ostatnio prawdziwy hit. Moda na zgrabne pudełeczka do zabrania ze sobą gdziekolwiek się wybieramy jest jak najbardziej uzasadniona bo to nie tylko wielce praktyczne rozwiązanie, ale też prosty sposób na zaoszczędzenie cennych godzin i minut, co stanowi zaletę nie do przebicia. Często spotykam się z pytaniem: Jak Ty znajdujesz na to wszystko czas? Nie ukrywam, że pogodzenie obowiązków szkolnych, nauki(...)gotowania, prowadzenia bloga i jeszcze znalezienie czasu na aktywność i zrobienie czegoś dla siebie, nie jest rzeczą prostą. Jednak to mój własny i świadomy wybór, który nauczył mnie jednego: organizacji. Tutaj jest to sprawa kluczowa i przyznam, że dla mnie bardzo fajna bo z natury lubię mieć wszystko wokół siebie zaplanowane i zgrane. Kiedyś nie wyobrażałam sobie, że dałabym radę
peanutbuttermonsterekspres idealny, genialny i precyzyjny, który w jedenj chwili ,zaspokoi pragnienie na kofeinę do 12 osób. Sam ekspres jest elegancki i bardzo lekki. Nie posiada żadnych skomplikowanych funkcji, jest prosty w obsłudze i przede wszystkim...robi dobrą kawę- a o to nam właśnie chodzi. Kto lubi kawę dużą z mlekiem będzie nim zachwycony, mała czarna bez mleka? Nie ma problemu(...)Botti ma moc! Ekspres jest śmiesznie prosty w obsłudze i równie nieskomplikowanie się go rozbiera do mycia. Ale zaparzmy sobie kawy! Do specjalnego pojemnika, sitka wsypujemy na start 4 miarki kawy. Do kompletu dołączona jest właśnie taka miareczka na kawę. Intensywność kawy zależeć będzie od ilości miarek. Umownie przyjęto, że 4 miarki to 4 filiżanki dobrej kawy. Mowa jest
Z Kuchni Do KuchniToskańska kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza(...)ryż i chleb.Kuchnia Toskanii jest zdrowa, kolorowa i prosta- a co za tym idzie smaczna! Zabiorę Was w to miejsce pachnące magią , propozycją, którą Wam przygotuję. Gotowi na pachnącą i aromatyczną podróż? Jedziemy! Do podróży w czasie użyłam brytfanny TOSCANA właśnie – stąd Toskania w mojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny
Z Kuchni Do Kuchninerwy podobno! Polecany osobom na diecie. -przyprawy od Skworcu Pfeffer Gold + kuchmistrz Skworcu+ oliwa z oliwek+sok z cytryny- wymieszać razem, to będzie marynata -pomidor Przygotowanie jest banalnie proste. Umyj mirunę pod bierzącą wodą i osusz . Przygotuj marynatę Następnie włóż mirunę do brytfanny i ładnie obtocz w marynacie. Seler i marchewkę dodaj do filetów. Dokładnie wymieszaj(...)sparzonego, obranego ze skórki i poszatkowanego. Nakryj pokrywką i..do piekarnika na 190 stopni, około 2 godziny. Może być krócej. Musicie sprawdzać marchewkę i seler czy zmiękł. Danie jest proste, niskokaloryczne, pieczone-duszone pod przykryciem, więc wyciśniemy z tej miruny wszystko co w niej drzemie najlepszego! Bo w niej drzemie dużo dobrego! Jest delikatna ,rozpływa się w ustach...jest czysta
Z Kuchni Do KuchniDziś u mnie znowu coś prostego – leczo z cukinią i kabanosami według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często(...)pieczarki i kabanosy. Oczywiście możemy zrezygnować z dodatku mięsnego i otrzymać danie wegetariańskie. Leczo kochamy z wielu powodów. Przede wszystkim jest jednogarnkowe (danie zazwyczaj podajemy tylko z pieczywem). Jest proste do przyrządzenia, a w sezonie dodatkowo bardzo tanie. Wspaniale syci i rozgrzewa. Leczo zawiera mnóstwo aromatycznych warzyw – a zatem ma wiele wartości odżywczych. Widzę same plusy! Leczo z cukinią
Poezja smakuOto pierwszy przepis z cyklu JEDZENIE Z GIER. Motywem przewodnim będzie dziś kultowy RPG w dwóch odsłonach: Fallout 3 oraz Fallout: New Vegas. Wybraliśmy danie, które
Nerds KitchenDomowy sos barbecue jest bardzo intensywny i wyrazisty, ma posmak dymu i jest idealny do grilla czy burgerów. W zależności od kraju i rodzaju panującej tam
