Kolejny z serii świątecznych wypieków. Tym razem mazurek z kajmakiem i prażonymi płatkami migdałowymi jak zwykle bez glutenu, nabiału i cukru. Szybki i prosty przepis z gwarancją sukcesu . Bezglutenowy mazurek kajmakowy Wokół przepisu na bezglutenowy mazurek kajmakowy “chodziłam” już od dłuższego czasu. Zależało mi na tym aby jak najbardziej zbliżyć się do słodkiego pierwowzoru. Niestety nigdy nie miałam(...)okazji spróbować oryginalnego mazurka z kajmakiem mogłam jedynie polegać na zdjęciach przeglądanych w internecie, oryginalnych przepisach z mąką pszenną, mlekiem i cukrem, na opinii innych osób, które takie ciasto jadły bądź jedzą na święta oraz na własnej wyobraźni. Szybki przepis na mazurka bez glutenu, nabiału i cukru Wydaje mi się, że całkiem nieźle sobie poradziłam biorąc pod uwagę wyraz zadowolenia
Book of spellstylko pojawiają się jagody, maliny i są jeszcze truskawki obowiązkowo piekę to ciasto:) Puszysty, lekki biszkopt, krem owocowy oraz cała góra świeżych owoców zalanych galaretką... Bardzo proste i naprawdę bardzo smaczne;) Chłopcy je uwielbiają, ja zresztą te nie pogardzę;) Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki wody, 1/2 łyżeczki proszku(...)Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Kolejno dodawać żółtka. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 30 min w temp. 160-170st. Ostudzić. Krem: 250g masła lub margaryny, 100 g jagód, 200 g truskawek
Z miłości do słodkościwysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 18-20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego To też może Cię zainteresować: Muffiny czekoladowe z czerwoną porzeczką Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką Muffinki z malinami i białą czekoladą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakprzerwałam. Ciekawe, jak daleko zajdę? I co powstrzyma moją dalszą wędrówkę...? Dzisiaj mam dla Was przepis bardzo prosty, a jednocześnie niezwykły. Zadziwiające, jak tak banalne składniki, jak masło, jajka i cukier, dzięki odrobinie wyobraźni, mogą zmienić się w coś tak pysznego. Kruche ciasto na bazie palonego masła jest niesamowite. Lekko orzechowe, niesamowicie chrupiące i po prostu doskonałe. Z tego przepisu
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię z owocami sezonowymi. Na jego bazie można też przygotować pyszne lody waniliowe, a polane nim ciasto czy owocowe crumble zyskają dodatkowy smak. Czym właściwie jest krem angielski? Jego podstawowe składniki to mleko, śmietana, żółtka, cukier i wanilia. Przygotowanie kremu jest dość proste, wymaga jednak sporej uwagi. Najważniejsze jest zapanowanie nad temperaturą i konsystencją składników. Niestety nie jest dietetyczny(...)przerwać proces gotowania i następnie przecedzić go przez gazę do czystego dzbanuszka. Sos można podawać zarówno na ciepło jak i na chłodno. Będzie doskonałym dodatkiem do sezonowych owoców, ciast lub innych deserów
Smakowity Blog Kulinarnykażdym kawałku ciasta odciskamy kółko szklanką – można zanurzyć ją w mące, żeby nie przyklejała się do ciasta. Drożdżówki wypełniamy serem, owocami i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni. Gotowe drożdżówki możemy dodatkowo polukrować prostym lukrem zrobionym z wody i cukru pudru. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Drożdżówki
CiastkozercyCukiniowe babeczki - orzeźwiające cytrynowe ciasto, wilgotne, rozpływające się w ustach i wyjątkowo zaskakujące- a to w kuchni lubię najbardziej. Jak to z babeczkami bywa są szybkie i proste w wykonaniu, więc warto je spróbować. Równie fajnym pomysłem są czekoladowo- cukiniowe babeczki. SKŁADNIKI: 1 i 0,5 szklanki mąki 1 i 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki
Upiecz sobie babeczkęprzepyszne i niezwykle proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na co dzień do kawy, do koszyczka wielkanocnego, czy też będą uroczą i smakowitą dekoracją świątecznego stołu. Ciasto można upiec w większej formie lub w blaszce na muffinki. A po co majonez? Nie martwcie się, ponieważ jest całkowicie niewyczuwalny, ale dodaje babeczkom delikatności oraz sprawia, że zbyt szybko
