proste ciasto - 15398 przepisów (strona:780/1027)

Wiosenne naleśniki szpinakowe. Przepis podstawowy 178

koloru. Im lepiej zmiksowane, tym intesywniejszy zielony kolor wszystkie skladniki wymienione w przepisie i zmiksowany szpinak wymieszać przy pomocy ręcznego miksera. Odstawić na 30 minut  nabierać chochelką porcje ciasta i rozlewać na gorącej patelni. Gdy ciasto trudno się rozlewa skorygować ilość wody. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Postępować podobnie do wykończenia składników podawać z ulubionymi dodatkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brownie z kakao i orzechami 116

papierem do pieczenia przełożyć masę brownie i wyrównać. Piec w 160 stopniach (bez termoobiegu) przez około 20 - 22 minut (najpewniej sprawdzić patyczkiem - nie powinno być na nim śladów surowego ciasta. Kroić po wystudzeniu. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Tortilla orkiszowa, pełnoziarnista. Dieta szybka przemiana 162

Tortilla dla miłośników zdrowych, razowych produktów. Tortille  w odróżnieniu od meksykańskiego oryginału z mąki kukurydzianej, przygotowałam w zdrowszej wersji z razowej mąki orkiszowej. Jest dziecinnie prosta do zrobienia i  zupełnie nie ma potrzeby kupowania gotowych placków tortilli, bo niestety skład sklepowych nie napawa optymizmem. Tortilla jest mega uniwersalna. To świetny zamiennik pieczywa i produkt wyjściowy do przygotownia(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 135 ml gorącej wody szczypta soli 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto. Gdyby się kleiło dodać odrobinę więcej mąki.  ciasto podzielić na 6 kawałków. Z każdego uformować kulkę, spłaszczyć, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 15 minut kulki z ciasta rozwałkować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik krówka 143

Pyszny, puszysty sernik z masą krówkową na kakaowym spodzie. Podczas pieczenia pachnie obłędnie. Bardzo prosty i szybki. Polecam. Składniki: Spód: 100g masła w temperaturze pokojowej  170g mąki pszennej tortowej  2 łyżki kakao  2 łyżki cukru  1 żółtko  1 łyżka śmietany  Masa serowa:  50g masła w temperaturze pokojowej  800g gotowego sera na sernik(...)Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać. Masa serowa: Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy. Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika

Słodka Strefa
Czarny chleb we wrześniowej piekarni 161

Gucio, autor bloga Kuchnia Gucia. Napisał o nim tak: (…) przepis od J. Hamelmana z książki „Chleb” wykorzystujący czerstwe pieczywo. Zaskakująco dobry, wytrawny w smaku, puszysty miękisz i prosty w wykonaniu. Posypka z czarnuszki obowiązkowa. Mnie chleb puszysty nie wyszedł, ale to dobrze, bo wolę zwarte pieczywo. Składniki (na dwie keksówki): podaję za Guciem – klik! Zakwas 318 g mąki żytniej chlebowej(...)widelcem. *Czerstwy chleb: Wg J. Hamelmana jedną z wersji uzyskania czerstwego chleba jest pokrojenie chleba na kromki i dopiekanie na blasze do uzyskania ciemnobrązowego koloru (uwaga, aby nie spalić). Ciasto 227 g mąki żytniej chlebowej typ 720 363 g mąki pszennej chlebowej (użyłem typ 850) 17 g soli 5 g drożdży instant (dałam całą saszetkę 7 g) 573 g zakwasu

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort wiśniowo owocowy 170

czarnej porzeczki rurki waflowe 300 ml śmietany kremówki 30 % 1 fix do śmietany owoce do dekoracji Galaretki: Galaretkę rozpuszczam w dwóch szklankach gorącej wody i studzę. Do dzbanka wysokiego  prostego o średnicy 9,5 cm wlewam trochę galaretki, dodaję maliny, borówki, winogrono, i wstawiam do lodówki na 15 minut. Dolewam ponownie galaretkę, dodaję owoce na wysokość 7 cm dzbanka. Wstawiam(...)już tylko łącze mikserem. Dodaję przesianą mąkę z kakao i proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie łyżką. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Biszkopt wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 160 stopni i piekę około 20 minut. Jak przestygnie przekrawam  go na dwa blaty. Biszkopt jasny: Do miski wbijam białka o temperaturze

