Pierogi ruskie z BOTWINĄ! :D 228wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką.Proste? Proste i smaczne! :)pierogi ruskie z botwiną
Bon Appetit Małgorzaty
Babeczki owsiane z cynamonem - pyszne na drugie śniadanie do szkoły 256ładnie odchodzą babeczki)- wypełniamy do 3/4 wysokości i staramy się ciasto nakładać na środek i niech samo się rozchodzi na boki inaczej babeczki będą nam rosły krzywo :)nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut po wbiciu patyczka powinien być suchy Gotowe są proste i szybko w wykonaniu a i przepyszne nawet niejadka da się na taką
Basia w kuchni
Figurki z Masy Solnej 390którym można powrócić myślami do dzieciństwa. Przepis na masę solną jest banalnie prosty. Dziś podam podstawowy przepis, a w przyszłości podam przepis, z którego łatwo uformować najmniejsze szczegóły :-)Składniki:1 szklanka mąki1 szklanka soli1/2 szklanki wodyDo miski wsypujemy mąkę, sól i zalewamy ciepłą wodą. Ciasto wyrabiamy okolo 8-10 minut.Po wyrobieniu ciasta wycinamy i formujemy dowolne elementy, pamiętając by przy
Anielska Kuchnia Ani
Czekolada nie pyta, czekolada rozumie. Mocno czekoladowe cuda 401Dobrze, że Piechocińskiego na papieża wybrali, bo naród już by całkiem zidiociał.Stres koi czekolada, dużo czekolady i jeszcze więcej czekolady. Dziś muffiny bardzo czekoladowe, niesłodkie i z karmelem. Proste jak aparycja przeciętnego hipstera z Krakowa. Dwie miski, jedna rózga, blacha do muffinów i piekarnik gwarantują doskonały środek uspokajający. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni grzanie góra – dół. Foremki(...)Łączymy dokładnie. Do powstałej masy dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, łyżkę kakao i proszek do pieczenia. Łączymy z mokrymi składnikami. Ma wyjść bardzo gęste ciasto w którym łyżka będzie stała. Gdyby było za rzadkie dodajemy mąki, jak za gęste dodajemy mleka. Jak już mamy ciasto to zaczynamy zabawę. Na dno papilotki dajemy odrobinę ciasta, wypukłą
ladykitchen
Małe kruche szarlotki 225nabycia w Delikatesy Polskie cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 żółtka, posiekaną margarynę, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagniatamy ręką gładkie ciasto. Foremki (u mnie z wyjmowanym dnem) smarujemy delikatnie margaryną. Następnie każdą wylepiamy ciastem, ja zgniatam kawałek ciasta w rękach tworząc a la placuszek, wkładam do foremki i ugniatam palcami, aby wypełnić całą
Słodkie okruszki
Kandyzowana skórka z pomarańczy 243Domowa kandyzowana skórka z pomarańczy to wspaniały naturalny dodatek do wszelkich wypieków. Skórkę pomarańczową oczywiście można kupić w sklepie, ale zrobienie
KuchniaWeDwoje.pl
Pizza bez drożdży + film 182Pizza bez drożdży to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnej pizzy drożdżowej. Przysmak, który zaskoczy niejednego głodomora swoim nietuzinkowym smakiem. Taką pizzę możemy przygotować z ulubionymi pizzowymi dodatkami
Smakowite Dania
Kolorowa, mięsna tarta 312Pełna koloru i smaku tarta. Szynka, kurczak, papryka, por, czyli wszystko co najlepsze:) Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 8 kawałków Składniki: Ciasto
KuchniaWeDwoje.pl
Keks 178Jeśli chodzi o słodkie menu świąteczne, zazwyczaj pojawia się w nim makowiec , sernik, keks i piernik. Dla mnie keks jest bez konkurencji (to chyba moje ulubione
Corner With Recipes
Babeczki według Nigelii 182Składniki : 125 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 gram miękkiego masła 125 gram cukru 2 jajka kilka łyżek mleka Przygotowanie ;
Proste Potrawy
