pomimo, że swoją pierwszą zrobiłam w wieku kilkunastu lat - to nadal mam obawy, że nie wyjdzie mi zamierzany efekt. A tak naprawdę to baaardzo proste i szybkie ciasta, więc jeżeli także boicie się zabawy z nimi - uwierzcie... nie ma czego! I koniecznie zróbcie roladę jabłkową. Jest bardzo smaczna i zawsze się udaje. Przepis mój możecie znaleźć
Di gotujeCzas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: forma 20x30 Drukuj Ciasto “Rafaello” bez pieczenia By Piotr 12 marca 2018 Ciasto "Rafaello" bez pieczenia, czyli pyszny, prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu deser, który pokochają wszyscy fani kokosu! :) Składniki: mleko - 1 litr budyń śmietankowy - 2 opakownia mąka ziemniaczana - 4 łyżeczki cukier - ok. 180g (niepełna szklanka) masło - 270g krakersy - ok. 400g(...)składamy warstwowo ciasto w następującej kolejności: warstwa krakersów, warstwa masy, warstwa krakersów, warstwa masy, warstwa krakersów, warstwa masy, warstwa krakersów i ostatnia warstwa masy na samej górze. Gotowe ciasto posypujemy ówcześnie podprażonym na suchej patelni i ostudzonym kokosem. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin by ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję. Ciasto "Rafaello" bez pieczenia, czyli pyszny, prosty i naprawdę szybki
Pogotujmy.plminut w 180°C. Potem zdjąć skórkę i zblendować. Mi szklanka takiego puree pozostała po zupie dyniowej i postanowiłam na drugi dzień przygotować z niego jakieś proste i szybkie ciasto. Udało się – ciasto dyniowe robi się w 10 minut (nie licząc pieczenia oczywiście) – wystarczy wymieszać łyżką składniki. Jest wilgotne, lekko piernikowe i puszyste. Składniki: 1 szklanka mąki(...)się gluten i ciasto będzie ciężkie) – masa powinna być grudkowata, ale jednolita. Przelewamy do średniej wielkości formy (u mnie poszerzona keksówka – 22 x 11cm) i pieczemy ok. 45-55 minut (do czasu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem). Gotowe ciasto dyniowe polewamy lukrem
Poezja smakutrwa wyjadanie zapasów w postaci owoców w soku własnym, kompotów czy też mrożonych owoców. Świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest to pyszne, wilgotne, bardzo proste i szybkie ciasto na bazie jogurtu naturalnego. Ja najczęściej piekę je z wiśniami drylowanymi a tym razem zrobiłam z truskawkami ze słoika (w soku własnym). SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm, ja piekę
Kto ugości moich gości?propozycja (wcześniej pokazałam Wam przepis na smażone kulki mięsne ) na wykorzystanie mięsnych (ugotowanych lub upieczonych) pozostałości po obiedzie, czyli paszteciki z dodatkiem smażonych pieczarek w cieście francuskim. Szybka, prosta i smaczna przekąska, która wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem (polecam bbq ), może być również potraktowana jako dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe
Kraina Miodem Płynącaweekend, a na straganach moje ukochane truskawki. Dlatego nie mogło zabraknąć kolejnego pysznego wypieku. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne ciasto z truskawkami przygotowane na owocowo-naturalnych jogurtach. Ciasto to upiekłam wczoraj wieczorem. Po wspaniałej rodzinnej wycieczce do ZOO, gdy chłód końcówki dnia pozwalał już na włączenie piekarnika wraz z moją małą pomocnicą wzięłyśmy się za pieczenie. W lodówce(...)które ostatnio otrzymałam z Młynów Stoisław (dziękuję!). Wszystkie „znaki na niebie” i uśmiech na twarzy córki mówiły, że pora upiec coś smacznego. I… to proste i szybkie ciasto sprawdziło się doskonale. Ciasto jest niezwykle puszyste i idealnie będzie smakować z waszą weekendową, bądź codzienną kawą lub herbatą. W sezonie zamiast truskawek możecie przygotować je z malinami
Słodkie okruszkijest jak tu nie piec. Uwielbiam śliwki, i właśnie jestem na etapie wybierania idealnego gatunku do swojego ogrodu, bo niestety jestem zdana na ich kupno. Jest to proste, szybkie ucierane ciasto, w której funkcję słodzącą pełni chałwa i banany. Jest wilgotne i sycące. spokojnie wytrzyma 3 dni poza lodówką, ale szczelnie zawinięte folią. Składniki na dużą blachę
