proste ciasta - 17526 przepisów (strona:663/1169)

Gnocchi jaglane z palonym masłem – bez jajka i bez glutenu 211

ciasto na stolnicę i zagniatamy je dłońmi do połączenia – na stolnicy silikonowej nie potrzebuje już ani grama mąki więcej, na drewnianej będzie potrzeba je lekko podsypać. Odrywamy małe porcje ciasta i toczymy z nich w dłoniach kulki wielkości orzechów laskowych. W dużym garnku zagotowujemy wodę osoloną do smaku, wrzucamy partiami po 15-20 sztuk jaglanych kulek, mieszamy i gotujemy(...)porcje podgrzanych gnocchi między talerze – to dwie duże porcje albo 4 mniejsze, na lunch – polewamy gorącym palonym masłem z ziołami i czosnkiem, posypujemy startym serem i podajemy od razu. Proste, eleganckie i bardzo sycące połączenie! GNOCCHI JAGLANE 2 porcje obiadowe 1 szklanka kaszy jaglanej 2 ½ szklanki wody ½ łyżeczki soli skrobia ryżowa (ilość podana w przepisie) skrobia ziemniaczana (ilość

Karo in the Kitchen
Kruche babeczki z powidłem i cynamonową śmietanką. 171

cynamonem. Wyszło naprawdę pysznie. Zróbcie koniecznie. Zachęcam i smacznego życzę :) Kruche babeczki podałam na pięknym talerzyku AMBITION   .  Kruche babeczki podałam na pięknym talerzyku AMBITION   . Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 3 żółtka pół szklanki cukru pudu 1 cukier waniliowy 15 dag masła lub margaryny ( najlepiej masła ) Na krem: 220 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżeczka mielonego

Izabelawkuchni
Kuchnia Iwaszkiewiczów - przepisy i anegdoty, recenzja książki 118

niby prostych przepisów, jest w niej coś takiego że nie można się od niej oderwać.Chociaż dostałam ją nie dawno to zawsze wieczorem kiedy leżę w łóżku sięgam właśnie po nią chociaż mam ich sporo w swojej biblioteczce :) Podzielona jest na 12 rozdziałów w tym propozycje na Święta, podwieczorki,Ostatki, Popielec, Wielkanoc. Mnóstwo ciekawych propozycji na ciasta, desery

Sama słodycz i szczypta chili
Niemiecki chleb żytnio-pszenny (60/40) z Kassel 197

Prosty chleb mieszany, trochę podobny do naszego baltonowskiego. W smaku lekko kwaskowy z bardzo chrupiąca skórką. Przepis znalazłem na ciekawym niemieckim blogu brotdoc.com . Zaczyn żytni 140 g mąka żytnia typ 1150 90 g woda (30°C) 14 g zakwas żytni Składniki dokładnie wymieszać (zaczyn będzie dosyć gęsty)  i zostawić na noc - 12 godzin do dojrzewania. Ciasto właściwe (nawodnienie

Przepisy na domowy ser i chleb
Maślane ciastka z dżemem - ruloniki 169

jajka 1 cukier waniliowy / 1 mała łyżeczka cynamonu  150 g masła dżem - ja miałam jagodowy i wiśniowy domowej roboty. Wykonanie:   Z podanych składników poza dżemem, zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę i rozwałkujemy na około 6 mm. Należy pamiętać ,że ciasta jeszcze urosną i nie ma potrzeby aby ciasto było grubsze. Brzeg ciasta smarujemy dżemem na około

W Moim Magicznym Domu
Korzenno-miodowa kasza jaglana z suszonymi jabłuszkami 245

Szybka, prosta, sycąca i co najważniejsze smaczna Kaszę możecie wzbogacić również np. o żurawinę lub rodzynki. Spróbujcie Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej około 1 – 1 i 1/2 szklanki wody duża szczypta cynamonu 1 opakowanie jabłka suszonego bez skórki z cynamonem Amkez około 1 łyżka syropu korzennego z miodem* *użyłam takiego jak w tym przepisie na korzenne ciasto, można

