prosty chleb - 3416 przepisów (strona:19/228)

Jogurtowe podpłomyki – prosty zamiennik chleba 106

mąkę z wodą i smażę chwilę takie placki na suchej patelni. Jeszcze lepsza wersja powstaje na jogurcie naturalnym. Poniżej przepis na jogurtowe Read More Artykuł Jogurtowe podpłomyki – prosty zamiennik chleba pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny

Flymetothespoon
Chleb na płatkach owsianych 201

Pomyślałam, że skoro tak bardzo marzy mi się własne pieczywo, to je zrobię! Metodą prób i błędów, ale w końcu zrobię! I zrobiłam. Zaczęłam małymi krokami. Od czegoś prostego. Od chleba na płatkach owsianych. Oto on.   Składniki: (na 1 bochenek, taki, jak na zdjęciu) 2,5 dkg drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki płatków owsianych 1/2l ciepłej wody

Raj dla Podniebienia
Książka "Wypiekanie chleba krok po kroku" 112

fajne, ale mam wrażenie, że raczej przeznaczone dla nieco bardziej doświadczonych "piekarzy". Z autopsji wiem, jak również z miliarda blogów, które czytam, że ludzie, którzy zaczynają przygodę z chlebem wolą proste przepisy, tak żeby się sprawdzić. Żeby zobaczyć co to w ogóle jest. Bez udziwnień, łatwo i szybko. Tak na początek. Też przecież tak miałem. Unikałem przepisów, których nie rozumiałem

Marder&Marder Manufacture
Chleb słonecznikowy z gotowej mieszanki 181

50zł, za ziarna słonecznika musimy zapłacić minimum 3zł a 4zł to cena za dwa opakowania drożdży instant. Rachunek w tym wypadku jest prosty – gotowa mieszanka się po prostu opłaca.   Skład wyszczególniony na opakowaniu chleba słonecznikowego to: 73 %mąki pszennej, mąka żytnia (procentowa ilość w mieszance nie została wyszczególniona), ziarna słonecznika 8%, sól jodowana spożywcza, wysuszony zaczyn żytni, drożdże(...)suszone, białko pszenne (czyli gluten), cukier gronowy (czysty cukier czyli glukoza), mąka ze słodu jęczmiennego i jako polepszacz/utrwalacz- kwas askorbinowy, czyli po naszemu witamina C- dodawana do chleba jako przeciwutleniacz. Dobry, prosty skład . Mieszanka nie ma w sobie niczego niepotrzebnego.   Opis krok po kroku znajdziecie na opakowaniu. Tak samo jak w chlebie przygotowanym z poprzedniej mieszanki którą wykorzystałam

Karo in the Kitchen
Przepis# 27 Zielona pasta do chleba z soczewicy 109

Witajcie,  po ostatnich słodkościach czas na małą odmianę. Dzisiaj będzie to zielona pasta do chleba z czerwonej soczewicy. Prosta w przygotowaniu idealnie wpasowuje się w wiosenne klimaty. Mimo iż, jest zrobiona z czerwonej soczewicy  ma zielony kolor a zawdzięcza go dodatkowi szczypiorku. Wystarczy dodać tylko swoje ulubione przyprawy i pasta gotowa. Składniki - 100 gram soczewicy czerwonej(...)wystygnięcia. Szczypiorek myjemy i bardzo drobno kroimy.  Wystudzoną soczewicę  bardzo dokładnie blendujemy. Dodajemy szczypiorek i przyprawy. Ponownie blendujemy.  Pasta idealnie smakuje z ciemnym chlebem czy świeżutką bułką. Prosta i szybka w wykonaniu będzie równie dobrze komponowała się jako dip to surowych warzyw.  Smacznego