wesoła kuchnia
Orkiszowy chleb z cukinią 134

Przepis na orkiszowy chleb z cukinią wypatrzyłam na youtube.com (dokładniej mówiąc zagapiłam z kanały MissPKproject ) Przepis na chleb orkiszowy z cukinią jest bardzo prosty i szybki. I oczywiście wyszedł przepyszny – lekko słodkawy, miękki i wilgotny. Ja oczywiście dodałam dużą ilość ulubionych ziaren. Serdecznie polecam przepis i zapraszam na kanał MissPKproject Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 10 – 12 kromek(...)minut, aż puści sok. Następnie ją wycisnąć i odcedzić. Do cukinii dodać jajko i wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać ulubione nasiona i doprawić solą. Ciasto przelać do blaski (ja użyłam blaszki sylikonowej o wymiarach 23 cm x 10 cm) i piec w temperaturze 200 stopni przez

KuchniaWeDwoje.pl
przepyszne kopytka gryczane 185

dziś. Jeżeli musiałbym się zdecydować na jeden z nich to po ogromnym namyśle wybrałbym klasyczne kopytka, podsmażone na rumiano z idealnie chrupiącą skórką. Niewiele jest tak pysznych i prostych w przygotowaniu dań, które są dla mnie w stanie z nimi konkurować. Co więcej kopytka w wersji bezglutenowej w smaku niczym nie ustępują tym pszennym, a moim zdaniem dodatek mąki(...)smaku. Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę (najlepiej dwa razy, aby nie zostawały grudki) i wrzucam do miski. Wbijam jajko oraz sól z pieprzem, część mąki i zagniatam ciasto ręką . Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodaję jeszcze trochę mąki, jednak nie za dużo, ponieważ kopytka wyjdą zbyt twarde i „gumowate”. Mąki dajemy tyle, aby ciasto było zwarte

Gar Zdrowia
Placek z ciecierzycy, bez glutenu (Farinata di ceci, senza glutine) 142

Placek z m ą ki z ciecierzycy, bez glutenu, może być zdrowszym, ale równie smacznym zamiennikiem białego pieczywa. Prosty w przygotowaniu, składający si ę  tylko z 2 składników, m ą ki z ciecierzycy i wody, z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i oliwy extravergine.  Smacznego! **** La farinata di ceci è una torta salata semplice da preparare con soli(...)szerokiej misce mieszamy m ą k ę  z ciecierzycy, stopniowo dolewając  zimn ą  wodę. Dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Dodajemy gałązkę rozmarynu. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na przynajmniej 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.  **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la farina con acqua. Mescolate facendo in modo

La grande e la piccola cuoca
Ciasteczka owsiano-jaglane 139

tylko, bo chrupiące ciasteczka znajdą z pewnością swoich amatorów także wśród dorosłych. Idealne do kubka zimnego mleka, albo jako przekąska do pojemnika z drugim śniadaniem do szkoły. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego zdrowsze od tych ze sklepu. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione bakalie, dzięki czemu ich smak może być za każdym razem nieco(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, po czym ugniatamy ręką. Jeśli masa będzie bardzo sucha można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłonią formując ciasteczka. Z podanych proporcji wyjdą 24 ciasteczka (2 blachy). Uformowane

Smakowity Blog Kulinarny
Kuchnia staropolska - warsztaty kulinarne 188

wlej szklanicę dobrego bulionu, pol szklanicy wina białego, osol, opieprz, gotuj przez pol godziny, zbierz tłustość, przydaj dwie łyżki dobrego gąszczu. Tej zaprawy użyć możesz do wszelkiego mięsiwa i ciast garnirowania. *** Dwa możdżki cielęce oczyść w wodzie, ugotuj z winem białym, bulionem, solą, pieprzem, wiązka ziół. Zrób zaprawę z małych cebulek i marchwi, które ugotuj z bulionem, przypraw dobrze, zmieszaj(...)gotowania, uczestnicy warsztatów w kilkuosobowych grupach zmagali się z poszczególnymi potrawami, pod ścisłym nadzorem szefa mistrza.  Kucharzenie było intensywne, zabawne i zaprawione wieloma ciekawymi trikami , a choćby banalnie prostym, ale jakże pysznym sposobem na doprawianie pęczaku musztardą rosyjską. Finałem było zasiądnięcie do stołu do niezwykłej uczty i skosztowanie elegancko zaserwowanych dań w przepięknych, barokowych wnętrzach willi. Uczcie towarzyszyła

