Mimo że ostatnio mamy letnie klimaty ze sporą ilością słońca, zamarzyły mi się pachnące jesienią jabłka. Jako, że piekłam je pierwszy raz, przygotowałam je w wersji dość prostej i klasycznej. Następnym razem na pewno skuszę się na bardziej eksperymentalny przepis. Składniki: 3 jabłka, najlepiej słodkie 150 g serka homogenizowanego naturalnego łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki rodzynek opcjonalnie miód, wanilia, kardamon
Powiedz dietom nieNiewielkie, pełnoziarniste ciasteczka w kształcie wiązanej muszki, nadziane owocową marmoladą należą do grona moich ulubionych. Proste i pyszne. Pięknie pachnące masłem. Tak smakowite, że zwykle od razu robię podwójną porcję i chowam część ciastek na "czarną godzinę" :-) Składniki na ok. 35 szt.: Ciasto: 250 g mąki razowej ( ja często używam orkiszowej razowej) 130 g schłodzonego masła 50 g cukru
maniapieczeniapieczenia Przygotowanie: Jest to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Na początek rozpuszczamy margarynę z czekoladą w kąpieli wodnej, czyli wkładamy miseczkę ze składnikami do większego rondelka i rozpuszczam nad gotującą się wodą. W między czasie ubijamy
Luźna Kuchniawarstwie wlewamy pozostałą polewę. Wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Smacznego:) P.S. na spód również rewelacyjnie nadają się pokruszone z masłem herbatniki lub biszkopty polane mlekiem:) banalnie proste, a jakie pyszne
Luźna Kuchniawierzch znów pomidory i starty ser:) całość wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika i zapiekamy przez ok 30 minut. Podajemy z penne, ryżem lub puree, banalnie proste a jakie pyszne
Luźna Kuchniapudrem francuski deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji od XIX wieku pieczony z wiśniami( w tej wersji również gorąco polecam, jest to bowiem niezwykle proste i szybki danie) w wersji na słono jest jednak równie pyszny! Składniki: na 4 porcje 4 plastry schabu bez kości 2 jabłka 2 pomidory kilka gałązek świeżej kolendry
Luźna KuchniaPulpety z warzywami mogą przybrać różną postać i smak, w zależności od rodzaju mięsa mielonego jakie użyjemy (drobiowe, wieprzowe), warzyw, przypraw. Mamy duże pole do manewru by z prostych składników zrobić pyszne i lekkie danie. :-) Już dawno przestałam smażyć pulpety, zamiast tego je gotuję, dzięki czemu mają dużo lepszy smak. Lubię je szczególnie podane z kaszą pęczak, ale pasują
Szefowa kuchniprzepiękne? W weekend, jak na święto zakochanych przystało, zaaranżowałam kulinarny romans pomiędzy jarmużem, chorizo i makaronem penne, taki włosko-hiszpański mezalians ;) Wyszło naprawdę dobre, a przy tym proste do przygotowania danie. Sycące i zdrowe. Może Wasi Panowie przełkną więcej zielonego w takim wydaniu? Gorąco polecam! A Wy co robicie z jarmużu? Chętnie poczytam o Waszych patentach w komentarzach
Chilli Czosnek i OliwaCzas choroby jest okrutny. Zawsze jak coś gotuję, gdy moje smaki idą do lamusa, staram się, by przygotowane dania były proste i wyraziste. Jak już przychodzi do jedzenia, to korzystając ze znanych mi przepisów, posiłkuję się pamięcią; przynajmniej wiem co i jak. Czego użyłem? -cały kurczak; mój waży 2,19kg, więc będę go piekł 2h 19 minut -kilka pieczarek
BaRepasProsta i smaczna przystawka. Oczywiście wtedy, gdy wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie. Ślimaczki z ciasta francuskiego możemy przyrządzać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię z serem żółtym lub pieczarkami. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Farsz I: 20 dag startego sera żółtego oregano Startym serem żółtym posypujemy ciasto francuskie, doprawiamy oregano. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na kawałki o długości
Salonik smakówBataty ( Ipomoeabatatas L.),znane również jako pataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Możeciespotkać się również z nazwą „słodkie ziemniaki”, a to za sprawą wysokiej zawartości cukrów prostych (ok. 3%), które nadają im słodki smak. W porównaniu do naszych rodzimych ziemniaków bataty mają wyższą wartość odżywczą. Zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne (czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam zsyntetyzować
W kuchni KatieCzasami potrzebuję zjeść na śniadanie, bądź kolację jakiś lekki posiłek, pełen witamin i kolorów. I wtedy sięgam po sałatki. Dziś proponuję prostą sałatkę, której smak uzupełnia długodojżewający ser Gouda. Sałatka jest odpowiednia na śniadanie, bądź kolację, jak również jako dodatek do dań głównych. Składniki: kilka liści sałaty 1 pomidor około 1 łyżki pociętego na "talarki" pora 2/3 łyżki startego
Słodkie okruszkiWąsate babeczki robiłam z okazji Dnia Dziadka. Chrupiące czekoladowe muffinki, krem śmietankowy i czekoladowa dekoracja były kombinacją idealną :) W przepisie na proste babeczki czekoladowe część mleka zastąpiłam śmietaną kremówką i to był strzał w dziesiątkę! Babeczki są cięższe dlatego nie rosną tak bardzo jak w oryginalnym przepisie, ale za to są idealnie miękkie w środku i kruche na zewnątrz
Ciastkozercy