Health-Fit-Life
Zakręcony chleb od Lorraine 131

piekarnika zawsze działają intensywnie na moją kulinarną wyobraźnię, po cichu marzę sobie o jej książce o wypiekach (urodziny już za dwa miesiące, więc kto wie). Tym razem piekła chleb - szybki, prosty, a wyglądający niesamowicie efektownie. Szybki rzut oka na listę składników - wszystko jest. Czym prędzej więc udałam się do kuchni, żeby przygotować sobie to cudo.Oczywiście, nie pomyślałam o zapisaniu(...)chrupiące skórka i mak, który choć wchodzi między zęby, to smakuje tak dobrze i wygląda tak uroczo, że nie warto z niego rezygnować. Miąższ jest miękki i puszysty, a chleb zachowuje świeżość nawet do trzech dni. Polecam Wam bardzo.Zakręcony chleb z makiemSkładniki:(na 1 duży bochenek)550 g mąki pszennej100 g mąki pszennej pełnoziarnistej350 ml letniej wody2 łyżki miodu24

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb graham 142

Zapraszam na pyszny, domowy chleb z mąki pszennej graham. Chleb jest prosty w przygotowaniu a do tego jak smakuje. Polecam Składniki: 3 szkl mleka zsiadłego 5,5 szkl mąki pszennej graham 14 g suchych drożdży 2 łyżeczki soli 3 łyżki słonecznika+ do posypania 3 łyżki siemienia lnianego+do posypania oraz: 2 keksówki 12x28 cm Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże(...)miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie przekładamy ciasto chlebowe do keksówek, posypujemy ziarnami, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Szybki chleb wieloziarnisty 172

Przerwa wakacyjna się skończyła i znów zaczęło się wspólne  Wypiekanie na śniadanie  .Propozycją do pieczenia był  szybki chleb wieloziarnisty .Prosty i szybki do zrobienia i smaczny.Polecam. 500 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki łuskanego słonecznika 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka sezamu 25 g świeżych drożdży(...)ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 230 stopni, wstawić blaszkę z ciastem i piec 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenno - orkiszowy z żurawiną pieczony w naczyniu żaroodpornym 133

tych sklepowych, no i zdrowszy. Ten jest bardzo smaczny. Przepis znalazłam tutaj - klik . Wersja oryginalna jest z rozmarynem, ja dałam żurawinę, która psuje mi do niego idealnie. Chleb szybki, prosty, ładnie się wyrabia :-). Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 480 g maki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 720 u mnie ekologiczna z Podlasia(...)przed końcem wyrastania, do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką i nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. 5. Jak naczynie się nam nagrzeje, delikatnie wyjmujemy go z piekarnika, zdejmujemy pokrywkę. Chleb oprószamy mąką i na środku nacinamy żyletką lub ostrym nożem. Delikatnie przekładamy chleb do naczynia, nakrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. 6. Pieczemy 30 minut w 250 stopniach

kruche babeczki
Chleb tostowy 162

jest to idealna okazja aby na śniadanko upiec sobie pyszny chleb, a taki jest właśnie ten pszenny chleb tostowy Przepis pochodzi z książki White Plate „O chlebie” – bardzo prosty i bardzo smaczny Składniki: - 20 g świeżych drożdży - 400 g mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 50 ml mleka - 40 g masła - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli(...)piekarnika z funkcją pary ale jeżeli nie macie takiego (tak jak my ) to na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z lodem (który pow wpływem temperatury powinien parować ). Dzięki temu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a w środku będzie miękki i puszysty. Po włożeniu do piekarnika formy zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb przez 30-35 minut . Po upieczeniu

Kuchenne Wariacje
Razowy orkiszowy na zaparce i zakwasie, z orzechami włoskimi 152

orzechów włoskich czyniłaby chleb ciężkim, zrównoważył to jednak dodatek mąki 550. Zmielone orzechy dodały również dodatkowej wilgoci, co trzeba uwzględnić podczas pieczenia, zmieniły również kolor miękiszu.Geneza powstania chleba była prosta - zaciekawił mnie przepis zaproponowany przez Poserbaby. Po przygotowaniu zaczynu i zaparki zorientowałem się jednak, że nie mam ani jednego migdała, nie mówiąc już o mączce migdałowej, która to wchodziła(...)20cm):270 g zaczynu330 g zaparki200 g mąki orkiszowej razowej 300 g mąki luksusowej (typ 550)200 g zmielonych orzechów włoskich250 g wody6 soli7 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: Wymieszaj wszystkie składniki ciasta do ich dokładnego połączenia i odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 15 minut. Zagnieć krótko i odstaw na godzinę. Złóż 2 razy i odstaw