Di gotujeprzepyszne i niezwykle proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na co dzień do kawy, do koszyczka wielkanocnego, czy też będą uroczą i smakowitą dekoracją świątecznego stołu. Ciasto można upiec w większej formie lub w blaszce na muffinki. A po co majonez? Nie martwcie się, ponieważ jest całkowicie niewyczuwalny, ale dodaje babeczkom delikatności oraz sprawia, że zbyt szybko
Di gotujeLubicie grzybobranie? Ja uwielbiam! Zwłaszcza, gdy mogę odtworzyć to w formie deseru. Przepis jest bardzo prosty jednak pracochłonny. Pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest moim wspomnieniem z dzieciństwa. Bardzo smaczne, delikatne i cieszące oko. Składniki na ciasto: 250 g masła 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% Składniki na krem budyniowy: 1,5 szklanki
Słodki ZakątekBiszkopt idealny - do tortów najlepszy! - sprawdzony - super wyrasta - nie za słodki - prosty Czas przygotowywania: do 30 minut Czas pieczenia: około 30 minut Ilość: tortownica 24-26 cm średnicy (u mnie 25 cm) Składniki na ciasto: • niepełna szklanka mąki pszennej tortowej - około 140 g • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - skrobi (do 50 g) • 7 większych
AniaGotuje.plWspaniały i bardzo uniwersalny lukier z białą czekoladą. Jest bardzo prosty i super szybko się go robi. Potrzebujesz tylko 3 składników :-) Świetnie sprawdza się jako polewa do: - pączków i drożdżówek - deserów z owocami - ciast i tortów
AniaGotuje.plforemki Jak przygotować szybki i chrupiący chleb pszenno-żytni w domu -wypróbowany przepis krok po kroku. Bardzo prosty w przygotowaniu chleb domowy , wystarczy połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić i poczekać, aż drożdże zrobią swoją robotę ;) Potem do piekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb w foremce. Przepis na to ciasto chlebowe możecie
Moja Książka KucharskaDzisiaj przedstawiam Wam przepis na coś słodkiego, prostego i szybkiego. Tym razem wykorzystuje to co rośnie w przydomowym sadzie, a mianowicie czerwone porzeczki. Kwaskowatość porzeczek idealnie komponuje się ze słodyczą ciasta i cukru pudru. Ciasto wychodzi orzeźwiające. Składniki: 4 jajka 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki
la cucharaPrzygotowanie pierożków jest banalnie proste i szybkie. Do tapenady; czyli pasty z oliwek dodałam orzechy włoskie i bazylię; jest wyjątkowo smaczna. Polecam, nie tylko na wigilię. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 50 g smalcu jajko szczypta soli nadzienie: 3/4 szkl czarnych oliwek 3/4 szkl orzechów włoskich 5 łyżek oliwy ząbek czosnku łyżeczka soku
6niebokiedy smaży się je na naprawdę minimalnej ilości tłuszczu najlepiej pokazują działanie powłoki non-stick. Rzadkie ciasto dyniowe trzymało się jabłka a nie patelni, a placuszki mimo kilkuminutowego smażenia nie nabrały ciemno brązowego koloru. Utrzymanie w czystości jest banalnie proste, miękka strona gąbki, kilka ruchów dłonią i gotowe. Podczas mycia zauważyłam, że zewnętrzna strona patelni jest lekko
Blondynka GotujeLubicie lasagne, włoskie makarony? To moje ulubione smaki, przeniosłam je więc na pizzę:). Jest bardzo prosta, nie ma wielu wyszukanych składników i to jest w niej najlepsze. Smakuje jak spaghetti, tyle że nie ma tu makaronu a drożdżowe ciasto;). Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki
Szefowa kuchnikażdym kawałku ciasta odciskamy kółko szklanką – można zanurzyć ją w mące, żeby nie przyklejała się do ciasta. Drożdżówki wypełniamy serem, owocami i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni. Gotowe drożdżówki możemy dodatkowo polukrować prostym lukrem zrobionym z wody i cukru pudru. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyteraz szybki, prosty i pyszny deser. Idealny, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego, ale zdrowego. Podziękowania dla również lubiącej gotować Martyny :). P.S. Jabłka w cieście świetnie smakują posypane cynamonem i cukrem pudrem, polane syropem klonowym, z dodatkiem jogurtu lub dżemu. Składniki: 4 jabłka 130-150 ml mleka 2 jaja 1 opakowanie cukru waniliowego + 2 łyżki zwykłego cukru
