Prosty i szybki sposób na obiad...robiłam te sznycle jakiś czas temu jak byłam chora...kiedyś taką kiełbasę smażyłam jak schabowe , panierowałam w mące, jajku ,a potem w bułce tartej..tym razem zrobiłam ciut inaczej i według książki Kuchnia Polska są to sznycle pruszkowskie.. 8 plasterków (ok. 40 dag) grubej kiełbasy (szynkowa, krakowska, mortadela itp.) 1 szkl. przesianej(...)prowansalskich lub suszonego tymianku albo oregano 2-3 łyżki śmietany lub mleka sól, mielona ostra papryka tłuszcz do smażenia Z mąki, jajek, śmietany i szczypty soli oraz papryki przygotować ciasto, odstawić na 30 minut. Wymieszać z posiekaną zieleniną. Plastry kiełbasy maczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać najlepiej z surówką i pieczywem albo ziemniakami
Moje domowe kucharzenieProsty placek drożdżowy który zawsze się udaje. Możemy dodac różne dodatki - rodzynki albo sezonowe owoce. składniki: 4 szklanki mąki 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 50 g drożdży 5 jajek aromat rumowy 600 g owoce dowolnych owoców mogą być maliny, truskawki, borówki, jeżyny, śliwki, wiśnie Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć i zasypać(...)dokładnie wymieszać. Potem dodać mleko, aromat rumowy i rozpuszczoną margarynę, odstawić na pół godzinki w ciepłe miejsce. Następnie wymieszać i dodawać porcjami mąke wszystko dokładnie mieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24x30 natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć owoce i delikatnie je wcisnąć w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem wstawić
Monia miesza i gotujeJesień, to czas w którym zawsze sięgam po moje ulubione przepisy z aromatycznymi przyprawami takimi jak cynamon, przyprawa do piernika, anyż. Ciasta, ciasteczka, kakao, gorąca czekolada… nie ma nic przyjemniejszego. Przyprawy królują w mojej kuchni. Nie wyobrażam sobie bez nich żadnego dania czy wypieku. Mam ich naprawdę dużo Dlatego tak dbam o organizację w kuchni i cenię różne pomocne(...)piernika sprawi, że już dziś poczujecie zbliżające się święta Nasze ukochane małe miękkie pierniczki bez których nie wyobrażam sobie świąt i jesienno-zimowych chwil I oczywiście… piernik Prosty, szybkie, dosłownie rozpływający się w ustach Przepis znajdziecie tutaj (klik) Przygotowując się do wypieków nie zapomnijcie zajrzeć na stronę Makowski Kredens . Raj dla miłośników kuchni
Słodkie okruszkikrólewskie śniadanie, i choć mogłoby się wydawać, że babeczki są czasochłonne, to uwierzcie nam na słowo, nie są! Znudziły nam się kanapki, a takie dwa muffinki zjedzone w towarzystwie prostej sałatki, zapewniły nam zastrzyk energii na cały dzień :) Zamiast mąki pszennej użyliśmy orkiszowej i jaglanej. W ten sposób obniżyliśmy zawartość glutenu w babeczkach. Jeśli chcielibyście przygotować babeczki całkowicie bezglutenowe(...)chwilkę miksujemy. 6. Na koniec dodajemy wędzonego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki, kapary i serek ricotta - mieszamy za pomocą łyżki do połączenia składników. 7. Papilotki lub silikonowe foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. 8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. i pieczemy przez około 30 - 35 minut, do czasu aż babeczki ładnie się zarumienią. Smacznego
W kuchni KatieUwielbiam takie proste -jak ten- przepisy na chleby :)! Mało pracy, a efekt końcowy zachwyca wyglądem i smakiem! Całe przygotowanie polega na wymieszaniu wszystkich składników a potem przełożeniu ich do nagrzanego żeliwnego garnka! Dodatkowo chleb orkiszowy przygotowywany jest na drożdżach, więc nie można wymigiwać się tym, że nie ma się zakwasu ;)! Po prostu… prościej się nie da! Niestety trzeba(...)litry) i nastawić temperaturę na 240-250 stopni. Po około pół godzinie wyjąć -baaardzo ostrożnie!!! – garnek wysypać na dno otręby lub płatki owsiane i przelać/ przełożyć do niego ciasto. Zamknąć pokrywkę i piec około pół godziny a następnie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i dopiekać jeszcze 15-20 minut. Po wyjęciu sprawdzić, czy jak pukamy w spód
UgotujmyTo.plpolecamy Wam dodatek w postaci pieczonego jarmużu. Wysoka temperatura zmieni go w zdrowe chipsy, lekko chrupiące, delikatne i po prostu pyszne. Spróbuj też naszych przepisów na: Tartę na kalafiorowym cieście Tartę na brokułowym cieście Tarta ziemniaczana – składniki: 5 średnich ziemniaków Boczek wędzony w plastrach Dwie duże garści jarmużu Mały por 4 jajka 2/3 szklanki mleka 6 łyżek tartego parmezanu
Niedzielny kucharzlanguage:EN-US;} Gdy nie masz czasu, aby poświęcić go na przygotowanie ulubionego deseru? Jesteś ciągle w biegu, ale nie możesz oprzeć się słodyczy. To jest przepis dla Ciebie! Prosty, szybki i smaczny bez potrzeby pieczenia.. Minimum pracy maksimum radości z jedzenia. Składniki: -> 1 paczka herbatników pełnoziarnistych -> 2 szklanki mleka -> 2 łyżeczki miodu -> 3 łyżki(...)upływie czasu schłodzoną śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy do uzyskania bitej śmietany. Pod koniec wsypujemy cukier puder i chwilę łączymy ze sobą. Przekładamy na ciemną warstwę ciasta. Kolejno wsypujemy pszenicę w miodzie, lekko uciskając ręką, aby „przykleiła się” do naszej śmietany. Polewamy rozpuszczoną czekoladą. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą
Jedz zdrowo żyj zdrowo!kupiliśmy ją w markecie i tak nam smakowała, że kupowaliśmy ją dalej. Szkoda, że rodzice nie wpadli na to, aby zrobić ją samemu. Kapusta z grochem jest banalnie prosta do zrobienia i poradzi sobie z nią nawet dziecko. Jak dla mnie ma taki charakter jak bigos, im więcej razy ją podgrzewamy, tym jej smak jest głębszy i bogatszy. Idealne(...)kapustę i groch. Dodajemy przyprawy. Dusimy razem kilka minut. Najlepsza na kolejny dzień. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/kapusta-z-grochem/ BosowKuchni Artykuł Kapusta z grochem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuWspaniałe bułeczki z dodatkiem płatków owsianych. Bardzo miękkie, puszyste i delikatne, otoczone lekko chrupiącą skórką. Smakują wyśmienicie i pięknie wyglądają :-) Z tej porcji składników wychodzi
babka w formieżaden głód, jednak nie wiążesz większych porcji i częstszego podjadania w ciągu dnia ze swoim śniadaniem. Na prośbę zapracowanych znajomych od dziś na blogu będą publikowane pomysłu na proste śniadania. P ierwsza propozycja to placuszki z ricottą z dodatkiem chia i domowego cukru pudru różanego , który możecie zastąpić każdym innym. Do podania z waszymi ulubionymi dodatkami(...)ewentualnie dodać mleka lub wody . Do masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać ruchami od dołu. Na patelni rozgrzać masło, łyżką nakładać ciasto, smażyć placuszki na średnim ogniu rumieniąc na złoto z obydwu stron. W między czasie przygotować sos. Maliny zalać wodą i Malibu , dodać przyprawy, gotować bez przykrycia na małym ogniu
SzczyptaSmaQNominuję więc za gorzki smak, ale również za uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych nazwach.Z czym serwować?Polecam szarlotkę lub inny placek. Kruche ciasto i wymyślne masy obowiązkowe. 3. Julie i Julia (2009)Jednym zdaniemNigdy nie jest za późno, by podążać za swoimi marzeniami.Uzasadnienie nominacjiUwielbiam ten film za wszystko. Za historię Julii Child(...)prowadził i powrotu do kulinarnych korzeni i fascynacji. Opowieść o odnajdywaniu siebie w wieku, w którym człowiek zdążył się już zagubić w prozie życia. Film okazał się być dość prostą historią z cyklu kina drogi, gdzie główny bohater miota się między karierą, rodziną, własnymi ambicjami i wyobrażeniami o tym kim być powinien, a tym kim tak naprawdę jest. Można
W kuchni wieczoremobiecałam na facebooku, wstawiam przepis na kolejne pieczywo - tym razem chleb. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piekę go bardzo często, ze względu na brak dostępu do normalnego pieczywa. Eh tęsknie już za Polską i prawdziwym polskim jedzeniem :) CHLEB PSZENNY - 500 gram mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 50 gram świeżych drożdży 7 gram suchych - łyżeczka cukru(...)objętość. DROŻDŻE SUCHE: W miseczce dokładnie wymieszać drożdże z wodą oraz cukrem. Do miski (lub na stolnicę) wsypać mąkę, sól oraz olej. Dodać zaczyn i ugnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełożyć ciasto do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 50 min. Odstawić do wystygnięcia - ciepły się bardzo
Zgrabne Gotowanieolejny wypiek chleba, tym razem z mąki graham. Przepis jest bardzo prosty a smak chleba naprawdę dobry, miodowy. Chleb graham, klasyczny PRZEPIS /źródło: A. Fiedoruk "Chleb domowy wypiek"/ Temperatura pieczenia: 19 0 o C Czas pieczenia: 1 h Składniki 40 dag mąki Graham, typ 1850 10 dag mąki pszennej chlebowej, typ 850 3 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru(...)cukrem i miodem (opcjonalnie), rozpuścić w mleku i odstawić do wyrośnięcia. Przesiać oba rodzaje mąki, połączyć je, dodać drożdże, 0,5 litra wody mineralnej i sól. Zagnieść ciasto (moje ciasto przypominało konsystencją owsiankę). Przykryć ściereczką na ok. 1h (tak by ciasto zwiększyło dwukrotnie objętość). Ponownie zagnieść (wymieszać) ciasto. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i jeszcze raz odstawić
coolinarnastrefa.blogspot.comPączki z czekoladową polewą i mocno czekoladowym kremem budyniowym to propozycja dla idealna dla wielbicieli czekolad owych łakoci . Te domowe pączki są proste w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczne o przepysznym nadzieniu i aromatycznej, błyszczącej kuwertur ze co nadaje całości jeszcze bardziej czekoladowego , wyjątkowego smaku. Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) - Składniki(...)cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut. "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości
Słodka Stronakrówkowym - najprostszym, z trzech zaledwie składników. Jest słodziutki i leciutki jak chmurka, idealnie komponuje się z kremową masą serową. Całość upiekłam na spodzie z ciasteczek oreo, a wierzch udekorowałam prostym, ale efektownym wzorkiem i kandyzowanymi kasztanami. Te możecie pominąć bez większej szkody dla smaku; są elementem ozdobno-szpanerskim ; ciekawostką, którą być może ciężko kupić, a jestem też pewna(...)Przelać na podpieczony spód. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 50-60 minut, aż wierzch będzie ścięty. Ciasto ostudzić w piekarniku, a następnie wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę ubić na sztywno. 50 g kajmaku podgrzać, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści
Pożeraczka, czyli raz adobrze