Grahamka, weka i kajzerka
Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenie. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami 188

rokiem z ogromną radością i przyjemnością zapraszam Was na kolejną już dziewiętnastą odsłonę listy "Na zakwasie i na drożdżach". W tym miesiącu Wisła z bloga Zapach chleba, która jest pomysłodawczynią listy, powierzyła mi jej prowadzenie.Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenieWszystkie szczegółowe informacje na temat akcji znajdziecie na stronie u Wisły, ja wrzucę tylko najważniejsze informacje.Aby wziąć(...)Waszym karnawałowym menu.A przy okazji serdecznie zapraszam Was do obejrzenia poprzednich podsumowań, znajdziecie je tutaj.Ze swej strony na początek styczniowej akcji chciałam Wam zaproponować bardzo prosty żytni chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren i naturalnego słodu żytniego. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnamiCzas przygotowania: ok. 25 godzinProporcje na 1 bochenekSkładnikiZaczyn:2- 3 łyżki aktywnego zakwasu

Kulinarne przygody Gatity
TWAROŻEK Z WARZYWAMI NA ŚNIADANIE: przepis 140

Lekki i puszysty domowy twarożek z warzywami do chleba. Wypróbowany, prosty przepis na delikatny twarożek z warzywami na śniadanie.     Gotowy w kilka chwil pyszny twarożek kanapkowy z ogórkiem, pomidorem i szczypiorkiem. Idealny przepis na twarożek z warzywami, kiedy na przygotowanie śniadania masz dosłownie kilka chwil. Ten przepis jest bardzo prosty i właściwie nie da się go zepsuć. Wyśmienitym

Moja Książka Kucharska
Kiełbaski białe ze szpinakiem, w winie , z suszonymi pomidorami i dymionym masłem 129

ogniu podlewając od czasu do czasu winem.  Aromat, który poczujecie jest fantastyczny. Na koniec dodajemy szpinak , sól , pieprz oraz dymione masło. Dusimy, zestawiamy z ognia . Podajemy z chlebem. Danie proste ,ale aromatyczne dzięki sztuczce z masłem. Wino białe? Koniecznie! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Żytni chleb na liściach tataraku 135

sterczały i lepiej przylgnęły do ciasta. Jeśli nie macie możliwości zerwania tataraku, szukajcie w swoich rejonach na bazarkach przed Zielonymi Świątkami. W tym roku przypadają 20 maja. Chleb jest bardzo prosty, pachnący i wyjątkowo smaczny:) Żytni chleb na liściach tataraku Wieczór przed pieczeniem, 70g zakwasu z mąki żytniej razowej, prosto z lodówki, który był dokarmiany w tygodniu, 150g mąki żytniej

Leśny Zakątek
Chleb oliwkowy – śródziemnomorski eksperyment 132

Chleb oliwkowy domowej roboty to mój kolejny chlebowy eksperyment. Nie jest to typowy chleb z oliwkami dodanymi do chlebowego ciasta. Jest to chleb z oliwą i

codojedzenia
Chleb żytni na zakwasie 130

Przepis na prosty, żytni chleb wypiekany na domowym zakwasie. Taki chleb z mąki żytniej przed pieczeniem można posypać dowolnymi ziarnami. Ja wybrałam pestki słonecznika. Warto spróbować :-) Z wypieków na bazie drożdży polecam szczególnie: - domową chałkę chlebową - bagietki pszenne na drożdżach - domowy chleb pszenny na kefirze

AniaGotuje.pl
Drożdżowy chlebek szpinakowy 116

Piekłem swego czasu bardzo dużo chlebów, ale muszę przyznać, że ten jest jednym z najlepszych, jak nie najlepszy z moich dotychczasowych wypieków. Chleb jest miękki, puszysty

AleTorcik
Pijane misie 120

Uwielbiam banalnie proste przepisy. Chleb z pomidorem i cebulą dużo bardziej mi smakuje niż pieczone godzinami mięsa nadziewane niewiadomo czym. Przecież mało kto jest profesjonalnym kucharzem i ma tyle wolnego czasu. Moją ulubioną przegryzką koktajową są pijane misie. Przepis jest pretty much self explanatory. Zalewa się misie typu haribo białym winem lub innym alkoholem, który nie ma zbyt wyrazistego

