czosnkiem i czarnuszką -prażone ziarna od Ziarenkowo Słoneczne Pola -suszone pomidory + olej z suszonych pomidorów- bo jest super przyprawiony -łyżeczka, nawet mniej ostrego oleju z papryczek -bazylia Wykonianie jest proste. Nastaw wodę na spaghetti,jak zacznie się gotować -to wrzuć makaron i gotuj. Międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojonego w paseczki bakłażana oraz cebulę w piórka
Z Kuchni Do Kuchnimój pierwszy raz z szynkowarem, który jest prezentem od właścicieli sklepu Przyjemne Gotowanie. Tego przedmiotu nie musiałam opisywać, ani nikomu pokazywać, ale to bardzo proste urządzenie jest genialne! Takiego schabu to ja w życiu nie jadłam! Soczysty i pyszny! Z racji, że to było moje pierwsze doświadczenie zarówno z szynkowarem jak i solą peklową zasugerowałam się proporcjami z bloga
Blondynka GotujePieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały
Poezja smakuBOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. * PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowym ( porcja 21zł ) - proste danie, które powinno zachwycić każdego, może nawet tego, który za łososiem nie przepada ? Warto spróbować ! Jako ostatnie danie, zjadłyśmy makaron z małżami, szparagami, pomidorkami koktajlowymi i owczym serem
kolorowotorcikowoMagazine a udostępniła go kiedyś Karolina stronie Galerii potraw. Robię go co jakiś czas, tym razem zmieniłam go lekko m.in o dodatek dyni, w każdym razie zawsze wychodzi idealnie. Proste, szybkie, jednogarnkowe, 30 minutowe danie. Dla mnie idealne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpamiętam że jako dziecko nie lubiłam jej. Myślę , że do tej zupy się dorasta i zaczyna się doceniać jej walory smakowe o wiele poźniej. Polecam , bo jest naprawdę prosta w wykonaniu i oddaje nam wszystko co najlepsze :)Zaczynamy: Składniki:6 ziemniaki2 marchewki2 pietruszkikawałek selera3/4 kubka kaszy jęczmiennej 2-3 udka kurczakasól, pieprz, liść laurowy, natka pietruszka400 ml bulionu kurczakowego
Smaki Edytyjego słodkość. Składniki: 0,5 kg świeżych malin 2-6 łyżeczek brązowego cukru kilka listków świeżej mięty woda 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (10 min): Przygotowanie sosu jest niesamowicie proste u szybkie. Maliny myjemy i wrzucamy do garnka podlewając odrobiną wody. Miętę, wystarczy kilka listków, aby nie zdominowała smaku sosu a jedynie go wzbogaciła, siekamy drobno i dodajemy
PastelFoodDziś prezentuję jeszcze jeden dodatek do obiadu, a mianowicie fasolkę szparagową zieloną owiniętą w wędzony boczek. Nie dość, że jest to propozycja bajecznie prosta w przygotowaniu, moim zdaniem efekowanie prezentująca się na talerzu, to do tego niezwykle smaczna. Potrzebujemy (nie podam konkretnych ilości produktów, gdyż zawsze kupuję je na "oko":- fasolkę szparagową zieloną- kilkanaście plastrów cienko pokrojonego wędzonego
W mojej holenderskiej kuchniKolejny pomysł na dietetyczne śniadanie, kanapki z pastą z awokado, rukolą, pomidorem i jajkiem "w koszulce". Wszystko co lubię najbardziej. Proste, szybkie, smaczne i pożywne! Pysznie! składniki: - 2 jaja ekologiczne - 1/2 pomidora - 2 łyżki pasty z awokado - przepis poniżej - rukola Pasta z awokado na kanapki: - 1 dojrzałe awokado - 2 łyżki białego sera - 10 pistacji - sól, pieprz, świeża bazylia około
SMYKWKUCHNIOwoce morza to bardzo pyszne i szybkie dania. Nie wymagają dużo dodatków i są proste w przygotowaniu. A poza tym mało kaloryczne :-). Oczywiście najlepsze są świeże, ale nie wszędzie można je dostać, wtedy trzeba się posiłkować mrożonymi. Smażone kalmary z chili i czosnkiem Składniki: 1 kg mrożonych krążków kalmara 4 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili
Kulinarne przygody Gatitysię nam z reguły z wojskową garkuchnią, z zupą podaną w tradycyjny sposób, ugotowaną na wędzonych żeberkach w kawałkami ziemniaków. Moja grochówka jest trochę inna, bardzo prosta, z niewielką ilością składników. Może i Wam posmakuje ? Grochowa zupa-krem Składniki:475 g suchego łuskanego grochu2 litry bulionu warzywnego ( na bazie warzywnej pasty bulionowej
Kulinarne przygody GatityDzisiaj na tapecie będzie lubiana w moim domu przez wszystkich bez wyjątku, sałatka. Prosta, tania i bardzo smaczna, gości na naszym stole od ponad 25 lat... Często podaję ją jako dodatek do obiadu, na przykład do kotletów schabowych. Będzie też doskonała na mniej lub bardziej oficjalną imprezę, albo, żeby coś przegryźć
Kulinarne przygody Gatityniż pachnąca drożdżowa bułeczka wyciągnięta prosto z piekarnika ! Nadzienie czy farsz jest mi zupełnie obojętne :-))). Może być na słodko, może być wytrawnie..., jestem wdzięczną konsumentką każdego drożdżowego ciasta. Dzisiaj proste bułeczki z farszem pieczarkowym, taka namiastka niezapomnianych zapiekanek, bardzo popularnych w latach 80-tych. Królowały one na ulicach polskich miast, przygotowywane w przycupniętych tuż najbardziej ruchliwych miejsc, przyczepach kempingowych
Kulinarne przygody GatityTeoria mówi, że jest to łączenie ze sobą tradycyjnych przepisów z różnych stron świata, tak aby stworzyć nową kulinarną wariację na ich temat. Sztuka trudna albo prosta, wszystko zależy od punktu widzenia i indywidualnego spojrzenia na potrawę . Na Durszlaku pojawił się konkurs na fusion w kolorach, czyli dania przygotowane
Kulinarne przygody GatityWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dzisiaj propozycja na prostą pastę do faszerowania jajek, na bazie paluszków krabowych. Wielkanocne jajka możemy tez urozmaicić innymi farszami, na przykład pastą z tuńczykiem lub pastą łososiową,. Na blogu znajdziecie też przepis na jajka faszerowane pastą łososiową. Wielkanocne menu nie może być przecież nudne ! Jajka faszerowane pastą krabową Składniki: 6 jajek
Kulinarne przygody Gatity