odstawiamy na 2-3 minuty). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, przyprawę do pizzy i około łyżkę oleju. Następnie wlewamy rozrobione drożdże. Całość mieszamy ręką aż z ciasta będziemy mogli stworzyć kulę (ciasto może się delikatnie lepić, ale nie mocno – podczas wyrabiania w razie potrzeby można posypywać rękę mąką – nie wsypujemy mąki bezpośrednio na ciasto, aby nie było
Słodkie okruszkiugotowaniu można przetrzeć przez gęste sitko, aby pozbyć się większych drobinek dyni.Nie jest to jednak konieczne. Stosować jako dodatek do kawy lub do deserów, na przykład lodów czy też ciast. Można zrobić większą ilość tego syropu. Wrzący przelać do wyparzonych słoiczków, a te odwrócić do góry dnem do wystudzenia. Zimą przyda się taki syrop na pewno. Może to też być(...)piekarniku pokrojoną w mniejsze kawałki, a następnie zmiksować blenderem. Przepis dodaję do cotygodniowej akcji " Błyskawiczne piątki ". Zapraszam do dołączenia do otwartej grupy facebookowej , gdzie co tydzień możecie znaleźć proste i szybkie przepisy na smaczne dania
Codzienna kuchnia niecodziennacukru pudru -120 g masła -1 jajko -szczypta sody oczyszczonej -1,5 łyżki przyprawy do piernika -3 łyżeczki kakao Masło wraz z miodem rozpuszczamy. Następnie studzimy. wyrabiamy ciasto ,n astępnie wałkujemy je dość cienko, 3 mm Wykrawamy kształty Pierniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni około 7-10 minut Studzimy, dekorujemy i gotowe. Ja dekorowałam lukrem królewskim-czyli(...)dekorowania pierniczków używałam zwykłego woreczka strunowego. Dajemy do niego lukier, wycinamy malutką dziureczkę na rogu i dekorujemy :-) Ja totalnie nie mam zdolności, ale jestem zadowolona ze swoich pierniczków :-) Proste, i PYSZNE :-) POLECAM!!! SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupokazać jak zrobić taki świecznik. Prezentuje się pięknie i w dodatku cudnie pachnie. Świecznik przygotowałam z tego ciasta klik Przygotowałam sobie szablon gwiazdy, i wycięłam go z ciasta. Oprócz tego w każdej gwieździe wycięłam dziurę-mniej więcej wielkości świecy. Poza tym wycięłam jeszcze koło -musi być sporo większe od dziury w gwieździe-będzie to podstawa świecznika. Elementy pieczemy(...)świecę-by się nie chwiała, mi się nadało do tego celu to sreberko w którym jest podgrzewacz. na koniec przyklejamy lukrem podstawę i odstawiamy do wyschnięcia. I gotowe. ciekawa,prosta ozdoba wigilijnego stołu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepis na farinatę podpatrzyłam na stronie Facet i Kuchnia . Jest to placek przygotowywany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek. Bardzo prosty, bardzo zdrowy i całkiem smaczny. Może z powodzeniem zastąpić pieczywo, lub pizzę ;) Z dodatkami możemy sobie do woli eksperymentować, ja postanowiłam zrobić wersję z quinoą i niebieskim serem pleśniowym, którego resztka zalegała mi w lodówce. Dorzuciłam(...)oliwie kawałek cebulki sól Wykonanie: Mąkę z ciecierzycy przesiewamy przez sito, dodajemy sól, 2 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy z wodą. Powstałe w ten sposób rzadkie ciasto, odstawiamy na 2 - 3 godziny. Po tym czasie dolewamy pozostałe 2 łyżki oliwy, mieszamy i wylewamy na formę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy quinoą, plasterkami oliwek, kaparami, piórkami
Quinoa Raz!lekko łączymy. Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia lekko obsypanym cukrem pudrem, który przykrywamy drugim kawałkiem papieru. Rozwałkowujemy na około 0.5 cm grubości i wycinamy gwiazdki. Jeżeli ciasto klei się mimo podsypania cukrem pudrem, pozostawcie je na kilka chwil aby obeschło. Ułatwi to wycinanie ciasteczek i przekłądanie ich na blaszkę do pieczenia. Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem
Słodkie PrzyjemnościSernik zebra bez pieczenia to naprawdę prosty w wykonaniu deser na zimno, który łączy w sobie klasyczne smaki: wanilię i kakao, a do tego bardzo ładnie się prezentuje. Do przygotowania sernika użyłam typowych dla takiego deseru składników - twarogu z wiaderka, słodkiej śmietanki i cukru oraz kakao i wanilii w postaci domowego cukru waniliowego, a także produktu spajającego wszystkie elementy - żelatyny(...)gdyż masa z mielonego w domu twarogu może być za gęsta do ładnego rozłożenia się pasków zebry. Jeśli wykorzystacie rzadszy twaróg, masę możecie spokojnie nakładać jak w przypadku klasycznego ciasta zebra, czyli 1-2 łyżki jasnej masy na 1-2 łyżki ciemnej masy, itd. Jeśli skorzystacie z gęstszego twarogu, jak np. twaróg z Piątnicy, najlepiej nałożyć masę na środek
Smakołyki BerenikiLista życzeń była długa: minimum dwie łazienki, wanna, kominek, duża kuchnia, duży salon, jadalnia, w której zmieści się ogromny stół (C. ma naprawdę dużą rodzinę); jasny, przestronny, zbudowany na prostym i logicznym planie (co w Danii wcale nie jest oczywistością). Zakochaliśmy się już w zdjęciach; pierwsze odwiedziny były niesamowicie emocjonujące. Gdy pan z banku powiedział magiczne tak , powstrzymywałam(...)ciągle mnie przeraża, to radość i satysfakcja zdecydowanie przewyższają to lekkie uczucie niepewności. I czuję się teraz taka dorosła ! Z tej okazji przygotowałam wariację na temat ulubionego ciasta C., czyli sernika na zimno. Tym razem smakuje pomarańczami, ale kolor ma... Różowy! Jak to zrobiłam? Bardzo prosto - użyłam czerwonych pomarańczy. Nadały ciastu śliczną, pastelową barwę, która świetnie skomponowała się
Pożeraczka, czyli raz adobrzekeks lub chlebek jak kto woli, jest wilgotny, miękki a dorzucić do niego możesz swoje ulubione dodatki: oliwki, kapary, orzechy, pomidory suszone itd. Długo zachowuje świeżość i jest bajecznie prosty do wykonania. Składniki (na standardowej wielkości keksówkę) 500 g mąki pszennej (u mnie była to mieszanka 300 g białej, 200 g pełnoziarnistej i 100 g pszennej z amarantusem) 2 łyżki(...)lniane zalej 100 ml ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na chwilę aż się zrobi glut. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj, najlepiej dużą łyżką. Jeżeli wg Ciebie ciasto będzie za twarde możesz dodać trochę wody. Dodaj pokrojone oliwki, pomidory, kapary czy co tam znalazłeś/łaś w kuchni. Nie mieszaj za długo, bo im dłużej będzie mieszane tym więcej
greenscarfProste i szybkie danie - w wigilię obowiązkowo pojawiały się pod koniec pośniku, to był taki słodki akcent, bo ciastek i słodyczy tego dnia nie jedliśmy. Racuchy smażone na patelni, posypane cukrem pudrem, raz większe, raz mniejsze (zależy kto smażył) zawsze były pyszne. Przepis ilustrowany tego dania znajdziecie tutaj . 0,5 kg mąki pszennej 20 g. świeżych drożdży(...)rozpuścić w ciepłym mleku lub wodzie, następnie dodać resztę składników, wszystko wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Na patelni rozgrzać olej, nabierać dużą łyżką po trochu ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDzisiaj zapraszam na drożdżówki ze śliwką i borówkami , pyszne , proste w sam raz do porannej kawki :) Bułeczki podałam na porcelanie Bogucice - http://www.porcelanabogucice.p l/ . Kawa podana w filiżance z Bogucic Składniki : 7 łyżek oleju 600 g mąki 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 50 g drożdży 1 szklanka mleka Śliwki , borówki Kruszonka(...)mąki i jaszcze raz wymieszać , rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczka i odstawić do podrośnięcia . Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy resztę mleka, roztrzepane jajka i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto , na końcu dodajemy olej i jeszcze raz wyrabiamy , ciasto ma odchodzić od ręki . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w cieple miejsce ma podwoić swoją objętość. Ciasto wykładamy na podsypaną