Grunt to przepis!
Słodkie środy - Cynamonowe muffiny ze śliwkami 147

Dzisiaj jak co środę musi być słodko :) Z racji tego, że w sklepach pojawiają się przepyszne śliwki dzisiaj dla Was muffiny z ich udziałem. Jak zawsze, proste, szybkie i smacznie :)  Moim najbliższym najbardziej smakują muffiny pod kruszonką dlatego one najczęściej u nas. Tak się składa, że zawsze mam w zamrażalniku porcję kruszonki do wypieków lub na okazję(...)dwie miski, do jednej wsypujemy suche składniki i mieszamy, do drugiej wlewamy mokre składniki i wbijamy jajko - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Do przygotowanych papilotek przekładamy ciasto do 3/4 ich wysokości. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w plasterki, układamy na muffinach. W miseczce przygotowujemy kruszonek: masło rozcieramy w placach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chleb razowy ze słonecznikiem 190

dziś propozycja prostego chleba z prażonymi ziarnami słonecznika. Dla tych, którzy mają mało czasu jest to dobra opcja na pyszny i szybki w wykonaniu chleb własnej roboty. Właściwie początkowo miał być to chleb bez dodatków, jednak za namową synka użyłam słonecznika. Żeby ze słonecznika wydobyć aromat podprażyłam go na suchej patelni. Ogólny efekt jest zadowalający. Przepis jest taki: 2 szklanki(...)suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania wierzchu chleba Podane składniki w kolejności : mąki, sól, słonecznik, zakwas i woda - umieściłam w niedużej misce. Całość wymieszałam do połączenia. Ciasto jest klejące, niezbyt luźne. Odstawiłam przykryte folią na 30 minut. Po tym czasie wysmarowałam blaszkę olejem, spód posypałam częścią odłożonych ziaren słonecznika, przekładałam ciasto łyżką, wierzch także posmarowałam olejem i posypałam

apetytnapieczenie
Tarta ze szparagami i pomidorami malinowymi 184

Bardzo prosta w przygotowaniu Tarta ze szparagami i pomidorami malinowymi. Idealna jako danie główne bądź podzielona na mniejsze kawałki jako przekąska bądź przystawka. Goście są nią wręcz zachwyceni na imprezach okolicznościowych podjadając trójkąciki tarty, więc jeśli szykuje wam się świętowanie i ucztowanie... do dzieła :) Składniki: (na blachę o wymiarach 12 na 36 cm, bądź mniejszą) Spód: szklanka mąki(...)dekoracji bułka tarta do posypania blachy przed pieczeniem- można użyć papieru do pieczenia mikser miska o wysokich ściankach Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około

KreatywnePiny
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 184

myśl zasady "czasami można sobie pofolgować"  obdarowywałam lub byłam  obdarowywana wymyślnymi "smakołykami" nafaszerowanymi różnymi dziwnymi składnikami, których na co dzień zazwyczaj nie brałam do ust. Genialnie prostym rozwiązaniem tego problemu okazał się domowy chleb. Nie bez znaczenia były moje wspomnienia z dzieciństwa, chleby na liściach chrzanu wypiekane przez babcię i mamę, magiczny zapach pieczonego chleba wypełniający wszystkie(...)czosnku mam chlebek uniwersalny, który stworzy duet idealny z domowymi konfiturami (np. z pomarańczowo-imbirową lub z czeremchy i czekolady ).  Gorąco polecam :) Czas przygotowania: zakwas - 7 dni, ciasto - 2 dni pieczenia -  35 minut Porcje: 3 chlebki (z keksówek) Składniki: 150 g zakwas żytni *  (8 godz. wcześniej dokarmiony * * ), 300 g mąka żytnia 720, 220 g mąka żytnia razowa

SzczyptaSmaQ
Chleb litewski - listopadowa piekarnia 177

Piekarnia listopadowa to żytni chleb litewski. Bardzo dawno nie piekłam czysto żytniego chleba, z chęcią więc przystąpiłam do pieczenia. Przepis tym razem zaproponowała Kamila z

