znudzą! Tym razem dość oczywiste połączenie, czyli migdały z rabarbarem. Klasyczne, słodkie ciasto ucierane z kwaśnymi, różowymi łodygami. Swoje wyjęłam z zamrażarki, bo na świeże jeszcze nam chwilę przyjdzie poczekać... I wiecie co...? Dzięki nim już niemal poczułam wiosnę! Babka jest prosta i szybka w przygotowaniu, wygląda ślicznie, a smakuje wprost obłędnie. Częstowałam nią sąsiadów, i nikt nie oparł(...)cukrem na puszystą, jasną masą. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami. Na zmianę z mlekiem dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać rabarbar, delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Piec w 175 st C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka. Przestudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaplanowałam do zrobienia. Ze względu na wspomniany brak czasu - tort był prosty, szybki, ale i wszystkim smakował. Niestety nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć, a i w trakcie uroczystości - jak na złość wyładowała się bateria w aparacie. Pozostało mi jedynie kilka fotografii z telefonu oraz kawałek ciasta, które jest widoczne powyżej. Jednak na końcu postu dołączyłam kiepskiej jakości zdjęcia i filmik
Di gotujeDziś pomysł na prosty i prawie szybki obiad, moja ulubiona makaronowa wariacja. Makaron wygląda jak glutenowy, ale to jest makaron bezglutenowy firmy Gallo i zawiera w
Kawa z mlekiemTo co dzieciaki lubią najbardziej - i nie tylko. Czekolada i orzechy, to jedno z moich ulubionych połączeń. Dzisiaj bardzo prosty sposób na szybki deser
Niezły Młynekmoże podpisać się każdy. Jakie ma być jedzenie zdaniem Donny Hay? Ma być gotowe szybko i prosto, tak żeby bycie kapłanką domowego ogniska łatwo połączyć z pracą i życiem towarzyskim. Nie ma nic złego w korzystaniu z półproduktów np. warzyw w puszce i gotowego ciasta francuskiego, szybszych i sprytniejszy wersji dań np. risotto robione w piekarniku, czy potraw typu zrób(...)sałatki np. cezar czy nicejska i błyskawiczny creme brulle. Ciekawy jest pieczony ratatouille i ciasta gallette, do których nie trzeba mieć formy. Pomysły są tak proste i genialne, że naprawdę warto mieć tę książkę, żeby nauczyć się jak małym wysiłkiem można osiągnąć wspaniały efekt. Szybko, świeżo, prosto Autor: Donna Hay Wydawnictwo Albatros Data premiery: 2015 Ilość stron: 208 Artykuł
Ugotowane pozamiatanebyły smutne i niezadowolone z powodu tego, chwilowej rozłąki z rodzicami i braku atrakcji u cioci. Wymyśliłam, że zrobimy wspólnie babeczki. W lodówce chłodziło się już ciasto zagniecione wcześniej, więc szybko wylepiłam nimi foremki i upiekłam oraz przygotowałam puszysty krem. Później już wspólnie zabrałyśmy się do napełniania babeczek i dekorowania ich kolorowymi posypkami. Dziewczynki były bardzo zadowolone, na ich umorusanych(...)zadowolone i uśmiechnięte siedziałyśmy na dywanie i zajadałyśmy się pysznymi kruchymi babeczkami. Taka prosta rzecz jak wspólne robienie i dekorowanie babeczek, zapewniła nam doskonałą zabawę i radość na całe popołudnie. Jak się okazało przyrządzanie słodkości może być także wspaniała zabawą dla wszystkich. Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki kostka margaryny lub masła 15 dkg smalcu 1 szkl. cukru
Cynamonowe szczęścieBardzo prosta, szybka, smaczna sałatka, a przy tym ciekawa w smaku, a tego przydaje jej kasza gryczana, największym jej atutem jest jej nieskomplikowany skład, polecamy
kgwjanczewomięciutki. Prawie idealny... Z Mirabelką umówiłam się na wspólne dyniowe pieczenie na słodko. Ciasto w lodówce akurat miałam, więc stwierdziłam, że musi to być coś małego, niezobowiązującego. Kupiłam dynię (moją ulubioną, ogniście pomarańczową Hokkaido) i zabrałam się do rzeczy. Muffinki są proste i szybkie w przygotowaniu; jeśli nie kupicie jakiejś bardzo twardej odmiany, nawet ścieranie dyni(...)dodać olej i mleko, połączyć. Dodać startą dynię, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do ich połączenia. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do każde nakładać 1 łyżkę ciasta, naspnie wkładać po pół śliwki. Przykryć pozostałym ciastem, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I tak, to dopiero mój pierwszy przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest on bardzo prosty i szybki. Ja robię go bardzo często, gdy tylko najdzie mnie ochota na coś słodkiego, dlaczego? Odpowiedź jest prosta – potrzebne składniki na jego wykonanie mam zawsze w kuchni. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 16 kawałków (forma 9 x 33 cm) Składniki: Ciasto: 125 g margaryny 180 g cukru