Sama słodycz i szczypta chiliuzyskania jednolitej konsystencji. 4. Połączyć składniki z obu misek. Ważne, aby nie mieszać zbyt długo. 5. Gotowe ciasto rozlewamy do blaszki wyłożonej papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Najlepiej, aby ciasto sięgało do ok połowy papilotki, minimalnie wyżej. Z podanej ilości wychodzi ok. 16 muffinek. 6. Muffinki pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu najlepiej rozłożyć(...)szprycy cukierniczej lub łyżką. 8. Po udekorowaniu kremem, muffinki należy przechowywać w lodówce. Dzięki temu krem dłużej zachowa świeżość, a babeczki będą idealnie wilgotne. Jak widać, przygotowanie jest dość proste. Wbrew pozorom, dekorowanie kremem też nie jest wielką filozofią , bardzo szybko można zapanować nad szprycą i tworzyć prawdziwe cuda. Naprawdę polecam ten przepis. Muffinki robią wrażenie i znikają
two broke sistersciągle brak czasu, albo chęci, żeby usiąść przed komputerem. Ale już wracam z kolejną dawką przepisów. Pogoda ostatnio nie sprzyja temu, żeby długo stać w kuchni i piec wymyślne ciasta, ale sprzyja temu, żeby ten czas spędzić z dziećmi. Razem z Zuzią i Igą przygotowałyśmy robaczkowy deser, wygląda obrzydliwie, a smakuje pysznie Tym przepisem bierzemy udział organizowany przez Poki.pl , link(...)wężem kojarzą mi się dżdżownice, więc pomysł na deser. Nie chciałam, żeby dzieci jadły tłustej bitej śmietany, więc deser jest na bazie twarogu i nektarynek z jogurtem naturalnym. Niezwykle prosty i łatwy w przygotowaniu. Składniki (6 porcji): – 40 dag twarogu; – 6 nektarynek; – 1 mały jogurt naturalny; – 2 łyżeczki miodu; – duże opakowanie ciastek oreo (lub podobnych
dom-agi.plJednak o jego bliźniaku, syropie z płatków kwiatów tego krzaku już nie bardzo znalazłam informację. Jest on moim zdaniem smaczniejszy, delikatniejszy i o wiele ciekawszy w wykorzystaniu, a równie prosty w wykonaniu. ;) 0,5l płatków dzikiej róży (odmierzamy w słoiku) 250g cukru 1 litr wody Wodę zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Płatki róży przepłukujemy dokładnie i kilkukrotnie na sicie(...)Warto go lekko zapasteryzować, jeśli nie mamy w planach zużycia go w ciągu maksymalnie kilku dni. Przechowywać oczywiście najlepiej w lodówce. Zastosowanie ma wszelakie - od drinków i piwa po ciasta i desery. Bo nie zawsze esencja na alkoholu jest wskazana
Kuchenna KontrrewolucyaChleb banalnie prosty i szybki w wykonaniu, a efekt na prawdę spektakularny. Chciał mi uciec z foremki.. moja silikonowa keksówka prawie "pękała w szwach". Ostatecznie udał się taki oto wypiek ;) Do upieczenia bochenka potrzebujemy: 50 g ziarna prosa (mielimy w urządzeniu Thermomix 30s/obr 10) 40 g drożdży 30 g miodu 300 g mleka Z tych składników robimy zaczyn(...)dodajemy po kolei składniki i ustawiamy 37st/2,5min/obr 1. Następnie do zaczynu wsypujemy: 450 g mąki pół łyżeczki soli i wlewamy 20 g oleju rzepakowego. Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie się trochę kleić, można dosypać nieco mąki. W przypadku Thermomixa dodajemy kolejno składniki do misy, bez oczekiwania, aż urośnie zaczyn i ustawiamy 3min/zamknięta pokrywa/kłos Przekładamy ciasto
MamaOskarkazapisałam na karteczce, w wielkim skrócie i po zakończonej rozmowie zabrałam się za robotę. Do dziś zastanawiam się co zrobiłam nie tak, że zakalec wyszedł książkowy ;) Na Wielkanoc polecam prosty przepis na babkę, bardzo trudno będzie Wam w nim zrobić zakalec. SKŁADNIKI: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)białkami. Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wlać sok z cytryny, oraz aromat cytrynowy, dołożyć majonez i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po przestudzeniu, babkę oprószyć cukrem pudrem