greenscarfkarpatkowo-jagodowe. Prosty deser bez pieczenia , który wymyśliłam pod wpływem chwili. Czasem najłatwiejsze rozwiązania są najlepsze. Wyszło naprawdę pysznie Takie ciasto wspaniale pasuje do filiżanki ciepłej herbaty. Polecam każdemu, kto czasem po prostu nie ma czasu, ochoty lub siły na pieczenie czy przygotowanie bardziej wymyślnych ciast lub deserów. Spróbujcie, w prostocie tkwi siła i… smak Szybkie ciasto karpatkowo-jagodowe
Słodkie okruszkispodzie . Ale długo nie mogłam się opierać i gdy już raz wypróbowałam ten wegański quiche, to od tego czasu piekę go regularnie. Okazało się bowiem, że wyrobienie ciasta to prosta i szybka sprawa, a nadzienie też przyjemnie się robi. Słowem, nie taki diabeł straszny jak go malują My możemy jeść quiche na lunch, obiad lub kolację. Wspaniale komponuje się
Lamarida.plfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto ze śliwkami Proste, szybkie, smaczne. W sam raz na wakacyjne spotkanie z przyjaciółmi ! :) Składniki: ½ kostki masła 1/2 szkl kwaśnej śmietany 2łyżeczki proszku do pieczenia Bułka tarta ½ szkl cukru Trochę śliwek
Bonapetit2xMCiasto jest szybkie, proste i smaczne, więc czego chcieć więcej. Nawet przepis jest na tyle banalny, że pamięta się go od pierwszego razu ;) 10 łyżek mąki tortowej Lubella, 10 łyżek cukru, 10 łyżek oleju, 4 całe jaja, szczypta soli, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy(...)niej ciasto. Na wierzch nakładamy pokrojone w kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z cukru pudru, cynamonu i soku z cytryny. Smacznego
Z butelką mleczka w tlegryczanej z pikantnym farszem, najczęściej pokryte tartym serem ementaler, plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako galette complète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni, moreli, lub przygotować galette w wersji wytrawnej, świetnie nada się cukinia, grzyby, pomidory, szparagi czy pokrojone(...)plasterki ziemniaki w towarzystwie sera. Możliwości są niezliczone, a radość, z jedzenia jeszcze ciepłej tarty na kolację lub podwieczorek, ogromna. Składniki: na 6 porcji Czas przygotowania: 60 min Kruche ciasto 1 i 1/4 szklanki mąki 2 żółtka szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 125 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Dodatkowo ok 4-5 brzoskwiń ok 4 łyżki
Słodki KompromisPrzyznacie, że ciasta z owocami są najsmaczniejsze. Ciasto proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Składniki: 3 jajka 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 0,5 szklanki mleka 1 łyżka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy mleko(...)ocet, mąkę na przemian z olejem oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki wysmarowanej masłem. Na cieście układamy owoce. Ja wykorzystałam śliwki, jabłka i borówki. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę i nią posypujemy wierzch ciasta. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego
Pyszności SłodkościSzarlotkę sypaną. Gdy pierwszy raz przeczytałam o tej szarlotce pomyślałam sobie "czy to może się udać?". Po przeczytaniu licznych pochwalnych komentarzy postanowiłam ją wypróbować. Efekt - bardzo proste i szybkie ciasto. Smakuje wyśmienicie, leciutko, jak bym jadła same jabłka :) Na pewno nie jeden raz wrócę do tego przepisu. SKŁADNIKI 1,5 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanka kaszy manny
Złote przepisyUcierane ciasto z brzoskwiniami z kokosową kruszonką Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne,a brzoskwinie możemy zastąpić innymi owocami. Składniki: 1 puszka brzoskwiń 1 kostka margaryny 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 4 jajka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mąki 4 łyżki mleka Owoce odsączyć i pokroić(...)kostkę. Składniki ogrzać do temperatury pokojowej, margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po jednym jajku, na koniec dodać mleko, proszek oraz mąkę. (gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać więcej mleka). Ciasto rozsmarowujemy na natłuszczonej blaszce, na wierzchu układamy brzoskwinie, całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C przez ok godzinę. Kruszonka: pół
Słodka Kraina Wypieków