Z nutą słodyczy jaką daje marchewka oraz delikatną pikanterią wydobytą z czerwonej papryki. Tak przygotowane prawdziwki będą doskonałym upominkiem dla najbliższych a także smakowitą przekąską na
Kuchnia w czekoladzieTARTA Z GROSZKIEM I RICOTTĄ Jeśli kochacie tarty, nie tylko te na słodko, to tą będziecie wprost zachwyceni. Robiłam ją już kilka razy i za każdym
Calzonella.comPomysł na tę przystawkę był prosty - jak zrobić coś dobrego i się nie narobić. Jeśli święta wielkanocne to jajka, ale te tradycyjne już się nam
Cooking MonsterSmak goryczy z dzieciństwa zniechęcał mnie do robienia potraw z kaszy jaglanej. Minęło kilka lat,abym mogła na nowo poznać jej smak. Nauczyłam się nie tylko
KukuleczkiW dzieciństwie bardzo lubiłam paprykarz szczeciński, jednak jak kilka lat temu kupiłam go, okazało się że daleko mu do tego, który pamiętam. Dlatego też postanowiłam spróbować
Mama GotujeŚledź- kolejna rzecz, którą przygotowywałam po raz pierwszy. Szukałam inspiracji, podpytywałam znajomych blogerów i wyszedł mały miks. Aromatyczny, pikantny i cytrusowy taki miks musi smakować
Wielki apetytHot dogi w Polsce pojawiły się w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Wbrew krążącym pogłoskom i wpisom w internetowych encyklopediach i nie tylko, były to bułki z
królestwo garówKarnawał w pełni. Jak karnawał to i procenty, jak procenty to i zagrycha :-) a i "śledzik" już wkrótce, więc postanowiłam się z
Rozpustne gotowaniePyszny, soczysty, z chrupiącą panierką filet z kurczaka. Próbowałem już raniej coś podobnego, ale tym razem zrobiłem taki filecik w panierce sam i wyszedł nawet
Kuchnia ŁukaszaMłoda kapusta z marchewką i koperkiem to danie, które kojarzy mi się z rodzinnym domem. Kiedy wybieramy się o tej porze roku do moich rodziców
Kulinarne InspiracjeWitajcie Kochani. Dziś mam dla Was świetny przepis na wiosenny chłodnik. Jest orzeźwiający, kremowy i przede wszystkim pyszny! Idealny nie tylko na upały
Rozpustne gotowanieZainspirowane reklamami w telewizji filmu „Julie i Julia” ponownie sięgnęłyśmy do książki „Francuski szef kuchni” Julie Child. Odświeżyłyśmy kilka starych przepisów i wypróbowałyśmy całkiem nowe. Dzisiaj
Kolizje SmakówD ania jednogarnkowe powinny być kompozycją smaków, kolorów i faktur, które finalnie lądują na talerzu. W sklepach i na straganach znajdziecie bogatą ofertę świeżych i tanich
SzczyptaSmaQHinduskie, aromatyczne, ostre pierożki... niech Was nie przeraża ilość składników, przepis wbrew pozorom jest prosty, a przygotowanie samosów zajmie nie więcej niż godzinę. Składniki Ciasto: 225
Kulinarne InspiracjeGalareta wieprzowa wymaga dłuższego przygotowania, ale to tylko kwestia czasu. Wkładamy do garnka, a potem już sama się gotuje. Gotuję galaretę drobiową , z wołowiną, ale też
O kuchni z uczuciemKurczak 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, listek laurowy, ząbek czosnku, 250 g wątróbki
królestwo garów