Słodkie okruszki
Domowa pszenna tortilla 376

banalnie prosty - liczą się tylko chęci! W domowej tortilli nie znajdziemy żadnej chemii i konserwantów. Tylko 4 składniki i gotowe!   Składniki na 9 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 160 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Do miski przesiewamy mąkę oraz wsypujemy sól. Wlewamy olej, dokładnie mieszamy. Powoli wlewamy gorącą wodę i zaczynamy zagniatanie ciasta. Zagniatamy około

VioletoweKucharzenie
Quiche Lorraine 186

inne przepisy na tego typu danie: Quiche ze szpinakiem i serem mozzarella Quiche z serem kozim i pomidorami Quiche z porem i pieczarkami Quiche z boczkiem i cebulą Składniki: Ciasto:  jajko łyżka mleka 150 g masła 250 g mąki łyżeczka soli Nadzienie: 250 g wędzonego boczku 200 g sera Gruyère (można zastąpić Emmentallerem) 3 jajka 200 ml śmietany

Delusional Trine
Churros - pyszne Hiszpańskie zawijaski. 593

garnka wlewamy wodę, dodajemy: masło, cukier i cukier waniliowy, gdy wszystko się rozpuści szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, tak długo aż składniki się połączą i powstanie kula. Ciasto odstawiamy do przestygnięcia, następnie wbijamy po jednym jajku i mieszamy mikserem. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Do rękawa cukierniczego z gwieździstą końcówką przekładamy ciasto. Na rozgrzany olej wyciskamy długie ciastka. Smażymy

Sama słodycz i szczypta chili
Lekko świąteczne brownie 192

więc przepis prosty, a jednocześnie gwarantujący sukces: brownie . Bardziej czekoladowe od samej czekolady; z odrobiną tylko mąki dla związania całości, opiera się właśnie na czekoladzie i jajkach. Wychodzi więc obłędnie kremowe, kleiste i rozpływające się w ustach. Pełna rozkosz gwarantowana, a chwila czekoladowego zapomnienia w ponury, listopadowy wieczór, jest jak najbardziej wskazana. Razem z żurawiną dodałam do ciasta marcepanu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomysł na… placki z serka wiejskiego 158

Cudownie proste i smaczne. Smakują idealnie zarówno na wytrawnie, np. z łososiem, jak i na słodko z konfiturą lub owocami. Po dodaniu kakao robią się cudownie czekoladowe. Uniwersalne placki z serka wiejskiego :)   Na 4 porcje: 500 g serka wiejskiego 1 szt jajko 1-3 łyżki mąki (dowolnej) Serek mieszamy z jajkiem i dodajemy tyle mąki, aby ciasto było

Kucharzyca
Bezglutenowy chlebek bananowy 179

mnie zbawieniem. Prosty i szybki do zrobienia, a na dodatek pyszny. Wtedy, jak i teraz, gluten spożywam, ale bardzo lubię sięgać po przepisy bezglutenowe, ponieważ w moim odczuciu są one zdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza

Blendman
Chleb żytni z tartym jabłkiem 184

godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230 stopni przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210 stopni. Smacznego  Akacjowy blog Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Proste potrawy

Codziennik Kuchenny
Bezglutenowy chlebek bananowy 182

mnie zbawieniem. Prosty i szybki do zrobienia, a na dodatek pyszny. Wtedy, jak i teraz, gluten spożywam, ale bardzo lubię sięgać po przepisy bezglutenowe, ponieważ w moim odczuciu są one zdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza

Blendman
Krem truskawkowy-prosty,szybki i pyszny 183

wyłożenia na ciasto lub biszkopt-włóżcie go na chwilę do lodówki. Krem truskawkowy jest gotowy do spożycia zaraz po przygotowaniu! Warto jednak zaczekać ok 1 godz.- po takim czasie przebywania w lodówce, nabiera on gęstej- a jednoczesnie delikatnej konsystencji puszystej pianki. Gotowy krem przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Krem truskawkowy – wykonany przez DomoweTorty.com Artykuł Krem truskawkowy-prosty,szybki i pyszny

Domowe Torty