kolejny, pyszny świąteczny tort. Tym razem z czekoladą i korzennymi przyprawami. Wspaniale smakuje jest wilgotny, bardzo aromatyczny, czekolada z cynamonem i pomarańczą świetnie się ze sobą łączą. Tort w przygotowaniu jest prosty, nie użyłam żelatyny. Wygląda ładnie i świątecznie udekorowany pierniczkami. Biszkopt i czekoladową śmietankę radzę przygotować dzień wcześniej. Polecam! Zdjęcia Monika Szeffler Przez Ogródek . Polecam również mój Tort Szwarcwaldzki
Mała Cukierenkajednak rewelacyjne, najdelikatniejsze i najbardziej puszyste muffinki jakie jadłam. Jagody idealnie się z nimi komponują tworząc przepyszne, kuszące babeczki, a cynamonowa kruszonka zwieńcza dzieło niczym wisienka na torcie. Muffinki są bardzo proste w wykonaniu, a domownicy z pewnością będą nimi zachwyceni. Muffinki z Jagodami i Cynamonową Kruszonką Marthy Stewart - Składniki:Muffinki: (ok. 24 nieduże muffinki)85 g masła3
Słodka StronaTort ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i zapewniam, że każdy sobie z nim poradzi, nawet osoba początkująca! (Przepis na sprawdzony biszkopt znajdziecie tu - klik .) Dodatkowo świetnie smakuje i zawsze znika ekspresowo. Wiele osób zawsze pyta mnie czym obsypałam tort... To świetny i sprawdzony patent mojej mamy - bułka tarta! A jeśli nie macie pomysłu na udekorowanie Waszego dzieła, wszakże
Di gotujeKrem bananowy – Domowe Torty Smaczny, delikatny krem- prosty i szybki w przygotowaniu, który może być podany na wiele różnych sposobów- w zależności od tego z jakimi dodatkami go połączycie. Ma konsystencję bardzo gęstego budyniu- zatem świetnie nadaje się do przekładania ciast i tortów, zwłaszcza tych czekoladowych SKŁADNIKI NA KREM BANANOWY: ( na 4 pucharki / miseczki lub do przełożenia 1 tortu
Domowe Tortywspanialych potraw, urodzinowych tortow i ciast. Ja nadal zabiegana i czasu mam zbyt malo by moje kulinarne dziela byly zbyt skomplikowane, ale wlasnie teraz doceniam to co proste. Rowniez moj ostatni tort byl pochwala prostoty, bo przeciez takie sa wloskie smaki, najlepsze, nieskomplikowane. Zapraszam. Tort tiramisu Biszkopt tradycyjnie upieklam ze sprawdzonego juz nie raz przepisu, nie dodalam jedynie kakao
Przysmaki Karolkisiak. Na pewno co mogę powiedzieć to, że był bardzo smaczny i dziewczynom się podobał:) Polecam opłatki do dekoracji, jak sama się przekonałam, że są prostą i efektowna ozdobą tortu:) Należy pamiętać, żeby przykleić go 1,5 h najwcześniej przed podaniem. Fajny efekt daje pomalowanie go klejem spożywczym albo lukrem bezbarwnym, nie próbowałam bo nie miałam czasu
ciastkarnia na kruchym spodziemleczną, 2 łyżki mleka i masło i wszystko rozpuszczamy nad kąpielą wodną, gdy powstanie nam gładka płynna polewa przekładamy ją do woreczka lub rękawa cukierniczego z prostą tylką i pokrywamy tort dookoła, szprycując polewę tak by spływała po brzegach, resztę szprycujemy na górę tortu i wygładzamy szybko łyżką lub nożem. Wstawiamy do lodówki na około 10 minut
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTort jest bardzo smaczny i prosty w wykonaniu. Zapisuję, bo na pewno kiedyś się przyda. Korzystałam z przepisu na tort swarcwaldzki , ale zmieniłam kilka rzeczy, przede wszystkim nie użyłam alkoholu i zmniejszyłam ilość składników do tortownicy 20 cm. Super połączenie wiśni, czekolady i bitej śmietany. Tort nie jest słodki, wspaniale wilgotny. Sprawę ułatwiła mi gotowa frużelina wiśniowa. Składniki
Na moim talerzuTort jest bardzo smaczny i prosty w wykonaniu. Zapisuję, bo na pewno kiedyś się przyda. Korzystałam z przepisu na tort swarcwaldzki , ale zmieniłam kilka rzeczy, przede wszystkim nie użyłam alkoholu i zmniejszyłam ilość składników do tortownicy 20 cm. Super połączenie wiśni, czekolady i bitej śmietany. Tort nie jest słodki, wspaniale wilgotny. Sprawę ułatwiła mi gotowa frużelina wiśniowa. Składniki