Qlinarnie i QlinarnieMega szybki, mega prosty przepis na jabłecznik, który dostałam od znajomej :) jak to ona mówi... " jak mi wyszło i wszystkim smakowało to już na prawdę coś" :) Ciasto dla każdego :) Składniki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 kg jabłek 4 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z jednej cytryny 2 krople olejku cytrynowego
W Moim Magicznym Domuciasto kukurydziane z nadzieniem serowym pieczone w słoiku po miodelce (krem czekoladowy z dodatkiem miodu)~ Dzisiaj oprócz śniadania mam dla Was dwa szybkie, proste i smaczne pomysły na wykorzystanie ryżu - jeden na obiad i drugi na lunch. Użyłam ryżu z warzywami Piątnica , który polecam - jest bardzo smaczny, suszone warzywa dodają mu ciekawego smaku! :) OBIAD - Smażony ryż curry z warzywami
breakfast of dreamsTruskawki nie tylko do ciasta... tak powinien brzmieć tytuł tego posta :) Truskawki wspaniale komponują się także w potrawach wytrawnych, w szczególności dobrze wypadają w sałatkach, takich właśnie prostych i pysznych na zielonym tle :) Wystarczą trzy składniki... rukola, truskawki i ser :) Tym razem polecam ser cypryjski ser Halloumi z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego - doskonały
Delicious Titbitswaniliowy, jajka . Wszystkie składniki wymieszać mikserem , ciasto ma lużną konsystencję. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką nabierać ciasto i układać na blaszce lekko spłaszczając, wierzch posypać orzeszkami. Piec w temperaturze 180 stopni około 10/ 12 minut aż będą rumiane . Pyszne , proste , chrupiące :) Smacznego :) Zapraszam na zakupy do sklepu z produktami Piątnica
Sama słodycz i szczypta chilikupić na ulicznych straganach, często przygotowywane też są w domu. Ze względu na swój rodowód przepis jest prosty, zawiera tylko parę składników. Nazwa pączki odnosi się do amerykańskiej wersji oponek i nie ma nic wspólnego z naszymi polskimi pączkami. Ponieważ ciasto szykuje się bez żadnych spulchniaczy, jego konsystencja jest też inna niż w znanych nam oponkach. Ale ta odmienność jest
KUCHARNIAśmietany, nie dodajemy majonezu jak to zwykle bywa przy klasycznym sosie czosnkowym do pizzy. Czemu dla leniwych? Proste, bo mało pracochłonny w wykonaniu. Zwykle przygotowania pizzy są odrobinkę pracochłonne, bo musimy zrobić sos pomidorowy, który stanowi podstawowe smarowidło, musimy zagnieść ciasto, pokroić dodatki, zetrzeć ser. Ufff, dużo trochę :) Więc ja osobiście jeśli mogę zaoszczędzić odrobinkę czasu i energii korzystam
Blondynka Gotujeścianek. Całość odstawiamy do ostudzenia ( najlepiej do temperatury pokojowej).Do ciasta wbijamy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach, ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.Do rozgrzanego do 180-190`C oleju, wyciskamy churros o dowolnej długości - można smażyć proste paski, zawijasy itd. Jak kto woli :) Smażyć około minuty z jednej strony, a następnie tyle samo z drugiej
Słodkie Przyjemnościnutelli, masła orzechowego typu crunchy, wiśnie ze słoiczka… Obtoczyłam w orzeszkach laskowych i mielonych migdałach…Proste, szybkie a jakie pyszne. Bardzo polecam. My z pewnością powtórzymy na Sylwestra,tym razem z dodatkiem odrobiny alkoholu Składniki:250 g ciemnego ciasta biszkoptowego 150 ml jogurtu greckiego 50 g masła orzechowego z orzeszkami 50 g nutelli 80 g wiśni
Made By Mom And Sonzostawiłam ostateczną decyzję w sprawie przygotowywanej słodkości. Wybrał urocze babeczki z gazetki Pieczenie jest proste, nr 3/2009. Mi odpowiadały wyjątkowo - w aktualnym zabieganiu zrobiłam je sama nie wiem kiedy, a efekt jest naprawdę interesujący. Słodkie, mięciutkie, wilgotne ciasto, kwaśny rabarbar i na wierzchu bardziej delikatna pianka bezowa niż typowa, wysuszona beza. Całość współgra ze sobą wspaniale, babeczki długo zachowują
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolację z detalami, u innych nie będzie na to czasu lub chęci. Mam więc kilka propozycji - tych prostych i szybkich, ale też jedną, której trzeba poświęcić nieco więcej czasu. I właśnie od tej chciałabym zacząć (bo jeśli ktoś chciałby takie ciasto przygotować, to warto się za nie zabrać nieco wcześniej).Jakiś czas temu C. stwierdził, że zjadłby biszkopcik
Pożeraczka, czyli raz adobrze