Gugelhupf babka ucierana 185kominem. Bardzo łatwa w wykonaniu, zawsze się udaje. Wilgotna w smaku, długo utrzymuje świeżość. Idealna na święta, do herbatki czy do kawy. Polecam również babkę krówkę , która jest prosta do zrobienia i smaczna. Składniki 5 jajek (rozm M) 160 g masła 350 g mąki pszennej 130 ml mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki rumu 2 czubate łyżeczki proszku(...)puszystą masę. Masło roztopić i wystudzić, a następnie dodać do żółtek i ucierać. Dodać rum, mleko, skórkę z cytryny i utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta i ucierać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać. Formę na babkę z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną
O kuchni z uczuciem
Piątki z piłką. Jeden 255swoich szkoleniach w zakresie tortów weselnych. Do tego prosty mus czekoladowy, ale w trzech smakach: białej, mlecznej i ciemnej czekolady. Tort wyszedł nie za słodki, za to obłędnie czekoladowy i stosunkowo lekki. Zgarnął mnóstwo pochwał od fanów czekolady i zniknął w trzech czwartych, co biorąc pod uwagę, że poza moimi ciastami były też lody, dwa rodzaje brownie i urocze, malutkie
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Aromatyczna TET Lord Grey i muffinki herbaciane 266cieście - dodając suchą herbatę do muffinek! Przepis znajdziecie niżej. Na koniec chciałabym zaprosić Was do udziału w konkursie organizowanym przez markę TET. "Wygraj podróż swojego życia" to konkurs, w którym możecie wygrać tygodniowy rejs żaglowcem po Morzu Śródziemnym, lot balonem albo brytyjski oldtimer na weekend! Świetne nagrody, prawda? Zajrzyjcie na stronę www.tettea.com/survey-results ! Konkurs jest bardzo prosty - wystarczy uzupełnić ankietę(...)naczyniu, w drugim mokre. Następnie do mokrych składników dodajemy stopniowo suche i mieszamy do połączenia się. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Na koniec do ciasta dodajemy herbatę i gruszkę, mieszamy. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości papilotek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Smacznego! Wpis powstał we współpracy
Pora coś zjeść
Domowy krem budyniowy 211gęstej konsystencji oraz na bardzo waniliowym smaku. Domowy krem budyniowy stanowi na pewno zdrową alternatywę dla tego typu kremów w proszku dostępnych w sklepach. Receptura domowego kremu budyniowego jest prosta wiec nawet niedoświadczony cukiernik sobie poradzić. Krem budyniowy może stanowić doskonałą bazę dla owocowych kremów opartych na bazie budyniu. Jak często robicie kochani takie typu kremy? Składnik(...)gotującego się mleka wlewamy masę mąki i żółtek. Mieszamy do momentu, aż masa będzie gęsta (powinna przypominać budyń). Studzimy. Miękkie masło miksujemy z wystudzoną masą budyniową. Przed posmarowaniem ciasta możemy masę włożyć na 10 minut do lodówki(chłodną masą lepiej smarować ciasto lub torty).Gotową masa możemy przekładać torty, ciasta biszkoptowe. Smacznego
Ciasta z tradycjami
Sernik na zimno z brzoskwiniami 440powodzeniem, zarówno te pieczone jak i na zimno. Taki sernik na zimno jest mniej kaloryczny, gdyż nie zawiera dużo tłuszczu, tylko tyle ile jest w użytym serze. Wykonanie jest proste, jedynie potrzebna jest cierpliwość jeśli chodzi o zastygnięcie sernika. Sernik można zrobić na herbatnikach lub upiec szybki biszkopt. masa serowa: 1 kg sera (użyłam twaróg Hanusi(...)cytryny dodatkowo: płatki migdałowe Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na biszkopt włożyć do miski i zmiksować do rozpuszczenia się cukru. Wlać ciasto do foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 15 - 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z foremki, zdjąć papier i włożyć z powrotem do foremki
Kuchcik gotuje