jeszcze 5-6 minut pod górną grzałką piekarnika, aż się przyrumienią. Studzimy ciasto po wyjęciu z piekarnika, kroimy dopiero gdy wystygnie. Jeśli za mało dla Was słodkie – posypcie je cukrem pudrem. Ja nie sypę. Jest słodkie i biszkoptowo kruche, rabarbar słodko-cierpki jak trzeba, a całość prosta, szybka i rustykalna, taki właśnie placek. Z sezonowymi owocami. SKŁADNIKI
Karo in the Kitchenserce,więc na blogu pojawi się więcej wariacji dotyczących tych zaskakująco prostych wypieków. Tym razem padło na tartę ze szpinakiem, łososiem i kozim serem. Przyjechał do mnie kolega (wielbiciel koziego sera i łososia, więc nie mogło być inaczej. Natomiast szpinak przemyciłam dla zdrowia i smaku) Składniki: ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody farsz
Wielki apetytChlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu, a do wyrobienia wystarczy tylko łyżka. Czas przygotowania: 15 minut + wyrastanie + 60 minut pieczenie Porcje: foremka 30x15 cm Składniki: Zaczyn: 250 g mąki żytniej razowej, 200 ml letniej wody, 250 g zakwasu. Ciasto: (10-12 godzin później
SzczyptaSmaQgorąco ,świetnie nadaje się na różnego rodzaju startery imprezowe . Danie smaczne, proste i tanie. składniki na 4 porcje 50 dag małych pieczarek szklanka mąki pół szklanki mleka jajko sól pieprz olej do smażenia około 0,5 litra przepis Pieczarki oczyszczamy nie odcinając nóżek. W misce przygotowujemy ciasto, łączymy mąkę z mlekiem i jajkiem , doprawiamy solą i pieprzem
Smakowite Daniababcia :) Pierożki (choć dla mnie zawsze będą kluskami ;) są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Składniki : 450 g twarogu 200 g mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli Składniki umieścić w misce i posiekać nożem, aby się wymieszały. Zagnieść ciasto lub zarobić mikserem ze spiralnymi końcówkami. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie
Chocolate Muffin Blogsłodkości niekoniecznie napchane chemią i pływające w tonie tłuszczu. Przepis jest prosty i w 15 macie gotową przekąskę na śniadanie czy kolację. Zobaczcie nasze cudeńka :) Placuszki naleśnikowe (4 osoby) Składniki: 2 jajka mleko mąka Żółtka oddzielamy od białek i rozrabiamy z mąką i mlekiem tak, aby ciasto było konsystencji gęstej śmietany. Nie może być jak na naleśniki ! Teraz ubijamy
vegetaniewbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką.Proste? Proste i smaczne! :)pierogi ruskie z botwiną
Bon Appetit Małgorzatyładnie odchodzą babeczki)- wypełniamy do 3/4 wysokości i staramy się ciasto nakładać na środek i niech samo się rozchodzi na boki inaczej babeczki będą nam rosły krzywo :)nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut po wbiciu patyczka powinien być suchy Gotowe są proste i szybko w wykonaniu a i przepyszne nawet niejadka da się na taką
Basia w kuchniktórym można powrócić myślami do dzieciństwa. Przepis na masę solną jest banalnie prosty. Dziś podam podstawowy przepis, a w przyszłości podam przepis, z którego łatwo uformować najmniejsze szczegóły :-)Składniki:1 szklanka mąki1 szklanka soli1/2 szklanki wodyDo miski wsypujemy mąkę, sól i zalewamy ciepłą wodą. Ciasto wyrabiamy okolo 8-10 minut.Po wyrobieniu ciasta wycinamy i formujemy dowolne elementy, pamiętając by przy
Anielska Kuchnia AniDobrze, że Piechocińskiego na papieża wybrali, bo naród już by całkiem zidiociał.Stres koi czekolada, dużo czekolady i jeszcze więcej czekolady. Dziś muffiny bardzo czekoladowe, niesłodkie i z karmelem. Proste jak aparycja przeciętnego hipstera z Krakowa. Dwie miski, jedna rózga, blacha do muffinów i piekarnik gwarantują doskonały środek uspokajający. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni grzanie góra – dół. Foremki(...)Łączymy dokładnie. Do powstałej masy dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, łyżkę kakao i proszek do pieczenia. Łączymy z mokrymi składnikami. Ma wyjść bardzo gęste ciasto w którym łyżka będzie stała. Gdyby było za rzadkie dodajemy mąki, jak za gęste dodajemy mleka. Jak już mamy ciasto to zaczynamy zabawę. Na dno papilotki dajemy odrobinę ciasta, wypukłą
ladykitchennabycia w Delikatesy Polskie cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 żółtka, posiekaną margarynę, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagniatamy ręką gładkie ciasto. Foremki (u mnie z wyjmowanym dnem) smarujemy delikatnie margaryną. Następnie każdą wylepiamy ciastem, ja zgniatam kawałek ciasta w rękach tworząc a la placuszek, wkładam do foremki i ugniatam palcami, aby wypełnić całą
Słodkie okruszkiDomowa kandyzowana skórka z pomarańczy to wspaniały naturalny dodatek do wszelkich wypieków. Skórkę pomarańczową oczywiście można kupić w sklepie, ale zrobienie
KuchniaWeDwoje.plPizza bez drożdży to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnej pizzy drożdżowej. Przysmak, który zaskoczy niejednego głodomora swoim nietuzinkowym smakiem. Taką pizzę możemy przygotować z ulubionymi pizzowymi dodatkami
Smakowite DaniaPełna koloru i smaku tarta. Szynka, kurczak, papryka, por, czyli wszystko co najlepsze:) Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 8 kawałków Składniki: Ciasto
KuchniaWeDwoje.plJeśli chodzi o słodkie menu świąteczne, zazwyczaj pojawia się w nim makowiec , sernik, keks i piernik. Dla mnie keks jest bez konkurencji (to chyba moje ulubione
Corner With Recipes