Kuchnia w opałachzostaliśmy zaproszeni na oglądanie nowego mieszkania mojej siostry i jej chłopaka. A, że oboje nie lubimy chodzić z pustymi rękami postanowiliśmy przygotować coś domowego i pysznego;) Wybór był prosty, domowa pizza z ulubionymi (naszej całej czwórki) dodatkami. Niestety, zdjęcia po upieczeniu nie mam ale była pyszna- zapewniam;) W gości z anieśliśmy jeszcze mocno kawowe babeczki z bitą śmietaną jednak(...)ciepłego mleka 3,5 szklanki mąki pszennej łyżka oliwy z oliwek 1.5 łyżeczki soli Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, resztę płynów, oliwe oraz sól, ciasto dobrze wyrobić (ja użyłam w tym celu miksera). Gdy ciasto będzie już gotowe, odkładamy je w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż podwoi objętość. Po tym czasie, lekko
Krakowskie smaki Aniprzygotować na 2 a nawet na 3 dni przed podaniem (wtedy jest najsmaczniejszy). Można zatem przygotować go sobie wcześniej by później mieć czas na inne potrawy. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, wszystkie składniki mieszamy w jednej misce. Mus również nie sprawia żadnych problemów. Przygotowujemy go tylko z dwóch składników. Polecam przepis za jego prostotę i oczywiście za smak. Sernik(...)łyżki mleka w proszku (opcjonalnie) 1 duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki 36% ok. 200-250 g czekolady gorzkiej (można dodać pół na pół z czekoaldy mlecznejj) rum do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie
coolinarnastrefa.blogspot.comprzecież wszyscy, którzy gotują), to już przewodnik po wykorzystywanych produktach wprowadzi Was do śródziemnomorskiej kuchni i na targ. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze(...)został opatrzony krótkim wstępem od autorki, listą składników, opisanym w etapach sposobem przygotowania, liczbą porcji oraz czasem przygotowania. Podoba mi się również, że wszystkie receptury zostały zilustrowane zdjęciami, których proste piękno wyjątkowo przypadło mi do gustu. Dodatkowo, przy sposobie przygotowania, zamieszczono malutkie ilustracje ułatwiające zrozumienie kolejnych kroków przygotowania przepisu.Na końcu książki znajdziemy także indeks przepisów oraz propozycje śródziemnomorskiego menu
Chilli Czosnek i OliwaJesień w pełni więc na tapecie dynia. Deser bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a dzięki orzechom dostarcza nam dużo energii. Składniki, 22 sztuki: 250 g mąki pszennej (u mnie typ 500) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu + 0,5 łyżeczki do posypania 1 łyżeczka przyprawy korzennej szczypta soli 100 gram brązowego cukru(...)umyć, pokroić na mniejsze kawałki i wydrążyć środek z pestkami. Dynię ułożyć na kratce i piec przez około 60 min. Ostudzić, obrać ze skóry, odcisnąć nadmiar wody i zblendować. Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wymieszać w jednej misce: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, sodę oczyszczoną. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać olej, puree, starte jabłko na grubych oczkach
cooklifeZamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu, możemy zrobić kotleciki ziemniaczane. Tanie, szybkie i proste :) Super smakują z sosem pieczarkowym albo pomidorowym, ale tez spokojnie można jeść je na zimno w zestawieniu z ketchupem albo po prostu z ogórkiem kiszonym :)Składniki:1 kg ziemniaków1 jajkomąkasól i pieprzbułka tartaolej do smażeniaWykonanie:Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor(...)ziemniaków dodajemy cebulkę,jajko,przyprawy. Całość mieszamy. Dodajemy mąkę. Niektórzy dodają na 1kg ziemniaków 3 łyżki, inni 2 szklanki. Dużo zależy od gatunków naszych ziemniaków. Musimy obserwować jakie jest ciasto, i jeśli będzie zbyt rzadkie, dokładamy mąkę. Ja nie dokładałam jej dużo, chciałam, żeby kotleciki miały wyraźnie ziemniaczany a nie mączny smak. Możemy ułatwić sobie nieco ich formowania, zwilżając obie