Stare Gary
Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami 188

Zdrowy, domowy chleb z orkiszem i dużą ilością ziaren, a do tego pyszna suszona śliwka!. Kocham takie chleby, chrupiąca - stukająca skóra, a wewnątrz miękki i aromatyczny miękisz..mniammm!. Prosty i sprawdzony przepis, chleb pięknie wyrasta, nie jest ciężki i zbity, wypróbujcie w wolnej chwili. Po zapas nasion i bakali zajrzyjcie na stronę Owocowego Raju Składniki na dwa bochenki w foremkach(...)rozczyn i odstaw w ciepłym miejscu, aby drożdże ,,ruszyły,,. Gdy rozczyn zacznie pracować, dodaj wszystkie ziarna, otręby i pokrojone śliwki. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ok. 10 minut. Następnie ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do czasu, aż wyraźnie zwiększy swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż do dwóch form keksowych i odstaw na 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 200C

Apetyczna babeczka
Chlebek bananowy (bezglutenowy i bez cukru) 204

Pyszny i słodki chlebek bananowy, idealny na śniadanie. Chlebek jest bardzo prosty w przyrządzeniu, nie zawiera cukru i jest bezglutenowy. Świetnie komponuje się z jogurtem naturalnym lub masłem orzechowym, polecam :) 3 dojrzałe duże banany 3 łyżki jogurtu greckiego 0/5 szklanki oleju rzepakowego jajko 1/5 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki amarantusowej łyżeczka cynamonu 2 łyżki wiórków kokosowych łyżeczka sody Banany(...)miksujemy z jogurtem, jajkiem i olejem. Dodajemy wymieszane suche składniki. Miksujemy chwilkę do połączenia składników po czym przelewamy ciasto do keksówki (25 x 10 cm). Pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

Mienta blog
MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI 119

pieczenia. Dodajemy pozostały cukier mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy łyżką do zgrubnego połączenia składników (bez widocznej mąki). Dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy. Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je do papilotek. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy 25 minut, do suchego patyczka

cool and minty
Frankfurterki W Szlafroczkach Na Jeden Kęs 162

Przekąska na imprezę lub na oglądanie filmu przed Tv. Smaczna, prosta, jedynie troszkę czekania wymaga, ale za to bardzo smaczna. Frankfurterki, delikatesowe, bez glutenu od Dudy są tak smacznie przyprawione, że tym mini przekąską już prawie nic nie brakuje no może musztarda albo ketchup do maczania. Ja ze zbyt małego przekonania do nich, wcisnęłam jeszcze ser żółty(...)wierzchów ewent. czarnuszka na wierzch przekąsek 1. W garnuszku zagrzewamy wodę z mlekiem i cukrem, i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Następnie z wyrośniętego zaczynu, mąki, soli zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dodajemy olej i wyrabiamy dotąd aż ciasto będzie odchodziło od reki lub od miski. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. 3. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy na blacie

Gotowanie...to proste !
Kalabria – przewodnik kulinarny 166

Najlepszy adres to Pizzeria Fondacaro w miasteczku Palmi. Z zewnątrz wygląda jak zwykły osiedlowy lokalik, ale kiedy usiądziemy w środku będziemy mogli obejrzeć jak z aptekarską dokładnością robi się ciasto na pizzę i jakie niesamowite kształty można z niej wyczarować. Adres: ul. Tommaso Campanella 10 Mają stronę na FB i dowożą pizzę na terenie Palmi. Przystawki Jest taka scena(...)marynowane warzywa. Przystawki dobrze charakteryzują kuchnię kalabryjską. Jest trochę owoców morza, bo jesteśmy nad morzem. To region rolniczy więc mamy dużo warzyw i wędlin własnej produkcji, kuchnia jest prosta i wywodząca się z kuchni ludzi biednych, ale pełna pikantnych, wygrzanych na słońcu pyszności. Dużą wagę przywiązuje się do pochodzenia składników. Jak cebula to z Tropei, bo tam jest najlepsza

