proste ciasto - 15398 przepisów (strona:772/1027)

Kruche ciasteczka z Nutellą 223

Dziś przepis tak prosty, ekspresowy i pyszny zarazem, że stanowi mój numer jeden na niezapowiedziane wizyty przyjaciół. Magiczny dodatek Nutelli to as w rękawie, który sprawi, że tymi ciasteczkami uwiedziecie dosłownie każdego. Dodatkowy bonus w postaci niesamowitego zapachu unoszącego się w domu z pewnością wywoła uśmiech na każdej twarzy :) Składniki (30 ciasteczek): 200 g Nutelli 130 g masła(...)Masło ucieramy do momentu, gdy będzie puszyste i zjaśnieje. Dodajemy jajko, Nutellę i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy dokładnie. Wilgotnymi dłońmi odrywamy małe kawałki ciasta, turlamy i formujemy płaskie ciasteczka. Układamy na dużej blaszce i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Można wcinać jeszcze ciepłe, ja przeżyłam ;)      Ostatnio przypadkowo

sama złodycz
Królewskie śniadanie: Racuchy królowej Elżbiety II 205

racuchy z 1959 r. Kamień winny – diabelski składnik Przepis na kładzione babeczki (drop scones), albo szkockie racuchy (scotch panecakes), bo pod takimi nazwami występuje – jest bardzo prosty, aczkolwiek składniki mogą dostarczyć pewnych trudności. Właściwie to jeden z nich, czyli kamień winny. Po angielsku nazywa się wdzięcznie cream of tartar, co można przetłumaczyć jako diabelska śmietanka. Nazwa bierze się(...)paczuszkę. Jeśli nie, nie musicie zawracać sobie kamieniem głowy. W większości przepisów można go spokojnie pominąć lub zastąpić. Szukaliśmy różnych zastępników do diabelskiej śmietany i wykombinowaliśmy następujący patent: do ciasta dodajemy nieco więcej proszku do pieczenia niż w oryginale i zamiast mleka użyliśmy gęstego jogurtu greckiego, rozcieńczonego mlekiem. Kamień winny jest kwaskowy i lekko kwaśny jogurt doskonale sprawdzi się

Niedzielny kucharz
Chrupiące kęski z kurczaka 1412

pszennej, wbijam jajka, dodaję sól, pieprz granulowany czosnek i słodką czerwoną paprykę. Wstępnie mieszam. Następnie powoli dolewam mleko ciągle mieszając. Ma powstać gęsta jednolita masa (ciut gęstsza od ciasta naleśnikowego). Do głębokiego talerza wsypuję mieszankę mąki pszennej i kukurydzianej (po około 20 łyżek mąki pszennej i tyle samo kukurydzianej zmieszanych razem). Kawałki kurczaka maczam w masie, a następnie obtaczam

Słodkie okruszki
FARINATA - Chlebek na mące z ciecierzycy (VEGE & GLUTEN FREE) 209

siebie, toteż i tym razem pokreśliłam smak odrobiną ziarna sezamowego. Wyszło zdrowo, pysznie i nieco odmiennie.  Placek jest przysmakiem pochodzącym z kuchni liguryjskiej i toskańskiej. Przygotowywany w prosty sposób na kształt okrągłego, płaskiego wypieku. Najważniejszym składnikiem jest tutaj wspomniana mąka z nasion ciecierzycy, której zalety można by wymieniać bardzo długo. Prócz tego że jest skarbnicą białka roślinnego zawiera również(...)wlewamy najpierw osoloną wodę potem pozostałą. Podczas tej czynności stale mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na min. 4 godziny.  2. W czasie "wyrastania" ciasto będzie tworzyło pianę, którą należy zdjąć łyżką cedzakową. Po wskazanym czasie mieszamy ciasto przez 2-3 minuty. Dodajemy oliwę i mieszamy do całkowitego połączenia się z ciastem. Dodajemy pieprz

vaniliowoczekoladowa
Babka majonezowa - Wielkanoc tuż tuż... 174

Pyszna, lekko wilgotna babka i szybka - idealna na Wielkanoc! Majonez nadaje wilgotności, a nie czuć go w wypieku. Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki z

Kolorowy Przepisownik
Babeczki wytrawne z mielonym, bakłażanem i pieczarkami 140

smaku. Powiem nieskromnie, że sama dobrałam składniki farszu i przyprawy wyszło obłędnie. Ot strzał w dziesiątkę. Goście będą zachwyceni a my spełnieni. Zapraszam... Stopień trudności - proste, ja robię z tego przepisu półtorej porcji, wychodzi mi wtedy 20 babeczek, zużywam wtedy jedną dużą kulkę mozzarelli. Babeczki można zrobić wcześniej i tylko wstawić je do piekarnika przed podaniem. Skala smaku 10/10(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto: 180 g mąki 70 g kostki zimnego masła 60 ml piwa Farsz: 200 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej) 1/2 bakłażana 6 dużych pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego suszony imbir

Kubki smaku
Pomidorowiec orkiszowy z czarnym sezamem 196

Arcyciekawa propozycja Kwietniowej Piekarni, a właściwie zaproponowana tam receptura z Leśnego Zakątka, od razu mnie zainteresowała. Zwłaszcza, że już wcześniej przymierzałem się do zrobienia chleba na