Walijskie PichcenieDla wielu pecetowych graczy najnowsza część serii gier o Batmanie jest niemałą zmorą ze względów technicznych. Pomijając jednak kwestię niezbyt udanego portu gry, jest to tytuł
Nerds Kitchendużej miski, dodaję miękkie masło pokrojone w kostkę lub jeżeli jest twarde starte na tarce o grubych oczkach, wbijam jajko i zagniatam na gładkie ciasto. Wylepiam ciastem foremkę na tartę dokładnie oblepiając brzegi. Nakłuwak kilkakrotnie ciasto widelcem żeby spód nie unosił się w czasie pieczenia. Tak przygotowaną formę wkładam na 30 minut
Gotuj Się Kto MożeSzybkie, smakowite i pulchne babeczki z dodatkiem buraków czerwonych, z czekoladową polewą z wielkanocnych króliczków i jajek. Smaku buraków zupełnie nie czuć w gotowych babeczkach
Ze smakiem bez glutenumąki kokosowej 5g otrębów gryczanych Woda Opcjonalnie można dodać w zależności od wersji zioła/przyprawy lub odrobinę miodu/syropu klonowego Podane składniki wymieszać i dodać taka ilość wody, żeby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną gofrownicę
HealthyCreationsZapraszam na smaczny pieczony sernik kajmakowy z delikatnie kwaskowatą pianką malinową oraz super słodką śmietanką. Sernik jest bezglutenowy oraz prosty do zrobienia. Do zrobienia pianki malinowej użyłam mrożonych malin Hortex. Polecam Składniki: spód: 100 g masła 1 szkl mąki kukurydzianej 1 łyżka serka homogenizowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu masa sernikowa: 800 g twarogu sernikowego(...)Poprzedniego dnia wieczorem wykładamy maliny do garnka i odstawiamy do rozmrożenia. Spód: na stolnicę wysypujemy mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia oraz wkrajamy masło i dodajemy serek. Wyrabiamy kruche ciasto i wylepiamy cienko dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. Masa serowa: do dużej miski wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy kajmak i miksujemy do połączenia się składników. Do masy
słodkie i nie tylko historie kulinarneorzechy włoskie i czekoladę posiekać na drobniej. 2. Do przesianej mąki z proszkiem i cynamonem dodajemy jajka, roztopione masło z miodem, mieszamy, dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy. Ciasto wstawiamy na około 30 minut do lodówki. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, w rękach formujemy kulki, kładziemy na blaszkę wyłożoną
kruche babeczkiGofry kojarzą mi się z wycieczkami, od kilku lat jest to nasz rytuał, że podczas każdego wyjazdu w góry lub nad
KuchniaWeDwoje.plMamy więc tu przepisy na wiosnę, lato, jesień i zimę. Są propozycje menu na śniadania, obiady, kolacje oraz desery. Produkty w nich oryginalne, często zaskakujące, ale użyte do prostych przepisów, którym podoła każdy z nas. Dania oparte na kaszach, warzywach, owocach i świeżych ziołach. Dodatkowo każdy przepis ma ilustrację. Moje książki kucharskie zawierają przepisy tradycyjne, takiej mi brakowało(...)Przygotowanie: Kaszę jaglaną zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Kaszę przekładamy do naczynia w którym w którym będziemy wyrabiać ciasto na chleb- można to zrobić w robocie kuchennym z hakiem Wlewamy wodę i olej, dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą W misce mieszamy mąki, solą i kminek. Dodajemy
Proste PotrawyUwielbiam placuszki. Warto zacząć od nich dzień Dziś zapraszam Was na leciutkie placuszki serowe z miodem. Jak zawsze przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli chcecie takie placuszki przygotować dla rodziny zwiększcie składniki proporcjonalnie do liczby osób. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję – 6 placuszków) 100 g serka kanapkowego o smaku naturalnym 1 łyżka ulubionego miodu (polecam miód(...)polać rozpuszczonym miodem Przygotowanie: Do miski przekładamy cały serek kanapkowy, wbijamy jajko, dodajemy miód, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników (jednolite ciasto). Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego (1 łyżka masy = 1 placuszek). Placuszki są delikatne, więc należy je ostrożnie obracać. Przed
