieć widelcem
wysmienity