proste ciasto - 15398 przepisów (strona:405/1027)

BABKA MARMURKOWA 247

stole świątecznym babka musi znaleźć się obowiązkowo.Dziś podaję przepis na prosta do wykonania babkę marmurkową. Smakuje nie tylko od święta Składniki: kostka masła 20 dag cukru 25 dag maki 6 jajek 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kakao 1 yżka rodzynek masło do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Wykonanie: Margarynę(...)Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dodajemy do masy. Wlewamy sok zcytryny, na koniec pianę z białek.  Delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta, dodajemy kakao, miksujemy. Forme z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina wlewamy ciemne. Piekarnik nagrzewamy  do 175 st, pieczemy babkę

Z Majeczką w kuchni
Szarlotka z whisky 290

Pyszna szarlotka. Dużo lepsza niż tradycyjna. Choć oczywiście to kwestia gustu. Ale równie prosta w przygotowaniu. Do dzieła. Co potrzebujemy : masło 250 gram mąki 2 żółtka trochę cukru pudru cukier waniliowy soda oczyszczona 50 gram śmietany 18% 6 dużych jabłek miód brązowy cukier cynamon przyprawa goździki  Jak robimy : Mąkę, 100 gram masła, 2 żółtka, 70 gram cukru pudru(...)śmietanę , łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę sody oczyszczonej mieszamy w misce i zagniatamy ciasto. Gdy już je wyrobimy dzielimy je w proporcjach 2 do 1 i umieszczamy w lodówce.  Jabłka obieramy i kroimy w duża kostkę.  Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki cynamony i 5-6 goździków i podsmażamy około minuty. Dodajemy wtedy jabłka

Snejkusiowe Przepisy
Przepisy z resztek kurczaka, w których się zakochasz 219

Pizza jak z włoskiej pizzerii, orientalna zupa z pierożkami won ton, aromatyczny marokański gulasz, błyskawiczna jambalaya i prosta jak bułka z masłem zapiekanka z penne i sosem pomidorowym – poznajcie nasze ulubione przepisy z resztek kurczaka. Przepisy z resztek kurczaka, które pokochasz Smaczne przapisy z resztek kurczaka – to jest to czego Wam trzeba ;-). Nasz pierwszy wpis z przepisami(...)roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Przepisy z resztek kurczaka – jambalaya Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które można przygotować w pół godziny. Możecie do niego wrzucić niemal wszystko co macie pod ręką

Niedzielny kucharz
Biszkopt rzucany 487

Najlepszy przepis na biszkopt, jaki kiedykolwiek piekłam . Puszysty, delikatny, wysoki, lekko słodki no i banalnie prosty. Najbardziej w nim lubię to, że zawsze się udaje i nigdy nie wychodzi suchy (oczywiście jak go przetrzymacie za długo w piecu, to go w końcu wysuszycie :) ) Biszkopt ten nazywa się „ biszkoptem rzucanym ” z powodu tego, iż po upieczeniu i wyjęciu(...)pieca jest on rzucany na zabezpieczony blat. Dzięki temu stabilizuje się jego struktura :) Biszkoptu rzucanego używam głównie do tortów, ale świetnie się sprawdzi w innych ciastach. Biszkopt z tego przepisu kroję najczęściej na 3 części, ale możecie go również przekroić na pół. Polecam! Składniki biszkoptu: 7 jaj (używam rozmiaru L) 200 g cukru 160 g mąki pszennej tortowej

Moja Delicja
Pizza margherita 257

sól, pieprzDodatkowo:- listki świeżej bazylii- ser mozarella- ulubione dodatki Kolejność wykonywania zależna jest od tego, jakie ciasto lubimy - jeśli ma być puszyste, to od niego zaczynamy, jeśli chcemy pizzę na cienkim spodzie, w pierwszej kolejności zabieramy się za sos, a jest on banalnie prosty - do garnka wrzucamy całą zawartość puszki pomidorów, do tego olej (ok. 1 łyżeczki, nie więcej

Kulinarne zapędy Kokosa
Ciasto na pożegnanie 233

pieczenie ciast, które do tej pory były na mojej czarnej liście, bo mój piekarnik nie potrafił im sprostać A tym czasem prosta acz bardzo smaczna tarta prosto z Francji. Gorąco polecam.. Kremowa tarta jabłkowa składniki kruche ciasto na tarte - przepis 2 duże jabłka 400 ml śmietany 1 jajko 3 żółtka 110 g cukru wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu

Przysmaki Karolki
Rolada z galaretką 172

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Rolada jest bardzo smaczna i jednocześnie prosta w przygotowaniu.  Galaretka daje fajny efekt wizualny. Do środka można również dodać świeże owoce, warstwę dżemu, czy ulubiony krem. Biszkopt: 3 jajka 50g cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 galaretka(...)szybko zwinąć razem z ręczniczkiem (zaczynając zwijanie od krótszego boku) i odłożyć do wystudzenia. (Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt mógłby popękać.) Po tym czasie ciasto odwinąć ze ściereczki. Wyłożyć na nie warstwę galaretki i zwinąć z taki sam sposób jak była zwinięta z ręczniczkiem - zaczynając od krótszego boku. Zwiniętą roladę schłodzić w lodówce przez minimum