Słodkie okruszkiUwielbiam desery. To od nich zaczęła się moja przygoda w kuchni. Dziś polecam Wam śmietankowo bananowy deser warstwowy. Jak to w deserach bywa i ten jest prosty i szybki w wykonaniu. Kilka podstawowych smaków i składników ułożonych w apetycznych warstwach potrafi zdziałać cuda i poprawić humor nawet w tak brzydką deszczową pogodę. Taki deser możecie jeść zarówno w wersji(...)przygotowujemy budyń śmietankowy. Do deseru wykorzystujemy 1 szklankę gotowego budyniu. Odstawiamy go do wystudzenia (ma być ciepły, ale nie gorący). Ciasteczka przekładamy do misy blendera z nożami (odkładamy jedno ciasto do dekoracji), dodajemy 2 łyżki płatków migdałowych. Całość miksujemy na a la kruszonkę. Banana obieramy i kroimy w kostkę. W dwóch pucharkach/szklankach układamy warstwy naszego deseru. Na dno każdego pucharka
Słodkie okruszkitrzepaczka rózgowa). Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku(...)mozaikami Konwalie w kuchni Kornik w kuchni Kuchenne wojowanie Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu slowlife Zacisze kuchenne
Stare GaryDziś polecam prosty koktajl idealny na śniadanko. Sycący i smaczny z dodatkiem CHRUPEK Składniki: mleko kokosowe 3 szklanki banany 4 szt mieszanka chrupkich gwiazdek do dekoracji( przyjemnie się przegryzało w miedzy czasie ) ZENTIS Krok 1 Banany obieramy ze skórki,nożykiem obcinamy końcówki z obu stron i wyrzucamy. Banana kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera kielichowego. Krok(...)wyglądało to dajemy kształt gwiazdek. * Lokowanie produktu " Pyszna mieszanka chrupkich gwiazdek o smaku waniliowym pokrytych białą czekoladą i kakaowych oblanych mleczną czekoladą. Idealne posypki do tortów, ciast, deserów czy lodów." Dekoracja może nam służyć również do innych celów.Pasuje do ozdoby ciast deserów,koktajli czy tak samemu do zjedzenia złapać garść
Różowa kuchniaChłodnik to zupa idealna na okres letni. Choć pogoda ostatnimi czasy nas nie rozpieszcza, świeżych warzyw mamy pod dostatkiem, stąd zrodził się pomysł na tą pyszną
Ania i Marcin gotująwymienione składniki są oblepione wspomnianym proszkiem acai, co w efekcie daje pyszne i zdrowe połączenie smaków. Mieszanka jest bardzo smaczna, słodka, ale z nutką kwaśności. Pasuje do owsianek, jogurtu, ciast i innych wypieków, ale także jedzona samodzielnie jako przekąska. Biała czekolada z wanilią Ta czekolada jakiś czas temu podbiła blogosferę, opinię na jej temat można było czytać(...)wspominałam, że ta powyższa jest w 100% wegańska , przygotowana na bazie napoju ryżowego. Ma delikatny, kremowy, "mleczny" smak, z wyraźnym akcentem wanilii. Przyjemnie rozpuszcza się w ustach. Skład jest prosty i krótki. Na pewno sięgnę po inne warianty smakowe z tej firmy. Czekam na Wasze opinie na temat sklepu Biogo oraz o produktów, które wybrałam
Zdrowie na języku :Pjajko i wsypujemy cukier. Całość dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, chwile miksujemy do połączenia składników. Ręce oprószamy mąką pszenną i formujemy kuliki z ciasta. U mnie ciasteczka są dość duże - kulka wielkości orzecha włoskiego. Możecie robić mniejsze ciasteczka. Ciasteczka bardzo rosną podczas pieczenia. Uwaga! jeśli Wasza masa jest za luźna (wszystko zależy od użytego
Słodkie okruszkipopołudnie np. niedziela. Parzycie na spokojnie kawę, siadacie w fotelu i do tego pyszna maślankowa babeczka. Składniki niby nie wyszukane, ot maślanka, cukier trzcinowy, mąka, masło. W połączeniu tych prostych składników jednak kryje się smak i to nie byle jaki. Nie chcę na siłę Was przekonywać jakie są pyszne, zaniosłam kilka do pracy, żeby sprawdzić czy tylko(...)cukier i masło – wyrobić jak na kruszonkę. Do niedużej miseczki odłożyć 2 łyżki( to nasza kruszonka )*. Dodać sodę, sól i maślankę – zmiksować. Przygotować 12 foremek i nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremki. Wierzch posypać odłożoną kruszonką. Piec 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeśli nie chcecie piec babeczek z podanego przepisu można upiec ciasto. Czas pieczenia
Niebieski kubek z kawaWłosi mają najlepsze jedzenie na świecie i basta. Najlepsze, najprostsze. Zaledwie kilka składników do mocnego i aromatycznego sosu, do tego domowy makaron. Do jego samodzielnego zrobienia
Karo in the KitchenMięciutka, pachnąca drożdżówka wypełniona konfiturą z owoców leśnych, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ze szklanką mleka lub kubkiem ciepłej herbaty. Składniki: 250 ml mleka, 600 g mąki pszennej, 1 opakowanie drożdży instant (7g), 80 g margaryny, 100 g cukru, 2 jajka, szczypta soli, do posmarowania: 1 jajko, 1/2 słoiczka konfitury owoce leśne Nasze domowe(...)musicie 25 g drożdży rozpuścić w mleku, z łyżeczką cukru i mąki i poczekać, aż zaczyn wyrośnie), cukier, szczyptę soli, wlewamy mleko i margarynę oraz wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, tak długo aż zacznie odchodzić ładnie od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Tortownicę (o średnicy 25cm ) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną. Z ciasta odrywamy
Aga w kuchniPopularny w Irlandii, ekspresowy pszenno-razowy chleb pieczony bez dodatku drożdży czy też zakwasu, rośnie pięknie dzięki sodzie. Nie trzeba go zagniatać, zagniatanie wręcz mu szkodzi... Bardzo prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Można dodać do niego orzechy, rodzynki, ja lubię go z kminkiem :-) Polecam! Składniki: Na 1 spory chlebek: 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej(...)małe kawałeczki, dodać do sypkich składników rozcierając je palcami. Wlać maślankę. Szybko wymieszać składniki dużą łyżką, aż powstanie w miarę jednolita masa. Ręce i blat oprószyć mąką. Wyjąć ciasto z miski, uformować z niego około 20 cm okrągły bochenek. Przełożyć chleb na przygotowaną blachę. Ostry nóż oprószyć mąką. Na wierzchu chleba zrobić nacięcie w kształcie krzyża na głębokość około
maniapieczeniaWłosi to jednak wiedzą co dobre! Na imprezę, zamiast typowego pieczywa przygotowałam ostatnio grissini - do pochrupania, do maczania w tzatziki, do przegryzania z serami. Pycha! Przygotowanie ich jest bardzo proste, a takie świeże, chrupiące pieczywo z solą morską, sezamem lub czarnuszką świetnie się sprawdza na wszelkiego rodzaju towarzyskie spotkania przy stole. Składniki: 400 g mąki pszennej(...)mieszamy drożdże, cukier, wodę i oliwę. Odstawiamy na 10 minut. Obie mąki wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Po 10 minutach wlać drożdżowy płyn do mąki. Wyrobić ciasto - im dłużej wyrabiane, tym lepsze - jak staram się mu poświęcić ok. 10 minut. W razie potrzeby ciasto podsypywać mąką. Wyrobione ciasto powinno teraz wyrosnąć (podwoić objętość) - w tym celu trzeba
Kulinarne Inspiracjebułką tartą, ale tu pozostawiam dowolność. Mogą być z sosem, z cebulką i boczkiem, lub polane samym masłem. Klasyk nad klasyki, nie może go zabraknąć i na moim blogu. Prosty i smaczny przepis, polecam bo naprawdę warto! Składniki: około 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (o ilości użytej mąki poniżej) sól łyżka oleju do gotowania klusek pół kostki masła(...)wsypać mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, by zrównała się z ubitymi na płasko pozostałymi ziemniakami. Następnie wbić jajko i dokładnie mieszać rękoma, by powstało jednolite, gładkie, odchodzące od rąk ciasto. Kulamy kulki wielkości orzecha włoskiego, a na środku wbijamy palec tworząc tzw. dziurkę. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy i gotujemy 3-5 minut do wypłynięcia. Odcedzamy
na moim stole...CZEKOLADOWE I KRUCHE CIASTECZKA są idealne do popołudniowej kawy. W wykonaniu są naprawdę szybkie i proste. A co najważniejsze wiesz co jesz;-) Pysznie czekoladowe! I o to chodzi, jeśli chce się zjeść słodkości. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 30 g kakao 150 g mąki pszennej 125 g miękkiego masła 70-80 g cukru ( idealnie żeby był(...)Dodałam jajko i ekstrakt z wanilii. Połączyłam masę z suchymi składnikami. Mąką,sodą,kakao i szczyptą soli. Starłam pozostałą część czekolady na wiórki. Wsypałam je do ciasta i wszystko wymieszałam drewnianą łyżką. Z masy wyszło mi 20 ciasteczek. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie o odstępach pomiędzy nimi. Można je nakładać np. łyżką
potrawyregionalneKopytka - proste danie, które można podać w bardzo wykwintny sposób. Są wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych, wszelakich gulaszów i pieczystych ...ale co rzadko się zdarza same w sobie stanowią niebanalne jarskie danie.. W mojej wersji zostały polane masełkiem z dodatkiem tymianku i mięty. Biorąc do ust kluseczkę czujemy najpierw delikatny miętowy posmak, następnie po języku rozpływa się dominujący(...)mąki pszennej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju** - 2 żółtka Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Dodać obie mąki, olej i żółtka. Sprawnie zagnieść zwarte ciasto. Podzielić na 4-5 części. Formować wałeczki, które należy pokroić w małe kopytka. Gotować w dobrze osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. * ugotujmy ziemniaki w całości -mają one inną
kawawszklanceSkładniki : 1/2 kg dyni 1/2 kg jabłek około 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki cukru żelującego sok z całej cytryny ewentualnie szczypta cynamonu Przygotowanie: Dynie obieramy z
Proste Potrawyktóry zachwyci gości nawet na wyszukanym przyjęciu. Moja propozycja to babeczki na wesele – klasyczne cupcake’i z delikatnym kremem śmietankowym i domową konfiturą różaną. Do tego piękna i prosta dekoracja ze świeżych płatków róż – i voilà! Dzisiejszy wpis powstał we współpracy z firmą Westwing – na ich stronie znajdziecie jeszcze więcej ślubnych inspiracji :) Składniki na babeczki(...)mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas, kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać
CiastkozercyNajlepszy przepis na pyszny, orzeźwiający, aksamitny sernik bez pieczenia, czyli sernik na zimno z serków homogenizowanych (serki homo) jest ten, który przygotowywała zawsze moja mama. Tym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzasem coś prostego oznacza, coś zupełnie wyjątkowego! Tak własnie jest z racuchami. Nie dość, że są pyszne, proste, to jeszcze bardzo ładne, prawda? Dziś przygotowałam
Słodkie Przyjemnościminut, aby mąka napęczniała. Po tym czasie ciasto zgęstnieje do konsystencji śmietany. Patelnię do naleśników (taka z bardzo niskim brzegiem) podgrzałam na kuchni i posmarowałam olejem kokosowym. Wlałam porcję ciasta, rozprowadziłam na patelni i usmażyłam z dwóch stron. Usmażone naleśniki wykładałam na duży talerz, który przykrywałam pokrywką. Dzięki temu naleśniki były sprężyste i miękkie. Dno tortownicy, o średnicy 26cm, wyłożyłam(...)płatki migdałowe oraz posypałam brązowym cukrem demerara. Tortownicę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180º C na 30 minut. Gotowy tort naleśnikowy oprószyłam cukrem pudrem. I co? Prawda, że proste w przygotowaniu? Może być jako śniadanie, do obiadu, na kolację, czy też deser. Na ciepło, i na zimno. Z dodatkami (np. owoce, bita śmietana), czy też bez. Ja ozdobiłam
mojewypiekiinietylko