NA MOIM TALERZUbardzo często i zawsze wychodzi przepyszny i mięciutki. Leżał jakiś czas w moich zbiorach, ponieważ bardzo rzadko piekę takie tradycyjne ciasta. Kiedy mam do wyboru prosta babkę albo jakiś wymyślny tort, to raczej wybiorę to drugie ponieważ wole poeksperymentować. Mój M. jest natomiast fanem prostych ciast, szczególnie babek. Od dłuższego czasu mówił, że ma wielką ochotę
Mania GotowaniaTort popełniłam z okazji drugich urodzin mojej córy. W smaku i konsystencji ciasta nie ma żadnej różnicy pomiędzy biszkoptem z mąki pszennej a biszkoptem bezglutenowym
Ze smakiem bez glutenuWyjątkowy tort batatowy, elegancki i prosty w przygotowaniu. Zapewniam Was, jak już raz go spróbujecie, święta w Waszym domu będą znacznie częściej niż w kalendarzu. Uszczęśliwiająca czekolada, romantyczna róża (można zastąpić cynamonem) i gwóźdź programu – batat – niskokaloryczny, naszpikowany witaminami LiveFood, po który nie trzeba się już wyprawiać do egzotycznych krajów, wystarczy wizyta w najbliższym markecie. Kocham bataty(...)uniwersalność, można je gotować, grillować, parować, piec, a ugotowane mrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy. Doskonale smakują z ziołami, mięsem, rybami, warzywami, owocami… Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy
SzczyptaSmaQTurnieju Wypieków", uczestnik I edycji "MasterChefa", absolwent Akademii Kurta Schellera). Relację zdam w osobnym poście (było suuuper), tak samo jak zdradzę Wam kilka trików, które w prosty sposób ułatwiają przygotowanie - nie tylko tortu. Poniżej podaję przepis na tort, który wyczarowałam na warsztatach. (Co prawda robiliśmy odrobinę mniejsze.) Jest przepyszny i jednocześnie tak prosty w przygotowaniu, że nawet osoba początkująca(...)zważy.) Po zdjęciu z ognia - dodać masło (zimne) i ponownie całość delikatnie wymieszać. Gotową masą polać (ciepłą, ale nie gorącą) po wierzchu ciasta. (Późnij w lodówce stężeje.) Tort udekorować wg uznania. (Użyłam m.in. posiekanej czekolady, owoców w czekoladzie, migdałów - całych pozłacanych i posiekanych, żelki owocowej
Di gotujeTort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację Tort obsypany kwiatami to prosta dekoracja, którą można wykonać nie mając specjalnych umiejętności. Wystarczy krem, odpowiednie końcówki (tylki) i trochę czasu. Malutkie kwiaty wykonane są tylką Wilton 16, liście tylką Wilton 352, a dolny pasek tylką Wilton 21. Aby uzyskać różowe refleksy na kwiatkach wystarczy we wnętrzu worka cukierniczego, przed nałożeniem do niego jasnego(...)wypróbowałam krem maślany (buttercream frosting) i jestem bardzo zadowolona, mimo że krem jest dość słodki jak na mój gust. Ta słodycz została u mnie zrównoważona kwaskowatymi wiśniami w środku tortu. Krem ma dobrą konsystencję, a na torcie ładnie zastyga. Kwiaty można nanieść na tort obłożony dowolnym kremem. U mnie na kremie jest jeszcze polewa mirror glaze – błyszcząca i słodka polewa
Trzeci talerzczasem "wykorzystywała" do ich ozdabiania. Dzisiaj torty, na szczęście, w modzie takie mało zdobione, albo lekko obsypane, albo ozdobione kwiatami. Ten wypiek przypomniał mi czasy mojego dzieciństwa. Tort jest na prawdę prosty w wykonaniu i każdy nawet początkujący kucharz da sobie z nim radę. Zapraszam do wspólnego pieczenia. SKŁADNIKI: BISZKOPT (MAŁA WYSOKA TORTOWNICA): - 4 jajka - 0,5 szklanki cukru pudru(...)mnie piekłam 40 minut. Temp. 160 stopni C. Grzanie: dół + termoobieg Biszkopt wyjmujemy z pieca i całkowicie studzimy minimum 4 godziny. Możemy go zostawić na noc a dalej tort przygotowywać następnego dnia. Biszkopt kroimy na 3 blaty. PONCZ DO BISZKOPTU: - 1/2 szklanki lekkiej herbaty - 2 łyżki syropu z dzikiej róży - 1 kieliszek wódki (opcjonalnie) - 1/2 łyżeczki wody różanej (jeśli
SMYKWKUCHNI