przekąska - 23005 przepisów (strona:328/1534)

Spring rolls 175

wypełnimy, zależy tylko od naszej fantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka lub przekąska.  Składniki:papier ryżowy makaron ryżowypierś kurczakasałatapapryka czerwonapapryka żółtaogóreksos sojowysól, pieprzolej sezamowy Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Pierś kurczaka kroimy w cienkie plasterki, przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym

Smakowity Blog Kulinarny
Hekele 176

cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą. Podawana najczęściej z pieczywem. Kiedyś było to danie postne. Myślę, że u mnie świetnie się sprawdzi jako imprezowa przekąska.Składniki:3 filety śledziowe w oleju2 jajka ugotowane na twardo2 ogórki kiszone1 mała cebulamusztarda i pieprz do smakuPrzygotowanie:Wymoczone filety śledziowe kroimy w drobną kostkę, podobnie jak ugotowane jajka, ogórki

Smakowity Blog Kulinarny
Ślimaki drożdżowe z duetem kapust 156

Miękkie, wilgotne drożdżowe ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu. FarszSkładniki:200g kiszonej kapusty1/4 główki czerwonej kapusty1 cebulagarść suszonej żurawiny1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiemsól, pieprzcukier do smakuCiastoSkładniki:3 szklanki mąki pszennej50g

Smakowity Blog Kulinarny
Szpinakowa rolada z łososiem 454

Szpinakowa rolada z łososiem...Jajeczno-szpinakowe ciasto.Oblepione puszystym serkiem twarogowym.Z dodatkiem wędzonego łososia.Smakowita przekąska!Składniki:Opakowanie szpinaku mrożonego (waga 450 g);1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka;1 łyżeczka masła;4 jaja;2 opakowania puszystego serka twarogowego (u mnie Almette śmietankowy,  waga 1 opakowania 150 g);150 g łososia wędzonego w plastrach;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Szpinak rozmrozić

Gospodyni Miejska
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 148

Risotta, pasty, zupy, sosy, czy też absolutnie wyjątkowy pasztet, bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie. Na szybko z chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu, z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami

SzczyptaSmaQ
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 170

Szybka, niskokaloryczna, bogata w witaminy i składniki odżywcze sezonowa przekąska. Pyszna dynia Hokkaido, wędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się

SzczyptaSmaQ
Serowo-limonkowe puree z selera na steku wołowym 234

selera, kremowe, puszyste. Soczysta, polska wołowina smażona z czosnkiem i macierzanką, oraz słony kapar, jak wisienka na torcie. Danie przyjemnie połechce Wasze kubki smakowe.W mniejszych porcjach sprawdzi się jako przekąska lub kolacja.  Mięso wołowe wysokiej jakości jest poprzecinane cienkimi paseczkami tłuszczu, ma tzw. marmurkową strukturę, co gwarantuje nam soczystość i wyjątkowy smak po przyrządzeniu. Czas przygotowania: 20 minutPorcje

SzczyptaSmaQ
Tatar z bakłażana z pomidorowym kremem na kalarepce marynowanej w cydrze 236

uwagi na dużą zawartość błonnika obniża poziom cholesterolu, stąd bardzo często jest łączony z tłustymi mięsami, baraniną i wieprzowiną. Dobrze smakuje również z serami.Tatar z pieczonego bakłażana to smaczna przekąska z chrupiącymi ogórkami i suszonymi pomidorami, z wyrazistym dodatkiem kaparów i marynowanego pieprzu, pod chmurką puszystego kremu pomidorowego.Całość uzupełniona lekko jabłkową nutą młodej kalarepki zamarynowanej w cydrze. Czas

SzczyptaSmaQ
Spaghetti z cukinii z sosem orzechowym 140

Czas goni, śniadanie nie gotowe, co zabrać na przekąskę do pracy zamiast nudnych kanapek? Może ekspresowe spaghetti z surowej cukinii z sosem orzechowym lub pistacjowym. Pełne witamin i zdrowych tłuszczy oraz białka w formie sosu na bazie maturalnego jogurtu?Pokrojenie cukinii w cienkie nitki przy pomocy specjalnej obieraczki zajmie niecałą minutę, tyle samo

SzczyptaSmaQ
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 208

szybko miękną i w ekspresowym tempie możemy wyczarować z nich pyszne zupy i surówki, nawet wówczas, gdy w lodówce mamy tylko światło. Na przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania lub szybkiej przekąski potrzebujemy chwilę, wystarczy suche płatki namoczyć w zimnej wodzie na 5 minut. Wakame znakomicie łączy się z ogórkiem i słodko-kwaśnymi dresingami, a zamiast budować smak sosu z cukrem

SzczyptaSmaQ
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 178

Potrawa znakomita na obiad, kolację, lub przekąskę. Indyjskie racuszki w esencjonalnym sosie z pieczonych warzy, najlepszych jesienią. Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 4     Składniki: RACUSZKI: 125 g serka Kremowego Apetina INDIA, 125 g miękkiego indyjskiego sera panir ( tu przepis ), 4 łyżki tartego parmezanu, 1 jajo, 2-3 łyżki mąki, Skórka otarta z jednej cytryny, ½ łyżeczki

SzczyptaSmaQ
Wyrolowane smaczki - ciasto francuskie nadziewane warzywami i szynką Serrano 188

Wykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :).Czas

SzczyptaSmaQ
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 180

przyjemnie łechcącym powonienie aromatem wędzonki oraz zadziornymi płatki suszonej papryczki.Choć lista składników wydaje się dość długa przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste.Danie może być serwowane jako szybka przekąska lub danie obiadowe z dowolnymi dodatkami, choć najbardziej odpowiednie będą tu kasze i brązowy ryż, lub na szybko wiejski chleb na zakwasie. Czas przygotowania:30 minutPorcje: 4   Składniki

SzczyptaSmaQ
Sałatka z kopru włoskiego z kaszą jaglaną 200

warzywa zachowują kruchość, kolor, witaminy i walory smakowe. Rewelacyjnie sprawdzają się w sałatkach. Sałatka z blanszowanego kopru włoskiego faszerowanego kaszą jaglaną, fetą i szpinakiem, to bardzo zdrowa i efektowna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno.  Czas przygotowania:  15 minut Porcje: 4     Składniki: Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1 fenkuł, 100 g sera feta, 1 saszetka

SzczyptaSmaQ
Tiramisu pomidorowe z prosciutto 210

Wytrawna wersja tiramisu z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, prosciutto, suszonymi pomidorami i kremowym serkiem z bazylią i pomidorami. Ekspresowa i pyszna przekąska.  Czas przygotowania:15 minut + chłodzenie   Składniki:250 g Serka Kremowego Arla Apetina Pomidory i Bazylia,200 g śmietany 30%,200 g pomidorków koktajlowych,80 g prosciutto,1/2 drobno posiekanej chili,Pieprz Cayenne do smaku,½ pełnoziarnistej

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania