jest też aby smażyć je na dobrej patelni, którą należy porządnie rozgrzać zanim usmażymy pierwszego naleśnika. Dzięki tym prostym sztuczkom naleśniki wychodzą idealne. Dodatki są tu sprawą drugorzędną, każdy ma swoje ulubione: dżem, czekolada, twaróg lub świeże owoce. Składniki: Ciasto na naleśniki: 500 ml mleka 2 jajka 250 g mąki pszennej 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią szczypta
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj proponuję pomysł na pyszne, sycące i proste w przygotowaniu calzone z salami, cukinią, papryką, oliwkami, cebulą, serem mozzarella i sosem pomidorowym. Wszystko to zapieczone w drożdżowej "pizzy - pierogu". Oczywiście składniki farszu można zmieniać według własnych upodobań. Do przygotowania dania użyłem: 300 ram mąki pszennej tortowej, 25 gram świeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 50 gram salami, 30 gram zielonych(...)łyżki octu winnego białego, 4 łyżek oliwy, 6 łyżeczek suszonego oregano, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu pomidorowego, który powinien wystygnąć przed posmarowaniem nim ciasta. W garnku rozgrzałem łyżkę oliwy i dodałem do niej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Kiedy tylko czosnek zaczął wydzielać intensywny zapach dodałem do garnka zawartość 1 puszki pomidorów, 2 łyżki
Wyprawy kulinarnektóry przepis jest najlepszy? Trudno wybrać spośród natłoku propozycji na blogach kulinarnych. Więc najlepszym pomysłem będzie wypróbowanie kilku - najbardziej obiecujących... Zaczynam od prostego przepisu - dzięki, któremu po zaledwie dwóch godzinach w domu rozchodzi się zapach domowej pizzy. Ciasto wychodzi średniej grubości, puszyste z ładnie zaokrąglonymi brzegami. Drożdże wsypać do kubka, zalać je letnią wodą, zamieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić
Świat Ciastabiszkoptowego, mięciutkiego ciasta, dobrze nasączonego, puszystego i delikatnego? (Oczywiście torty nie na bazie biszkoptów też są super ale jednak tradycyjny tort to tort na biszkopcie :) Wiele osób boi się robić biszkopty bo opadają, nie wyrastają, robią się balony powietrza, pękają i różne inne rzeczy się dzieją. Chciałabym wam jednak pokazać przepis, który jest bardzo prosty i zawsze wychodzi. Może tutaj(...)dzięki temu, szybciej wystygnie i nie spiecze się stojąc w piekarniku (co dzieje się w przypadku, gdy zostawia się ciasta w piekarniku aby "doszły do siebie"). Biszkopt gotowy :) Po ostygnięciu dopiero odkrawamy brzegi i wyjmujemy z tortownicy. Bardzo prosty, bardzo szybki i bardzo smaczny :) Do tego bez proszku do pieczenia i zawsze wychodzi! Czego chcieć więcej
Jedzeniomaniadodam pokrojone owoce, albo przeciery z nich? Upieczcie ten prosty deser raz, a zaczniecie do niego wracać. Jest błyskawiczny, banalnie prosty i naprawdę pyszny. Żeby było jeszcze bardziej słodko, polewamy wszystko golden syrupem.Składniki (na 12 tartaletek):420g ciasta francuskiegocynamoncukier waniliowy1 jajko125g kwaśnej śmietany (u mnie 18%)2 połówki brzoskwiń z puszki1 łyżka cukru trzcinowegomąka do oprószenia blatu dodatki1 połówka
W kuchni wieczoremokazał się strzałem w dziesiątkę! 😻 Połączenie smakowe raczej tradycyjne, proste, dlatego też najlepsze. Świeży szpinak i świeży łosoś w połączeniu z białym serem na idealnie kruchym cieście. Łososia najlepiej przygotować wcześniej, przed pieczeniem tarty. Danie idealne na wszelkie te bardziej i te mniej uroczyste przyjęcia, na szaloną domówkę, na romantyczną kolację z ukochanym
Kuchnia EllieCześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na błyskawiczne ciasto dwukolorowe mojej mamy. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem. Gdy byłam dzieckiem, mama często mi je piekła. Jest bardzo proste w wykonaniu. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki oleju Rzepakowego(...)cukrem na gładką masę. Dodawaj stopniowo po trochu mąki, oleju i wody na przemian. Masa musi mieć pęcherzyki. Na końcu dodaj proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia się składników. Ciasto podziel na 2 części. Jedną – jasną odstaw. Do drugiej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlej jasne ciasto. Następnie wlej ciemne. Piecz w piekarniku
Moja pasja smakuchleba! Jeśli masz problem z zakwasem, nie lubisz długo stać przy garach, wyrabiać ciasta chlebowego, mierzyć się ze skomplikowanymi recepturami, czekać aż ciasto wyrośnie itd. to ten chleb owsiany będzie dla Ciebie wybawieniem. Jest super smaczny, prosty w przygotowaniu i składa się z niewielu składników. Przepis na ten chleb owsiany jest tak banalny, że poradziłby sobie z nim trzylatek (sprawdzę(...)proszku do pieczenia) 2 duże jogurty naturalne 3% (po 370 g) Płatki owsiane wsypać do dużej miski i wymieszać z ziarnami, solą i sodą. Dodać jogurty i wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do foremki ba chleb/podłużnej brytfanki (moja miała długość ok. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza
Dietolograbarbaru w słodkiej otoczce. W końcu stworzyłam ciasto idealne! Rabarbar przygotowany w sposób prezentowany w przepisie nie puszcza soku, dzięki temu ciasto jest puszyste, bez zakalca, a rabarbar pozostaje soczysty z delikatną nutką słodyczy. Sam przepis jest bardzo prosty, nie wymaga nawet użycia miksera. To co, gotowi na rabarbarową euforię? Zapraszam! Składniki na rabarbarową euforię: na formę(...)średnicy co najmniej 28 cm) RABARBAR: 1 kg umytego, pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru niepełna szklanka cukru (1 szklanka - 3 łyżki) 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kakao słodkiego (takiego dla dzieci np. Puchatek, Nesquik) 3 łyżki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozpustne gotowanieSzybka i bardzo prosta babka z gotowym makiem z puszki. Babkę robi się szybko, a jeszcze szybciej zjada. Pachnie cudnie i kusi do spróbowania. Polecam na wszelakie okazje, jak i do codziennej kawy czy herbaty. Doskonałe łakocie na Boże Narodzenie. Przepis znalazłam na blogu Edytki , u mnie tylko małe zmiany. Polecam serdecznie(...)cukiereczki, posypka kolorowa Masło miksuję z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodaję po jednym ( całym ) jajku , cały czas miksując. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta partiami, naprzemiennie z mlekiem. Na koniec dodaję masę makową i dokładnie miksuję. Można dodać bakalie, jeśli ktoś lubi, u nas te w gotowej masie makowej wystarczyły. Masę przekładam
Takie tam pichceniezajmie mnóstwo czasu, lecz tak naprawdę robi się go szybko (mi zajęło ok. 40 min). Dostępność składników jest na tyle prosta, że z pewnością większość macie już w kuchni bez potrzeby wybierania się na zakupy. Kiedyś robiłam podobne ciasto z tym, że sernik był w cieście na maślance. Przepis na Łaciatego murzynka z serem i kaszą znajdziecie TUTAJ . (adsbygoogle
Zdrowie i pysznie na talerzuciasto, które chyba każdy zna.Tradycyjna babka marmurkowa to pulchne ciasto, które długo zachowuje świeżość, głównie dzięki maśle. Babka marmurkowa to dwukolorowe ciasto, które zazwyczaj składa się z jasnej masy waniliowej i ciemnej masy kakaowej. Babka marmurkowa jest prosta w wykonaniu. Wystarczy zmiksować masło z cukrem i jajami, a następnie dodać suche składniki. Zerknijcie na przepis poniżej, a sami się(...)waniliowego extraktu. Polecam również przepis na babkę marmurkową z nutellą. Babka wygląda efektowniej, jeśli się ją upiecze w formie z kominkiem. Mam ich już kilkanaście! Babka marmurkowa to pyszne ciasto na co dzień i od święta. Babka marmurkowa Składniki: foremka z kominkiem o pojemności 1,2 l 180 g pszennej mąki + 1 czubata łyżka mąki 150 g cukru 1 łyżeczka
codojedzeniaupieczeniu. A do tego są banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Aby babeczki wyszły pyszne wystarczy tylko pamiętać, żeby składniki były w temperaturze pokojowej a także, że ciasto mieszamy wyłącznie łyżką, delikatnie i krótko, tylko do czasu połączenia się składników (nie używamy miksera!). Składniki: 300g mąki 2 jajka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku
Blog z Apetytemrazem, ale zapewniam Was, że te ciastka będą lepiej smakowały jak z cukierni. Ich przygotowanie i upieczenie nie zajmie Wam więcej jak pół godziny. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 słoiczki po 200 g domowej, gęstej marmolady malinowej lub ewentualnie tyleż samo kupnej marmolady różanej, Wykonanie: Z jednego opakowania ciasta francuskiego wyciąć osiem równych prostokątów. Na każdy nałożyć
Przepisy Babcizrobić z przepisu standardowego, tak jak ja w Ptysiach z kremem adwokatowym . Mus śliwkowy to już mój własny pomysł - bardzo prosty i jakże pyszny! Jestem bardzo z niego dumna i wiem, że wykorzystam go jeszcze nie raz do przekładania ciast i tortów. SKŁADNIKI: (ok 30-40 szt) Ptysie: (jak wspomniałam wyżej można je zrobić rówież z przepisu standardowego
Kto ugości moich gości?