proste przepisy - 3500 przepisów (strona:105/234)

Tarteletki z piwnego ciasta z ananasem w syropie kawowym, jabłkiem i bananem 209

Dostałam bardzo fajny przepis na piwne ciasto, które można wykorzystać na wiele sposobów. Można go użyć do przygotowania słodkich rogalików lub wytrawnych pasztecików. Ciasto jest proste, szybko się je robi i równie szybko znika ;) Przymierzałam się do tego ciasta z nieufnością, gdyż nie lubię piwa. Wydawało mi się, że jego dodatek pozostawi charakterystyczny gorzki posmak. Na szczęście

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fondue serowo - boczkowe z nutą chili 188

EMAKO produktem jest drewniany serwetnik w stylu retro, choć dla mnie to bardziej styl rustykalny :) Serwetnik jest bardzo prosty, na środku ma również prosty uchwyt, który przytrzymuje serwetki. Będzie to przydatne podczas pikników, kiedy trzeba uważać, aby serwetki nie uleciały z wiatrem - teraz nie będzie im to groziło ;) własnie takiego serwetnika szukałamJedynym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pikantne klopsiki wieprzowe z suszonymi śliwkami moczonymi w winie 186

Mielone kotlety są bardzo "codzienne". Proste, ale dające pole do popisu wyobraźni, smaczne i lubiane nawet przez dzieci, które nie zawsze chcą jeść mięso. W moim domu w ogóle coraz rzadziej jemy mięso, czasem się zastanawiam, czy za jakiś czas nie staniemy się wegetarianami. No, ale póki co, dopieszczamy podniebienia kotlecikami, pieczeniami, pulpetami ;) Jeśli mielone

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 195

Dawno już nie robiłam takich klasycznych zrazów. Nawet nie wiem czemu, bo to potrawa prosta i smaczna. Mnie kojarzy się z latami wczesnej młodości, kiedy miałam raz w tygodniu praktyki w szpitalu i robiliśmy na przemian: jeden tydzień pierogi, drugi tydzień zrazy. Były tego kosmiczne ilości, bo i szpital duży :) Skoro takim nowicjuszom

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami 175

zdjęcia. Przeglądając tę książkę łatwo zrozumieć, co znaczy powiedzonko, że je się oczami :) Zdjęcia są naprawdę śliczne :)Z całego zbioru najróżniejszych ciast wybrałam wspomniane ciasto rozetkowe, bo wydawało się proste i szybkie. Nie zawiodłam się, było nieskomplikowanie i smacznie, więc przepis (który nieco zmodyfikowałam) polecam również Wam :)Składniki:125 ml mleka,375 g mąki,30 g drożdży

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym 406

poszukiwaniu "czegoś innego" na obiad, przypomniałam sobie o tym prostym sposobie na kurczaka. Orzeźwiająco, smacznie i aromatycznie - kurczak w sosie z ananasa :) A jak już sobie przypomniałam, to przez 3 dni jedliśmy na obiad właśnie to ;) Jest to też dobry pomysł na obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Wystarczy mięso pokroić i przyprawić, a potem schować do lodówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczeń wołowa "na dziko" według przepisu dziadka Adama 226

młody. Kiedy rozmawiamy, to często wspomina dawne czasy kiedy był młody, a nawet kiedy był dzieckiem. Wtedy wszystko było inne. Jedne rzeczy były trudniejsze, wręcz niemożliwe, inne odwrotnie - proste i bezproblemowe. Ale kiedyś to przede wszystkim sami ludzie byli inni - życzliwsi dla siebie, prostsi w odbiorze. Zdarzały się tzw. trudne przypadki, a jakże. Nie ma przecież

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym serem 198

ówczesnej teściowej. Bardzo mnie zdziwiło to połączenie, ale że teściowa zawsze była rewelacyjną kucharką, to nie wątpiłam, że musi smakować pysznie :) I tak własnie było, a te proste naleśniki na stałe zagościły w mojej kuchni. Do przygotowania takich ślimaczków potrzebujemy:naleśniki - można wykorzystać >ten przepis<,wątrobiankę lub pasztet,kawałek żółtego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 234

Garnki i patelnie z serii Logic można wkładać do piekarnika. Wytrzymują bez problemów do 220 stopni - pokrywki również. Zapewnia to stal nierdzewna oraz hartowane szkło użyte do produkcji.Ponadczasowe kształty, proste i eleganckie - nie wiem jak Wam, ale mnie się to bardzo podoba :)Zdrowie i wygoda Nanokompozytowa powłoka w technologii "non-stick" czyni nasze naczynia przyjaznymi dla przygotowywanych potraw

Codzienna kuchnia niecodzienna
Maślany drożdżowy wieniec cynamonowy 173

ciasto piekę od ponad roku. Dość często, bo wbrew pozorom jest proste i szybkie. Znalazłam je u Liski, oryginalny przepis znajdziecie >tam< Zmieniłam go odrobinę, jak to ja ;) Wychodzi jednak za każdym razem pyszne i znika błyskawicznie. Zdarzało mi się je piec, kiedy miałam niespodziewanych gości i wszyscy byli w szoku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kandyzowany imbir i syrop imbirowy 212

imbir. Dodaję go do wielu potraw, bo nie dość, że zaostrza smak to nadaje lekkiego, orzeźwiającego tonu potrawom. Bez imbiru nie wyobrażam sobie już mojej kuchni :)Przygotowanie kandyzowanego jest proste i dość szybkie. Przy okazji otrzymujemy wspaniały syrop, który można dodać do herbaty (działa rozgrzewająco) czy do ciast i deserów. Jeśli lubicie imbir

Codzienna kuchnia niecodzienna
Odrywane bułeczki z masą krówkową 196

Dzisiaj jest moje małe święto, a przy okazji ten wpis jest wpisem trzechsetnym :) Z tej podwójnej okazji częstuję Was ciastem prostym, lecz pysznym. Przepis na nie  znalazłam tam >klik!<  Od tego czasu robiłam je wiele razy i za każdym razem znikało zbyt szybko, aby zrobić zdjęcia. Tym razem postanowiłam upiec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybka sałatka ze szklanki 448

tego na co dzień. Życie trzeba upiększać takimi przyziemnymi drobiazgami. Nie lubię byle jak, po łebkach, żeby szybciej. A posiłki celebruję. Codziennie. Zawsze. Nie tylko od święta. Prostą sałatkę można podać w wielkiej plastikowej misce ustawionej na środku stołu. Można, ale czy koniecznie trzeba? Nie trzeba. Wystarczy szklanka, pucharek, czy duży kieliszek od wina :) każda oddzielnie, ustawiona

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 204

chlebem,jak kupować ryby i czym się kierować przy ich zakupie,jak wykorzystać resztki owoców,i wiele innych…Podsumowując: Jedna z najlepszych kulinarnych książek ostatnich lat! Mnóstwo świetnych, prostych i tanich przepisów i duża ilość nieoczywistych porad kulinarnych to zdecydowana przewaga nad innymi pozycjami książkowymi ostatnich lat. Absolutny must-have każdego kulinarnego pasjonata. Po kupieniu tej książki, będziesz

WojnaNaSmaki.pl
Biszkopciki dla dzieci 138

łyżki ) .Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .Do przełożenia biszkopcików użyłam kremu Toffi Dr. Oetkera.Jeśli wolicie same biszkopciki to posypcie tylko cukrem pudrem. Pyszne i proste :)                   SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili