Paluchy drożdżowe z sezamem lub makiem | z czosnkiem lub ziołami 339łyżeczka drożdży instant (około 4 g) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko do pomalowania paluchów przed pieczeniem sezam lub mak do posypania paluchów dodatkowo do ciasta możemy dodać zioła lub czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowaniem: Paluchy drożdżowe Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i około
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Muffiny z Nutellą i bananami 178cytryny. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder oraz proszek do pieczenia, wymieszać z bananami. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem i masłem. Dodać resztę składników, przełożyć ciasto do foremek i do każdej muffinki dodać łyżeczkę Nutelli. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 20 minut. Smacznego
Trufelkowo
Czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami) 366jako naturalne chipsy, jak również po uwodnieniu, można je również używać do wszystkich potraw ciepłych i zimnych. Ja dodaję je do najróżniejszych placuszków, omletów, musli, babeczek, koktajli a nawet ciast (najczęściej takich jak ta tarta z budyniem ). Gdzie możecie je nabyć? Ja moje maliny nabyłam w Stragan Zdrowia A jeśli tak jak ja i moja rodzina jesteście wielbicielami marcepanowych słodkości
Słodkie okruszki
Waflowa rolada z bananem 201Błyskawiczna czekoladowa rolada bez pieczenia. W smaku idealna. Robię ją dość często, aż zdziwiłam się kiedy okazało się, że nie zawitała jeszcze na moim blogu ;-) Składniki
Zielona Kuchnia
Tarta z malinami 267Opis: Tarta z malinami skusi każdego. Tartę możemy przygotować ze wszystkich dostępnych owoców. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Smakiem i wyglądem zachwyci każdego. Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g masła 2 żółtka 4 łyżki cukru 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% lub 36% 150 g białej czekolady 1 opakowanie świeżych malin Listki(...)Cukier puder Sposób przygotowania: Na początku mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego cukier, masło i wysiekamy. Gdy powstanie nam kruszonka dodajemy do tego żółtka. Całość ugniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Stolnicę oprószamy mąką, na której musimy rozwałkować zimne ciasto. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Spód ciasta nakłuwamy
CookMag
KROKIETY Z JAJKIEM 320szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki) * niepełne pół łyżeczki soli * 4-5 łyżek oleju ( chyba, że smaruję patelnie olejem wtedy nie daje go do ciasta) Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i opcjonalnie olej i wszystko dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylewać porcje ciasta, rozsmarować na całą szerokość patelni
Zrób to smacznie
Kluski 218ostudzenia. Rozgniecione ziemniaki dzielimy na cztery części. Jedną wyjmujemy i odkładamy. W jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, sól oraz odłożone ziemniaki. Starannie łączymy wszystkie składniki. Z ciasta formujemy małe kulki. Odkładamy na deskę posypaną mąką. Zagotowujemy wodę z solą w dużym garnku. Kluseczki gotujemy partiami, na najmniejszym ogniu przez średnio 10 minut. Mieszamy delikatnie od czasu do czasu
Moja smaczna kuchnia
Łatwe bułki "codzienne" 1541mąki 150 ml mleka 150 ml wody 35 g miękkiego masła 7 g suchych drożdży 2 płaskie łyżeczki soli 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest klejące, podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 30 minut. 2. Ciasto dzielimy na około 10 części (można posłużyć się wagą kuchenną). Formujemy kule, które układamy
Szefowa kuchni
DOMOWY CHLEB PSZENNO-ZYTNI 190DOMOWY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niezwykle prosty, domowy chleb pszenno-żytni. Przepis pochodzi ze strony smakowitychleb.pl , trochę zmodyfikowany. Polecam ! SKŁADNIKI: 225g mąki pszennej 225g mąki żytniej typ 720 2 łyżeczki suszonych drożdży instant 1 łyżka oliwy 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki ziaren kminku 300 ml ciepłej wody (około(...)stopni) ziarna kminku do posypania chleba PRZYGOTOWANIE: Krok 1 . Wszystkie składniki na chleb umieszczamy w dużej misce, mieszamy do wstępnego połączenia, następnie za pomocą miksera wyrabiamy ciasto przez około 10 minut (do momentu, aż ciasto stanie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek miski ). Ciasto na chleb można oczywiście wyrobić ręcznie. Krok 2. Wyrobione ciasto chlebowe (w misce
Moja Książka Kucharska
PROSTA, SZYBKA BABKA 200Szybka, prosta, zwykła, tania babka. Nie wymaga ani dużego nakładu pracy ani nawet miksera a zawsze się udaje. Wystarczy tylko kilka składników, a gdy dodasz do niej ulubiony aromat za każdym razem wyjdzie inny jej smak :) Swoją babkę wzbogaciłam o pyszną domową konfiturę z borówki amerykańskiej od Przetwory z borówki . Babkę upiekłam(...)foremce aluminiowej z papierem od Stella . Foremka ta to doskonałe rozwiązanie do pieczenia babek czy pasztetów. Wyłożona została papierem silikonowym, który zapobiega przywieraniu ciasta do foremki. Bardzo jestem zadowolona z tych właśnie foremek . Składniki na babkę: * 4 jajka * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * 1 szklanka cukru * 1 szklanka oleju * 1 łyżeczka proszku
Zrób to smacznie
faworki 195W tym roku często pojawiały się u nas jako karnawałowe wypieki , nie może ich więc zabraknąć w ostatki, czyli ostatni wesoły wtorek przed Wielkim Postem. Faworki
babka w formie
Bananowy baton z płatkami owsianymi 201owsiany. Było to moje pierwsze podejście do tego rodzaju „zdrowych” słodyczy. Muszę obiektywnie przyznać, że baton wyszedł mi przepyszny. Sama jestem nawet trochę zaskoczona, że coś tak prostego może smakować tak genialnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 3 banany 3 łyżki płatków(...)jogurtem. W misce wymieszać zmiksowane uprzednio z jogurtem banany, płatki owsiane, 2 łyżki płatków migdałowych oraz 2 łyżki karmelu. Całość wyłożyć na średniej wielkości blaszkę do pieczenia. Na górę ciasta wyłożyć pokrojonego w krążki banana. Piec 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika posmarować karmelem i posypać łyżką płatków migdałowych. Smacznego! Migdały śmiało można zastąpić orzechami włoskimi
mecooks
CHLEB TOSTOWY Z ZARODKAMI PSZENNYMI 162Pyszny i puszysty. Delikatny i chrupiący. Nieznośnie biały. Więc z zarodkami :) Moje Dzieci kochają go Miłością Dozgonną (przynajmniej na ten czas). My, wstydliwie przyznając, również :) I do tego taki prosty w wykonaniu. I taki szybki. Naprawdę wstyd. (że dopiero teraz) Składniki 20 g świeżych drożdży 30 g zarodków pszennych 370 g mąki pszennej chlebowej 200 ml wody (najlepiej ciepłej(...)obsypania chleba Przygotowanie Mleko wymieszajcie z wodą, lekko podgrzejcie. Masło roztopcie, ostudźcie. Do mleka i wody wkruszcie drożdże, pozwólcie im się rozpuścić. Dodajcie wszystkie pozostałe składniki i zagniećcie ciasto, możecie użyć również miksera (końcówka hak). Wyrobione ciasto przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na ok 40 minut do wyrośnięcia. Przygotujcie formę- keksówkę. Nasmarujcie ją masłem, obsypcie mąką. Przełóżcie do niej ciasto
OliveandThyme
Niesamowicie kremowy sernik nowojorski. 265Przepyszny, kremowy serniczek z cytrynową polewą, który regularnie pojawia się na naszym stole. Zmieniam jego smak używając różnych ciasteczek. Piekłam go już nawet na rozkruszonych* sucharach
dolcevitainmykitchen
Babeczki bananowe z czekoladą 243Czekoladowe babeczki o smaku bananowym. Jedne z moich ulubionych i godnych polecenia. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 15 sztuk Składniki: 3 dojrzałe
KuchniaWeDwoje.pl
Pierniczki ala norymberskie 194masła 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z połowy cytryny Roztapiamy masło z miodem i studzimy. Następnie dodajemy sypkie składniki i skórki, a całość mieszamy łyżką. Ciasto będzie nieco lepkie, ja nakładałam je łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie już ręką formowałam kółka. Piekłam w 180 st. C przez 15 minut. Po kawę zapraszam
Cynamonowe szczęście
Muffiny dyniowe 283OPIS PRODUKTU Dodaj Robota kuchennego Illumina firmy Russel Hobbs do swojego kuchennego arsenału, a dzięki niemu za naciśnięciem jednego przycisku siekanie, rozdrabnianie, krojenie czy ubijanie składników stanie się dziecinnie proste, a ty za każdym razem uzyskasz dokładnie taką konsystencję swoich potraw, jakiej potrzebujesz. Piękno technologii Sterowania Kolorami Illumina polega na uproszczeniu przetwarzania żywności. Możesz swobodnie korzystać ze wszystkich funkcji(...)pierścień w blenderze Illumina zmienia kolor przy 4 różnych prędkościach pracy urządzenia - każda prędkość służy do przetwarzania innego rodzaju pożywienia: • Prędkość 1: Krojenie w plasterki / Szatkowanie / Ścieranie • Prędkość 2: Ciasto / Śmietana • Prędkość 3: Mieszanie • Praca pulsacyjna (P): Siekanie / Rozdrabnianie Robot kuchenny posiada całą gamę funkcji, które usprawniają przygotowywanie jedzenia, w tym 2,3-litrową misę z pokrywą wyposażoną w blokadę
Tetiisheri
PLACKI TACOS 204PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i pszenną, wsypujemy sól do smaku i mieszamy, następnie wlewamy olej i gorącą wodę. Zagniatamy wszystkie składniki aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić, w razie konieczności dosypujemy mąki kukurydzianej. Zwijamy je w kulkę, następnie wałkujemy i tniemy na małe kawałki, wielkości orzecha włoskiego. Każdy kawałek rozwałkowujemy, podsypując mąką
Kulinarne Fantazje Marioli
Donuts, Donaty lub Oponki z serkiem 221lubiane oponki, które są bardzo puszyste :) Zazwyczaj oponki, pączki i chrust pieczemy tylko na karnawał, ale kto powiedział, że w zwykłym tygodniu nie możemy się troszkę rozpieszczać? Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu a dekoracja należy już do naszej wyobraźni. Zapraszam! Oponki z serkiem i gałką muszkatołową Składniki: 1/2kg serka typu twarożek lub Philadelphia 1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)łyżki cukru pudru szczypta soli olej do smażenia cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić na elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto na około 0,5cm. Wycinać krążki a w każdym na środku wyciąć jeszcze mniejsze koła tak, żeby powstała oponka. Kłaść na dobrze rozgrzany olej łyżką cedzakową. Smażyć
Tagebuch po polsku
Na Dzień Pizzy: pizza wiosenna 218dzisiaj jest ten piękny dzień, gdy możemy objadać się pizzą do woli! W końcu międzynarodowe święto zobowiązuje, nieprawdaż...? Można wybrać drogę prostą, czyli pójście do pizzerii na rogu i wybranie ulubionego numerka z listy, który już nieraz ratował nam życie, gdy w lodówce tylko światło i/lub echo (niepotrzebne skreślić) , a chęci na przyrządzenie czegoś bardziej skomplikowanego od wody(...)naprawdę, tylko odrobinę!) bardziej skomplikowaną, i pokusić się o przygotowanie pizzy w domu. Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne ani czasochłonne; wystarczy sobie wszystko dobrze zaplanować. Ciasto można przygotować nawet wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki; można też wybrać jakąś szybką, modną opcję bez drożdży. Wierzch to mozaika Waszych smaków, zawartości lodówki i kuchennych szafek
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasteczka czekoladowo - imbirowe 211Smaczne kruche ciasteczka, które swoim wyglądem i smakiem zachęcają aby zajadać jedno po drugim ;) Składniki na jedną dużą blachę od piekarnika: 200 gr mąki 100 gr
Gotowanie...to proste !
Curry dyniowo-pomidorowe 155sezonie dyniowym ten pyszny, słoneczny owoc przyrządzam na wiele różnych sposobów - jako wilgotną bazę do ciast, w formie pożywnej kremowej zupy lub jako składnik dań tzw. jednogarnkowych. Dynia zawiera pełnowartościowe tłuszcze roślinne, głównie nienasycone, będące niezbędnym elementem zdrowej diety. Warto korzystać z jej dobroczynnych właściwości w czasie zimy, zwłaszcza że nienaruszoną możecie przechowywać przez wiele tygodni - najlepiej w chłodzie, chociaż(...)radę również w temperaturze pokojowej. Ostatnio przeżywam fascynację daniami azjatyckimi, pełnymi smaków, aromatów i kolorów. Dania te dzięki dodawanym do nich przyprawom cudownie rozgrzewają w chłodne dni. Dziś proponuję proste curry, gdzie głównym składnikiem jest właśnie dynia (ja wykorzystałam dynię zwyczajną), a dodatkiem są świeże pomidory, cebula, mleko kokosowe i szereg przypraw. Inspiracja z kukbuka
Milion Smaków
Placuszki ze śliwkami 395środku kawałkami owoców. Z resztą do dzisiaj zdarza mi się popełnić straszliwe faux pas i nazwać placki naleśnikami, a przy tym wprowadzić w konsternację mojego M. Przepis jest prosty i stary jak świat, dzięki czemu zawsze kiedy czuję ten zapach, przypomina mi się dom. Placki ze śliwkami 1 szklanka mleka 1,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli odrobina oleju(...)cynamonem) Mleko zmiksować z jajkami, olejem, solą i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaję mąki "na oko", więc jeśli w podanym przepisie jest jej za mało, można spokojnie sypnąć jeszcze trochę, tak żeby placki nie rozlewały się
Przepysznik - BLW i nie tylko
KREM: JARMUŻ + GRUSZKA 294Może to nie jest środek jarmuzowego sezonu, ale warzywo to, będące odmianą kapusty warzywnej, cały czas można dostać w sklepach. Specyficzne, twarde
W kuchni Karmel-itki
Cebulowy quiche z chipsami z boczku 230Miłośnicy wszelakich kruchych tart będą tym daniem zachwyceni, proste smaki współgrające ze sobą tworzą pyszny obiad czy ciepłą kolację,warto choć raz skorzystać z tego przepisu na to proste danie. Mówiąc nieskromnie było pysznie! Składniki Na kruchy spód: 250 g mąki pszennej 125 g masła szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 5 cebul(...)sól morska do smaku pieprz grubo mielony do smaku Sposób przygotowania Do miski przesiać mąkę dodać pokrojone na kawałki masło sól, dodać żółtko oraz wodę i siekaczem do ciasta kruchego wyrobić ciasto, gdy już się połączy zagnieść rękami kulę i wylepić czy rozwałkować w okrągłej formie do tarty wysmarowanej masłem o śr 24 cm -dno i boki po nakłuwać widelcem
Wanilia i Kardamon
Maślane ciasteczka 175Kruche i delikatne a zarazem niezwykle proste, maślane ciasteczka waniliowe to idealny poczęstunek dla najmłodszych, moje dzieci pochłonęły je w mig dla mnie zostało jedno ;) składniki na 30 ciasteczek 1 i 1/2 szklanki mąki 25 dag masła 3 łyżki cukru pudru 2 jajka szczypta soli sok z 1 cytryny cukier waniliowy do posypania przepis Jajka gotujemy na twardo .Wyjmujemy(...)żółtka i przecieramy przez sito . Masło siekamy z mąką, dodajemy cukier puder, mieszamy. Dodajemy żółtka, szczyptę soli i sok z cytryny. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciastka foremką. Pieczemy na złoty kolor w temp.180 st.C. Gotowe ciastka posypujemy cukrem waniliowym
Smakowite Dania
Drożdżówki z konfiturą 270wyrośnięcia[ u mnie w misce -Tupperware]. Część ciasta rozwałkować, naciąć wałkiem do kratkowania ciasta. Małe kawałki ciasta wyłożyć w foremkach na tartaletki, posmarować konfiturą i ułożyć kawałki pokratkowanego ciasta ułożyć.Odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika. Kilka słów ze strony Nasze domowe(...)niełatwej - filozofii, bardzo odległej od współczesnego rozumienia przemysłowej produkcji spożywczej. Stawiamy na sprawdzone od dziesięcioleci (jeśli nie setek lat) rozwiązania. Począwszy od wysokiej jakości surowców, przez domowe receptury i prostą technologię produkcji. Nasze prasy i kotły pozwalają nam wyłącznie na takie działania, jakie mają miejsce w każdej domowej kuchni, w której ktoś zadaje sobie trud wyciskania soku czy smażenia
Moje domowe kucharzenie
Pączusie na serku homogenizowanym 5336Wszyscy lubimy pączki. Niestety ich przygotowanie wymaga trochę czasu. Jednak swój głód pączkowy możemy zaspokoić takimi prostymi i szybkimi pączusiami z serka homo. składniki: 2 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (po 150g lub 175 g) 1,5 szklanki mąki typ 500 Młyn Kopytowa 2-3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do głębokiego smażenia cukier puder(...)wbić jajka. Dodać serek homogenizowany i zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Dobrze rozgrzać olej. Smażyć pączusie. Łyżkę zanurzać w oleju następnie nabierać ciasto i ponownie włożyć do oleju aby ciasto się zsunęło do oleju. Pączusie smażyć na złoty kolor z obu stron, podczas smażenia jeśli będą miały dość miejsca to same się obracają
Monia miesza i gotuje
Tahini - domowa pasta sezamowa 249A może taka pasta zastąpi nam kawałek wędliny ? Składniki : szklanka
Proste Potrawy
Rolada kokosowa 229pudrem. Pod koniec ucierania dodawałam partiami zmielone wiórki, mleko kokosowe, rum i extract waniliowy. Do utartej masy wsypałam krojone morele i skórkę pomarańczową – wymieszałam. Gotową masę nałożyłam na ciasto z herbatników. Zwinęłam roladę, zapakowałam w papier do pieczenia (można w folię spożywczą lub aluminiową) i wstawiłam na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, gdy rolada już stężała(...)modyfikować według uznania. Moim zdaniem najlepsza jest z dodatkiem rumu, wanilii, moreli i skórki pomarańczowej, ale… kierujmy się swoimi ulubionymi smakami. Nie ulega wątpliwości, rolada kokosowa jest bardzo prosta w wykonaniu i dedykowana zwolennikom łakoci, oczywiście… nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Rolada kokosowa appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko
Puszysty omlet biszkoptowy z jagodami - pyszny 210jagodami upieczony.Cudownie wilgotny przez wyplywajacy sok z jagod przy krojeniu kazdego nastepnego kesa omletu.Wspanialy,cudowny pyszny,po prostu kwintensencja lata.Jesli nie jedliscie jagod w ten sposob przygotowanych koniecznie sprobujcie.Ten prosty omlet Was zachwyci.Skladniki na 1-osobowy omlet na patelnie 20-22 cm2 jajka2 lyzki maki orkiszowej 630 (lub zwyklej pszennej)2 lyzeczki domowego cukru waniliowegoszczypta soli2 garstki jagod lub borowki(...)gheeWykonanie:odzielic zoltka od bialekbialka ze szczypta soli ubic na sztywna pianezmniejszyc obroty miksera i wmieszac zoltkana najmniejszych obrotach i bardzo krotko wmieszac make z cukremgoraca patelnie wysmarowac maslemwylozyc ciasto na patelnie,wyrownac lopatka i smazyc na srednim ogniu.Po chwili wylozyc jagody na omlet i przykryc patelnie pokrywka.Smazyc kilka minut,az omlet sie zetnie,a spod zrumieni.Gora
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis na faworki (chruściki) 405robię ale ponieważ obiecałam przynieść je na imprezę, to odkopałam – bardzo już zakurzony – przepis, który w zamierzchłych czasach spisałam z jakiejś gazety. Przepis na faworki jest prosty ale należy pamiętać o kilku zasadach.Przy pieczeniu faworków nie można zapomnieć o dodaniu spirytusu (lub wódki czy octu) bo zapobiegają one wchłanianiu tłuszczu. Nie należy podsypywać mąki przy wałkowaniu, żeby później(...)pływać a temperatura tłuszczu nie może być za niska, bo faworki będą nasiąkać tłuszczem, a w za wysokiej będą się przypalać. Powinno się sprawdzić temperaturę tłuszczu przez wrzucenie kawałka ciasta, które powinno szybko wypłynąć a wtedy temperatura jest dobra. Rada babcina: powinno się do gorącego tłuszczu wrzucać co pewien czas kawałki surowego ziemniaka, bo wtedy ciasto się mniej przypala.Przepis
UgotujmyTo.pl
Ciasteczka cytrynki 397Ciasteczka cytrynki to nieco zmieniony wariant kruchych ciasteczek, które pod różną postacią pojawiały się już na blogu. Oprócz cytrynowego smaku mają oczywiście stosowną cytrynową dekorację (jej zrobienie jest dziecinnie proste, a robi wrażenie!).Składniki:0,5 kg mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru200 g masła (margaryny)1 łyżka tłustej śmietany2 jajkaskórka z połowy cytryny (lub kilka kropel aromatu(...)kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę, jajka i skórkę z cytryny (lub aromat). Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem
Ciastkozercy
Włoska kuchnia na polskim stole - Paolo Cozza 309prostych przepisów na włoskie potrawy, które przygotujemy ze składników dostępnych w polskich sklepach, anegdotki autora i opisy niektórych typowych potraw. Paolo tłumaczy nam również znaczenie włoskich nazw dań. Książka składa sie z 9 części: - przystawki - zupy - makarony i kluski - pizza - dania z ryżu - dania z ryb i owoców morza - dania z mięs - dania z warzyw - ciasta i desery(...)być smacznie i prosto . Nie ma w tej książce wyszukanych przepisów, ani artystycznych fotografii. Natomiast jest ona fajną pozycją dla przeciętnego Kowalskiego, który chciałby spróbować prostej i pysznej włoskiej kuchni u siebie w domu, przedstawionej w dostępny sposób, bez ekskluzywnych składników. Osobiście książkę zostawiam sobie pod ręką, bo jest w niej sporo przepisów, które będę chciała
Kulinarne przygody Gatity
Tort mocno czekoladowy z masą śmietanową 302Pyszny słodki mini torcik czekoladowy z masą śmietanową z serka mascarpone. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji : 8-12 kawałków (forma o średnicy
KuchniaWeDwoje.pl
Leniwe Na Słono 194Czy leniwe muszą być na słodko..., no nie, mogą tez być na słono i wspaniale smakować :) Składniki na 2 porcje: około 0,5 kg ostudzonych
Gotowanie...to proste !
Curd bananowo-cytrynowy 243mojprzepisna.pl | Curd bananowo-cytrynowy Coś wspaniałego! Jestem tym kremem oczarowana. Krem idealny, mocno cytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła
moj przepis na
Wielkanoc z przepisami Eat me Fit me oraz przepis na kokosowo-orzechowy bezglutenowy mazurek bez cukru 312chrzanem . A może zamiast żurku zrobisz w tym roku krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą? Możesz skorzystać również z propozycji na dania mięsne, w tym oprócz bardzo prostego przepisu na kaczkę pieczoną w rękawie znajdziesz bardzo niekonwencjonalne rozwiązanie – tartę o smaku świątecznego żurku z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem , bo przecież smak Wielkanocy to smak żurku? No jasne(...)dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj mąki, skrobię i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj mokre i bardzo dokładnie wymieszaj. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż ciasto (może mieć grudki). Wyklej dłońmi kształt ciasta, wstaw do lodówki na pół godziny, a potem do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok. 20-25 min. Wystudź ciasto. Rozpuść masło
Eat me! Fit me!
Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach. 294tylko ja miałam problem z cytrynową babką. To bardzo powszechna rzecz. Wielkanocny problem. Mniejsza z tym. To już nieistotne. Dzisiaj nie ma zakalca, jest za to fajny oraz prosty przepis, do którego nie potrzebujemy ogromnych zdolności kulinarnych. Ten wypiek naprawdę ciężko zepsuć. Jednak to, że jest to najłatwiejsza babka cytrynowa pod słońcem, wcale nie oznacza, że jest nijaka. Jest(...)babka cytrynowa, tak jak mi, a marzy Ci się na Wielkanoc, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach. szklanka = 250 ml Składniki na ciasto (keksówka 24 cm). 9 żółtek 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka niepełna szklanka cukru pudru skórka otarta z cytryny Składniki
Poezja Smaków - blog kulinarny
Weselne ciasteczka 174Weselne ciasteczka Przedstawiam przepis na przepyszne ciasteczka. Weselne dlatego, ponieważ akurat przygotowywałam je na weselny stół😁, jednakże zawsze można ten prosty przepis wykorzystać na co dzień. Składniki: - 3 szklanki mąki orkiszowej - 1 szklanka mąki kokosowej - 5 żółtek - 1 całe jajo - 3/4 szklanki ksylitolu/cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soli - 2 kostki masła - 1/3 szklanki kefiru Sposób przygotowania: - mąkę(...)kostki masła (twarde od razu wyjęte z lodówki); - wszystko należy wymieszać, tak aby masło było pokrojone na drobne kawałki,; - całość wygniataj rękoma aż do uzyskania gładkiej masy; - włóż gotowe ciasto do lodówki na pół godziny; - po tym czasie podziel ciasto na równe części, rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka o wybranym kształcie; - piec w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią czyli
MintTaste
LEKSYKON BAKALII 233zmniejszają ryzyko zawału serca, czy udaru mózgu. Są też źródłem witaminy B i tauryny, dlatego poprawiają nastrój, koją nerwy i ułatwiają zasypianie. Zastosowanie: Można dodawać je do ciasta albo musli. Ciekawym pomysłem jest nadzienie ich farszem z boczku. Syrop z daktyli doskonale zastępuje cukier. Źródło: internet FIGA Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji. http://bonavita.pl
Ciastka - domowe słodkości
Pierniczki „Słodkie Chatki” 236wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać ocet, krótko wymieszać. Następnie dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy ( patrz FILM ). 3. Mikser odstawić i z okruchów rękoma zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 3 godziny. 4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować, podsypując mąką. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać
Mała Cukierenka
Ciasto Rafaello w 15 minut! 280osobiście uważam, że czas i energia na przygotowanie różnych pyszności nigdy nie są zmarnowane, to prawda jest taka, że często tego właśnie nam nieustannie brakuje. W wyniku potrzeby tworzenia prostych rozwiązań dla rzeczy pozornie skomplikowanych i czasochłonnych, przychodzę do Was z pomysłem na ekspresowe ciasto/deser inspirowany kokosową słodyczą. Jak dla mnie - prawdziwa rozkosz . Taka subtelna, kokosowa chmurka, która rozpływa(...)wiele delikatniejszą strukturę i smak. Niestety nie miałam przy sobie mleka kokosowego, ale przy następnej okazji na pewno zakupię i dodam bezpośrednio do płatków ugotowanych na wodzie. Wtedy ciasto będzie wegańskie i jeszcze mocniej kokosowe. Ale ta wersja też jest przepyszna - musicie koniecznie wypróbować! Składniki: kokosowa masa 2 szklanki płatków ryżowych 2 szklanki mleka* + 2 szklanki wody niepełna szklanka płatków
Kuchnia Ellie
Chleb pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami 208trochę za mało, co widać na zdjęciu. Dlatego polecam na taki duży bochenek dać ich trochę więcej. Chlebek idealny na kanapki. Polecam, jest banalnie prosty do zrobienia! Chleb pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami Drukuj przepis Czas gotowania: 60 Składniki -300 g mąki pszennej pełnoziarnistej -200 g mąki pszennej -40 g świeżych drożdży -szczypta cukru -2 szklanki(...)pół szklanki letniej wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. --> Do dużej miski przesiewamy obie mąki. Dodajemy sól, resztę wody, rozczyn z drożdży i suszone pomidory drobno posiekane. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w misce przekrytej ściereczką. Prostokątną formę keksową smarujemy masłem i posypujemy otrębami (jeżeli nie mamy możemy użyć bułki tartej lub mąki). Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy. Wierzch
Marta Gotuje
PRZEPIS NA ZURYSKI TORT PARAFIALNY i FOTORELACJA Z WARSZTATÓW 201przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych w studiu The Plate w Warszawie, podczas wydarzenia miałam możliwość poznania smaków i aromatów kuchni szwajcarskiej. Było smacznie, miło i gwarnie. Kuchni jest dość prosta, a zarazem bardzo smaczna. Czyli tak jak lubię najbardziej! Podczas wydarzenia przygotowaliśmy m.in.: - kotleciki w sosie miodowo-musztardowym - szwajcarską sałatkę ziemniaczaną - zuryski tort parafialny PRZEPIS NA ZURYSKI TORT PARAFIALNY(...)cukru - sok z połowy cytryny - 50g marcepanu - 100g migdałów - 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej - 100g kwaśnej śmietany - 50 g dżemu owocowego - 3 jabłka - masło do wysmarowania formy Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Wylepić małe foremki do tart, wstawić do lodówki. Jajka ubić z cukrem, dodać marcepan, sok z cytryny, migdały, skrobię i śmietanę. Do foremek wylepionych ciastem, na spód
SMYKWKUCHNI
CHLEBEK DO KOSZYCZKA 176naszykowała już koszyczki Wielkanocne, ale jest jeszcze na tyle czasu aby zdążyć upiec pieczywo na stół Świąteczny i rozkoszować się smakiem chrupiącego własnoręcznie wypieczonego chleba. Przepis jest bardzo prosty, szybki i mało wymagający. Uwierzcie mi cała rodzina będzie zadowolona ! * Warto upiec więcej, bo niestety szybko znika ! :) SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 300 ml letniej wody(...)drożdży,100 ml wody i cukru robimy zaczyn, następnie pozostawiamy na 15 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dolewamy stopniowo resztę wody, zaczyn drożdżowy, oliwę i sól. Zagnia tamy ciasto. Będzie ono bardzo delikatne i lekko klejące. Formujemy kulę i umieszczamy w naoliwionej misce. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (proponuję miskę włożyć do wyłączonego
Marcepanowa kuchnia
MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM 202Czasami zostaje nam jeden filet i jest to za mało, by go usmażyć i wyżywić nim rodzinę 👪 Oto przepis jak mając tylko jeden filet z kurczaka zrobić smaczny i prosty obiad dla czterech osób - musztardowe kotlety z kurczakiem 😉Świetnie smakują podane z ryżem z warzywami. Składniki: 1 filet z kurczaka 3 jajka 3 łyżki musztardy gdańskiej Dagoma 1 łyżka majonezu(...)pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z musztardą oraz majonezem. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy
Kuchnia MagdaLeny
Panelle 321dużego garnka. Dodać do niej mąkę i dokładnie wymieszać. Postawić na palnik i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ciągle mieszając tyle czasu, aby uzyskać bardzo gęste ciasto. Posolić i dodać dodatki ( natka pietruszki/sezam/przyprawy). Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą. Wylać powstałą masą i równomiernie rozprowadzić. Placek powinien być cienki, ale nie przezroczysty. Odstawić na około godzinę do lodówki
Jaglusia
Pieczenie chleba 315formować. 8. Wstawiamy do ciepłego piekarnika, żeby wyrosło. Czas nie ma większego znaczenia, 1-12h będzie ok. Robiłem i tak i tak, będzie dobrze. Przez to, że ciasto wyrasta w foremce to idealnie się ukształtuje i będzie puszyste. 9. Wyciągamy keksówkę z piekarnika, rozgrzewamy go do 200 stopni, wstawiamy chleb z powrotem na 40 minut na najniższą półkę(...)spodu. Zrywać papier należy delikatnie, żeby chleba przy okazji nie porozdzierać. 11. Przed ukrojeniem pierwszego kawałka czekamy aż wystygnie (albo przynajmniej ile damy radę, to nie jest takie proste). Zbyt wczesne krojenie sprawi, że chleb się porwie w środku. Ja od siebie tylko dodam, że chleb ten jadłem i on na prawdę rozpiernicza system. Zdecydowanie mogę polecić
manslogblog
Chleb z garnka z jagodami goji w Czerwcowej Piekarni 268żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220C - nie można wstawiać zimnego szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200C i p iec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut - w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po tym czasie(...)głuchy odgłos . Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował. W CZERWCOWEJ PIEKARNI WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Kuchennymi drzwiami Konwalie w kuchni Proste potrawy Smakowitychleb.pl Przepisy na domowy ser i chleb Moje domowe kucharzenie Kulinarna Maniusia nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu
Grunt to przepis!
MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI 230sezonie truskawkowym nie może zabraknąć prostych, a zarazem smacznych babeczek z truskawką w środku. Są wilgotne i puszyste, musicie spróbować. SKŁADNIKI na ok. 10 muffinek Składniki suche: 1 szkl. mąki pszennej Młynomag , 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: ½ szkl. jogurtu naturalnego, ¼ szkl. oleju, 1 jajko Dodatkowo: truskawki, lukier(...)wiórki truskawkowe WYKONANIE W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre, następnie mieszamy suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki lub widelca. Ciasto nakładamy do foremek do połowy, wciskamy po 1 dużej truskawce. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy lukrem, wiórkami i truskawkami
słodki bratek
Kruche zawijane ciastka z dżemem 199najdzie Was ochota na coś słodkiego, a nie macie zbyt wiele czasu ani żadnych szczególnych składników, polecam te ciastka. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu a do tego naprawdę smaczne :) Składniki: 200g masła lub margaryny, 500g mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki, 2 żółtka + 2 białka, 2 łyżki śmietany(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać 1/2 szklanki cukru, surowe żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło. Całość posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,5cm. Posmarować całe ciasto dżemem i wzdłuż dłuższego
Z miłości do słodkości
Chleb Pszenny na Zakwasie 264Witam serdecznie Podzielę się przepisem na prosty domowy chleb pszenny na zakwasie . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 800 g 500 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 260 ml letniej wody 250 g aktywnego dokarmionego zakwasu pszennego 15 g cukru 10 g soli mąka do podsypania blatu użyłam foremki o wymiarach(...)naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika Link do filmu z przepisem : Chleb pszenny https://www.youtube.com/watch?v=yVjJD8Hbac8 Przygotowanie : Ciasto na chleb można przygotować robotem lub ręcznie , ja przygotuję ręcznie ale jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sam . Do miski daję zakwas , wlewam letnią wodę i mieszam tak długo aż zakwas rozpuści się w wodzie Do rozpuszczonego zakwasu
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Najlepsze Klasyczne Domowe Kopytka 432dużą zawartością skrobi i tylko takie powinniśmy wybierać. Kopytka to jedno z popularniejszych dań w polskich domach - t akie kluseczki to idealnym pomysł na podwieczorek lu b nawet prosty i szybki obiad. Najlepsze Klasyczne Domowe Kopytka - Składniki: 500 g ziemniaków (już po obraniu) 150 g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej duże jajk o szczypta soli masło cukier(...)odcedzamy i studzimy. Następnie ziemniaki przeciskamy przez pra s kę lub ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy m ąkę pszenną, zi emniaczan ą , sól oraz jajko i wyrabiamy ciasto - starajmy się nie dosypywać mąki. Na matę lub stolnicę oprószoną mąką wykładamy mas ę i formujemy z niej długie cienkie wałki, które następn ie delikatnie spłaszczamy . Za pomocą noża
Słodka Strona
Przepis na… – cantucci, biszkopciki z Prato 389biszkopciki z Prato. Bezsprzecznie pochodzą z Toskanii i stanowią regionalny przysmak, który stał się znany na całym świecie. Nie są tak znane jak tiramisu czy semifreddo, lecz stanowią bardzo prostą, łatwą do przygotowania słodką przekąskę. pół kilo mąki 250 gramów całych migdałów szklanka cukru łyżka miodu łyżka proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli Zaczynając przygotowania do wypieku ciasteczek(...)minut (nieobrane migdały można także uprażyć na suchej patelni). Po wyjęciu siekamy na duże kawałki. Mąkę mieszamy z jajkami, cukrem, miodem, proszkiem do pieczenia, migdałami i solą. Zagniatamy ciasto, a następnie formujemy je w podłużne, spłaszczone wałki – o szerokości 3-4 cm. Po wierzchu możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je około kwadransa w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu
Bon Ton Italia
Bułka pomarańczowa ekspresowo 168Bardzo prosty przepis na pyszną, aromatyczną bułeczkę domową! Składniki: ½ kg mąki krupczatki, 4 jajka, 5 dag drożdży, 20 dag cukru, 3 łyżki mleka, ¾ szklanki oleju, 1 łyżka wódki, 1 duża pomarańcza, 1 aromat pomarańczowy, szczypta soli, tłuszcz do formy, mąka do formy. Wykonanie: Drożdże rozkruszyć z 5 dag mąki, łyżką cukru i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka ubić(...)resztą cukru, dodać mąkę, sok z pomarańcza , olej, wódkę, sól do smaku i podrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto ręką do gładkości, przenieść do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut
Tradycyjna Kuchnia
Chleb pszenno-żytni z cebulką 222Prosty do upieczenia , domowy chleb o wyjątkowym smaku. Składniki: -ok. 7 szklanek mąki pszennej 650 ( ok. 1 kg ) -2 szklanki mąki żytniej 720 -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -3 łyżeczki soli -650 ml ciepłej wody -1,5 szklanki prażonej cebulki Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy 200 ml wody (szklanka). Wsypujemy szklankę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy(...)wyrośnięcia. Do większej miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, wsypujemy pozostałą mąkę pszenną i żytnią, wyrabiamy ciasto, dosypujemy cebulkę i jeszcze raz wyrabiamy. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto chlebowe wyrosło. Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Formujemy i przekładamy do natłuszczonych blaszek. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż urośnie. Nacinamy
Maminek kulinarny
Chleb mieszany-pszenno-orkiszowo-owsiany 277wykorzystać do tego wypieku, ale pomyślałam, że jest dość droga, a dobrym zamiennikiem będą płatki orkiszowe - zmielone. Miałam w zapasie też płatki owsiane i kefir - więc sprawa stała się prosta - chleb mieszany. Według mnie eksperyment jest udany - chleb smaczny, kwaskowaty, miąższ lekko wilgotny, ale miękki. Oto przepis : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 750 ( chlebowa) 3/4 szklanki mąki(...)zmieliłam) szklanka kefiru 1/2 szklanki wody Do miski przesiałam mąkę pszenną, wsypalam zmielone płatki orkiszowe i owsiane, dolałam kefir połączony z wodą i całość wymieszałam. Na tym etapie ciasto jest raczej zwarte, ale miękkie. Odstawiłam pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie dodałam : 1,5 łyżeczki drobnej soli 3 łyżki zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 10h przed pieczeniem
apetytnapieczenie
Kokosanki II 225upieczeniu babki żółtkowej pozostało mi strasznie dużo białek, z których dziś upiekłam pyszne kokosanki. Przepis jest banalnie prosty, jedynie podczas pieczenia trzeba uważać, gdyż bardzo szybko się rumienią. Składniki: 10 białek (normalnie od 3 do 5 białek ) 3/4 szklanki cukru pudru ( przy mniejszej ilości białek - mniej cukru ) 1 opakowanie budyniu śmietankowego 150 g wiórek kokosowych ( dwa małe opakowania(...)sztywna pianę dodając porcjami cukier. Miksując, wsypuję proszek budyniowy i wiórki kokosowe. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180'C . Blachę wykładam papierem do pieczenia i kładę łyżeczką niewielkie porcje ciasta. Wstawiam do piekarnika na 12-15 minut uważając by nie spalić kokosanek. www.comfortfood.pl Biorę udział w Rozdaniu u Marty z bloga http://magicznezyciemarty.blogspot.com/2013/09/rozdanie-u-marty-ciasteczkowy-potwor-1.html
Ciasteczkowy Potwór
Chleb razowy 180Prosty w przygotowaniu chleb z mąki razowej, przepis idealny dla laika który pierwszy raz w życiu piecze chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników a smakuje wyśmienicie. składniki na bochenek chleba 80 dag mąki pszennej razowej 20 dag maki pszennej białej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody 5 dag drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju przepis(...)dużej miski wkładamy rozkruszone drożdże z mąką pszenną razową i ciepłą wodą , dokładnie mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę pszenną białą, olej, sól. Zagniatamy luźne ciasto i wyrabiamy do czasu, aż będzie jednolite i miękkie. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, po czym wkładamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy
Smakowite Dania
Pancakes z dżemem 165Bardzo mi się spodobała wersja takich naleśników, tak dziś mam dla Was pancakes z dżemem. Prosta wersja na słodkie śniadanie, jak nie z konfiturą to z serkiem, a nawet takie same "suche" smakują pysznie. Moja dzisiejsza forma relaksu to - piżamowy strój i leżenie w łóżku, czasem tak można ;) Miłego dnia! Składniki 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki(...)szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 jajko słoiczek ulubionego dżemu Sposób przygotowania Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje. Rozgrzać patelnię i nakładać ciasto. Smażyć ok 2 min, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki przewrócić na drugą stronę
pink envelope
Pierogi z pieczonymi burakami, fetą nutą tymianku i soku z limonki 243zależy od rodzaju mąki będziemy widzieć ile mąka wchłania wody - zagniatamy ciasto będzie jednolite i plastyczne. Przykrywamy i dajemy mu odpocząć ok 10-15 minut będzie wtedy plastyczne. Rozwałkujemy ciasto dość cienko i staramy się, aby nie podsypywać za dużo mąki, aby nie zrobić zbyt mącznego posmaku. Ja wycinałam serduszka nakładałam na jedno farsz a drugiem sercem przykładałam i sklejałam(...)należy do nas. Gotujemy do wypłynięcia, ja po gotowaniu nakładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru wody. Polewam rozpuszczonym masłem posypuje tymiankiem i skraplam sokiem z limonki. Gotowe proste a smak w swej prostocie i połączeniu smaku niech rozbudza naszą wyobraźnie :) Jestem tą szczęściara, że moje walentynki obchodzę codziennie <3 Smacznego Uściski Basia
Basia w kuchni
Wegańskie KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM 198części, wyjąć 1 ćwiartkę, wsypać w to miejsce tyle samo mąki ziemniaczanej - NIE DODAWAĆ JAJKA :)) (nie wiem po co się je daje szczerze mówiąc) - całość zagnieść w piękną kulę ciasta, z której następnie toczymy w rękach małe/duże kluseczki/kluski z dziurką lub bez, co kto lubi - zagotować wodę w garnku, osolić, wrzucać kluski na wrzątek i kiedy wypłyną(...)się zrobić biegając między kuchnią a dzieciakami). Ok, kluski mamy ale co z sosem?? To był jeden z moich dylematów NA POCZĄTKU. Jak się okazało, wszystko jest takie proste... :) Oto nasz sos do klusek, ulubiony przez moje Dziecię (a to coś znaczy, wierzcie mi, Ona jest taka wybredna!) Wegański sos do klusek - w małym garnuszku zagotować wodę - wrzucić
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe na Święta 223Jeżeli szukacie szybkiego i pysznego przepisu na świąteczne ciasteczka to świetnie trafiliście:) Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie.SKŁADNIKI1/2 kg mąki30 dkg masła4 żółtka 4 łyżki brązowego cukruszczypta soli2 pomarańcze1/2 tabliczki gorzkiej czekolady1/2 tabliczki mlecznej czekoladyPRZYGOTOWANIEMąkę, miękkie masło, żółtka, brązowy cukier i sól zarabiam przez chwilę. Ocieram skórkę z jednej pomarańczy a następnie wyciskam(...)niej sok. Połowę drugiej pomarańczy kroję na mniejsze kawałki i miksuję na gładka masę. Skórkę pomarańczową i zmiksowana pomarańcz dodaję do maki i wyrabiam ciasto powoli małymi ilościami dodaję sok pomarańczowy (dodaje tyle soku aby ciasto było plastyczne ale gęste). Na końcu dodaje pokrojone w drobną kostkę czekolady. Ciasto zwijam w folię i wkładam do lodówki na minimum godzinę ( ostatnio
Magiczna kuchnia Darii
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie 231orkiszowej pol na pol wymieszanej z jasna maka orkiszowa.Tak nam ten chleb posmakowal,ze pieklam go juz 4 razy z rzedu i nie wiem ,czy na tym sie skonczy.Nieklopotliwy,prosty chleb foremkowy.Neutralny w smaku,pasujacy do wszystkich dodatkow.Bardzo polecam.Skladniki na 1 duza foremke (32x13 cm ) :220 g zakwasu zytniego II lub III-fazowego100 g maki zytniej jasnej450 g maki orkiszowej(...)pelnoziarnistej)350 - 400 g letniej wody 2 plaskie lyzeczki soli1 lyzeczka suchych drozdzy-opcjonalnieWykonanie:Wszystkie skladniki umiescic w misie miksera i hakiem wyrobic ciasto.Bedzie wyraznie widoczny gluten ,a ciasto dosc lepkie.Dodatek wody zalezny jest od rodzaju maki.Pelnoziarnista wymaga dodania wiekszej jej ilosci .Foremke wysmarowac olejem i wysypac otrebami.Przelozyc ciasto chlebowe do foremki .Przykryc folia spozywcza wysmarowana olejem i odstawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasteczka 214Ciasteczka ze sklepu mają przerażająco długą listę składników i konserwanty, a moja lista składników jest bardzo krótka a sposób ich wykonania jest dziecinnie prosty. Ostatnio podawałam przepis na ciasteczka owsiane, a tym razem będą to kruche ciasteczka, w zabawnym kształcie, bo mają nie tylko smakować dzieciom, ale także cieszyć oko.Składniki:250 g masła (można użyć margarynę)40 dag mąki(...)cukru4 jajka2 opakowania cukru waniliowegoSposób przyrządzenia:Na stolnicę nakładamy obydwie mąki, cukry, po bokach układamy masło w małych kawałkach, a w środek wbijamy jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, zagniatamy ciasto. Kulę przyrządzonego ciasta dzielimy na kilka mniejszych części, które po kolei wałkujmy i wykrawamy ciasteczka. Kształty mogą być dowolne. Nawet jeśli nie posiadacie w domu foremek do ciasteczek, nożem możecie
upichcic
Wyborna pizza z figami 204teraz.Niedawno bowiem upiekłam pizzę, i wyszła tak dobra, że po prostu musiałam zrobić jej zdjęcie i podzielić się z Wami przepisem.Spód to pomysł Gordona z jego World kitchen. Prosty, szybki, niezbyt gruby i chrupiący. Reszta to inwencja twórcza, choć Ameryki tutaj nie odkryłam. Połączenie słodkich fig ze słonym kozim serkiem i szynką parmeńską to klasyk. Do tego świeża rukola(...)możemy wyczuć smak każdego z nich, a jednocześnie łączą się one w całość idealną.Polecam, póki sezon na figi trwa.Pizza z figami, kozim serem i rukoląSkładniki:(na 2 pizze)ciasto:500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli250 ml letniej wodysos:125 g serka kremowego2 łyżki maślankisól pieprzwierzch:4 figi180 g miękkiego koziego sera100 g szynki
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe 191Kruche ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe to prosty sposób na przygotowanie słodkiej przekąski, a zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu. Chcąc je jakoś upiększyć wymyśliłam, że odcisnę na nich wzorek tłuczkiem do mięsa, ale jak się okazało… nie ja pierwsza. Składniki:2 szklanki mąki1 jajko150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniastarta skórka z 1 cytrynystarta skórka(...)pomarańczyPrzygotowanie:Wszystkie składniki razem zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Każde ciasteczko przycisnąć oprószonym mąką tłuczkiem do mięsa, aby powstała ładna kratka lub paski. Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180’C przez około 10 minut. Smacznego
Oryginalny smak
Bułki do hamburgerów i nie tylko 280Przepis na te bułki znalazłam tutaj..są proste do zrobienia..polecam..mogą być do hamburgerów i nie tylko.. 500 g mąki pszennej 230 g wody 1 jajko 40 g miękkiego masła 31 g cukru 11 g soli 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych 26 g mleka w proszku Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka(...)sezam , mak do posypania bułek Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia.[ ciasto robiłam w misce Tupperware].Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść, a następnie podzielić na porcję po około 57 g każda.Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie każdą kulkę ciasta
Moje domowe kucharzenie