Ugotowane pozamiatane
Pasta z zielonego groszku, tahini i fasoli azuki 142

Prosta, smaczna i wiosenna pasta kanapkowa na bazie fasoli azuki, mrożonego groszku, pasty tahini i natki pietruszki. Z racji tego, że chleba nie jadam, upiekłam do niej wytrawne gofry bezglutenowe z mąki ciecierzycowej, którą są jeszcze prostsze do wykonania niż pasta! Pierwszy chyba raz po przygotowaniu pasty byłam w stanie jeść ją łyżką prosto z kielicha blendera. Smakuje przepysznie(...)łyżki jogurtu greckiego szczypta soli 3-4 łyżki ciepłej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Gofry - składniki mieszam, odstawiam na kilka minut. Jeśli jest taka konieczność dodaję do ciasta więcej wody- mąki bezglutenowe chłoną więcej płynów. Piekę gofry w nagrzanej gofrownicy 3-4 minuty każdy.  Suchą fasolę moczę w wodzie przez noc. Następnie płuczę na sicie, zalewam dużą

Mango Papaja
Tort kawa cappuccino z truflą 131

Bardzo smaczna propozycja na wyjątkowe okazje. Prosty w przygotowaniu, pyszny, bardzo aromatyczny za sprawą kawy, rumu i truflowego kajmaku. W środku chrupiąca niespodzianka – warstwa bezowa świetnie komponuje się z miękkim biszkoptem i kremową masą. Polecam gorąco! Składniki: biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka, sok z połówki cytryny, 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i sok z cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem : mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz : do świeżo zaparzonej

Raj dla Podniebienia
Bezglutenowe kluseczki i pesto z młodej pokrzywy 127

wolicie możecie dodać więcej płynnych składników. Doprawiamy solą i pieprzem.  Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy do nich przesianą mąkę, sól do smaku i czarnuszkę. Mieszamy widelcem, aż uzyskamy jednolite ciasto bez grudek. Ciasto nakładamy łyżką do garnka z gotującą się, osoloną wodą (jak na makaron). Żeby ciasto odlepiało się od łyżki, przed pierwszą kluseczką należy potrzymać łyżkę chwilę we wrzątku

Quinoa Raz!
Chleb pszenny wieloziarnisty 120

Prosty i mało pracochłonny chleb na drożdżach, wystarczy tylko wymieszać składniki i zostawić do wyrośnięcia. Upiec i gotowe. Domowy chleb bez żadnych zbędnych dodatków, który jest miękki przez kilka dni. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 500 ml letniej wody 25 g drożdży 3 łyżki otrąb pszennych lub innych 2 łyżki pestek z dyni(...)obie mąki, wlać wodę i rozczyn drożdżowy. Wsypać wszystkie nasiona i otręby, a także sól i ewentualnie zioła prowansalskie. Drewnianą łyżką wymieszać dokładnie wszystkie składniki, aż powstanie dość rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do czasu, aż ciasto wyrośnie. Około 50 minut, powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej otrębami dużej keksówki. Mokrą dłonią wyrównać powierzchnię ciasta

talerz przyjemności
Pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi świąteczne. 234

skończonym lepieniu postanowiłam odpocząć przy kubku ulubionej kawy zbożowej z mlekiem i mojej nowej książce „Kuchnia Przepisy z serca domu” Nigelly Lawson . Uwielbiam przepisy Nigelly – proste i zawsze płynące prosto z serca, a do tego niezwykle pyszne. I tym razem się nie zawiodłam – pięknie wydana książką z mnóstwem inspiracji. Jeśli tak jak ja cenicie kuchnię(...)mnie Skworcu ) 4 ziela angielskie (u mnie Skworcu ) większa szczypta majeranku (u mnie Skworcu ) sól i czarny mielony pieprz do smaku (u mnie Skworcu ) około 2 łyżek oleju Ciasto: Przepis na ciasto jest taki sam jaki wykorzystałam do przygotowania uszek z grzybami. Ilość ciasta należy zwiększyć w zależności od ilości pierogów. Ja robię pierogi partiami. Gdy wykorzystam całe ciasto