Nerds Kitchensię bardzo nakręcało i zapętlało, aż doprowadziło do wybuchu III wojny światowej...A teraz powoli trzeba to wszystko powkładać na właściwe tory co na pewno nie będzie takie proste...ale od czegoś trzeba zacząć...Ja postanowiłam zacząć od siebie więc wymyśliłam akcję, do której zaprosiłam znajomych, którzy też potrzebują zmian w swoim życiu a pewne zmiany najlepiej wykonywać(...)dopiero zaczynamy wiec mamy duże ambicje i dużą siłę woli...i mamy nadzieje że nam jej nie zabraknie w ciągu tych 30 dni. Akcja jest prosta...Polega na podjęciu wyzwania tj. 30 dni z MelB ( filmiki możecie spokojnie zasysać z YouTube) więc jeśli i wy macie chęć to zapraszamy, w kupie siła ;) na pewno nie zabraknie nam wtedy motywacji
NaKońcuJęzykaoczywiście skończyło się na tym, że kupiłam sobie gofra z wiśniami w żelu:) Szukam również nowych sposobów na wykorzystanie frużeliny (np. w połączeniu z jogurtem naturalnym tworzy smaczny i prosty deser) i tu dochodzimy do dzisiejszych babeczek :) Przygotowałam je razem z innymi blogerkami specjalnie na moją akcję "Włoskie smaki". Bocconotti to kruche babeczki pochodzące z miasta Marmanno w Kalabrii(...)Tradycyjnie nadziewa się je dżemem winogronowym, masą migdałowo-kakaową lub właśnie przetworami z wiśni. Ale możecie wypełnić je także dowolnym dżemem, frużeliną, a nawet nutellą :)Te babeczki to taki prosty deser, świetny na podwieczorek. Podoba mi się jak wiśnie apetycznie wyciekły z niektórych babeczek, ale trzeba pamiętać, aby szczelnie wylepić foremki dość grubą warstwą ciasta (szczególnie dno), aby dżem
Chilli Czosnek i OliwaLubicie soczyste, aromatyczne mięso z piersi kurczaka? Czy dodatek chrupiącej panierki was przekonuje? A co powiecie na to, że panierka jest do tego nieziemsko aromatyczna? Propozycja
Nerds KitchenUwaga, ten sos to nie bolognese! Wiele osób myli zwykłe sosy jak ten z prawdziwym bolognese, które jest gotowane ok. 3 h na bazie wina, selera
Nerds Kitchenpomidorowy to doskonały dodatek do pulpetów, czy krokietów. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu może urozmaicić wiele dań mięsnych i nie tylko. Dzisiaj bardzo szybki przepis na przyrządzenie prostego sosu pomidorowego. Ilość porcji: około 4 Składniki: Puszka pomidorów w całości 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka brązowego cukru Przyprawy: sól, pieprz, ostra
Kolizje Smakówkoniec chciałam dodać, że wspólnym mianownikiem różnych wariantów kuchni śródziemnomorskiej jest gościnność oraz zamiłowanie do gotowania wszystkich mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Ten cudowny brak pośpiechu i docenianie piękna prostego życia, prostych składników, które dała nam ziemia oraz pysznych potraw z nich przygotowanych. Mam nadzieję, że poczujecie choć trochę ten klimat, czytając przepisy na moim blogu. Tak więc zapraszam
Chilli Czosnek i Oliwaprosty, a zarazem wyborny przepis na letni makaron- pasta alla Norma. Pasta alla Norma (symbol Katanii) jest chyba najbardziej znanym makaronem z dodatkiem pomidorów i bakłażanów w kuchni sycylijskiej. Nazwa jej pochodzi od znanej opery Vincenzo Belliniego pod tym samym tytułem. Otóż, wieśćgłosi, że artyści występujący w tej operze tak się zachwycili tą prostą i wyśmienitą potrawą, że po skosztowaniu
Mia Cucina Sofietaczeski. Znalazlysmy dosc szybko bardzo fajna knajpke. Juz od progu urzekl nas jej klimat, byla pelna uroku. Do tego pekala w szwach. Zdobycie wolnego stolika wcale nie bylo takie proste, ale w koncu i to nam sie udalo.Gdy juz pelne zadowolenia siedzialysmy na swoich miejscach i przegladalysmy karte dan okazalo sie, ze czeski wcale nie jest tak prostym jezykiem
Przysmaki Karolki