proste przepisy - 3500 przepisów (strona:125/234)

Tele-spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym i ziarnami 201

czosnkiem i czarnuszką -prażone ziarna od Ziarenkowo Słoneczne Pola -suszone pomidory + olej z suszonych pomidorów- bo jest super przyprawiony -łyżeczka, nawet mniej ostrego oleju z papryczek -bazylia Wykonianie jest proste. Nastaw wodę na spaghetti,jak zacznie się gotować -to wrzuć makaron i gotuj. Międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojonego w paseczki bakłażana oraz cebulę w piórka

Z Kuchni Do Kuchni
Schab z szynkowaru 219

mój pierwszy raz z szynkowarem, który jest prezentem od właścicieli sklepu Przyjemne Gotowanie. Tego przedmiotu nie musiałam opisywać, ani nikomu pokazywać, ale to bardzo proste urządzenie jest genialne! Takiego schabu to ja w życiu nie jadłam! Soczysty i pyszny! Z racji, że to było moje pierwsze doświadczenie zarówno z szynkowarem jak i solą peklową zasugerowałam się proporcjami z bloga

Blondynka Gotuje
Pieczony budyń waniliowy 247

Pieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały

Poezja smaku
Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 220

BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. *  PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowym ( porcja 21zł ) - proste danie, które powinno zachwycić  każdego, może nawet tego, który za łososiem nie przepada ? Warto spróbować ! Jako ostatnie danie, zjadłyśmy makaron z małżami, szparagami, pomidorkami koktajlowymi i owczym serem

kolorowotorcikowo
Hiszpański kurczak w pomarańczach 234

Magazine a udostępniła go kiedyś Karolina stronie Galerii potraw. Robię go co jakiś czas, tym razem zmieniłam go lekko m.in o dodatek dyni, w każdym razie zawsze wychodzi idealnie. Proste, szybkie, jednogarnkowe, 30 minutowe danie. Dla mnie idealne.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krupnik 260

pamiętam że jako dziecko nie lubiłam jej. Myślę , że do tej zupy się dorasta i zaczyna się doceniać jej walory smakowe o wiele poźniej. Polecam , bo jest naprawdę prosta w wykonaniu i oddaje nam wszystko co najlepsze :)Zaczynamy: Składniki:6 ziemniaki2 marchewki2 pietruszkikawałek selera3/4 kubka kaszy jęczmiennej 2-3 udka kurczakasól, pieprz, liść laurowy, natka pietruszka400 ml bulionu kurczakowego

Smaki Edyty
Sos malinowy na ciepło 304

jego słodkość.   Składniki: 0,5 kg świeżych malin 2-6 łyżeczek brązowego cukru kilka listków świeżej mięty woda 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (10 min): Przygotowanie sosu jest niesamowicie proste u szybkie. Maliny myjemy i wrzucamy do garnka podlewając odrobiną wody. Miętę, wystarczy kilka listków, aby nie zdominowała smaku sosu a jedynie go wzbogaciła, siekamy drobno i dodajemy

PastelFood
Fasolka zawijana w boczek 235

Dziś prezentuję jeszcze jeden dodatek do obiadu, a mianowicie fasolkę szparagową zieloną owiniętą w wędzony boczek. Nie dość, że jest to propozycja bajecznie prosta w przygotowaniu, moim zdaniem efekowanie prezentująca się na talerzu, to do tego niezwykle smaczna. Potrzebujemy (nie podam konkretnych ilości produktów, gdyż zawsze kupuję je na "oko":- fasolkę szparagową zieloną- kilkanaście plastrów cienko pokrojonego wędzonego

W mojej holenderskiej kuchni
Jajka w koszulce! Pasta z awokado! 162

Kolejny pomysł na dietetyczne śniadanie, kanapki z pastą z awokado, rukolą, pomidorem i jajkiem "w koszulce". Wszystko co lubię najbardziej. Proste, szybkie, smaczne i pożywne! Pysznie! składniki: - 2 jaja ekologiczne - 1/2 pomidora - 2 łyżki pasty z awokado - przepis poniżej - rukola Pasta z awokado na kanapki: - 1 dojrzałe awokado - 2 łyżki białego sera - 10 pistacji - sól, pieprz, świeża bazylia około

SMYKWKUCHNI
Smażone kalmary z chili i czosnkiem 216

Owoce morza to bardzo pyszne i szybkie dania. Nie wymagają dużo dodatków i są proste w przygotowaniu. A poza tym mało kaloryczne :-). Oczywiście najlepsze są świeże, ale nie wszędzie można je dostać, wtedy trzeba się posiłkować mrożonymi. Smażone kalmary z chili i czosnkiem Składniki: 1 kg mrożonych krążków kalmara 4 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili

Kulinarne przygody Gatity
Grochowa zupa - krem 227

się nam z reguły z wojskową garkuchnią, z zupą podaną w tradycyjny sposób, ugotowaną na wędzonych żeberkach w kawałkami ziemniaków. Moja grochówka jest trochę inna, bardzo prosta, z niewielką ilością składników. Może i Wam posmakuje ? Grochowa zupa-krem Składniki:475 g suchego łuskanego grochu2 litry bulionu warzywnego ( na bazie warzywnej pasty bulionowej

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ziemniaczana 406

Dzisiaj na tapecie będzie lubiana w moim domu przez wszystkich bez wyjątku, sałatka. Prosta, tania i bardzo smaczna, gości na naszym stole od ponad 25 lat... Często podaję ją jako dodatek do obiadu, na przykład do kotletów schabowych. Będzie też doskonała na mniej lub bardziej oficjalną imprezę, albo, żeby coś przegryźć

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z pieczarkami 228

niż pachnąca drożdżowa bułeczka wyciągnięta prosto z piekarnika ! Nadzienie czy farsz jest mi zupełnie obojętne :-))). Może być na słodko, może być wytrawnie..., jestem wdzięczną konsumentką każdego drożdżowego ciasta. Dzisiaj proste bułeczki z farszem pieczarkowym, taka namiastka niezapomnianych zapiekanek, bardzo popularnych w latach 80-tych. Królowały one na ulicach polskich miast, przygotowywane w przycupniętych tuż najbardziej ruchliwych miejsc, przyczepach kempingowych

Kulinarne przygody Gatity
Kokardki w sosie szpinakowym z ricottą 184

Teoria mówi, że  jest to łączenie ze sobą tradycyjnych przepisów z różnych stron świata, tak aby stworzyć nową kulinarną wariację na ich temat. Sztuka trudna albo prosta, wszystko zależy od punktu widzenia i indywidualnego spojrzenia na potrawę . Na Durszlaku pojawił się konkurs na fusion w kolorach, czyli dania przygotowane

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane pastą krabową 230

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dzisiaj propozycja na prostą pastę do faszerowania jajek, na bazie paluszków krabowych. Wielkanocne jajka możemy tez urozmaicić innymi farszami, na przykład pastą z tuńczykiem lub pastą łososiową,. Na blogu znajdziecie też przepis na jajka faszerowane pastą łososiową. Wielkanocne menu nie może być przecież nudne ! Jajka faszerowane pastą krabową Składniki: 6 jajek

Kulinarne przygody Gatity