Di gotuje
Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne) 198

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Ciasto jest niezwykle aromatyczne i mięciutkie. Dzięki orzechom - długo zachowuje świeżość, a korzenny zapach kusi już podczas pieczenia. Co prawda jest proste i dość szybkie, ale ma jedną wadę - znika ekspresowo! Idealnie sprawdzi się w chłodne dni oraz jako ekspresowy wypiek świąteczny. (Tortownica o średnicy 21 cm) 300g mąki pszennej 200g masła/margaryny 200g(...)masę. Miksując - dodawać po 1 jajku i odrobinie zmielonych orzechów. Wsypać przyprawę korzenną i kakao. Ciągle mieszając - dodawać (na przemian) mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i rum. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60-70 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto posmarować (lekko) miodem i posypać bakaliami

Di gotuje
Świąteczne ciasteczka ślimaczki 229

każdą okazję, dziś w wersji świątecznej z cukrowymi koralikami :) Ciasteczka zrobiłam według przepisu na proste ciasteczka maślane , zamiast cukru waniliowego dałam ekstrakt z wanilii. Dodatkowo potrzebny będzie czerwony barwnik spożywczy (w żelu lub proszku – barwniki w płynie mogą za bardzo rozcieńczyć ciasto) i cukrowe koraliki. Składniki na ciasteczka +barwnik spożywczy, cukrowe koraliki Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy

Ciastkozercy
CIASTO STOKROTKA 259

Wiosna coraz bliżej, więc proponuję taki kolorowy, pyszny oraz bardzo prosty deser bez pieczenia.  Kwiatuszki w galaretce wyglądają uroczo, nasze dzieciaki na jego widok będą skakały z radości.  To także idealny deser dla wszystkich dbających o linię, jest bardzo lekki z niewielką ilością cukru. Dzięki temu możemy pozwolić sobie na nie jeden kawałek . Polecam :) SKŁADNIKI : opakowanie prostokątnych(...)masy i również chwilę miksujemy. Dodajemy nasze pokrojone galaretki i mieszamy za pomocą łyżki. Masę równo wlewamy na herbatniki. Układamy w równych odstępach ciasteczka, do środka każdego dajemy żurawinę. Ciasto chowamy do lodówki. Galaretkę agrestową rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia a następnie chowamy do lodówki. Co jakiś czas sprawdzamy, gdy jest już gęsta ostrożnie wlewamy na ciasto

Pani na deser
Szybka pizza z ziołowym kurczakiem 201

Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Ingredients Składniki:* Na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 150 ml ciepłej wody 7 g suchych drożdży Na prosty farsz około 3-3 1/2 łyżki ketchupu mała szczypta pieprzu 2 czubate łyżeczki soli ziołowej 1/2 piersi(...)zamiast ketchupu sos pomidorowy. Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, olej i suche drożdże. Na koniec dolewamy ciepłą wodę (! nie gorącą). Wszystko zagniatamy ręką, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli nasze ciasto się za bardzo lepi można dodać odrobinę mąki (! ale nie należy przesadzać z jej ilością). Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy je w ciepłym pomieszczeniu na około

Słodkie okruszki
Wiosenne ruskie pierogi 286

gorących składników do białego sera – zacznie się ciągnąć i rozpuszczać, a nadzienie stanie się kluchowate i kleiste – ma zostać miękkie i puszyste. Na leciutko podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto podzielone na porcje, wykrawamy, nadziewamy i zlepiamy pierogi. Ja zawsze najpierw szykuję wszystkie pierogi, rozkładam je na posypanych mąką deskach i przykrywam ścierkami lnianymi żeby nie wysychały, a później zajmuję się(...)pierogi się nie zlepiały , jest prosty — naszykujcie sobie blachę do pieczenia i olej rzepakowy. Wlejcie na blachę, 2-3 łyżki oleju, wrzucajcie tam odcedzone, świeżo ugotowane i gorące pierogi, poruszając blachą obtoczcie je w tłuszczu i zdejmijcie łyżką cedzakową do pojemnika lub na talerz. Uzupełniajcie olej w blaszce co jakiś czas. Z tej porcji ciasta i nadzienia wyszło mi około

Karo in the Kitchen
Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami 269

zarówno na wielkanocny stół, jak i każdą inną okazję. Prosta w przygotowaniu i co najważniejsze pyszna. U mnie w domu uwielbia się takie wypieki. Znikają tak szybko, że zostają tylko słodkie okruszki… Wszystkim, którzy do słodkich wypieków nigdy nie dodawali majonezu serdecznie polecam tą opcję. Zmienia on strukturę ciasta, babka może dłużej stać. Przygotowując świąteczne potrawy na pewno

Słodkie okruszki
Przystawka – szybkie tortille 806

Przystawka – szybkie tortille jest w sam raz na każde przyjęcie – szybka, prosta i łatwa do wykonania. Jak się sprężymy to uwiniemy się z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 256

Dzisiaj ponownie kuchnia turecka. Pyszna aromatycznie doprawiona wołowina zapieczona w cieście drożdżowym, podana z chrupiącą świeżą salsą. Tego trzeba spróbować. Ale żeby spróbować wcale nie trzeba jechać do Turcji, wystarczy trzymać się mojego prostego przepisu na przygotowanie tego pysznego dania. Do przygotowania dania użyłem: 400 mielonej wołowiny, 400 gram mąki pszennej (typ 450), 4 łyżek oliwy, 25 gram świeżych drożdży(...)łyżeczek kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kminku, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 cytryny, pęczka natki świeżej kolendry, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od wyrobienia ciasta. Do miski przesiałem 400 gram mąki pszennej (typ 450) i dodałem do niej łyżeczkę soli i dwie łyżki oliwy. W kubku przygotowałem rozczyn - do 250 ml letniej wody dodałem

Wyprawy kulinarne