Ugotowane pozamiatane
Ciecierzyca na ostro 261

padło na ciecierzycę, na pewno nie będzie to ostatni przepis z wykorzystaniem cieciorki. Danie to można podać na przykład z kaszą kuskus, ja zjadłam po prostu z kromką chleba. Coś prostego, szybkiego  i niedrogiego. Składniki: kilka pieczarek (około 7) mała cebula papryka 4 suszone pomidory puszka pomidorów w puszce puszka ciecierzycy 4-5 łyżek jogurtu naturalnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Prosty chleb razowy bez wyrabiania 283

Niestety ostatnio nie za wiele dzieje się tu kulinarnie. Można powiedzieć nawet, że w ogóle się nie dzieje. Ciągle obiecuję sobie, że tym razem wezmę się

Niebieski kubek z kawa
Do chleba, panie szparag! 126

wydaniu. Ja postanowiłam przerobić nieco, wyszperany gdzieś w magazynach, przepis i podać je w bardziej swojskim towarzystwie. W dodatku w maleńkich kawałkach, bo jako grubo siekaną pastę do chleba. Bardzo prosta i bardzo łatwa sprawa! A smakiem naprawdę może zaintrygować. Jest lekka, zielona, chrupiąca i bardzo, bardzo wiosenna! No to jak, spróbujecie? ;) Szparagowe smarowidło z orzechami Potrzebujesz: 500g zielonych szparagów

Kuchnia w Słońcu Skąpana
ŁATWY CHLEB DO ZROBIENIA 144

Prosty, Łatwy chleb na miodzie.Pachnacy przypieczoną skórką , do tego masło ubite przez siebie samego przepis Tu  i domowa konfiturą, czujecie ten smak bo ja tak.Zapraszam. 50 dag. maki 300ml.ciepłej wody 5 dag .drożdży 1.5 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże mieszamy w kubku z wodą i dodajemy miód.Mieszamy.Do miski  wsypujemy przesianą mąkę i sól.Mieszamy ręką

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Musztardowy chleb żytni 144

musztardy ma bardzo ciekawy smak. Jest ciężki za sprawą mąki żytniej razowej, troszkę gorzkawy i z dużą ilością słonecznika i siemienia lnianego. Już po jednej kromce odczujemy sytość. Chleb jest prosty w przygotowaniu i nie sprawia żadnych problemów. Serdecznie polecam!   Składniki:   20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka mąki pszennej 250 g mąki żytniej razowej

Nastoletnie Wypiekanie
Smalec z gęsi z cebulą, jabłkiem i majerankiem 217

ognia, dosypać majeranek i ewentualnie kiełbasę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Kiedy smalec przestygnie nieco, przełożyć do miseczek i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smalec na chleb jest prosty do przygotowania. Jedyna tajemnica jest cierpliwość przy wytapianiu, bo nie lubi pośpiechu. Odwdzięcza się potem aksamitną struktura i chrupiącymi skwarkami. Można tłuszcz czy słoninę kroić nożem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb - najprostszy z najprostszych! 851

To chleb najprostszy z najprostszych. Musimy tylko łyżką wymieszać ciasto, zostawić na dwie godziny do wyrastania i upiec. Tak przygotowany chlebek jest pyszny, ma bardzo chrupiącą

Plate of Joy
Chleb z prosem 124

Chleb banalnie prosty i szybki w wykonaniu, a efekt na prawdę spektakularny.  Chciał mi uciec z foremki.. moja silikonowa keksówka prawie "pękała w szwach". Ostatecznie udał się taki oto wypiek ;) Do upieczenia bochenka potrzebujemy: 50 g ziarna prosa (mielimy w urządzeniu Thermomix 30s/obr 10) 40 g drożdży 30 g miodu 300 g mleka Z tych składników robimy zaczyn

MamaOskarka
Chleb z chrupiącą skórką z serem bez wyrabiania 154

się nie udają. Ten się uda bo ....nie może sie nie udać, tak po prostu bo cóż też tu nie może sie udać. Poczytajcie sami a że chleb jest prosty i ma bardzo chrupiącą skórkę musicie go popróbować. Zaczynamy pieczenie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 206

rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy z oliwek

OstryKęs