Grahamka, weka i kajzerka
OXY2 197

chlebka, to wcisnelam węgle w omleta i wszystko się zgadza! Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia! Nie ma co narzekać, jeśli coś nie pasuje, to trzeba to zmienić i już. Proste, prawda? Weekendowe ciacho! SKŁADNIKI: -kasza jaglana ½ szklanki (100g), -wrząca woda 1,5 szklanki, -mleko roślinne ½ szklanki, -kakao 20g, -banan 1 sztuka, -olej kokosowy 5g, -ksylitol ¼ szklanki (można śledzić czymś(...)prawda? 05.04.2016 — 57,8 kg  Tydzień choroby. Jedzenie zdrowe (weekendowo jakie chce) i patrzcie jaka magia.  03.04.2016 — 57,8 kg 28.03.2016 — 60,0 kg Tutaj nawaliłam- święta ciasta, obżarstwo, no gremlin ze mnie wyszedł. 20.03.2016 — 56,5 kg 18.03.2016 — 56,5 kg ZACZYNAŁAM OD TEGO , zdjęcie macie poniżej. Cel - utrzymać.  No to co jedziemy dalej

fitolarun.blogspot.com
Sałatka jajeczna z porem i szynką w muszlach 2287

Sałatka jajeczna w muszlach makaronowych Pyszna, prosta i efektowna sałatka jajeczna z porem, szynką i kukurydzą konserwową, podana w formie przekąski w makaronowych muszlach. Polecam!     Składniki: 14 muszli makaronowych 3 jajka 1/2 pora (biała część) 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 10 dkg szynki 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ     Artykuł Sałatka jajeczna z porem i szynką w muszlach pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Spaghetti carbonara z pieczarkami 851

Carbonara to jeden z moich ulubionych makaronów, jednak nie zawsze musimy przygotować go w takiej samej formie. Warto eksperymentować i wzbogacać danie nowymi składnikami. Tym razem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierożki brazylijskie coxinha de galinha 160

lepszych moich dań, które mogę polecić z czystym sumieniem. Posmakują każdemu, bo są naprawdę Mega smaczne. Rozpływają się w ustach są delikatne, chrupiące dla mnie idealne. Zapraszam... Stopień trudności proste ale czasochłonne. W przepisie są podane kostki rosołowe ja ich nie używam zastępuje je sosami sojowymi i wegetą bez sztucznych konserwantów.   Skala smaku 10/10 plusem pierożków jest(...)bulionu, w którym gotowany był kurczak, odmierzamy 3 szklanki. Zagotowujemy je, a następnie wsypujemy do nich 3 szklanki mąki. Gotujemy 1 minutę i mieszamy. Aż uzyskamy konsystencję gęstego ciasta. Odstawiamy do przestygnięcia

Kubki smaku
Normandzki chleb jabłkowy (bezcydrowy) wg Hamelmana 232

Raz na miesiąc chlebowypiekacze spotykają się przy piekarniku Amber, i wspólnie pieką „coś”. Tym razem to „coś” zostało zaproponowane przez prowadzącą Ogrody Babilonu Kamilę. Upiekliśmy wspólnie

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb orkiszowy z ziarnami 201

Pierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej ..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam  tutaj ..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej  450 ml letniej wody  7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl(...)wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec

Moje domowe kucharzenie
Babka czekoladowa z daktylami i rodzynkami 271

Intensywnie czekoladowa, wilgotna i lekko półpłynna w środku, z dodatkiem suszonych owoców. Dzisiejsza babka to wielkanocna propozycja dla łasuchów lubiących konkretne, zdecydowane smaki. Prosta i szybka w przygotowaniu nie wymaga nawet włączania miksera! Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru tabliczka mlecznej czekolady szklanka mleka łyżeczka proszku do pieczenia 175 g masła 3 łyżki kakao ziarna(...)kryształków. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do przestudzonego masła. Łączymy z resztą składników aż do dokładnego połączenia się. Suszone owoce przelewamy wrzątkiem i oprószamy odrobiną mąki, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną blaszki babkowej i pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut.      W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę

sama złodycz
Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem 199

Dzień dobry, Choć pieczenie ciast i tworzenie deserów nie jest moją domeną ( zdecydowanie wolę potrawy wytrawne ), dla rabarbaru zawsze robię wyjątek . Uwielbiam ten kwaśny smak wspaniale kontrastującą ze słodyczą deserów, zaś rabarbar jest dostępny zbyt krótko, abym mogła to zmarnować. Po finansjerkach z rabarbarem i białą czekoladą przygotowałam kolejny deser inspirowany francuską kuchnią - tosty francuskie z pieczonym rabarbarem . Tosty francuskie(...)lost bread), ponieważ potrawa służy właśnie wykorzystaniu czerstwego, "zagubionego" gdzieś w kuchni chleba, który zmiękcza się z pomocą mieszaniny jajek i mleka lub śmietany. Zatem tosty francuskie to bardzo proste danie, niby nic wyszukanego, choć uważam, że moczenie i smażenie magicznie przemienia suchy chleb w pyszny deser. Do mieszaniny jajeczno-mlecznej możecie dodać składniki smakowe, np. ekstrakt wanilii

Chilli Czosnek i Oliwa