Słodkie okruszki
Domek z piernika 133

dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. • Wbić jajka i zagnieść ciasto. • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. • Następnego dnia podzielić kulę ciasta na 4 części. • Każdą część rozwałkować i wycinać wg szablonu ścianki i dach domku oraz drzwi i komin. • Wyciąć również gwiazdę na dach(...)lepki. • Do złożenia domku potzrebne są 2 osoby. Jedna trzyma ściany, a druga zanurza brzegi ścian w karmelu. Karmel bardzo szybko tężeje. Należy pilnować kątów prostych. • Najpierw składamy ściany, potem przyklejamy domek do podłoża – u mnie sklejka. • Następnie doklejamy dach i komin. • Podłoże malujemy lukrem, przyklejamy złożone lukrem choinki z gwiazdek

To co kocham
placuszki jogurtowe 159

Dziś, na pierwsze wakacyjne śniadanko dla synusia, mimo niesprzyjającej pogody (na termometrze już ponad 30 stopni), postanowiłam usmażyć pyszne placuszki jogurtowe. Nie są zbyt pracochłonne i

babka w formie
Pyszne masło orzechowe 272

mają sporo białka i błonnika, a także witamin z grupy B i składników mineralnych. Orzechy mogą być spożywane na surowo, mogą być uzupełnieniem i dodatkiem do różnego rodzaju dań, ciast, sałatek i przekąsek. Warto zwrócić uwagę, że orzechy są bardzo kaloryczne! Takie też będzie masło orzechowe. W 100 gramach tego produktu znajduje się około 550-600 kcal (jedna łyżeczka(...)dodatkowego oleju, soli czy cukru. Samo masło można robić nie tylko z orzechów ziemnych, ale i z włoskich, macadamia, laskowych, migdałów czy nerkowców. Proces produkcji takiego masła jest bardzo prosty. Kupione orzechy (najlepiej będzie, jak kupisz orzechy w łupinie), obierz, wrzuć do blendera, zmiel i gotowe Mieląc orzechy w domu, możemy także tworzyć jego wariacje: z wiórkami kokosowymi, z gorzką

Ciasna Kuchnia
Doughnuts’y cynamonowe pieczone 108

wersje ich przygotowania: smażone i pieczone. Ja dziś postawiłam na lżejszą, pieczoną wersję. Na przygotowanie doughnuts potrzebujemy zaledwie 10 minut. Pieczenie to kolejne 10 minut i gotowe. Prawda, że proste? Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity(...)składników. Mokre składniki dodajemy do suchych i przy pomocy np. trzepaczki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę do donuts'ów smarujemy oliwą (świetnie sprawdza się tu oliwa w sprayu). Ciastem wypełniamy każde wgłębienie do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy około 8-10 minut. Wyjmujemy i studzimy około 5 minut. Następnie wyjmujemy donutsy podważając lekko

Wędrówki po kuchni
Frisco.pl uratował nasze Święta 144

dotknięciem czarodziejskiej różdżki.  Ten kto ma dodatkowo małe dzieci doskonale zdaje sobie sprawę, że nic nie można planować, na wszystko należy brać poprawki.  Jednak dzięki Bogu istnieją proste rozwiązania, które potrafią uratować sytuację.  Plany były piękne i górnolotne, w weekend zapakować dzieci w samochód i z mężem jechać na zakupy... Lista napisana dość długa, bo zabrakło(...)mojemu zdziwieniu asortyment naprawdę fajny, z możliwością bezpłatnej przesyłki, mega rabaty, zniżki...  Nie dość, że zaoszczędziłam dużo czasu, pieniędzy, to mogłam zrobić pełne zakupy popijając kawę, przy kawałku ciasta, pełna relaksu kilka dni przed samymi świętami, co chwila zerkając na śpiące chore dziecko. Unikając gigantycznych kolejek, tłoku i kolejnej dawki wszędobylskich wirusów.  We Frisco.pl zauważyłam spory wybór marek

Malinowe Pocałunki
26. Mini tarta na spodzie orzechowym z kremem awokado 183

Nadeszła leniwa niedziela. Facet w pracy, nie ma czego się uczyć. Z jednej strony wspaniale, a z drugiej - bez pomysłu na zrobienie czegoś produktywnego, jakoś tak

Be Fit Be Strong
Naleśniki z wanilią i karmelowymi jabłkami 182

Składniki: 1,5 szklanki mąki- może być 1 szkl pszennej i pół kukurydzianej lub razowej 2 szklanki gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy

Luźna Kuchnia