KuchniaWeDwoje.plpropozycja na lekki i szybki obiad. Sprawdzi się także jako pyszne danie romantyczne… np. podczas spędzanego we dwoje wieczoru sylwestrowego. Jest na tyle lekkie, że bez obaw możemy zjeść je późną wieczorową porą. Na ciasto naleśnikowe […] Post Naleśniki z pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta
Krzywa Prostainnego jak obtoczenie kawałków warzyw czy ryby w cieście i smażenie ich na głębokim tłuszczu. Taka forma przyrządzania przywędrowała do Japonii z Portugalii, bardzo szybko zdobywając uznanie wśród mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Tempura – trudniejsza niż się wydaje, ale... Przygotowanie sushi w tempurze wydaje się być proste i nieskomplikowane, tymczasem osobom początkującym może nastręczać wielu trudności. Wątpliwość może budzić(...)dzięki którym uda się przyrządzić smaczne danie – niczym jak sushi w Warszawie serwowane w najlepszych lokalnych „suszarniach”. Woda do tempury powinna być bardzo zimna – im niższa temperatura, tym lepiej. Ciasto powinno przyjąć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe (coś w rodzaju konsystencji ciasta na racuchy). Olej roślinny należy rozgrzać do temperatury ok. 180oC – ciasto wrzucone na dobrze rozgrzany tłuszcz powinno się
Tradycyjna Kuchniabardzo szybko. Bardzo mnie cieszą takie wyniki, bo dobrym przepisem trzeba się dzielić w jak najszerszym gronie.😇 Gdybym miała wybrać swojego faworyta z tej listy, wybrałabym racuchy z kaszą i jabłkami. Ciasto to każde lubię, ale mniejsza forma deseru bardziej do mnie przemawia, bo wiem że nie będzie mi groziło zjedzenie całej blachy samej.😅 Mój wybór jest prosty-uwielbiam kaszę(...)ZAPIEKANKA GRYCZANA Z MIĘSEM I MOZZARELLĄ LINK 4. FIT 3 BIT (bez pieczenia) LINK 5. RACUCHY JABŁKOWE Z KASZĄ I TWAROGIEM LINK 6. SZYBKA SZARLOTKA Z BEZĄ LINK 7. SAŁATKA ŚNIADANIOWA (białkowo-tłuszczowa) LINK 8. KRUCHE CIASTO Z SEREM I TRUSKAWKAMI LINK 9. SAŁATKA Z RYŻEM, JAJKIEM I KURCZAKIEM LINK 10. PIERNIKOWA SZARLOTKA Z ORZECHAMI LINK Podsumowując, czerwiec był bardzo
Zdrowie i pysznie na talerzupowiedzieć "expresowe". Zazwyczaj wiele osób, szczególnie początkujących w sztuce kulinarnej zniechęca się do ciasta drożdżowego, ze względu na dość długi i żmudny proces wyrastania. Tym razem jest inaczej 👍 Lekko wyrasta nam tylko rozczyn, a potem już wszystko idzie naprawdę szybciutko. Polecam przepis, bo jest prosty i szybki, a rogaliki są naprawdę pyszne. Mięciutkie i bardzo puszyste. Ja robiłam je malutkie(...)cukier, jaja, drożdże, cukier waniliowy. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli oraz olej. Wyrabiamy całość na gładką masę. W razie potrzeby podsypujemy ciasto odrobiną mąki. Przekładamy na stolnicę. Wykrawamy trójkąty. Na środek każdego nakładamy nadzienie. Formujemy rogale. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem (będą wtedy po upieczeniu
Walijskie PichcenieSZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ Zdarza się, że potrzebujemy przyrządzić coś szybko jako przekąskę- np. gdy oczekujemy gości i szykujemy już dość czasochłonne główne danie, lub gdy sami chcemy poczuć "odrobinę luksusu"- i świetnie gdy taka przekąska będzie wykwintna i robiąca wrażenie, a jednocześnie prosta w wykonaniu i mało czasochłonna. Oto jedna z propozycji na pyszną(...)wykwintną przystawkę. Składniki: - pęczek zielonych szparagów - szynka parmeńska (lub inna podobna- cienko krojona, dojrzewająca) - ciasto francuskie mrożone - żółty ser (tarty parmezan, lub inny, łatwy do samodzielnego utarcia) - sól, pieprz, oliwa z oliwek Wykonanie: 1. Ciasto francuskie rozmrażamy. Szparagi myjemy, odrywamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki 2. Szparagi kładziemy na talerzu, obficie skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem
Aromatyczne PodróżeJeśli w zamrażalniku zalegają Wam wiśnie z ubiegłego lata i nie macie pomysłu na ich wykorzystanie, oto jest - krucha tarta z wiśniowym nadzieniem :). Wypiek bardzo prosty i szybki, a do tego efektownie się prezentujący. Wiśniowe nadzienie wzbogaciłam o ubóstwianą wręcz przeze mnie ostatnio przyprawę - kardamon. Po prostu kocham jej zapach i smak. Jeżeli nie posiadacie akurat tej przyprawy(...)kardamonu... :) ), w zamian dodajcie wanilię lub ekstrakt/olejek migdałowy, który również bardzo będzie tu pasował. Albo zostawcie nadzienie czysto wiśniowe - też będzie pysznie :). Polecam na weekend, tak do kawki ;). Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego 100 g cukru pudru ( dla mnie taka ilość cukru okazała się zbyt duża, następnym razem dam trochę mniej ) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opowieści z piekarnika